Beste redactie,

Sinds drie jaar heb ik een relatie met een Thaise vrouw en heb haar nu 3 keer 3 maanden naar Nederland laten komen. Nu was haar vraag: kan ik ook langer in Nederland blijven? En mijn antwoord dat ik haar gaf was: dan moet je les nemen voor een MVV visum.

Nu heb ik voor haar 3x een Schengenvisum aangevraagd bij een visa kantoortje in Bangkok (alle 3 keer geen problemen), maar de vrouw die daar werkt zegt dat er ook iets anders mogelijk is. Omdat mijn vriendin maar een klein beetje Thais lezen en schrijven kan (bijna niks), maar de Engelse taal wel goed beheerst omdat ze bijna 16 jaar met een Nederlandse man is getrouwd geweest. Die is overleden maar heeft haar het engels goed geleerd en ook thuis altijd met haar gesproken. Mijn vriendin is nu 44 jaar en ziet er erg tegen op Nederlandse les te nemen omdat het ook een hele strijd was om Engels te leren.

Mijn vraag is nu: moet ze les nemen voor een MVV-visum of zijn er inderdaad alternatieven?

Groet,

Jaap


Beste Jaap,

Als jouw vriendin voor langer dan 90 dagen naar Nederland wil komen dan zul je inderdaad de TEV procedure (MVV visum + VVR verblijfsvergunning) moeten doorlopen. Één van de eisen die men aan aspirant partner-migranten stelt is het afleggen van het Inburgering Buitenland examen op de ambassade. Al spreekt iemand 100 talen vloeiend, zonder Nederlands op A1 niveau kom je niet door de procedure. Alleen vreemdelingen die de Nederlandse AOW leeftijd hebben bereikt zijn vrijgesteld. De enige uitzondering die een jongere immigrant kan krijgen is uiteraard als het om bijvoorbeeld medische gronden onmogelijk of onredelijk is te verlangen dat men aan deze eis voldoet. Analfabetisme of slechte geletterdheid is geen uitzonderingsgrond.

De enige radicale optie om onder deze plicht uit te komen is als jij met je part in het huwelijksbootje stap en je samen in een ander EU/EER (Europese Unie, Europese Economische Ruimte) land vestigt. Dan vervalt onder meer de inburgeringsvereiste. Meer info over immigratie van een Thaise partner naar Nederland kun je vinden in het volgende dossier hier op het blog, hierin komt ook de taaleis ter spraken: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

Helaas zal je vriendin dus toch weer in de boeken moeten gaan duiken. Bijvoorbeeld via een cursus in Thailand of Nederland, via zelfstudie samen met jou of een combinatie van die dingen. Kijk goed wat het beste bij jullie past. Leuk is anders maar de politiek heeft dit alles nu eenmaal besloten uit de vrees dat immigranten drie hoog achter verdwijnen en Engels voor de meeste partijen geen gewenst alternatief is om in te communiceren.

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website