De vraag luidt: hoe kom je in Hua Hin?

Door Hans Bos
Geplaatst in Steden, Verkeer en vervoer
Tags: , , ,
14 maart 2011

Eerlijk gezegd: dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Weliswaar ligt de koninklijke badplaats slechts ruim 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, maar daarmee komt de oplossing van het vervoersprobleem niet dichterbij.

Vanaf de luchthaven Suvarnabhumi kunnen we een shuttle nemen naar het busstation op de luchthaven en van daaruit een minibus naar Victory Monument (directe minibus naar HH) of naar het zuidelijke busstation. Een mijl op zeven, zij het een stuk goedkoper dan een taxi vanaf de luchthaven. De vraagprijs bedraagt doorgaans 2500 THB, maar 1800 THB is haalbaar na wat onderhandelen. Ingewijden regelen een taxi voor ongeveer 1400 THB, een prijs die alleen is weggelegd voor de diehards. Vanaf HH is dat vaak wel mogelijk, want het gaat dan om chauffeurs die eerst een vrachtje naar de badplaats hebben gebracht, in hun auto overnachten en vervolgens met passagiers weer terugkarren.

Een gerechtvaardigde vraag: waarom rijdt een ‘normale’ minibus of anderszins direct van de luchthaven naar Hua Hin en terug? Daar zouden vele duizenden gasten mee zijn geholpen. Het antwoord volgens deskundigen: de taxi-maffia in HH houdt dat tegen, uit angst voor verlies van omzet. Onbegrijpelijk dat de Thaise overheid of de Tourism Authority daar niets tegen kan doen. En net zo onbegrijpelijk is het dat je de tocht van en naar Victory Monument alleen in uiterste doodsnood kunt afleggen, gezien de zelfmoordneigingen van de chauffeur. Vanuit Nakhon Ratchasima (Korat) rijdt een autobus naar Hua Hin, maar deze stopt op veel plaatsen.

Een uitstekende verbinding is uiteraard per trein vanaf het station Hualampong in Bangkok. De tocht duurt circa vier uur, maar voert langs vele fraaie plekken. Verkopers van eten en drinken stappen het ene station in en het volgende weer uit. Bovendien kom je dan aan op het fraaie station van Hua Hin, overigens vaak met vertraging.

Er gloort echter hoop aan de horizon, want Aolar Air heeft enkele nieuwe routes aangekondigd. Dan gaat het om Bangkok-Hua Hin en tussen laatstgenoemde plaats en Pattaya. Nadeel is vermoedelijk dat Solar Air vanaf de luchthaven Don Muang vliegt. De verbinding tussen Hua Hin/Pranburi en Pattaya wordt sinds kort enkele malen per week met een snelle boot onderhouden, maar de volksmond wil dat het op deze route niet druk is. De vaartijd is met ruim drie uur daarnaast aan de lange kant.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “De vraag luidt: hoe kom je in Hua Hin?”

 1. Chang Noi zegt op

  Bij aankomst na een vlucht heb geen zin gehannes …

  Optie 1 is gewoon ter plekke een taxi regelen (prijs afspreken)

  Optie 2 is mijn vaste taxi-chauffuer bellen die meestal voor een betere prijs als de ter plekke te regelen taxi rijd (en meestal velen malen veiliger). Nadeel van deze optie dat ik dan mijn aankomst datum/tijd ruim van te voren moet weten.

  Optie 3 is dat mijn aardige buurman mij afhaalt en ik hem ruim zijn kosten betaal. Een wederdienst die ik dan ook doe als hij afgehaald of gebracht moet worden.

  Bussen en al die elende zijn voor mij geen optie meer (aankomend in Thailand)

  Chang Noi

  • Niek zegt op

   Mijn hemel, waarom zo moeilijk doen over het traject naar Hua Hin . Vanaf de luchthaven neem je het stoptreintje dat aansluiting geeft op Phya Tai BTS skytrainstation om vervolgens met de skytrain naar Victory Monument te treinen, dat een of twee stations verder ligt richting Moochit. En dan staat daar een minibusje klaar naar Hua Hin. Simpeler kan het niet, zou ik denken.

   • Niek zegt op

    Zo’n minibus naar Hua Hin vanaf het Victory monument kost slechts 200 B. en doet er 1.5. uur over, dus waarom die exorbitante taxiprijzen betalen. Het eenvoudigst is om verder ”gehannes ” bij aankomst te voorkomen is een taxi te nemen bij de ‘public taxi’s stand’ second floor en 50 Baht extra te betalen boven op de meterprijs van de taxi, die je naar het Victory monument brengt. Goedkoper en iets minder snel is de optie met de nieuwe shuttle stoptrein (air rail link) en BTS ,zoals ik boven heb beschreven. Succes!

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Niek, probeer beide mogelijkheden maar eens met een koffer en handbagage….De minibus kost overigens 180 THB en doet er doorgaans 2,5 uur over, maar dat terzijde.

    • PeterPhuket zegt op

     Ja, en het busje gaat pas als het helemaal vol zit, en dan moet je nog eens 150 baht betalen voor je bagage, en….het blijven kamekaze drivers, zoals de foto duidelijk toont.

