Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft vandaag het reisadvies voor Thailand geactualiseerd. Het ministerie waarschuwt reizigers voor de zeer slechte luchtkwaliteit in het noorden en noordoosten van Thailand.

In het noorden en noordoosten van Thailand (onder anderen de steden Khon Kaen, Mae Hon Song, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Lampang) is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit komt door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond en smog. Regionale luchthavens kunnen door het slechte zicht worden gesloten. Houd contact met uw reisorganisatie.

Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index.

Bron: 24/7 BZ Informatieservice

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Reisadvies Thailand aangepast vanwege slechte luchtkwaliteit in Noord Thailand”

 1. teun zegt op

  Het wordt hoog tijd, dat overheid keihard gaat optreden tegen deze middeleeuwse methode om landbouwgrond af te branden ter voorbereiding nieuwe zaaiseizoen.

  Iedereen wiens grond in brand vliegt, wordt gestraft met 1 jaar (of meer) gevangenisstraf. Ongeacht de vraag of eigenaar brand heeft veroorzaakt/aangestoken. Dat zal er ook voor zorgen, dat men elkaars grond in de gaten houdt om overslaan van brand te voorkomen.

  Voortaan dus ploegen en stoppen met afbranden.

  • Remko zegt op

   Beetje kort door de bocht reactie: “Iedereen wiens grond in brand vliegt…”, dit zou inhouden dat je 24/7 op je land moet gaan zitten om het in de gaten te houden. Onze grond in ook, buiten onze wens om, volledig afgebrand doordat men ergens is begonnen met het afbranden en dit helaas niet meer in de hand kon houden. Ik ben dus de dupe van andermans acties en zou daarvoor de gevangenis in moeten? Fijne wereld zou dat worden

   • teun zegt op

    Remko,

    Dit is typisch een reactie, die ik met bovenstaande methode wil bestrijden. Boeren moeten (zeker in een community) moeten bij elkaar gaan zitten om te voorkomen, dat 1 oliebol z’n land in de fik steekt. En die fik vervolgens overslaat.
    Als iedereen blijft redeneren zoals jij dan blijven we met die middeleeuwse idioterie zitten. Niemand doet wat en niemand heeft het gedaan.

    Welke idioot gaat in de droogste periode van het jaar fik steken in bosrijk gebied!!??!! In elk ontwikkeld land wordt je daarvoor opgepakt.

 2. gust feyen zegt op

  We zijn van half december tot einde januari in Noord-Thailand geweest. We hebben o.a. de Mae Hong Son-loop gereden met de scooter. In totaal hadden we ca. 1000 km. gereden. In die periode zijn we meerdere dagen in Chiang Mai geweest. We hebben altijd gedacht dat Bangkok erg was, maar Chiang Mai is goed op weg om even erg te worden. Uiteindelijk zijn we a.h.w. weggevlucht uit -hoe mooi Chian Mai ook is- die verstikkende stad.

  • Mattheus zegt op

   dan heeft u meer gemerkt dan de mensen die in Chiang Mai wonen. Uiterst zelden begint de verbranding en dus ook de smog voor half februari.

 3. Joost M zegt op

  Heb al commentaar gehad van Nederlanders welke het normaal vinden dat alles platgebrand wordt….onder het mom van …zo hebben we het altijd gedaan …..Leer ze composteren of onder de grond ploegen zoals wij de indonesiers hebben geleerd……Doch het zo goedkoop telen als mogelijk (gemakzucht) zorgt nu voor smog…en niet te weinig.

