Laten we beginnen met een lied. Premier generaal Prayut Chan-ocha schreef het hoogst persoonlijk vlak na de staatsgreep in mei 2014. Sindsdien is het dagelijks te horen op de Thaise televisie. De onderstaande video daarvan geeft ook de Engelse vertaling, de Thaise tekst en een fonetische weergave.

Ook goed om Thais te leren! Ik geef hier een vertaling in het Nederlands van ongeveer de eerste helft, de tweede helft is bijna een herhaling. Lezen en dan luisteren!

Het geluk terug geven aan het volk

De dag dat de natie, de koning en het volk gaan leven zonder gevaar

Willen wij hen met hart en ziel beschermen, dat beloven we

Vandaag wordt de natie overal bedreigd met onrust

Wij willen optreden en de natie redden voor het te laat is

Hoe lang zal het duren voordat de liefde terug keert

Wacht alsjeblieft een poosje tot we onze meningsverschillen overwinnen

We zullen doen wat we beloven, geef ons nog even

Om de schoonheid van het land te herstellen

We zullen eerlijk zijn, wij vragen uw vertrouwen en geloof

De natie zal al snel verbeteren, we willen het geluk teruggeven aan u, het volk.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hpFYaHTvFFo[/embedyt]

Bij de tekst ‘Wacht alsjeblieft een poosje tot we onze meningsverschillen overwinnen We zullen doen wat we beloven, geef ons nog even’ zien we een rij soldaten met automatische geweren in de aanslag. Vreemd bij deze tekst. Wie mag die vijand dan wel niet zijn?

Terug naar de stelling.

Ik volg de Thaise schriftelijke media. (De Thaise televisie is eigendom van de regering en de strijkrachten, met uitzondering van ThaiPBS, en wordt streng gecensureerd). Ik zie een omslag in de laatste maanden. Waar voorheen er veel positieve en neutrale berichtgeving was over de junta, en een enkele kritische noot, is het nu andersom. Ik lees nauwelijks nog positieve berichten, wat neutrale verslaggeving en veel negatief nieuws en vooral commentaren.

Wat is de oorzaak van die omslag? Laat ik een paar mogelijkheden noemen:

 1. Het voortdurende uitstel van verkiezingen. Prayut beloofde in 2014 dat er in 2015 een herstel van de democratie zou plaatsvinden. Hij beloofde dat ieder jaar opnieuw: volgend jaar! Nu wordt het misschien februari 2019. Dat is in tegenspraak met bovengenoemd lied dat spreekt van ‘mâi naan’ , wat enige, korte tijd betekent.
 2. Het horloge schandaal van plaatsvervangend premier Prawit. Hij is gezien met 25 peperdure horloges, samen wel 1 miljoen euro waard die niet zijn vermeld op de verplichte verklaring van zijn bezittingen in 2014. Niemand gelooft zijn excuses van ‘geleend van een vriend die is overleden’. In de afgelopen jaren waren er ook een paar onfrisse zaken die in de doofpot zijn gestopt: de ‘commissie’ die is betaald voor de zeven standbeelden van koningen in Hua Hin en de diefstal van een plaque die de revolutie van 1932 herdacht.
 3. Het achterblijven van een stijging van inkomen van een groot deel van de bevolking hoewel de economie het redelijk goed doet met echter maar de helft van de groei van de omringende landen.
 4. De berichten over de mishandelingen in het leger waar de autoriteiten onverschillig op reageerden.
 5. De steeds knellender band van het onderdrukken van vrijheden van spreken en demonstreren. Ook demonstraties voor een beter milieu worden verboden en tegengewerkt.
 6. De toenemende zekerheid dat de strijdkrachten ook na de verkiezingen een dikke vinger in de pap zullen houden door de benoemde Senaat en de mogelijkheid van een premier die niet gekozen is.
 7. De toenadering tussen de twee grote partijen, Pheu Thai en Democraten, wat betreft het verzet tegen het uitstel van verkiezingen.
 8. Het feit dat een deel van geelhemden, die zich vroeger hebben verzet tegen Thaksin en Yingluck, zich nu keren tegen de junta.
 9. Het feit dat van de beloftes (met name verzoening) in bovenstaand lied niet zo veel is terecht gekomen behalve dan de (bedrieglijke) rust.

