Autoroutes in Lanna

Door Gringo
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , , ,
5 oktober 2020

In de boekhandel is (of was) een reisgidsje verkrijgbaar, door The Nation uitgegeven, “Weekend Road Trips around Chiang Mai” met daarin 12 autoroutes in de noordelijke provincie Chiang Mai.

Vanuit de hoofdstad van het oude koninkrijk Lanna zijn deze routes bedoeld als dag- of weekendtrip, die men met eigen vervoer kan volgen.

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom met eigen vervoer als het gemakkelijk en relatief goedkoop kan met bijvoorbeeld een minibusje met chauffeur. Op die manier leun je lekker achterover en laat het landschap als een film aan je voorbijgaan. Rijd je zelf, dan speel je als het ware een rol in die film, je bent onafhankelijk, kunt eventueel van de route afwijken en ook stoppen waar en wanneer u wilt.

In het boekje dus 12 routes, waarvan we er een viertal kort omschrijven:

1. PAI: ALL OVER THE HILL en FAR AWAY

Route (133 kilometer): Neem vanaf Chiang Mai’s highway 107 naar Mae Rim en verder naar Mae Taeng. De weg naar Pai begint in het dorp Mae Malai op de kruising van de snelweg 1095. Pai is dan nog 96 kilometer verderop. Vijf minuten rijden vanaf de snelweg 1095 leidt naar een leuke lokale markt in Mae Malai. De weg gaat verder met steile hellingen en scherpe bochten. In Ban Pa Pae kunt u een stop inlassen voor een bezoek aan de warmwaterbronnen (hot springs). De volgende stop zou – halverwege Pai – het Huay Nam Dung National Park kunnen zijn voor een hapje en een (koffie)drankje. Van daaruit loopt de weg kronkelend naar beneden in de vallei van Pai. Het stadje zelf is bekend bij vooral jonge vakantiegangers, artistieke winkeltjes, goede restaurants en koffieshops. In de buurt van Pai kan de Wat Nam Hu, Pai Canyon, Ban Santichon en Ban Mae Ping White Karen Village bezoeken.

2.  MAE CHAEM: SERENITY WITH CARPET OF GOLD

Route (117 kilometer): Rijd vanuit Chiang Mai richting de districten Hang Dong Son Pa Tong en Chom Thong, in feite op weg naar het Doi Inthanon National Park. De rijke en eeuwenoude tradities van Mae Chaem, een klein en rustig dorp, zijn goed bewaard gebleven. Tientallen jaren geleden was de enige manier om de stad te bereiken via de heuvelachtige, kronkelende weg van Doi Inthanon, tengenwoordig is het een stuk gemakkelijker. Neem de snelweg 108 richting Chom Thong en daarna de weg 1009 naar de top van Doi Inthanon. Je passeert watervallen, de Royal Projects met enorme bloemperken, biologische  boerderijen en hilltribe dorpen, waar iedereen met een bescheiden glimlach wordt verwelkomd. Neem daarna weg 1192 en men bereikt Mae Chaem na22 kilometer.

Je gaat naar Mae Chaem om de hectische wereld even achter te laten. Het is zeker de moeite waard vanwege een rustieke charme en de gouden rijstvelden in de vallei.

3. MAE SARIANG: MISTS OVER THE SALAWIN

Route (238 kilometer): Ga naar het zuiden over de snelweg 108 via de kleine steden en de schilderachtige bergen van de districten Hang Dong, San Pa Thong en Hod, bij  de Clock Hod’s Tower rijd je naar het westen voor het Ob Luang National Park – waar, als je geen haast hebt, een dag of twee kunt kamperen. Van Ob Luang loopt weg 108 loopt door uitgestrekte bossen en  glooiende bergen en komt langs de Mae Haw Hilltribe Welfare and Development Centre. De weg door de uitlopers van de bergen biedt vervolgens schitterende panorama’s voordat u linksaf de weg 105 neemt naar Mae Sariang, een kleine stad in de provincie Mae Hong Son.

In Mae Sariang tempels in Birmese stijl, originele houten huizen langs de rivier Yuam, een lokale marktmarkt en schilderachtige boerderijen. Mae Sariang is een belangrijke handelshaven aan de Salawin rivier, dat het deelt Birma. Neem de kleinere weg 1194 naar Mae Samlaep voor een tochtje met een longtailboot over de Salawin rivier.

4. MAE HONG SON: TAI YAI TALES AND TRADITION

Route (248 kilometers via Pai district): Prachtige vergezichten en kronkelende wegen typeren de klassieke Chiang Mai- Mae Hong Son route. Rijd via de weg 107 via Mae Rim en Mae Taeng, daarna de kleinere weg 1095 door het Pai district. Vanaf hier kronkelt de weg langs de rand van de bergen en duikt dan naar beneden in vredige vallei van Pai. Weg 1095 gaat langs Pang Mapha (de Thamrod Grotten), veel bochtenwerk in de schilderachtige vallei en de rijstvelden en bereikt dan het kleine stadje Mae Hong Son. Parkeer de auto in het centrum en loop naar de Wat Chong Kham en andere bezienswaardigheden.

Chiang Mai is en perfecte plaats voor talrijke (dag)excursies en het boekje, dat slechts 295 Baht kost geeft waardevolle informatie, gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen, die men eventueel naar wens kan aanpassen. Ook goede informatie over mogelijkheden te overnachten.

Warm aanbevolen voor auto’s, maar ook zeer geschikt voor Easy Riders.

Vrij naar een artikel van Phoowadon Duangmee in The Nation


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 3 votes.
Please wait...

1 reactie op “Autoroutes in Lanna”

  1. Koen Olie zegt op

    Uh, tja, dit boekje is gepubliceerd in 2012, dus in hoeverre de info nog up to date is, twijfelachtig…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website