Gisteren schreef Richard Barrow in zijn nieuwsbrief over de ontmoeting met de heer Chatchai Viriyavejakul, de directeur-generaal van de afdeling Consulaire Zaken. Richard ging met hem om tafel om over de Thailand Pass te praten. Je leest hier een samenvatting van dat gesprek met een aantal interessante wetenswaardigheden.

Allereerst is het nu duidelijk wie het Thailand Pass-systeem beheert. Dat is niet het immigratiebureau of de Tourism Authority of Thailand (TAT), maar de afdeling Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken (de Thaise ambassades en buitenlanders die visum aanvragen vallen onder deze afdeling). Voor de Thailand Pass werd besloten om de Digital Government Development Agency te vragen(DGA) een nieuw systeem te bouwen. De DGA rapporteert rechtstreeks aan de premier en maakt onderdeel uit van het streven van de regering om alle overheidsinstanties media 2022 volledig te digitaliseren.

Het idee achter de Thailand Pass is ontstaan vanuit de behoefte om het aanvraagproces te stroomlijnen en om het voor reizigers gemakkelijker te maken om naar Thailand te reizen onder de huidige restricties. Thailand verwacht dat in het hoogseizoen (december/januari), er zoveel reizigers zullen aankomen op Suvarnabhumi, dat een handmatige screening niet meer mogelijk zou zijn en ook niet wenselijk vanwege de oplopende wachttijden.

Buitenlandse toeristen blijken alweer flink Thailand reizen te boeken voor het eerste kwartaal van 2022. Het is dus erg belangrijk dat er een systeem is dat de verwachte aantallen aankan. Thailand verwacht volgend jaar zo’n 8 miljoen buitenlandse toeristen. Dat betekent dat in januari het Thailand Pass-systeem snel en efficiënt moet zijn en grotendeels geautomatiseerd. Op dit moment wordt bijna 50% van de aanvragen automatisch goedgekeurd.

Updates Thailand Pass systeem

Het Thailand Pass systeem wordt ondertussen nog verbeterd. Bij een volgende update zal het mogelijk zijn om PDF-bestanden te uploaden en ook meerdere bestanden per keer. Er komt een lijst met goedgekeurde hotels. En de belangrijkste verbetering is straks de mogelijkheid om in te loggen, om zo de status van je aanvraag te controleren. Dat geeft dan tevens de mogelijkheid om de QR-code te downloaden, zodra je aanvraag is goedgekeurd. Hierdoor wordt het probleem opgelost waarbij aanvragers geen e-mail met de QR-code ontvangen. Zelf kunnen inloggen, de status controleren en je QR-code downloaden, is veel beter. Een andere verbetering is dat als 1 onderdeel is afgewezen, je dit kan corrigeren zonder weer opnieuw een aanvraag te hoeven doen.

Vaccinatiebewijs

Een struikelblok voor de automatische goedkeuring is het vaccinatiebewijs. Als deze niet goed wordt aangeleverd moet de aanvraag handmatig worden gecontroleerd. De Thailand Pass is dan wel een project van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar het ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor de verificatie van de vaccinatiebewijzen. Dit kan vaak automatisch als het thuisland van de reiziger gebruik maakt van de PKI (public key infrastructure) voor vaccinatiecertificaten. Er zijn nu zo’n 30 landen die dat doen (vooral de Europese landen). Hierdoor kan het Thailand Pass systeem het certificaat onmiddellijk verifiëren. Andere certificaten met QR-codes zijn ook relatief eenvoudig te verifiëren. Maar er zijn enkele certificaten/bewijzen die een uitdaging zijn, daarom kost het soms tijd. Vooral als iemand een afbeelding heeft geüpload die onduidelijk is.

Medische verzekering

Toeristen die op vakantie naar Thailand gaan, doen er sowieso verstandig aam om een medische (reis)verzekering af te sluiten. Zeker als je ervoor kiest om te reizen tijdens een wereldwijde pandemie. Als je, door een kleine kans, positief test bij aankomst, dan heb je een goede verzekering nodig. Ook eentje die een ziekenhuisopname bij Covid-19 dekt, wanneer je geen symptomen hebt. Mogelijk moet je ook in quarantaine, zelfs als je negatief test, bijvoorbeeld als je naast een besmet persoon in het vliegtuig of de taxi naar het hotel hebt gezeten. In dat scenario zal je waarschijnlijk geen verzekering vinden die je een gedwongen hotelquarantaine van 14 dagen dekt.