Wat denken de geachte lezers? Mee eens of niet? En waarom dan? Discussieer mee over de Stelling: ‘Het regime in Thailand loopt op zijn laatste benen!’

30 reacties op “Stelling van de week: ‘Het regime in Thailand loopt op zijn laatste benen!’”

 1. Gringo zegt op

  De wens is de vader van de gedachte, Tino!

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is zeker waar, Gringo. Het is zeker ook mijn wens, dat is duidelijk. Binnenkort gaat mijn Thaise zoon weer terug naar Thailand. Maar je gaat de werkelijk, dat het ook de wens is van heel veel Thais, uit de weg. Mijn punt is dat die wens wel eens op korte termijn werkelijkheid kan worden. Dat is ook de mening van veel Thais. Dat is waar ik aandacht voor wil vragen.

 2. Bert zegt op

  Alhoewel het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn is in de VS en Eu vind ik het onbegrijpelijk dat er vanuit deze grootmachten niet meer druk wordt uitgeoefend op de junta om de beloofde verkiezingen te houden in November, zoals reeds was toegezegd.

  • Joseph Jongen zegt op

   Vreemd, normaliter hoor ik steeds reacties bij dit soort opmerkingen en ‘likes’ dat de buitenwacht zich niet moet bemoeien met Thailand. Overigens ben ik het met het verhaal van Tino geheel eens.

 3. Kees zegt op

  Zou best kunnen, je slaat de spijker op zijn kop over gevoelens die leven maar bij een junta is zo’n gevoel minder relevant dan bij een gekozen partij natuurlijk. Zeker punt 1 t/m 6 zijn volledig conform de verwachtingen. De coup zelf was trouwens ook volledig volgens de verwachtingen; die werd al maanden voorspeld. Shutdown and restart was het inderdaad, maar wellicht niet zoals bedoeld. Daar mogen de Thai (maar eigenlijk nog meer sommige farangs want die zouden beter moeten weten) die zonder het minste gevoel van ironie met fluitjes ’tegen corruptie’ achter nota bene Suthep Thaugsuban aanliepen zich best even bij op het hooofd krabben. Want er is nog steeds corruptie (had iemand echt anders verwacht?), minder economische groei (alhoewel grote delen van het beleid gewoon van Pheu Thai zijn overgenomen) en een hoop minder vrijheid. Tel uit je winst.

 4. Pompoei zegt op

  Ik weet het niet maar ik hoop het wel.

 5. ohvastwel zegt op

  Je vist natuurlijk naar veel instemming. Elk regime loopt na een jaar of wat (en dan zeer zeker in TH) op de (aller)laatste beentjes. Alleen denk ik dat dat niet tot een geheel andere (demokraties heette dat vroeger ooit in deze westerse streken) regime gaat leiden-er worden wat poppetjes vervangen en dan gaan ze weer voort, hopelijk (dat is vooal mijn mening) met wat meer techneuten/finansjeel deskundigen en minder ”order is order en verder niks vragen” generalige tiepetjes. (al heeft TH er daar 1000en van).
  Na van heel dichtbij in BKK zowel rood als geel protest te hebben meegemaakt en de in feite totale lamlegging van elke vorm van regeren, vind ik dat TH aan zo iets echt geen behoefte heeft. En daar verloopt elke ”demokraties gekozen” regime in TH helaas toch op uit.
  Het allerbeste naar mijn smaak zou zijn wat goede bestuurders uit Singapore te huren voor een jaar of 5 en die het land weer op de rails te laten zetten, incl. corruptie-bestrijding.

 6. petervz zegt op

  Tja Tino, waar moet ik beginnen?
  Is er iets positiefs te melden. Ja, de extreme rijken zijn extreem rijker geworden. Dat is niet bijzonder want het beleid is daarop gericht. Verder weet ik niets te noemen en volg ook het thais talige nieuws. Thai PBS heeft overigens best goede programma’s die redelijk ongecensureerd worden uitgezonden. Toch kan deze groep het lang blijven volhouden, zeker als ze de meest strategische legerposities kunnen blijven vullen.
  Het probleem bij de civiele politiek is wel dat ik weinig geschikte kandidaten zie die het roer concreet kunnen overnemen. Het blijft de oude clique en zie geen of weinig nieuw bloed met goede ideeen opstaan.

