Koh Samet

Generaties lang woonden de bewoners van Koh Samet in pais en vree. Ze gingen vissen en bewerkten hun akkertjes. Begin jaren zeventig kwamen de eerste backbackers naar het kleine eiland van 4.200 rai.

Nu is het een populair vakantie-eiland met 63 vakantieparken en zitten de oorspronkelijke bewoners klem tussen twee overheidsdiensten.

De backpackers mengden zich nog met de lokale bevolking en namen genoegen met eenvoudige accommodaties. De eerste dreiging voor de eilandbevolking en hun visgronden vormde eind jaren zeventig de komst van commerciële trawlers.

1981: Koh Samet wordt National Park

In 1981 werd het hele eiland opgenomen in het Khao Laem Ya-Mu Koh Samet National Park en kwam het onder het beheer van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. De overheid beloofde de autochtone bevolking – zo’n 47 families – dat hun land, 700 rai groot, geen deel zou uitmaken van het nationaal park. Maar die belofte is nooit geformaliseerd waardoor sommige families verwikkeld zijn geraakt in conflicten over grondeigendom en jurische procedures.

2000: Treasury Department krijgt land in bezit

In 2000 werd de situatie pas echt gecompliceerd toen een regeringscommissie belast met de grondkwesties, vaststelde dat delen van het eiland overheidsland waren omdat ze in gebruik waren geweest van de marine. Dat land werd overgedragen aan het Treasury Department.

Het Treasury Department echter kan in tegenstelling tot National Parks wel land verhuren. Het onroerend goed dat erop gebouwd is, komt in haar bezit en wordt vervolgens weer voor een bepaalde contractperiode verhuurd. Op deze manier zijn gronden, oorspronkelijk bestemd voor de autotochtone bewoners, in andere handen gekomen. De grondprijzen zijn inmiddels tot fenomenale hoogte gestegen.

2012: Bouw futuristische pier stilgelegd

Intussen begint de angst bij investeerders toe te slaan omdat de National Parks-dienst elders bezig is illegaal aangelegde vakantieparken te slopen. Een aantal is al deels gesloopt op Koh Samet en drie vakantieparken kregen eerder deze maand twee maanden respijt. De dienst heeft ook de constructie van een futuristische pier stilgelegd omdat ze daarvoor geen toestemming had verleend.

Personeel van het Khao Laem Ya-Mu Koh Samet National Park staat echter niet te trappelen om in actie te komen tegen illegaal aangelegde vakantieparken vanwege de betrokkenheid van het Treasury Department. ‘Het land op het eiland bevindt zich in een grijs gebied omdat de exploitanten van de vakantieparken een huurcontract hebben.’

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 23 september 2012)

1 reactie op “Bewoners Koh Samet klem tussen overheidsdiensten”

  1. Rik zegt op

    Zo blijkt maar weer eens het is en blijft altijd Amazing Thailand! Het blijft altijd weer een verrassing hoe de toekomst er uit zal zien.
    Wij komen hier al jaren en hopen dat toch ook echt te blijven doen. Een nieuwe pier waarom? of zou het grote geld dit mooie en relaxte eilandje willen gaan (mis) gebruiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website