Expats

Het blijkt dat het vooral voor expats lastig is om een ​​geschikte verzekering te vinden met een dekking van $ 50.000. Met name omdat ze geacht worden gedekt te zijn voor de resterende duur van hun visum. Toch blijkt hierover misverstanden te bestaan. Om te beginnen blijkt er nergens te staan, ​​dat bij een langlopend visum je een speciale verzekering nodig hebt, voor de tijd dat je in Thailand bent. Dat fabeltje is door een aantal Thaise ambassades de wereld in geholpen. Volgens directeur-generaal Chatchai is een verzekering met de duur van 30 dagen voldoende. Als je positief test, hoef je immers maar 10 dagen in het ziekenhuis en eventueel 14 dagen in quarantaine. Dus een polis met de duur van 30 dagen is dan prima.

Het Thailand Pass aanvraagformulier online invullen

Het Thailand Pass-formulier moet online worden ingevuld. Daar zijn wel een aantal vragen over. Het veld ‘verblijfsduur’ is voor sommige mensen een probleem. Toeristen kunnen gewoon 30 dagen invullen. Maar voor expats die voor onbepaalde tijd in Thailand verblijven is dat niet juist. Chatchai laat weten dat daar ‘999’ ingevuld kan worden, maar binnenkort komt er een speciaal veld voor expats.

Een ander probleem is de ‘datum van aankomst’. Voor sommige reizigers moet er ook een vertrekdatum zijn, omdat je vliegreis ervoor kan zorgen dat je pas de volgende dag in Thailand arriveert. Dan klopt de informatie op de QR-code niet. Chatchai laat weten het probleem te kennen en dat het wordt opgelost. Het tweede probleem is dat sommige mensen om de een of andere reden hun vluchtdatum moeten verplaatsen. Je hoeft dan niet opnieuw een Thailand Pass Qr-code aan te vragen, indien de aankomst binnen 72 uur na die datum is.

Een andere veel gestelde vraag is: hoelang van tevoren kan je een Thailand Pass aanvragen? Wel, er is geen tijdslimiet. Als je wilt, kun je nu al je Thailand Pass aanvragen voor jouw vakantie in januari volgend jaar. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je te laat bent of je zorgen te maken of de QR-code wel op tijd arriveert.

Blik op de toekomst

De Thailand Pass is er nu en zal voorlopig niet verdwijnen. Het systeem zal de komende tijd verder verbeterd worden. Mogelijk komen er de komende weken ook nog een aantal versoepelingen van enkele regels. Richard Barrow denkt dat de vrijstellingsleeftijd voor vaccinatiebewijzen (Test & Go-programma) van onder de 12 jaar naar onder de 18 jaar gaat. Een andere grote verandering die we volgende week zouden kunnen zien, is het schrappen van de testverplichting voor je vertrek naar Thailand (​​RT- PCR-test binnen 72 uur na vertrek). Dit omdat er een groeiend aantal landen geen mogelijkheden heeft om deze test te laten doen. Als het volgende week niet gebeurt, dan mogelijk voor 1 december.

Andere regels zullen waarschijnlijk voorlopig blijven bestaan. Een duidelijke verbetering zou zijn dat de RT-PCR-test bij aankomst wordt vervangen door een Corona sneltest. Dan zouden reizigers op de luchthaven getest worden en na 15 minuten wachten op de uitslag, vrij zijn om te gaan en staan ​​waar ze willen. Letterlijk een ‘Test & Go’ dus. De TAT is daar voorstander van maar het ministerie van Volksgezondheid heeft daarin het laatste woord. Als straks de verplichte RT-PCR-test voor vertrek komt te vervallen dan zal men de PCR-test in de hotelkamer niet zomaar laten vervallen…..

Bron: Nieuwsbrief Richard Barrow

N.b. de redactie van Thailandblog zal de Thailand Pass FAQ aanpassen met de bovenstaande informatie en morgen een update online zetten.

33 reacties op “De laatste updates en wetenswaardigheden over de Thailand Pass”

 1. Martijn zegt op

  Hartelijk dank en zeer verhelderend!!

