Een vleugje Laos (slot) – Per boot naar Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: ,
15 februari 2017

Om wat afwisseling te brengen in de manier van reizen kun je vanuit Luang Prabang per boot naar het noorden van Thailand reizen. Er bestaan daar twee mogelijkheden voor: snel en langzaam. Met de speedboot kun je de vaartijd aanmerkelijk bekorten.

Uitgerust met valhelm en zwemvest en als haringen, ditmaal niet in de overbekende ton maar in een kleine ranke boot aangedreven door een sterke langstaart motor. Met wandelende nieren en je navel op je tong stap je daarna aan wal. Doe het wat rustiger en opteer voor de slowboat. Vanuit Luang Prabang maak je dan na ongeveer negen uur varen over de Mekong een tussenstop in Pak Beng waar je overnacht om de dag daarna met een andere boot verder te varen naar het Laotiaanse plaatsje Hoy Sai. Aan de overkant van de rivier ligt de grenspost met Thailand.

Pak Beng

Na negen uur kom je in Pak Beng aan. Het plaatsje, eigenlijk niet meer dan een lange straat, teert helemaal op de tussenstop die de boten tussen Luang Prabang en Hoy Sai vice versa hier maken. Met de boot moet je een beetje boffen. Als je een hele dag op een houten bankje, weliswaar met een kussentje uitgerust, hebt gezeten zullen je billen dat merken.Verwacht in Pak Beng geen luxe. Als je uitstapt zul je tegen een zanderige heuvel naar boven moeten klimmen. Gelukkig staan bij aankomst een paar jonge jongens gereed die wel een paar kipjes willen verdienen en de bagage naar boven en vervolgens naar jouw onderkomen voor de nacht willen slepen. Verwacht geen super de luxe hotels, maar wel een groot aantal goedkope guesthouses.

Het hele dorp, lees weg, is ermee bezaaid. Eten kun je op veel plaatsen en in een aantal gevallen kun je daarbij genieten van het fraaie decor dat de Mekong rivier heeft te bieden. Maak deze avond gebruik van het piepkleine restaurantje van het Dockhoun Guesthouse vanwaar ik een subliem uitzicht heb over de diep beneden stromende Mekong. In de straat ontdek ik later op de avond zelfs een heuse ‘Bakery’ waar je een prima kop koffie kunt krijgen met een stuk gebak. Slapen doe je er goed, want een hele dag op het water maakt toch ietwat slaperig.

Naar Hoy Sai

Na het ontbijt en het inslaan van een goed belegd stokbroodje voor de tocht die gaat komen bespeur ik de jongeman die zo perfect mijn bagage naar boven heeft gesleept.

Blijkbaar was hij dik tevreden over de ontvangen tip, want gisteren liet hij al weten vandaag weer voor mij paraat te staan. Hij bekommert zich weer uitstekend over mijn bagage en levert die netjes aan boord af. Na het in ontvangst nemen van de wellicht iets te overdadige tip straalt zijn hele gezicht. Kan wel waardering opbrengen voor de knaap die niet te lui is om de handen uit de mouwen te steken. Denk nog met bewondering er aan terug hoe hij mijn toch niet lichte koffer optilde en op zijn schouder naar boven zeulde. Denk dat de knul amper dertien jaar oud was.

De boottocht zal ook ditmaal ongeveer negen uur in beslag nemen, hetgeen toch een hele zit is. Gelukkig is de boot ditmaal iets luxueuzer ingericht en hebben de houten kleine bankjes plaatsgemaakt voor stoelen die zo te oordelen uit een oude bus zijn gesloopt. Ze zitten in ieder geval een heel stuk gemakkelijker. Moet toegeven dat een tocht over de Mekong rivier fantastisch mooie uitzichten biedt, maar als je daar 18 uur naar hebt gekeken, jawel dan lijkt het een beetje de gewoonste zaak van de wereld. Achteraf bezien is het een tocht geweest die ik voor geen geld had willen missen, maar of ik het een tweede maal zou doen valt te betwijfelen.