    • johanna zegt op

     Hoi Hans.

     Wederom een leuk stuk om te lezen.
     Als alles naar planning verloopt hoop ik deze week tickets te boeken.
     Zodra ik geboekt heb,. meld ik me weer bij je.

     • johanna zegt op

      Ik vergat nog te reageren op het artikel en de reacties zelf.
      Het lijkt mij persoonlijk prettiger dat wanneer ik de eerste keer naar Hua Hin ga gewoon een taxi neem.
      Wat een gedoe om met zware koffers te slepen.
      Heb je eerst een ruim 10 uur durende vlucht gehad enook nog ruim 2 1/2 uur reistijd naar Schiphol.en om dan nog uren onderweg te zijn naar plaats van bestemming lijkt mij een killer.

      • hans zegt op

       Johanna, ga je voor het eerst naar thailand?

       Inderdaad gewoon taxi nemen bij het vliegveld, kun je onderweg de chauffeur laten stoppen bij een tankstation, je koopt wat eten en drinken voor jouw en hem, en als je rookt geef je hem maar sigaretje en mag je vaak ook in de taxi roken, achterin gaan zitten bestuurdersstoel naar voren, lekker veel benruimte, en karren maar. De tijd die je in thailand verblijft is kostbaarder dan die 40 euros extra die je betaalt voor de taxi t.o.v. een minibus waarbij je bloeddruk omhoog knalt.

       ff vraagje heb open return terug naar thailand, moet je in ams al niet 3 uur van te voren inchecken, ging normaal altijd via dusseldorf

       • johanna zegt op

        Het is niet de eertse keer dat ik naar Thailand ga, maar wel naar Hua HIn.
        Mijn man en ik hebben een jaar in Bangkok gewoond.
        Dus geheel onbekend ben ik niet.
        Weet dus wel wat ik van het verkeer kan verwachten. Files die rond 7 uur ‘s ochtends al begonnen en tegen 23.00 uur af begon te nemen.
        Ik woonde toen ook aan een druke straat, Sathorn Road South.
        Lopen ging vaak sneller. Een keer getest nl. Manlief nam de taxi en ik ging lopen naar Silom , niet rennen dus. Ik kwam eerder in de bar aan dan hij. Sterker nog, ik had al een lekkere borrel voor mijn neus staan toen hij eindelijk binnenkwam, haha

        Problemen met taxi chauffeurs heb ik nooit gehad.
        één van de eerste dingen die ik heb geleerd was dat ik vloeiend in het Thai kon zeggen waar ik woonde en wat ik zou betalen voor de rit. De chauffeur knikte dan en vóila, ik kwam probleemloos thuis.
        Nooit geen problemen gehad met het feit dat ik een Farang lady ben. MIsschien omdat ik met kop en schouder boven de thai uitsteek,. haha

        Naar Hua HIn wordt de eerste keer, en ik vind het gewoon makkelijker om de eerste keer gewoon direct een taxi te nemen rechtstreeks naar plaats van bestemming.
        Als ik daar dan een tijd woon, leer ik wel de in en outs kennen wat betreft vervoer.

        3 uur van te voren inchecken in Ams. in niet echt nodig hoor.
        2 uur is echt meer dan tijd zat. Men wil wel dat iedereen er extra vroeg is omdat de passagiers dan doelloos rond gaan lopen en daardoor men geld gaat besteden in de duty-free shops.

      • Robert zegt op

       Daarom is het geen slecht idee een paar dagen Bangkok te doen alvorens verder te reizen, iets wat veel toeristen dan ook doen. Ik kruip nooit meer in zo’n minibusje, of welke bus dan ook in Thailand, en raad anderen dit ook af vanuit veiligheidsoverwegingen. Als je hier woont en het verkeer een beetje kent is het het beste om zelf te rijden. Voor toeristen is een taxi de beste oplossing. Maak een deal met een chauffeur in BKK wiens rijstijl jou aanspreekt (wellicht even zoeken, maar ze zijn er). Daarnaast is het iets makkelijker (en veroorzaak je minder gezichtsverlies) om de taxi chauffeur te ‘sturen’. Alhoewel commentaar op een roekeloze rijstijl je nooit in dank zal worden afgenomen, al helemaal niet als het van ‘farang lady’ komt. Flinke fooi beloven is vaak het meest effectief.