 7. Harrybr zegt op

  Je moet naar dit soort landen niet met onze democratische bril kijken.
  Allereerst: aftreden = gezichtsverlies en…. inkomstenverlies voor de machthebbers. Die gaan niet zo maar.
  2e: er is geen alternatief, behalve dan de corrupte incompetente kliek, die er ook in het verleden als zat.
  3e: de bevolking is geen democratie gewend en zal er ook nauwelijks naar streven behalve dan een wat rumoerige hoog opgeleide door met het Westen beïnvloede bovenlaag. De doorsnee Thai zal dit alles aanvaarden, net als de files end e overstromingen.

 8. Franske zegt op

  Ik vermoed dat vooral punt 3 en 9 hierin een vrij belangrijke rol spelen.

  Punt 3. De economie…
  De “Rijke” Thai zouden liever een meer op de economie gericht beleid willen zien. Deze junta houdt het land boven water, maar van enige economische innovatie hebben zij meer dan waarschijnlijk geen kaas gegeten. De elite ziet dit met lede ogen aan. Zij weten ook dat zij met een beter economisch beleid hun winsten kunnen maximaliseren. En ik vermoed dat net deze groep nu een beetje begint te morren… En zij worden gehoord.
  Dat de kleine man nog steeds met 300 Thb per dag moet zien rond te komen, liggen ze helaas niet zo van wakker denk ik…

  Punt 9. Het begint voor iedereen een beetje te lang te duren.
  Ik vrees dat de kloof tussen de Dems en Pheu Thai (geel en rood zeg maar) nog steeds even groot is. Confrontaties tussen deze partijen worden nu natuurlijk in de kiem gesmoord, wat op zich geen slechte zaak is. Maar pogingen om deze twee groepen aan tafel krijgen om samen tot een constructieve dialoog te komen, daar heb ik nog niet heel veel over gelezen. Hopelijk vergis ik me hierin, ik lees tenslotte ook niet alles.

  Ik hoop enkel dat als de junta terug treedt, en er verkiezingen worden gehouden, de strijd niet opnieuw in alle hevigheid losbarst. De Thai verdienen beter…

  Mijn gedacht…
  Franske

  • Bang Saray NL zegt op

   Beste Franske,
   Je gedachte zal naar de meest waarschijnlijkheid wel kloppen.
   Het is vaak iemand die probeert een onderwerp aan te boren, waarvan je niet iets kun veranderen.
   Is het niet altijd groepen mensen met macht geweest kapitaallist of socialist die hun eigen kliek bedienen,
   nu is het in thailand de militairen die het doen.
   Ik persoonlijk heb het gevoel dat die zogenaamde beterweters het ongenoegen uiten dat zij er niet in slagen daar bij te horen.

 9. nicolaas zegt op

  Het grootste minpunt van Prayut is dat hij niets heeft gedaan om partijen geel en rood tot elkaar te brengen. Ze mogen niets doen, stil zijn en afwachten. Hij had ze bij elkaar moeten zetten om de nieuwe wetten te maken en de constitutie te verbeteren. Ze zijn nu misschien alleen eensgezind in het feit dat ze zelf weer in het pluche willen. Waarschijnlijk komt er weer een populistische verkiezingscampagne om stemmen te winnen. Dan zal rood wel weer winnen. Hopenlijk maar niet waarschijnlijk met een minder graaiende leider. Dan zullen de gelen en het leger weer het moment zoeken om weer in te grijpen. Ik hoop dat er wat meer partijen komen zodat ze leren samen te werken in een coalitie. Ik denk dat rood en geel nog net zover uit elkaar staan als voor de coup. Als je niet mag praten, kun je ook niet tot elkaar komen.
  Verder moet ik helaas wel zeggen dat veel Thai in mijn omgeving nog sympatie hebben voor Prayut. Lekker rustig, het gaat economisch vooruit de minimum lonen gaan weer omhoog en we kunnen ambtenaren nog steeds betalen voor aanvullende gunsten..