Na bijna negen uur arriveert de boot in Hoy Sai een plaatsje in Laos met aan de andere kant van de Mekong de Thaise plaats Chiang Khon, waar ik overigens al eens eerder per auto was. De grenspost sluit om 18.00 uur en wellicht daarom vertrekt de boot vanuit Pak Beng in de ochtend pas rond negen uur om zodoende hun Laotiaanse landgenoten in Hoy Sai wat extra klandizie te verschaffen. Met een klein busje ga ik vanaf de afmeerplaats van de boot naar het centrum en neem mijn intrek in een voor de begrippen van dit plaatsje luxe hotel. De zevenhonderd baht inclusief ontbijt kosten me de kop bepaald niet. Ook in dit grensplaatsje zijn een redelijk aantal kleine restaurantjes te vinden met ook hier weliswaar overal een kaart met eenvoudige gerechten. Het eten in de openlucht is echter een groot genoegen dat de mindere menukeuze ruimschoots compenseert.

Boot boeken

Je moet er eerst van geproefd hebben alvorens te kunnen oordelen en dat geldt ook voor elke nieuwe reiservaring. De reisbureaus verkopen bijvoorbeeld graag de hele boottrip van Luang Prabang naar Hoy Sai. De overnachting in Pak Beng moet jezelf ter plekke regelen, hetgeen overigens geen enkel probleem vormt. De totale trip wordt echter uitgevoerd door twee verschillende maatschappijen. In feite boek je in Luang Prabang de boot tot Pak Beng en krijg je een voucher voor de boot van Pak Beng naar Hoy Sai, hetgeen alleen maar lastig is en daarbij ook nog duurder. De goedkoopste manier is om gewoon in Luang Prabang bij de boot een ticket te kopen naar Pak Beng en de volgende dag daar simpel op de boot stappen en je kaartje ter plekke betalen. Simpel en de meest goedkope oplossing.

De oversteek naar Chiang Khong

De beide grensposten van Laos en Thailand gaan in de ochtend om acht uur weer open. Dus uitchecken bij het verlaten van Laos in Hoy Sai, waarna je met een slanke boot de rivier oversteekt, na althans eerst 40 baht betaald te hebben. Reizen gaat in deze landen vrij eenvoudig, want overal waar toeristen komen is vervoer in een mum van tijd te regelen. Voor Laotiaanse, en ook voor Thaise begrippen, lijkt mij de veertig baht voor de oversteek van nauwelijks twee minuten een niet onaantrekkelijke bezigheid. Maar wat wil je als er geen concurrentie is en onderling goede afspraken gemaakt kunnen worden. Op een andere manier kun je immers niet aan de overkant komen. Het zij hen gegund.

Uiteraard moeten in Chiang Khong weer een paar stempels in het paspoort komen om Thailand binnen te kunnen komen. Denk er wel aan dat bij binnenkomst over land een visum slechts veertien dagen geldig is tenzij je reeds in het bezit bent van een uitgebreider visum of een zogenaamde double entry in je paspoort hebt staan. Wil je per openbaar vervoer verder reizen dan kan dit frequent naar grotere plaatsen zoals Chiangmai en Chiangrai. Voor dertig baht brengt een songthaew, zo’n klein busje, je naar de grote bus en voor welgeteld 65 baht reis je dan bijvoorbeeld verder naar Chiangrai.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Een vleugje Laos (slot) – Per boot naar Thailand”

 1. robbert zegt op

  mooi reisverslag. vroeg mij alleen af of de opmerking over binnenkomst over land nu wel correct is, dacht dat je bij binnenkomst over land inmiddels ook een 30 visum kreeg.

 2. stevenl zegt op

  Visumvrije entree biedt ook daar tegenwoordig 30 dagen entree.

