Na kopers van een eerste auto worden nu ook kopers van een eerste huis door de regering Yingluck verwend.

Dinsdag buigt het kabinet zich over de details. Kopers krijgen de eerste vijf jaar na aankoop jaarlijks een belastingteruggave van 10 procent van de waarde van hun huis, mits het huis niet duurder is dan 5 miljoen baht. Eerder zou het maximum 3 miljoen baht bedragen. Minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën) zegt dat het bedrag verhoogd is om kopers van huizen in urban areas ook te bedienen.

Issara Boonyoung, president van de Housing Business Association, zegt dat de regeling alleen gunstig is voor midden en hoge inkomens. Mensen die rond de 4 miljoen baht per jaar verdienen, zijn het beste af. De lage-inkomensgroep profiteert er niet van. Mensen met een maandinkomen van bijvoorbeeld 15.000 baht hebben geen baat bij de regeling omdat ze geen inkomstenbelasting betalen. Issara vindt dat de regering ook de lagerbetaalden tegemoet zou moeten komen.

President Worawit Chailimpamontri van de Government Housing Bank zegt dat het ministerie van Financiën nog geen beleid heeft vastgesteld voor rentevrije hypotheken gedurende de eerste vijf jaar, een andere verkiezingsbelofte van Pheu Thai. Maar de bank biedt al hypotheken aan met een looptijd van 30 jaar en een rentevrijstelling de eerste twee jaar voor huizen tot maximaal 3 miljoen baht. Deze regeling is door de vorige regering ingesteld. Inmiddels zijn voor 25 miljard baht aanvragen gedaan, waarvan 17 miljard al gehonoreerd is.

‘It is now clear that the Pheu Thai government will not go ahead with the zero-interest home loan programme so there is no need for home buyers to wait for it.’ Verder zegt Worawit dat de bank doorgaat met het aanbieden van een hypotheek met 1 jaar rentevrijstelling.

[Noot van de auteur: Ook de boeren – en dat zijn er heel wat – profiteren niet van de regeling. Die kopen geen huis, maar bouwen het zelf (met hulp van familie en/of vaklui). Dat geldt trouwens ook voor de midden en hoge inkomens, die in de grote stad werken en een huis in hun geboortedorp laten bouwen om na hun pensionering in te gaan wonen.]

www.dickvanderlugt.nl

6 reacties op “Na eerste auto nu ook voordeel bij eerste woning”

 1. nok zegt op

  Dat de midden en hoge inkomens uit de grote stad zelf een huis bouwen in hun geboortedorp wil ik wel eens zien. Kan me niet voorstellen dat die mensen buiten in de zon gaan staan metselen of beton storten. Daar hebben ze goedkope arbeiders voor oftewel bouwvakkers.

  • dick van der lugt zegt op

   Helemaal mee eens en dat bedoelde ik ook met mijn opmerking. Hier in Nakhon Nayok, waar ik woon, staan tal van huizen leeg, die gebouwd zijn door mensen die in Bangkok werken. Uiteraard hebben ze niet zelf staan metselen of beton storten.
   Alleen koophuizen komen in aanmerking voor de regeling. Zie ook mijn follow-up: Lagerbetaalden vallen bij huizenplan buiten de boot op http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11941

 2. ruud NK zegt op

  Allemaal acties om de midden en hogere klasse tevreden te stellen. De bedoeling is het verkrijgen van ook hun steun voor de regering.
  Jammer dat er waarschijnlijk geen geld overblijft voor de verhoging van het minimumloon, het maandgeld voor de ouderen en invaliden (nu 500bath) , betere gezondheidszorg en scholing.
  Maar ja, hiermee tref je voornamelijk de zwakkere groep, die toch, ondanks alles, loyaal zal blijven aan T. en consorten. Veel van deze mensen kunnen lezen noch schrijven en zijn hierdoor makkelijk te beïnvloeden door de marketing van T.
  Straks heeft Thailand geen minister-president meer, maar een president voor het leven. De midden klasse rijdt zijn nieuwe auto naar zijn nieuw gekochte huis en zal niet klagen. De armere klasse zal ook niet klagen, dat komt later pas als het te laat is.

  • Roland zegt op

   Goed verwoord !! Raakt de kern van de zaak.

  • Chang Noi zegt op

   Dat wilde ik ook net zeggen!

   En overigens al dat geld moet ergens vandaan komen, iemand moet dat ooit gaan betalen. Het lijkt erop dat LOS weer een grote schulden post aan het maken is, misschien kunnen ze zich ook bij de EU aansluiten?

   Chang Noi

  • dick van der lugt zegt op

   Het valt mij op bij de douceurtjes die Pheu Thai uitdeelt dat ze aan tal van voorwaarden zijn verbonden. Wie voor deze regeling in aanmerking wil komen, moet aan 11 voorwaarden voldoen (zie mijn follow-up Lagerbetaalden vallen bij huizenplan buiten de boot op http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11941.
   Ook aan de uitgifte van de gratis tablet PC’s is een fors aantal voorwaarden verbonden, zodat tal van leerlingen er nooit een zullen ontvangen.
   De verkiezingsbeloftes van Pheu Thai zijn volgens mij aan het verkruimelen, maar die werden dan ook tijdens de campagne gedaan. Nu de buit binnen is, kan de partij achterover leunen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website