  • Frans Nico zegt op

   “Het grootste minpunt van Prayut is dat hij niets heeft gedaan om partijen geel en rood tot elkaar te brengen. Ze mogen niets doen, stil zijn en afwachten. Hij had ze bij elkaar moeten zetten om de nieuwe wetten te maken en de constitutie te verbeteren.”

   Dit is een rake constatering, Nicolaas. Wat Thailand nodig heeft is een leider die verzoening en samenwerking predikt en ook het woord bij de daad voegt.

 10. Leo Bossink zegt op

  Of het regime op zijn laatste benen loopt, betwijfel ik. Ik ben het zeer eens met de opmerkingen / feiten die Tino hier opsomt. Maar de militairen hebben de volledige macht in handen. Ook nadat er vrije verkiezingen zouden zijn gehouden. Ze houden de meerderheid in de volksvertegenwoordiging en kunnen dus alle eventuele wetsvoorstellen van een gekozen burger regering blokkeren.
  Het verleden heeft nou niet bepaald uitgeblonken in een democratische samenwerking tussen Pheu Thai en de Democraten. In tegendeel. Als ze elkaar kunnen “afmaken” zullen ze dat zeker niet nalaten. Daarvoor wordt iedere move die een tegenstander maakt, belachelijk gemaakt of via allerlei procedures aangevochten.
  Dat ze nu ogenschijnlijk toenadering zoeken tot elkaar is noodgedwongen door het maar uitblijven van vrije verkiezingen. Prajuth snapt dit natuurlijk ook allemaal, dus die geeft iedere keer weer een beetje hoop op meer democratie, om daarmee iedereen rustig te houden. Pappen en nathouden dus. En hij zit natuurlijk lekker op het pluche met alle macht (artikel 44) die je maar kan wensen. Dat wil hij niet zo snel opgeven. Ik denk dat er dit jaar geen verkiezingen komen, misschien wel in 2019.

 11. NicoB zegt op

  Denk dat het leger nog lang de verworven positie zal vasthouden, ook na verkiezingen.
  Op zich kan dat al weer leiden tot onrust en conflicten.
  Doet me hieraan denken: A man convinced against his will ( de gekozen politici ) is of the same opnion still ( het alom controlerende leger ).
  Als het zeer breed de Thaise bevolking vele malen slechter gaat dan thans zou er krachtige weerstand kunnen ontstaan, dan kan het snel gaan.
  Echter, die zie ik zo snel nog niet komen.
  NicoB

 12. Fred Janssen zegt op

  Interessante kommentaren, konklusies, verwachtingen en veronderstellingen van Westerlingen !!!!
  Het is echter toch in de eerste plaats “pakkie an” voor de Thaise bevolking en daar blijft het
  “oorverdovend stil” omdat ze te druk zijn met andere prioriteiten en kennelijk dit regime voor zoete
  koek nemen.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik verzeker je, Fred, dat wat ik hierboven schreef voor het grootste deel de mening is van Thais zoals ik die volg op allerlei websites. Ik was verbaasd toen een paar Thaise vrienden van mijn zoon, die ik nooit verdacht had van politieke interesse en meestal afbeeldingen van eten en vrouwen plaatsten, nu opeens sarcastische opmerkingen maakten naar het huidige bewind. Ik kan je vertellen dat er veel meer kleine en plaatselijke demonstraties zijn die niet in de massa media worden genoemd……

  • Cees zegt op

   Ja wij kijken ernaar door een welvaart bril, maar wij gunnen de thaise bevolking een beter leven met wat meer welvaart , maar de bevolking is volgens mijn mening niet zo veeleisend en zal eerst de nieuwe generatie een goede opleiding moeten hebben om meer tegenstand te bieden en met democratrische ideeen moeten komen dus het zal nog wel even duren. helaas….