 3. Jan Verkuyl zegt op

  Mooi geschreven,en heb genoten van je ervaringen.

 4. Guy zegt op

  In Nov 2016 deden wij met een groepje vrienden de omgekeerde trip: Houay Xay naar Luang P per boot, met eveneens tussenstop te Pak Beng. Zo vaar je uiteraard stroomafwaarts … . Wij boekten all incl (dus ook de overnachting in Pak Beng) bij Nagi Of Mekong en waren grosso modo tevreden over de trip. Op dag 1 legt de boot onderweg 2X aan bij dorpjes langs de rivier. Tot heden toe nog geen echte “toerist traps” – zeker de 1e stop – en best leuk. Onze begeleider (doet de ganse trip mee) vertelde ons overigens dat er plannen zijn om eerlang op dit stuk vd Mekong een dam (waterkrachtcentrale) te bouwen, zodat deze trips wel eens zouden kunnen verdwijnen … . De 2e dag stopt de boot nog aan de Buddha Cave vooraleer af te meren bij Luang Prabang, eindje buiten het oude centrum weliswaar … In onze trip zat ook nog het transport in tot aan het hotel per minivan.
  Leuke trip!

 5. Freddy zegt op

  Waar kan je boottrip boeken van Houeyxay naar Luang Prabang met overnachting in PakBeng.Hoeveel kost deze trip?
  Met welke munt kan je best in Laos betalen ? Waar kan je best geld wisselen of kan je geld uit bankautomaat halen als je grens met Thailand via Chiang Khong oversteekt?

  • Guy zegt op

   Gewoon op internet gevonden. Er zijn verschillende aanbieders. Ons contact was adisak.star@gmail.com. Correct, snelle respons, vlotte afhandeling en opvolging. Wij onderhandelden een “groepstarief” (9 pax) van 4000THB/pp. Inbegrepen= 2 dagen cruise op comfortabele boot, 2X heerlijke lunch aan boord, overnachting in Pakbeng in mooie Guesthouse, transfert van aanlegplaats naar eender welk hotel in het oude stadscentrum van Luang P.
   Adisak regelde voor ons ook de transfertvan Chiang Rai naar Chiang Khong en de transfert van aan de Lao-kant van de brug naar het Phonevichit Guesthouse, tevens vertrekpunt van de boot.
   Overal in Laos kan je met THB betalen. Wij betaalden de hotels&Guesthouses indien mogelijk met creditcard, en voor de restaurants e.d. wisselden we € of $ in LAK. Wisselen kan je zowat overal. Merkwaardig genoeg was de beste wisselkoers die we zagen die bij een wisselkantoor net na de immigratie, net achter de Friendship Bridge … .

 6. Cornelis zegt op

  Naar Chiang Khong oversteken per boot, vanaf de Laotiaanse kant – klopt dat wel? Daar ligt namelijk een brug met grensposten aan beide kanten.

 7. Dee zegt op

  Ik deed het zo’n 10 jaar geleden, zelfde traject. Heb alles terug in gedachten zien passeren. Die jongen van een jaar of 20 die elke foto op mijn digitaaltje wilde zien, we spraken niet dezelfde taal, maar hebben veel plezier gehad. Malik, de enige niet thai /lao met wie ik ondertussen nog steeds contact heb, prachtkerel!
  Pak Beng: leuke straat, toen nog in het Indisch restaurant gegeten toen in meer dan de helft van de straat het licht uitviel wegens geen electriciteit na 20u.
  Geslapen in een guesthouse voor 100 thai baht. Heerlijk geslapen, maar dat kan ook aan de meeïngeademde weeddampen gelegen hebben 🙂
  ‘s morgensvroeg de markt bezoeken was fantastisch. Je moet er wel voor 6u zijn, anders is de te koop aangeboden buffel al helemaal verkocht en liggen nog enkel de ogen en hoorns in de ochtendzon.

  dank je Joseph Jongen voor je mooie verslag


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website