Bangkok de nieuwe hoofdstad van Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Bangkok, Steden
Tags: , ,
12 januari 2019

Bangkok staat in de de top vijf van meest bezochte steden ter wereld. Toch is Bangkok niet altijd de hoofdstad van Thailand geweest.

Toen de oude hoofdstad van het koninkrijk Ayutthaya in 1767 na de oorlog met Birma verwoest was, maakte generaal Taksin in 1772 het stadje Thonburi aan de westelijke oever van de Chao Phraya rivier tot hoofdstad. Slechts tien jaar later verplaatste Phra Puttha Yotfa Chulalok (1737 – 1809) later bekend als Rama 1, de residentie naar de oostelijke oever en maakte Bangkok tot hoofdstad van het koninkrijk. Het toenmalig, hoofdzakelijk door Chinezen bewoonde gebied lag hoog genoeg om niet door hoge waterstanden van de rivier bedreigd te worden.

In het oostelijk deel van het nieuwe paleis liet de koning de Wat Phra Kaeo bouwen voor de Smaragden (of Emerald) Boeddha, die hij op 22 maart 1784 in een feestelijke ceremonie opende. Het is het meest vereerde beeld in Thailand. Dit Boeddhabeeld krijgt in elk van de drie seizoenen een ander kledingstuk om.

Aan de binnenzijde van dit tempelcomplex is een overdekte wandelgalerij ontworpen en op de wand werd door kunstenaars uit het gehele land het Ramakien epos aangebracht bestaande uit 178 delen. Het stamt oorspronkelijk uit het Indische Ramayana – epos waarin het gaat over de zegen van het goede over het kwade, de overwinning van de godenheld Rama over de demonenkoning Thotsakan. Op een aanschouwelijke wijze werd dit indertijd aan de monniken doorgegeven.

Dit prachtige Grand Palace gebouw met bijbehorende schitterende tempels is een van de hoogtepunten in Bangkok, die zowel door de Thai als toeristen bezocht worden.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website