Een vraag die ik regelmatig krijg voorgeschoteld: “Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Thailand?” Eerlijk gezegd valt daar geen eenduidig antwoord op te geven. Het is maar wat je wilt en wat je verwacht. En eveneens afhankelijk van waar je heen gaat in het ‘Land van de Glimlach’. En tot slot is het de vraag welk weer het in Nederland is.

Enkele uitgangspunten

In principe is de droge tijd, dus van eind oktober tot eind mei, de beste tijd om Thailand met een bezoek te vereren.  In het Noorden en Noordoosten kan het echter stevig afkoelen tot zelfs minder dan 10 graden Celsius. De een vindt dat heerlijk, de ander wil echt genieten van de tropische warmte. Overdag stijgt het kwik dan wel, maar voor sommigen niet genoeg.

Het najaar is een fraaie tijd, mede omdat na het eind van de regentijd alles groen is. Aan de andere kant vormen de maanden december, januari en zelfs februari in Thailand het hoogseizoen. De meeste hotels rekenen dan hoge prijzen en de toeristische hotspots zijn soms overvol. Met Kerstmis en Oud en Nieuw hangen de toeristen vaak met de benen buiten. De een geniet van deze drukte, de ander ontwijkt haar liever. In Pattaya kun je dan over de hoofden van toeristen lopen. Vervelende bijkomstigheid is dat hotel met de feestdagen verwachten dat u fors in de buidel tast voor een verplicht diner.

In maart, april en mei is het in Thailand hoogzomer. Dat wil zeggen dat het kwik soms richting 40 graden Celsius gaat. Met Songkran viert Thailand het hoogtepunt van de zomer. Ook hier geldt hetzelfde recept: velen (vooral jongeren) doen graag mee met ongelimiteerd water gooien. Ikzelf heb er een bloedhekel aan en probeer zo veel mogelijk binnen te blijven of het land uit te zijn. In deze periode is een bezoek aan het platteland van Isaan en het Noorden een troosteloze bezigheid. Alles is bruingebrand en kurkdroog.
Omdat de toeristen het in deze hitte doorgaans laten afweten, zijn de hotels stukken goedkoper, evenals de vliegtickets. Voor wie snel rood/bruin wil worden op een van de vele stranden, is dit een uitstekende keus. Neem wel de sterkst mogelijke zonnebrand mee, want voordat u het weet moet u naar het brandwondencentrum.

Op de eilanden aan de westkant (Phuket, Phi Phi etc.) en de Oostzijde (Koh Tao, Phangan en Samui) heeft u minder last van de hitte, maar reizen is in deze temperatuur geen pretje.

Regentijd

Dan de regentijd. Die kan op veel plaatsen tot overlast leiden, vooral nu Thailand nog weinig werk heeft gemaakt van het voorkomen van overstromingen. Die zijn het ene jaar veel ernstiger dan andere jaren. Toeristenfolders laten doorgaans geloven dat u slechts af en toe last heeft van een bui. Geloof het maar niet. Ik heb soms een week tegen een druilerige motregen aan zitten kijken. Niet echt strandweer, dus, al blijft de temperatuur rond de 30 graden schommelen.

Voor een bezoek aan Bangkok maakt het niet zo veel uit in welk jaargetijde u komt. De shopping malls zijn goed gekoeld, evenals de hotels en veel restaurants. Overstromingen in de regentijd zetten echter veel kruispunten en wegen onder water, maar daar hebben Sky Train en metro geen last van.

Vanuit Bangkok is een trip naar de badplaatsen Pattaya of Hua Hin een peulenschil. Zeker in de hete periode kunt u daar kiezen uit een keur van goede hotels tegen schappelijke prijzen. Weliswaar is de waarde van de euro het laatste jaar fors gedaald, maar Thailand is nog altijd een goedkope bestemming, met voor elk wat wils. En als u hier een tandarts of ziekenhuis bezoekt voor een broodnodige behandeling heeft u het ticket al snel terugverdiend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “De beste tijd om Thailand te bezoeken?”

  1. Mister BP zegt op

    Omdat ik in het onderwijs werk moet ik altijd in zomervakantie naar Thailand gaan. Hoe verder je dan naar het noorden gaat, hoe groter de kans op veel regen. Dat schommelt van alle dagen regen of regenbuien en bewolkt weer tot alle dagen droog. Het zuiden van Thailand heeft daar minder last van maar regenbuien zijn er altijd wel eens een keer. Het is dus ook een beetje geluk of pech hebben. De temperaturen zijn trouwens prima.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website