Verdovende middelen en andere medicijnen kan je niet zomaar meenemen naar Thailand omdat het bezit ervan strafbaar kan zijn. Ook als de medicijnen zijn voorgeschreven door je arts. Je hebt daarom mogelijk een verklaring nodig die je kan  meenemen en laten zien aan de autoriteiten.

Gebruik je een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heb je voor de douane een speciale verklaring nodig van een arts. Dit is een Engelstalige medische verklaring. Begin op tijd met de aanvraag, deze kan 4 weken duren. Op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) lees je of je een medische verklaring nodig hebt en hoe je deze aanvraagt.

Opiumwet

Als jouw medicijn onder de Nederlandse Opiumwet valt, heb je een verklaring nodig. Raadpleeg hiervoor jouw arts of apotheker of zoek in de Opiumlijsten hieronder voor welke medicijnen dit geldt:

Voorbeelden van medicijnen die op deze lijsten kunnen staan, zijn:

 • Slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld valium, Seresta).
 • Sterke pijnstillers (bijvoorbeeld morfinehoudende pijnstillers).
 • Middelen voor de behandeling van ADHD (bijvoorbeeld medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat).
 • Medicinale cannabis​.

Medicinale cannabis valt ook onder de Nederlandse Opiumwet. Het CAK kan alleen een verklaring waarmerken voor cannabis die aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

 1. De cannabis is voorgeschreven door een arts.
 2. De cannabis is afkomstig van een apotheek.

Bekijk voor vertrek de website van de INCB. Hierop vindt je informatie over wat je moet doen. Staat hier niet de informatie die je nodig hebt? Dan raden wij aan contact op te nemen met de Thaise ambassade.

Medicijnpaspoort is niet voldoende

Denk er aan dat een medicijnenpaspoort of medicatieoverzicht niet voldoende is om mee te reizen. Het medicijnenpaspoort of medicatieoverzicht is namelijk geen officieel reisdocument. Het is wel handig om dit document mee te nemen op reis. Je kan het nodig hebben als je medicijnen verliest of als je naar een dokter moet.

Medicijnen mee naar Thailand

Hieronder nog een aantal algemene tips voor als je medicijnen meeneemt op reis naar Thailand:

 • Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
 • Controleer de houdbaarheidsdatum van je medicijnen voordat je op reis gaat.
 • Vraag of je apotheek een overzicht van jouw medicijnen voor je uitprint. Hierin staan alle gegevens over de medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als je in Thailand naar de dokter of apotheek moet.
 • Door sommige medicijnen wordt je gevoeliger voor zonlicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige antibiotica, vraag je apotheek om advies.
 • Misschien heb je medicijnen die koel bewaard moeten worden. Vraag jouw apotheker hoe je dit op reis het beste kan regelen.
 • Doe tijdens de vliegreis je medicijnen en spullen voor contactlenzen in je handbagage. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam (bijvoorbeeld in een broekzak), dat kan te warm zijn.

Bronnen: Apotheek.nl en CAK


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Medicijnen mee op reis naar Thailand”

 1. ruud zegt op

  Houd er ook rekening mee, dat je met een tussenstop in het middenoosten je ook daar in de problemen kunt komen met diverse medicijnen.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Ruud,

   Ik zelf gebruik ook medicijnen en heb hier over gebeld met Qatar en een aantal andere
   luchtvaart maatschapijen.
   Bij een overstap is het geen probleem.
   Wel bij het binnen komen van de landen in het middenoosten zult u meerdere documenten
   moeten aanvragen.
   Deze info heb ik op gevraagt bij de ambassade van Qatar.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   • ruud zegt op

    Het zou wel een probleem kunnen worden, als je aansluitende vlucht problemen heeft, en je naar een hotel wordt gebracht.
    Ik heb ooit ergens gelezen over mensen die met medicijnen in de problemen zijn gekomen op een overstapvlucht.
    Het hoe en waarom weet ik niet meer.

    • Erwin Fleur zegt op

     Beste Ruud,

     Dit is inderdaad zo en zult u op het vliegveld moeten overnachten.
     Ik denk dat de vliegtuig maatschapij daar wel een oplossing voor bied want er
     zullen zeker meerdere mensen zijn die mediceinen bij hun dragen.

     Met vriendelijke groet,

     Erwin

  • John D. Kruse zegt op

   Ik heb eind vorig jaar een sterfgeval meegemaakt van een kennis uit Oostenrijk die de medicijnen die hij hoognodig moest innemen, door de drukte vergeten had mee te nemen. Heeft ze per expres door zijn zoon laten opsturen. Douane ambtenaren hebben geweigerd deze vrij te geven.
   Twee weken later was de kennis dood!

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste John,

    Mijn medeleven.
    Het is toch raadzaam om goed voorbereid op weg te gaan.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

 2. HansB zegt op

  Is er een maximum aan voor hoe lang je medicijnen mee mag nemen? Ik ga voor een half jaar en Zilveren Kruis doet erg moeilijk met het vergoeden van in Thailand gekochte medicijnen. Ook wanneer die een in Nederland vergoed medicijn vervangen.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste HansB,

   Er zit geen maximum aan het aantal medicijnen dat u mee moet nemen.Zo lang u dit kunt aantonen dat u dat nodig heeft.

   Met vriendelijke groet,
   Erwin

 3. erik kuijpers zegt op

  Voor reizen van en naar Thailand en het meenemen (in of uit) van medicijnen die op een van de lijsten staan heeft Thailand een eigen oplossing, echter voor max 30 dagen pillen. Voor veel reizigers zal dat voldoende blijken.

  Dit is de site waarop je dat kunt lezen: http://permitfortraveler.fda.moph.go.th/

  Ik herinner me een in dit blog beschreven situatie waarin dat aanmerkelijk sneller werkte dan de route via het CAK. Maar bedenk dat deze regeling alleen voor Thailand is.

 4. Marijke. zegt op

  Ik heb ook mijn medicijnen via het CAK laten legaliseren.Dat duurd een paar weken en dan moet je naar de rechtbank voor een stempel dat je nog nooit met drugs in aanraking bent geweest.Onze huisarts had gelukkig de benodigde papeiren voor het CAK al standaard klaar liggen voor patienten die dat nodig hebben.Het kost wat tijd en 20 euro boor de rechtbank maar je bent in ieder geval safe.

 5. Marijke. zegt op

  Ik heb mijn medicijnen die onder de opium wet vallen via het CAK laten legaliceren.Het kost inderddaad een paar weken.Daarna moet je nog naar een rechtbank voor een stempel dat je nooit met drugs in aanraking bent geweest.Dat kost 20 euro.Maar op deze manier is het tenminste goed geregeld.Wij gaan ook nog wel eens naar australie daar zijn ze nog moielijker als thailand denk ik.Dit voelt wel zo prettig vind ik dat je de juiste papieren hebt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website