 4. CeesW zegt op

  Klopt wat Joost verteld. Ik probeer ook al jaren mijn vrouw en schoonfamilie er van te overtuigen om de resten van de (rijst-) oogsten om te ploegen, of te verzamelen en er een composthoop van te maken, maar dat wil er bij de Thai maar niet in. Als ik bladeren, keukenafval, resten van oogsten op een hoop gooi en het vermeng met aarde dan wordt dat maar niet begrepen. Ik probeer dan zo goed als mogelijk uit te leggen wat het resultaat gaat worden en vertel er bij dat het proces wel enkele jaren kan duren. En als het dan een keer wel lukt, dan kunnen ze geen geduld opbrengen om het composteringsproces enkele jaren z’n gang te laten gaan. Want binnen een paar maanden word dat proces verstoord en strooit men het veel te vroeg over het land, met als gevolg dat de zaden die nog in de compost aanwezig zijn en nog kiemkracht hebben weer tot groei komen. Ik krijg dan het verwijt dat de tuin of de akker door het afval vol met onkruid komt te staan. En als ik dan een tijdje afwezig ben geweest, blijkt dat ze de composthoop alsnog in de fik hebben gestoken. En onderhand maar klagen dat de kippenmest, mest van varkens, van buffels zo “duur” is.

 5. ruud zegt op

  Met dat actualiseren zijn ze niet bijster snel geweest.
  Ik neem aan, dat de nodige vakantiegangers ondertussen wel een bezoek aan de dokter hebben gebracht.

 6. teun zegt op

  Flink verspreiden dat Chiangmai in eerste kwartaal van elk jaar beter niet door toeristen bezocht moet worden wegens smog. Kijken hoe snel toeristenindustrie in opstand komt in Chiangmai etc.

  • Kareltje zegt op

   Teun,

   Ik woon in CM en kan je nu al verzekeren dat het toerisme minimaal is en er zeer weinig boekingen zijn voor Son Kraan, kijk eens bij Booking.com, enkele hotels zijn vol z’n 90% heeft nog plaats.Was andere jaren wel anders. Enne ja, de hele family is al in het hospital geweest. Een kuche van jewelste in huis.

 7. Tino Kuis zegt op

  Die boeren weten verdomd goed dat ze verkeerd bezig zijn. Maar ze kunnen niet anders vanwege hun economische omstandigheden.
  Zware straffen zullen niet helpen. Ze hebben meer financiële steun nodig en logistieke hulp voor het verzamelen en composteren van afval. Dat zal de overheid moeten doen.

 8. fred zegt op

  Ach Thailand is en blijft Thailand. Er zal niks veranderen en niks worden aan gedaan. Uiteindelijk kan het ook niemand een barst schelen. De smog brengt ook niks op dus niks interessants aan.
  Mondmaskertjes kunnen ook trendy zijn.
  Nu nog even wachten op de onweersbuien en het probleem is weer van de baan. Binnen paar weken spreekt weer niemand daar nog over.
  Volgend jaar kan alles dan gewoon weer van vooraf aan herbeginnen.

 9. Joe Argus zegt op

  Beter laat dan nooit !

  Nu nog een waarschuwing aan het adres van toeristen en andere bezoekers voor het levensgevaarlijke Thaise wegverkeer met het schrikbarende wereldrecord aan jaarlijkse verkeersdoden van 23.500. Zo’n triest aantal verkeersdoden halen we in NL in een halve eeuw nog niet. Het allerergste is nog dat het de Thai en hun regering kennelijk niks interesseert: ze doen er immers niks aan!

 10. F wagner zegt op

  Dat afbranden van die landbouwgrond in het noorden is toch niet iets van de laatste jaren,dat speelt toch al veel langer,in bkk zijn het enkele miljoenen auto,s die in de file met een draaiende moter de lucht vervuilen,de grond omploegen en van de stronken composthopen maken in chiangmai en omstreken,dat kost natuurlijk manuren,nu lopen ze de ziekenhuizen plat met de kinderen en de bejaarden ,de thai zullen hier wel een passende oplossing voor vinden hoop ik

 11. Gerard zegt op

  Iedereen denkt dat ‘t alleen maar om ‘t branden gaat om de velden weer vruchtbaar te maken, er zit iets meer achter, namelijk de mushrooms die men hiermee verkrijgt, dat is de echte reden. Deze wilde paddestoe,en zijn veel geld waard in dit seizoen, daarom wil men er ook niet veel aan doen, ze zitten aan anderemensen hun brood.