 13. joy zegt op

  Als je het sentiment laat varen, maakt het niet uit. Elke regeringsperiode komt tot zijn eind, statistisch gezien deze dus ook. De vraag moet eigenlijk zijn: Waar is het land mee gebaat?
  De situatie van politieke tegenstelling tussen de gelen en de roden is en zal nooit opgelost worden.
  Vanuit historisch perspectief gezien, is het leger een stabiliserende factor, die ook daadwerkelijk en telkens weer, wordt toegepast. En zoals elke regering in het land, zorgen zij in eerste instantie natuurlijk voor zichzelf.
  Zo zit deze maatschappij in elkaar, kijk maar naar lagere overheden en de status van ambtenaren( Thailand heeft er onnoemelijk veel)
  Dit alles staat naar mijn mening los van de goede bedoelingen, die elke regering en dus deze ook, heeft.
  De praktijk kan immers anders uitpakken en ja, dan loopt het soms vast in dadendrang, onzinnigheid, machtslust, geldhonger, etc. Macht corrumpeert en zeker in Thailand!

  Eens met de stelling: Het regime loopt op zijn laatste benen.

  Groet Joy

  • Bang Saray NL zegt op

   beste Joy,
   Ik heb me niet in de cultuur zo verdiept maar het lijkt mij dat het van de top naar beneden wordt op gelegd en nu kan het ook zijn net als in Nederland dat de ambtenaren zo machtig zijn dat ze de zaken naar hun hand zetten.
   Misschien zijn het de elite wel die ook niets doen als er overstromingen zijn.
   Wat hier boven wordt beweerd dat een groot deel van bloggers op een website beweren, waar ik me dan weer afvraag hoeveel zijn dat dan wel?Zijn die de mening van het volk? Ook opmerkingen mijn zoon zegt dat komaan zeg dat is net zoiets met wie ga je om want overal vindt je mensen die over alles en nog wat sarcastische opmerkingen maken.
   Het zo dat iedere regering niet iedereen naar de zin kan maken en er dan sarcastische opmerkingen worden gemaakt.

 14. Rob V. zegt op

  Ik kan het alleen maar met de stelling eens zijn. Afgelopen zondag avond heb ik nog een reactie geplaatst met een greep uit de actualiteiten dat grotendeels overeenkomt met het lijstje dat Tino hier met ons deelt. Zie:

  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/prayut-en-regering-ligt-vuur-horloge-affaire-en-uitstel-verkiezingen/#comment-510162

  Veel Thai -en alle andere aardbewoners- willen niets anders dan een beetje fatsoenlijk leven: je geen zorgen te hoeven maken om essentiële zaken (eten, gezondheid, inkomen, dak boven het hoofd, goede toekomst voor de kinderen). De Junta bakt daar niet veel van maar kritiek of echte inspraak duldt het regime niet. Men zegt naar het volk te luisteren maar de militairen en hun elite vriendjes geven daar vervolgens hun eigen draai aan omdat belang nummer 1 hunzelf is. De elite moet op hun sokkel blijven. Maar de Thai willen niets liever dan echte inspraak. Zelfs in de hoek van de PAD roert de achterban zich dat het toch wel erg land duurt om het parlement weer in ere te herstellen. De zijn blij dat Thaksin uitgeschakeld is maar een senaat dat half groen is maakt die mensen ook niet gelukkig. Het piept en het kraakt steeds meer. Als de trends zich door zetten en het volk haar verkiezingen wéér niet krijgt dan zullen de demonstraties alleen maar toenemen. Hopelijk zonder bloedvergieten…

  Kan de Thai met democratie om gaan? Zeker. Maar de elite kan mondige burgers niet dulden laat staan dat er echter ‘reconciliation’ (verzoening) kan pas plaats vinden als alle hoge lui die nog rondlopen -van de premiers tot sterrengeneraals- verantwoording afleggen voor geklauw, vurger slachtoffers en andere vermeende onetische praktijken. Maar dat zie ik nog niet gebeuren. Of het zou tot een revolutie moeten komen. Maar dat is ook geen vrolijk scenario.

