Vreemde talen op reis

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Taal
Tags: , ,
3 augustus 2015

Eén van de leukste dingen als je in het buitenland verblijft is en blijft toch altijd nog wel de taal.

Soms is het wat lastig, maar eigenlijk kun je overal wel uit de voeten met wat steenkolenengels. En zolang een Franstalige nog aan je kan verdienen wil zelfs die nog wel wat moeite doen om met je te communiceren. Maar verder hoor ik lokalen vooral graag in de eigen taal met elkaar praten. Spaans klinkt prachtig, Italiaans is bijna operamuziek. In het Duits klinkt zelfs een liefdesbekentenis nog agressief en Russen …ja, die Russen. En toch, de allermooiste ‘taal’ vind ik het Nederlands van onze buurtjes, de Vlamingen. Van mij zou het Vlaams vanaf morgen de wereldtaal mogen zijn.

Prachtige woorden die de lading zoveel meer dekken dan het saaie Nederlands van ons. Geen pensioen, maar rustgeld. En wie er ooit op het onzalige idee is gekomen om een loopneus een neusverkoudheid te noemen moet ook even bij onze Zuiderburen gaan luisteren. Allez! Dat is gewoon unnen snotvalling hé. Snap dat dan!

En wat te denken van de Thaise taal? Ondanks de verschillen in lengte en hoogte van toon blijft de taal vlak, kort en afhankelijk van de discussie soms snauwerig. Ga maar eens naar een discotheek of nog erger naar een karaoke tent. Maak je ook maar heel snel uit de voeten als een Thai naar de microfoon grijpt om zijn ‘zangkunst’ te laten horen. Er komt geen eind aan dat monotone gejank. De begeleidende akkoorden van de muziek klinken daarbij eerder slaapverwekkend dan vrolijk.

Het allermooiste van het Vlaams is dat zachte dat lieve. Verslagen van de grootste rampen klinken toch nog heel anders dan in het Duits bijvoorbeeld. Ik zou alleen al voor de taal in Vlaanderen willen wonen

Toch woont inmiddels een groot aantal Vlamingen in Thailand. Zij zouden de daar verblijvende Ollanders het Vlaams moeten bijbrengen. Gezamenlijk zouden zij een voortrekkersrol kunnen vervullen om het Vlaams in Thailand te propageren. Het zou allemaal veel amusanter worden. De à go-go tenten bouwen we om tot gezellige stamineekes, compleet met orgel en accordeon. In dat sfeertje kunnen de bargirls met de geel- en roodhemden samen in de rondte dansen. Voormalig premier Thaksin mag naar Thailand terugkeren en schenkt onvoorwaardelijk – uit grote dankbaarheid – zijn gehele vermogen aan goede doelen. Het land zal er wel bij varen. Broederschap alom in Thailand.

Verantwoording:

Iedereen kent ze wel de huis-aan-huisbladen die overal in de brievenbussen glijden en waar je geen cent voor hoeft te betalen. Wekelijks valt in de Bommelerwaard het blad ‘Het Kontakt’ ook in mijn bus. Mijn eerste aandacht gaat altijd uit naar een column geschreven door Anton Kuijntjes. Voor dit verhaal heb ik, met zijn toestemming, een gedeelte uit één van zijn columns overgenomen en met een Thai sausje overgoten.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website