       • Niek zegt op

        Robert, je moet jezelf en anderen niet bang maken voor alles en nog wat. Dat is meer een hebbelijkheid van reisleiders die hun toeristen aan zich willen binden en in de (hun) hand willen houden. Een taxichauffeur uitzoeken op rijstijl! Hoe doe je dat? Eigenlijk is er maar een manier om aan jouw angsten te kunnen tegemoet komen, nl. een zorgvuldig geselecteerde prive- chauffeur in dienst nemen en dan nog door een of andere dronken idioot aangereden te worden!.
        En , ik zou nooit zelf willen rijden, juist omdat ik het verkeer goed ken.
        Bovendien is de kans dat je in een ongeluk verwikkled raakt in een (mini)bus statistisch zo klein, dat het te verwaarlozen is, in elk geval statistisch kleiner dan de straat over te steken in Bangkok. Maar dat is dan toch ook geen reden om al die tijd in je hotelkamer te blijven zitten. Of dan maar thuis in Nederland/Vlaanderen achter de geraniums/vrouwentongen blijven zitten , maar dat is ook gevaarlijk aangezien we weten dat juist thuis de meeste ongelukken gebeuren. Nee Robert , ‘Vluchten kan niet meer…’

       • Robert zegt op

        Ik maak mensen niet bang, ik geef slechts een tip hoe men risico op de wegen kan beperken. Ik maak zelf vele Thaise kilometers per jaar en ik heb teveel ellende gezien hier, vriend.

        Een taxichauffeur uitzoeken op rijstijl is vrij simpel. Als je vaak in taxi’s zit zoals ik vraag je gewoon het telefoonnummer van een chauffeur wiens rijstijl jou aanspreekt. Ik heb een lijstje met nummers, bestel ze vaak voor vrienden en bekenden die vanuit BKK uitstapjes willen maken (terwijl ik lekker op kantoor zit) 😉 Geeft mij ook een wat beter gevoel.

        Statistieken zeggen me niet zoveel, als er iets gebeurt heb je daar weinig aan. Verkeer is relatief onveilig in Thailand, daar is iedereen het volgens mij wel over eens. Risico kun je inderdaad nooit helemaal uitsluiten en er kan altijd wat gebeuren. Daarnaast ben ik zeker niet iemand die altijd op safe speelt in het leven. Ik geef slechts wat tips wat voor mij en veel anderen de prettigste en relatief veiligste manieren zijn om je over de Thaise wegen te bewegen.

 2. Thymen zegt op

  Heel simpel om in Hua-Hin te komen hoor!
  Je gaat gewoon naar het Sai thai station in Bangkok, en neemt een minibus.
  Na ongeveer twee en half uur ben je in het centrum van het prachtige Hua-hin.
  Op enkele plaatsen zijn nog in en uitstappers, en een korte stop om te tanken.
  Ik mis het vreselijk, Hua-hin is the place to be.

 3. hans meester zegt op

  Uit onwetendheid van mij (en de taxichauffeur in Bangkok) werd ik gebracht naar Thonburi Station, waar vandaan inderdaad een rechtstreekse stoptrein naar Hua Hin vertrekt; deze vertrok (met enige vertraging) om 13.15. De ritprijs bedroeg 42 Baht voor het gehele traject, maar dan zit je ook ruim 5 uur in een derde klas trein! Niet getreurd; de uitzichten zijn afwisselend – van sloppenwijken, via nieuwe resorts tot uitgestrekte plantages. Inderdaad volop verkopers van spijs en drank ook in deze trein. Van Hua Hin naar Pattaya (Ocean Marina) heb ik de catamaran genomen (in Australische handen?), vooraf geboekt bij Thailiving. Erg comfortabel. In ruim drie uur uit en thuis. Lijkt mij een redelijk alternatief; prijs voor een ‘enkeltje’: 1500 Baht.

 4. hans zegt op

  En als je levensmoe bent ook zo een minibus Ik moet dan nog 90 kilometer verder betaal voor de taxi vanaf vliegveld bkk 3.500 thb, me vriendin heeft laatste keer naar beneden gepingeld naar 3.000 thb, ze begint dat pingelen al lekker te leren.

 5. Henk zegt op

  Vaartijd met 3 uur aan de lange kant?
  Nog altijd sneller dan een taxi en om dan maar te zwijgen van allerlei opties met alle mogelijke verbindingen tussen bussen, treinen en minibusjes.

  Henk

 6. Alex Gouw zegt op

  Ik heb afgelopen week geïnformeerd in de haven van Pattaya maar de bootverbinding tussen Pattaya en Hua Hin is inmiddels al weer opgeheven. Er was te weinig animo.
  Zelf heb ik een limo genomen van Pattaya naar Hua Hin, kosten 3.000 Bath.

 7. Pim . zegt op

  Alex .
  Er is nu wel een vliegverbinding tussen Hua hin en Pattaya .
  Vertrek uit Pattya om 13.00 uur aankomst om 13.45 uur .
  Vertrek Hua hin om 14.15 uur aankomst om 15.00 uur .
  De prijs is 2.590 Thb .

 8. Marcel zegt op

  De beste manier om vanaf het vliegveld naar Hua Hin te reizen is de nieuwe shuttlebus.
  350 Thb met een korte tussenstop in Cha Am en aankomst in Hua Hin bij de busterminal bij het Bangkok Hospital. zie link: http://www.airporthuahinbus.com

 9. Marcel zegt op

  Correctie op bovenstaande bericht; het kost geen 350 thb maar 305 thb. Dus voor nog geen tientje ben je in 2 tot 2,5 uur in Hua Hin. Ik ga eind van de maand deze bus naar Hua Hin nemen en effe testen. Maar ik heb foto’s van het interieur gezien en dat zag er on-Thais luxe uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website