 12. chris zegt op

  De Thais kennen in veel gevallen en in vele sectoren geen connectie tussen het individuele en het (meer) collectieve belang. Dus heeft het individuele belang bijna overal voorrang.
  Dat is ook niet zo vreemd met een sterk hierarchische (van boven naar beneden) inslag van de algemene cultuur maar ook van de bedrijfscultuur in Thaise bedrijven. Ik kan daarvan tientallen voorbeelden opnoemen vanuit mijn eigen werksituatie (roosters, nieuwe lokatie van mijn faculteit, technische apparatuur in klaslokalen). Thais hebben – voorzover ik kan zien waarnemen – een groot probleem om te aanvaarden dat in sommige gevallen het individuele belang moet wijken voor het algemene belang, het gemak of de omzet voor zaken als schone lucht, minder verkeersongevallen, meer dynamische werkomgeving of het faculteitsbudget.
  Dit probleem neemt alleen maar toe als verantwoordelijke leiders niks uitleggen, niet luisteren, onbetrouwbaar zijn en zelf niet het goede voorbeeld geven. Dat is in Thailand niet anders dan in welk ander land ter wereld. Wat wel anders is, is dat Thailand nog steeds doorspekt is van top-down benaderingen van problemen. Met artikel 44 zijn in de afgelopen jaren veel verkeerde maar ook goede dingen gebeurd maar zij zijn niet duurzaam omdat zaken alleen maar worden afgedwongen, en niet geinternatliseerd in een veranderende houding. Dat geldt voor de goede dingen maar ook voor de kwade dingen, maar dat is een schrale troost.

  • Tino Kuis zegt op

   Zoals je weet, Chris, ben ik geen groot voorstander van culturele verklaringen. Ik zie het probleem van de luchtverontreiniging vooral voortkomen uit de marginale economische omstandigheden van de boeren. Verbranden van oogstresten en delen van het bos is de goedkoopste manier waarzonder ze niet kunnen overleven. De bestrijding van luchtverontreiniging is in het algemeen belang en er moet mijns inziens publiek geld onder strenge voorwaarden naar de boeren gaan om die schadelijke praktijken te stoppen. En inderdaad is dan een beweging en opzet van onderaf nodig: coöperaties gerund door de boeren zelf. Meer zeggenschap voor de lokale gemeenschap.

   • Johnny BG zegt op

    Van onderaf is er toch al? Het wordt juist gestimuleerd om op dorpsniveau samen te werken en daar zijn ook potjes geld voor beschikbaar.
    Dat niet iedereen dat weet is een ander verhaal maar als je het leven van A-Z letter voor letter aan iedereen moet uitleggen gaat een beetje te ver.
    Als je weet hoe je kindjes maakt mag je ook je echte hersens weleens gebruiken.

    • Tino Kuis zegt op

     Interessant, die samenwerking op dorpsniveau om brandhaarden te bestrijden. En die potjes. Kun je daar wat meer over vertellen of heel misschien een bron? Als dat mag van de blogdictator. Ik heb daar nooit iets over gehoord of gelezen en ben heel nieuwsgierig.

     • Johnny BG zegt op

      Diverse departementen hebben de taak om op dorpsniveau samen te werken zoals Community Development Department http://www.cdd.go.th. Ook via het ministerie van agriculture zijn er van die initiatieven om de boerengemeenschap verder te helpen en denk dan b.v. het verder ontwikkelen van de kweek van insekten in een bepaalde regio en dat in samenwerking met universiteiten zoals in Khon Kaen gebeurd.

      In andere gemeenschappen wordt er geholpen om zijde en katoen duurzaam te kweken en te verven met plantaardige kleurstoffen.

      En dan zijn er ook in Thailand filantropische instellingen die willen bijspringen als het bepaalde doelgroepen of algehele verbeteringen kan behalen.

      Gratis krijgen zit er niet in maar als er goede plannen zijn wordt dit wel degelijk ondersteund als je de juiste weg weet te behandelen.

 13. Herman buts zegt op

  Die waarschuwing komt rijkelijk laat als ik de cijfers van vandaag bekijk valt het nog mee ( waarmee ik niet beweer dat het goed is), tweede helft van maart was heel slecht verscheidene dagen over de 400 en ja ik zie het de eerste jaren niet verbeteren dus probeer ik begin maart een maandje naar het zuiden te gaan en als in april de regen komt is alles weer in orde en kom ik terug


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website