 2. Cornelis zegt op

  Die ‘30 dagen’ v.w.b. de duur van de verzekering voor langverblijvers zal voor vele terugkerende non-O en non-O-A visumhouders goed nieuws zijn. Echter, de hierboven geschetste redenering erachter ziet uitsluitend op Covid-gerelateerde zaken, terwijl men juist op 1 november de dekkingseis heeft uitgebreid naar medische kosten in brede zin. Klinkt toch wat tegenstrijdig, en ik hoop maar dat deze interpretatie niet weer wordt teruggetrokken.

  • Ik denk dat dit jouw eigen interpretatie is. Het feit dat er niet specifiek Covid-19 op de verklaring meer hoeft te staan, betekent niet dat de intentie veranderd is. Men wil gewoon dat alle inkomende reizigers verzekerd zijn tegen covid-19.

   • Cornelis zegt op

    Dat zal zeker de intentie zijn, maar de dekkingseis is daadwerkelijk uitgebreid per 1/11 en die wijziging is ook later in uitspraken van de Thaise autoriteiten nog eens benadrukt.
    Consistent zijn lijkt geen doelstelling bij de Thaise overheid…..

    • Dat er geen Covid-19 meer op de verklaring hoeft te staan is volgens mij geen uitbreiding van de dekking, maar een versimpeling en dus een handreiking.

     • Cornelis zegt op

      Ik baseer me o.a. hierop:
      ‘For foreign travellers, they have to make sure that their insurance policy does not only specify Covid-19 health coverage. It should cover other kinds of sickness as well as hospitalisation expenses.’

      https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2206023/rules-for-travellers-clarified

      • Ja, en dat lag in de lijn der verwachtingen. De Thaise regering heeft het al jaren over een verplichte medische (reis)verzekering voor toeristen. De pandemie was net dat laatste zetje. Nu is het een feit. Zal er ook niet meer afgaan is mijn inschatting.

       • Cornelis zegt op

        Dus uiteindelijk komt het wel neer op een uitbreiding van de dekking. Vandaar mijn lichte verwondering bij de visie van de betreffende Directeur-Generaal dat 30 dagen verzekering volstaat.

 3. Jahris zegt op

  Kijk dit zijn inderdaad interessante wetenswaardigheden! Mooi te lezen dat er wordt gewerkt aan verbeteringen want ik denk dat de Thailand Pass nog wel een aantal jaren zal blijven. Het verwachte aantal van 8 miljoen dit jaar lijkt me wel een beetje te positief ingeschat. Wellicht als alle verbeteringen echt zijn doorgevoerd en de 1 nacht quarantaine niet meer nodig is.

  • RonnyLatYa zegt op

   “Thailand verwacht volgend jaar zo’n 8 miljoen buitenlandse toeristen” staat er in mijn tekst…..

   • Jahris zegt op

    Ah ja tikfoutje, ik bedoelde uiteraard het komende jaar.

 4. Nicky zegt op

  Een zeer heldere uitleg

 5. Ton zegt op

  Zou inderdaad heel fijn zijn als de verplichte PCR test 72 uur voor vertrek uit Nederland niet meer hoeft, en enkel bij aankomst in Bangkok een sneltest voldoende is om verder te reizen.
  Voorkomt een hoop stress in Nederland of de uitslag wel op tijd binnenkomst, voorbeelden genoeg hierover in de media geweest, en bespaard je de kosten hiervoor circa 70-80 euro.

 6. kor zegt op

  Ik zou die PCR test (of een andere) in Nederland evengoed toch doen want ik kom er liever in Nl achter dan in Thailand.

 7. Jos zegt op

  Wat een goed en duidelijk verhaal weer. Complimenten voor deze en alle overige mails over dit item. Het heeft mij uitstekend geholpen om een QR code te bemachtigen en kan dan ook zonder zorgen naar Thailand op de 29ste van Nov.

 8. Lessram zegt op

  “Een andere grote verandering die we volgende week zouden kunnen zien, is het schrappen van de testverplichting voor je vertrek naar Thailand (​​RT- PCR-test binnen 72 uur na vertrek)”

  Testverplichting VOOR je vertrek naar Thailand. pcr test binnen 72 uur NA vertrek?
  Typ foutje of snap ik hem niet?

 9. Arie zegt op

  Hoi ik ga 16-12-2021 t/m/ 11-02/2021 ( 58 dagen) naar Thailand maar ik wil nu eventueel de Thailand pass aanvragen.
  Ik weet dat ik een visum nodig heb maar kan die nu niet aanvragen kan je dan eventueel 999 invullen bij de Thailand Pass ?

