Eigenlijk mag het niet, maar zoals zo veel in Thailand kan het wél: een vlucht met een politiehelikopter boven de kust van Cha Am. Wat er op de grond uitziet als een fraaie tropische vlakte, lijkt vanuit de lucht nog het meest op een maanlandschap, een gatenkaas.

De betiteling vlieg-tuig was hier volkomen op zijn plaats. Het was een 40 jaar oude Bell, nog van de Amerikanen geweest. Geruststellend werd gemeld dat de vliegende koffiemachine voorzien was van een nieuwe motor. Ik weet niet veel van vliegen in een helikopter, maar ik zag opmerkelijk weinig metertjes bewegen. Afijn, we vlogen zo op het oog nog lager dan 100 meter, dus we hadden alle aandacht voor de omgeving. Zij het dat we geen gordels om hadden, de derde man op een klapstoeltje zat en één (Thaise) passagier zelfs op de grond. Dat mocht de pret niet drukken.

We stegen op vanaf een groot grasveld in het militaire Rama 6-kamp, op circa 10 kilometer ten noorden van de badplaats Hua Hin. Op het militaire kamp kom ik in een volgend verhaal terug. In noordelijke richting volgden we de kustlijn. Voorheen was dit allemaal moerassig mangrove-gebied. Door de bouw van resorts en condominiums is dit natuurlijke gebied zwaar aangetast. Voeg daar nog bij de vrije afvoer van verontreinigd water en de vervuilende teelt van garnalen en het beeld is compleet.

Op de grond zie je daar niet zo veel van, met uitzondering van de onvermijdelijke vuilstort. Vanuit de lucht is een slecht onderhouden gebit zichtbaar, met hier en daar een fraaie tand. Op diverse plaatsen wordt gewerkt aan nieuwe vakantieparadijzen, maar vooralsnog ziet het er uit als een kaas met geweldige gaten. Met meer landinwaarts gigantische, doch verlaten fabrieken. In de hoop dat de eigenaar de grond ooit voor dik geld kan verkopen aan een projectontwikkelaar.

Militaire terreinen vormen in dit kader een uitzondering, naast gebieden die eigendom zijn van kloosters. Religieuzen hebben vaak geen geld voor onderhoud, waardoor het oude  systeem intact blijft. Militairen beschikken daarentegen over voldoende (belasting)geld en mankracht om hun terreinen naar believen in te richten. Rama 6 Camp is een fraai bebost gebied, waar je zelfs voor 1000 baht per nacht een fraai bungalow kunt huren aan het strand. Niet schrikken van de onregelmatige komst van helikopter, die op nog geen 50 meter afstand een hotemetoot komt afzetten of ophalen.

 

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website