 15. Antonio zegt op

  Helaas is dat de wens maar de militairen gaan rustig verder met regeren.
  Het verbod op demonstratie en het feit dan President Trump het staatshoofd uitgenodigd heeft en de EU met soepele sancties…….
  Macht….corrumpeert en dat zie je overal waar militairen het parlement naar huis heeft gestuurd.
  Voorlopig zullen er geen verkiezingen komen in Thailand zolang het Thaise volk niet de straten op gaan en protesteren.
  Waar blijven de studenten…..
  Het zit er voorlopig niet in want de militairen hebben de smaak van graaien goed te pakken. (Horloges – luxe jachten en luxe resorts)
  Tegen de tijd van februari 2019 zal er weer een ander tijdstip worden aangekondigd voor nieuwe verkiezingen.
  Mijn conclusie is dat de Thai niet van verandering houd en dat politiek alleen in Bangkok wordt gevoerd.
  Heb coups meegemaakt buiten Bangkok en alles is daar rozengeur en maneschijn.
  Het intersseerd de Thai echt geen moer als ze maar brood en spelen hebben.
  Kan het weten want ik woon al 30 jaar hier…..
  TonyM

 16. henry zegt op

  Dit regime loopt helemaal niet op zijn laatste benen. De nieuwe grondwet is zo opgested dat een meerderheid van senatoren niet worden verkozen maar aangesteld. Er bestaat ook de mogelijkheid van een niet verkozen PM. De Thaise politiek is alleen maar te begrijpen als men de Chinese sage van de 3 koninkrijken heeft gelezen.

  http://nl.shenyunperformingarts.org/learn/article/read/item/IaHAKlGlERc/de-grote-klassieker-roman-van-de-drie-koninkrijken.html

  Men mag ook niet vergeten waarom het leger de macht heeft gegrepen. Dit was om eens en voor altijd de Shinawatra clan en zijn supporters buiten spel te zetten. En dan heb ik het zelfs niet over de roodhemden of de Phue Thai partij. Maar over de Dhamnmakaya sekte, invloedrijke figuren als Tarid oud directeur van de DSI. Alle mensen zoals hij die sleutelposities bij politie,. bezetten , zelfs minister,. zijn 1 voor 1 aangepakt wegens corruptie of landjepik en tot miljarden boetes en lange strafgevangenis straffen veroordeelt. Zoals de oud minister van handel. In dit licht moet je ook de veroordeling van Yingluck Shinawatra zien. Ook de wetswijziging, dat men nu ook bij verstek kan berecht en veroordeelt worden past in dit plaatje. Want nu kan men de hangenden corruptie zaken tegen Thaksin afwerken.En dat zijn er wel een paar

  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30328653

  het is dan ook te begrijpen dat het grootste gevaar voor het huidige regime zich de laatste maanden zeer stil houd. Ook vele Phue Thai kopstukken zien de bui hangen, en stellen zich zeer gematigd op. Men heeft zelfs met het hoogste gezag een deel gesloten waarover ik om de begrijpelijke redenen niet kan over uitweiden.
  Tegelijkertijd voert het regime een charme offensief naar de boeren toe. Dit regime zit dus zeer vast in het zadel. Hoogstens kunnen er een paar namen wegvallen, maar in essentie zal er de volgende 20 jaar niks veranderen. Alleen de Thaise traditie dat regeringen worden gemaakt in Isaan maar worden omver geworden in Bangkok kan daar misschien, heel misschien verandering in brengen.

  Persoonlijk geloof ik ook niet dat Thailand ooit een democratie naar Westers model zal kennen, want dat zou zeer on-Thai zijn. Om de eenvoudige reden dat de Thai alles verThaisen tot het Boeddhisme toe. En in feite is dat een goeie zaak. Zeker als ge naar Europe kijkt waar de Democratie ook buitenspel is gezet. Kijk daarvoor maar even naar Spanje en de EU dictatuur.

  • Rob V. zegt op

   Ze zaten achter Thaksin & vrienden aan, niet vanwege zijn corruptie (dat deden zijn en Yinglucks militaire en politieke voorgangers ook), of de doden die onder zijn bewind vielen in war on drugs, de gebeurtenissen in het zuiden van het land (zijn voorgangers hebben ook bloed aan hun handen, in voorgaande regimes en onder Thaksin zelf hebben de militairen hun handen ook niet schoon gehouden). Hij moest aan de kant omdat hij met zijn diepe zakken de andere apen op de apenrots kon passeren. En in die eeuwige strijd om macht en geld wordt er om de zoveel tijd gehakt met de nodige spaanders als 1 aap boven de andere apen op de rots uit komt. Ook binnen de militairen zijn er diverse kringen, ook in het zakenleven zijn er spanningen tussen de families die hoog op die rots of boom zitten. En zo gaat het keer op keer.