  • Onky zegt op

   Ik ga 5 dec en wil graag voor 60 dagen met een single entry visum. De thailand pass aanvragen lukt steeds niet want die geeft bij het uploaden van mijn paspoort foto (jpg en jpeg) een error. Ook een visum (single entry) aanvragen kan dus nog niet. Ben erg benieuwd hoe u dit oplost aangezien we ongeveer in hetzelfde schuitje zitten. Ik krijg er in ieder geval best veel stres van omdat mijn vlucht 5 dec gaat.

   • Siam zegt op

    Is je jpg bestand kleiner dan 5mb?

    • Onky zegt op

     Ja die is kleiner dan 5 mb. Ik heb hem zelf voor de zekerheid nog kleiner gemaakt.
     Tijdens het uploaden krijg ik een error. Nog meer mensen last van? Tips?

  • Siam zegt op

   Ik ga 75 dgn en heb dat gewoon ingevuld en ik moet ook nog een visum aanvragen en ik heb zojuist de pass gekregen.

 10. Yvon zegt op

  Gisterenavond de Thailand pass aangevraagd, partner kreeg na 1 uur goedkeuring en ik vanmorgen pas. De invul velden zijn aangepast, nu vul je dag van aankomst en dag van vertrek ik.

 11. Jacques Flo zegt op

  Woensdag 10 november onze aanvraag voor thai pass ingediend rond 17.00 uur, om 24.00 uur de pass ontvangen van mijn vrouw en vandaag om 16.00 mijn pass ontvangen. Het functioneert blijkbaar uitstekend

 12. P. Keijzer zegt op

  Een ander probleem is dat je geen coronaherstelbewijs kunt krijgen op dit moment als het langer dan 180 dagen geleden was. De QR code in NL werkt wel, maar je kunt geen bewijs overleggen aan de Thailand Pass.

  • Jahris zegt op

   Een eventueel corona herstelbewijs is volgens mij ook geen onderdeel van de Thailand Pass procedure, alleen een vaccinatiebewijs is van belang. Heb je dat niet dan kun je je alleen nog aanmelden voor de 10 dagen quarantaine optie.

  • Eddy zegt op

   Dit is wat de laatste FAQ van de Thaise overheid over jouw situatie zegt:

   – Yes. Those previously infected with COVID-19 are considered fully vaccinated if they have received a single dose of COVID-19 vaccine within 3 months after their recovery. In this case, your proof or medical record of COVID-19 recovery must be submitted alongside your single-dose vaccination certificate.
   – If you have been fully vaccinated before contracting COVID-19, you are still considered to be fully vaccinated.

   – yes, if you have a history of covid-19, one dose of the vaccine must be given within 3 months of recovery. a certificate / medical certificate confirming your recovery from covid-19 must be
   attached to the certificate of vaccination – if there are 2 doses of vaccination certificate before receiving covid-19, the vaccine will be treated as a qualified vaccination.

 13. Chris zegt op

  Nu de aanvraag voor de tweede keer ingevuld, veel beter deze keer met voorbeelden hoe zij de dingen sneller kunnen verwerken. Na een paar minuten had ik de goedkeuring al binnen.

 14. Michiel zegt op

  8 november aangevraagd, zojuist (11 november) de ‘pas’ ontvangen. Valt me niets tegen. De voorpret kan beginnen 😀

 15. Guillaume zegt op

  Bij mij op de Thailand Pass zijn de laatste 2 letters verwisselt
  Levert dat problemen op bij aankomst in Thailand?
  Iemand misschien een oplossing?

  • Guillaume zegt op

   Laatste 2 letters van mijn voornaam ☺ vergeten te vermelden

 16. Gio zegt op

  Laat je niet ontmoedigen, gisteren aangevraagd, vandaag Thailand Pass in de mail, als je alles correct boekt en upload gaat het snel, ik heb er 3 gedaan vandaag zonder probleem, grtjs

  • j.a. zegt op

   Heb je een bevestigings email gehad of gewoon de pas gelijk ontvangen zonder bevestigings email…. Ik zit al lang te wachten maar nog niks gezien ?

   • Michiel zegt op

    Ik kreeg direct een bevestigingsmail. De pas duurde een aantal dagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website