Bouwactiviteiten condo’s in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags: ,
28 december 2016

Hoe zijn de bouwactiviteiten afgelopen jaar 2016 in Pattaya verlopen? De vraag naar condo’s door met name buitenlandse kopers is sterk gedaald. De projektontwikkelaars reageren terughoudend op de nieuwe situatie en hebben slechts mondjesmaat wat nieuws op de markt gezet.

Zo kwamen er 182 nieuwe eenheden bij, waardoor het totaal steeg naar 60.696 units. Daarvan zijn slechts 40.361 condo’s verkocht. Daarbij kan de kanttekening geplaatst worden, dat in de meeste gevallen het geen particuliere kopers waren, maar Chinese investeerders, die deze condo’s als een belegging zien. Bij de meeste condo’s gaat het om volledig ingerichte units tot een prijsklasse van 5 miljoen Baht.

Om potentiële kopers te trekken, biedt men een “huurgarantie”aan tussen de 5 en 7 procent, dit gedurende de eerste 3 jaar. De praktijk zal net als in Nederland en Zwitserland betekenen, dat de zogenaamde kosten doorberekend worden en van de “garantie” huurprijs afgetrokken worden. Per saldo betekent dit in de meeste gevallen, dat men er zelfs nog op achteruit gaat.

Voor 2017 is de prognose, dat er nog minder gebouwd gaat worden en dat bestaande bouw- werken vertraagd opgeleverd gaan worden of zelfs voorlopig niet afgemaakt. Een verstandig mens koopt in deze periode niet meer van tekening! Mooie beloftes ten spijt!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Bouwactiviteiten condo’s in Pattaya”

 1. Jos zegt op

  Niet vergeten de prijzen van de condo’s gaan om hoog , ook de prijzen van de landoffice stijgen. De kwaliteit gaat er niet op vooruit,heb er ervaring mee. Meestal maak me nu kleine apartementjes(studiotjes) 22 sq m. Met starting rond 2 miljoen voor de buitenlander + landoffice er bij, kan je rekenen? Nog een factor de Euro staat laag kost je condo toch enkele honderd duizende thaise bath meer. Als je gaat verhuren zul je belasting moeten betalen op je verhuur. De koper zal nog wel eens na denken?

 2. Jos zegt op

  De Condo die je koopt valt ook binnen een soort VvE waarbij de buitenander een minderheidsbelang heeft.
  Je hebt dus geen invloed op besluiten over onderhoud!

  Wordt er klein onderhoud gepleegd? Hoe wordt dat gefund? Wordt er geld gereserveerd voor groot onderhoud? Hoe hoog is die maandelijkse bijdrage? Wie kan besluiten dit bedrag te verhogen? Wie beheert de pot met geld?

  In een land waar de buitenlander financieel vaak extra moet betalen en juridisch op een achterstand staat, zou ik veel aandacht aan dit soort punten besteden.’

 3. Willem zegt op

  Er is ruim voldoende aanbod op de bestaande markt. Verder ben ik het volledig eens met Jos. Ik zou trouwens liever een fijne condo in Hua Hin uitonderhandelen voor een mooie prijs, maar mijn vrouw (Thaise) wil niet. Wij wonen net weer terug in NL, niet tot mijn enthousiasme, maar ik moet eerlijk toegeven dat het leven hier goedkoper is, met name 1e levensbehoeften als bier, wijn, kaas, school voor de jongens, toelagen en toeslagen en ziektekostenverzekering maken het bijna draaglijk, maar Wat een rotweer. Ik heb maar weer baantje genomen om van de straat te zijn

 4. Erik bkk zegt op

  Ik heb nu 12 jaar ervaring met een condo van Sansiri en hun Plus Management. Er wordt niet gereserveerd, je betaald alleen de jaarlijkse kosten van wat zij hun management noemen. Ze zijn feitelijk alleen de boekhouders van de uitgaven die ze doen. Als er bouwkundige problemen zijn beginnen ze altijd met extra geld vragen bij de eigenaren. Verder hebben ze geen idee hoe ze problemen kunnen oplossen en hetzelfde geldt voor de meerderheid van de Thaise eigenaren. In het algemeen is het werken met deze mensen een frustrerende ervaring voor ons Europeanen. Het bezit van een condo blijkt zo een duurder bezit te zijn dan je verwacht en in mijn opinie feitelijk nodig is. Het nodige onderhoud wordt uiteindelijk wel gedaan.

  • Erik bkk zegt op

   Ik wil er nog aan toevoegen dat ik een riant condo bezit in het hart van Bangkok dat nu ongeveer 3x zou kosten wat ik er toen voor betaald heb. Ik zou het me nu niet meer kunnen veroorloven om te kopen bij de buren wat nu in aanbouw is. Overigens betekent dat niet dat je met verkopen een geweldige winst kan maken. Zo werkt de huizen markt in Thailand niet.

   • tom zegt op

    niet alleen in bangkok zijn de prijzen van huizen duurder geworden ook in khonkaen, udonthani
    velen willen niet eens meer in bangkok of pattaya wonen vanwege het hoge water gedurende de regentijd

 5. jan zegt op

  Zo’n zes jaar terug stonden er voortdurend ruim 7000 condo’s te koop in Pattaya…nu dus ongeveer 3x zoveel. En kijk eens naar de prijs mer vierkante meter!…Waanzinnig…De makelaars die dit noodgedwongen blijven promoten zijn er ook niet vies van om buitenissige commissiekosten aan te rekenen.
  Een half jaar terug bood een Engelse makelaar een “resale” aan en vroeg daarvoor 10% commissie, daar waar doorgaans 3% aangerekend wordt. Wanneer ik hem daarop wees wilde hij met mij op de vuist gaan.
  Er zijn veel mooiere en aangenamere plaatsen waar men voor betere prijzen wat moois kan vinden…Kijk uit!

  • l.lagemaat zegt op

   Condo’s met zeezicht ongeveer 120.000 Baht/ m2, deze prijzen zijn gestegen t..o.v. 2015

   Condo’s zonder zeezicht ongeveer 67.900 Baht/ m2, afhankelijk afstand tot de kust, nauwelijks verhoging.

   Veel makelaars hanteren de 10% regeling! bij evt. verkoop.

 6. Jos zegt op

  Als ik bovenstaande berichten lees dan is dit toch wat beangstigend nieuws.
  Misschien als je 65 plusser bent is het beter om gewoon een condo of appartement te huren, of niet ?

 7. Gusie Isaan zegt op

  …..wat is dat voor een type makelaar die op de vuist wil gaan als je hem wijst op zijn buitensporige commissie voor een resale!!! Met zo’n figuur zou ik in elk geval nooit zaken willen doen……,

 8. Erik Patong zegt op

  Ook ik heb slechte ervaring met 3 jaar 7% verhuurgarantie: na eerste jaar is niets uitbetaald. Developer geeft nog steeds niet thuis. Juridisch sta je als buitenlander nergens tov Thai. Al met al grote frustratie, advies is niet kopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website