   Wil men echt schoonschip maken? Niet bepaald. Mensen zoals Abbhisit of Suthep lijken bijvoorbeeld niet bepaald het vuur aan de schenen te worden gelegd voor wat er in hun naam of onder hun leiding is gebeurd aan onfrisse zaakjes. Als de junta nu echt alles en iedereen met vuile handjes voor een onafhankelijke rechterlijke macht zou brengen dan zou ik ze hen nog applaus kunnen geven. Maar corruptie in de eigen gelederen mag men al niet teveel over praten, dan krijgt de media al een sneer uit de pan. Dus nee, ik heb geen vertrouwen gezien de motivaties en de trackrecord tot dusver.

   En de EU een dictatuur? 555 De EU doet het echt niet veel slechter dan Den Haag. Ja, hoe groter de club mensen (burgers, provincies, lidstaten) hoe minder invloed 1 enkel radartje heeft. Maar de EU heeft toch echt een parlement dat door de burgers gekozen is, en de andere belangrijke club omtrent beleidsvorming zijn afgevaardigden van het nationale kabinet. of het Nederlands of EU niveau is, ja vrij van smetten is het niet maar menig Thai zou dat liever zien dan de carrousel van dictaturen, coups en opstandige burgers neerslaan zoals Thailand liet zien sinds 1932. Democratie is een universeel model, samen in overleg en belangen/meningen afwegen, daar is niet unieks westers aan.

 17. Carl zegt op

  Als ik kijk naar de koers van de Thaise Bath, dan heeft het huidige bewind, nog steeds veel vertrouwen

  in de rest van de wereld…., een niet onbelangrijk gegeven…!!!

  Carl.

 18. chris zegt op

  Loopt het regiem op zijn laatste benen? Ja en nee.
  Ja: sinds de dag van hun aantreden heeft de junta beloofd dat er weer verkiezingen zouden komen. Dus vanaf die dag (dus al vanaf 2014) loopt het regiem op zijn laatste benen omdat bij verkiezingen deze regering niet verkozen kan worden. Ze zijn immers zonder verkiezingen aan de macht gekomen.
  Nee: om deze regering weg te sturen voordat er weer verkiezingen zijn (in 2019 nu maar dat valt nog te bezien) moet er een regeringscrisis uitbreken of een tegen-coup plaatsvinden. Het eerste zou wel in de geschiedenis wel aardig en uniek zijn: een regeringscrisis in een junta. Ik zie dat vooralsnog niet gebeuren omdat het ‘parlement’ eigenlijk alleen ja-knikkers bevat. Ministers die nornaal gesproken (dwz in democratische landen naar Westers model) zouden worden weggestuurd of ontslag nemen blijven in Thailand gewoon op het pluche zolang de junta-vrienden hem steunen. Wat het volk vindt is niet echt belangrijk omdat men er niet op uit is de macht te behouden na verkiezingen of die macht min of meer heeft verankerd in de nieuwe grondwet. En in Thailand gaan verkiezingen niet om politieke denkbeelden, visies, maar om persoonlijke populariteit. De tweede mogelijkheid, een tegen-coup, houd ik meer voor mogelijk. Wanneer de verkiezingsdatum nadert en de politieke partijen van rood en geel weer als kemphanen tegenover elkaar komen te staan zou een nieuwe junta, met medeweten en goedkeuring van de oude machthebbers, de macht kunnen overnemen en daarmee de verkiezingen weer voor een aantal jaren torpederen. Dit zou ook nog kunnen gebeuren na de verkiezingen als de meerderheid van het parlement zou besluiten de huidige grondwet buiten werking te stellen en een nieuwe grondwet te maken.

  • Frans Nico zegt op

   Dat laatste zal niet kunnen omdat het leger als vertegenwoordiger in het parlement dat altijd kan tegenhouden.

 19. Frans Nico zegt op

  Ik lees veel berichten op dit forum over democratie. De meningen zijn nogal verdeeld. Democratieën zijn er in vele soorten en maten. Kijk maar naar Noord-Korea, China en Rusland die zich stuk voor stuk democratiën noemen.

  Democratie betekent letterlijk “volksheerschappij”. Dit houdt in dat het volk zelf stemt over de wetten, zoals in het oude Athene, of het volk verkiest vertegenwoordigers die de wetten maken, zoals Nederland. Communistische regimes noemen hun politieksysteem een volksdemocratie. In werkelijkheid heeft het volk niets te zeggen. Nederland en de meeste Westerse landen hebben een parlementaire democratie met volksvertegenwoordigers. In de praktijk heeft “het volk” gedurende een regeringsperiode ook weinig in de melk te brokkelen. Maar is een systeem waarbij het volk wel de zeggenschap heeft, zoals in het oude Athene, een werkelijke (volks)democratie? Zou dat dan werkbaar zijn? Ik zou zeggen: NEE. Naar mijn mening is een goede tussenoplossing een parlementaire democratie met een volwaardig referendum, zodat een parlement niet ongewenst haar wil kan opleggen aan het volk.

  In de basis ben ik tegen een overheid die al of niet met geweld zijn wil oplegt. Maar een machtverkrijger die met militaire middelen een democratisch gekozen regering aan de kant schuift is te allen tijde verwerpelijk. Ongeacht met welke bedoeling, hoe goed ook bedoelt. De praktijk bewijst dat zo’n machthebber zijn macht niet meer vrijwillig zal afstaan.

  Prayut heeft zijn macht genomen middels een staatsgreep. Zijn mooie woorden zijn loze kreten. Een leider van een land heeft steun van een grote meerderheid van het volk nodig om zijn voorgespiegelde plannen uit te kunnen voeren. In Thailand lijkt mij dat niet mogelijk. Het volk is teveel verdeeld. Die verdeeldheid is vooral veroorzaakt door de verdeling in rijkdom. Rijken verrijken zich veelal ten koste van het arme deel van de bevolking. Het Thaise probleem is dat getalsmatig het armste deel de meerderheid vormt en de rijke elitaire minderheid hun macht niet wil delen, laat staan afstaan.

  Daarnaast is de corruptie moeilijk te bestrijden. Als lonen te laag zijn en er geen vangnet is werklozen, zal corruptie voor die mensen een middel zijn om het hoofd bovenwater te houden. Dat geldt voor de “gewone burger” als voor de anbtenaren. Anderzijds hebben de mensen in de top alle mogelijkheden om zich te verrijken en het is bekend dat rijken het liefst nog veel rijker willen worden. Corruptie kan alleen met harde hand bestreden worden. Daar hoort ook een vrije pers bij die corruptie en wantoestanden aan het licht kunnen brengen. Maar van een machthebber die middels een staatsgreep aan zijn macht is gekomen, de vrije pers aan banden legt en andersdenkenden in de gevangenis gooit, moet niet veel van verwacht worden. Vroeg of laat komt er weerstand. Dan zal blijken of een weg naar democratie wordt ingeslagen of een weg naar een repressieve dictatuur.

  • chris zegt op

   beste Frans Nico,
   Wel eens van de Anjer-revolutie gehoord, in Portugal?
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Anjerrevolutie

 20. Bert zegt op

  In theorie kan het rijke westen de armere landen wel enigzins dwingen om de rijkdom te herverdelen onder de mensen.
  In Europa (VS weet ik niet, maar vermoed van wel) hebben we vele wetten die de werknemers (veelal zijn dat ook de minder rijken) te beschermen (ARBO) en mee te laten profiteren van de welvaart (Minimum loon). Ook het milieu mag niet ontzien worden (Milieuwetten).
  Laat alle bedrijven in de lage lonen landen die leveren aan het westen een keurmerk krijgen, waarmee ze voldoen aan de westerse normen. Geen keurmerk, dan extreem hoge invoerrechten.

  Maar ik ben bang dat het rijke westen dat niet zal doen, want dan worden de rijke ook snel armer in het westen en hun handel en wandel zal deels opdrogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website