Eind september maakte het ministerie van onderwijs bekend dat ze een onderzoek hadden gestart naar een kinderboeken over de pro-democratie groeperingen. In oktober liet het ministerie weten dat tenminste 5 van de 8 boekjes “mogelijk aan zouden zetten tot geweld”. Prachatai English sprak met basisschoollerares Srisamorn (ศรีสมร), de vrouw achter de boekjes.

De kinderliteratuur is er in Thailand vaak op gericht kinderen te leren hoe ze goed en gehoorzaam te zijn en ze traditionele waardes bij te brengen. Daar is niet per definitie iets mis mee aldus Srisamorn, maar de literatuur zou nog veel breder en diverser kunnen zijn. Alleen maar grotendeels eenzijdige verhalen zijn niet wenselijk meent ze.  Zo kwam de serie van 8 kinderboekjes tot stand met de naam “Nithan Wad Wang” (นิทานวาดหวัง, Ní-thaan Wâad-wǎng). Ofwel “Sprookjes van hoop”. De kleurrijke boekjes vol tekenen zijn gemaakt voor” kinderen van 6 tot 112 jaar”.

Zo gaat een van de boekjes over een moeder die haar rode kater vertelt over wat ze meemaakt op de demonstraties tegen de regering. Een ander boekje gaat over een gele eend die op avontuur gaat en strijd voor democratie. Een derde verhaal gaat over een vuurspuwende draak die een inheems dorp aanvalt. Hier is de inspiratie de ervaringen vrijwillige brandweerlui in het noorden van Thailand. Een weer een ander boekje gaat over het leven van Jit Phumisak, de intellectueel en revolutionair die in 1966 door de autoriteiten is geëxecuteerd.

Op de vraag of kinderen niet te jong zijn om over politiek te lezen zegt Srisamorn dat niet om de leeftijd gaat maar dat we in gesprek gaan met kinderen, en volwassen oog moeten hebben om voor de vaardigheden van kinderen om zelf dingen te leren en een mening te vormen. “Willen we kinderen die volwaardige wereldburgers zijn? Ik denk dat dat belangrijk is”. “Ik wil de kinderen duidelijk maken dat ze wat ze ook willen leren, dat dat mogelijk is. Dat leren leuk is”.

Srisamorn zegt dat ze niet het doel heeft om geld te verdienen aan de boekjes en iedereen die bij het project betrokken is een soort van vrijwilliger is. De opbrengsten zijn naar een goed doel gegaan. Srisamorn had eigenlijk niet de verwachting dat de boekjes werkelijk een beetje zouden verkopen, maar nadat het ministerie liet weten een onderzoek in te stellen was alles binnen een week uitverkocht. In eerste instantie was ze erg geschrokken en begreep ze niet waarom het ministerie een onderzoek noodzakelijk achtte, maar nu bedankt ze het ministerie voor de aandacht die het geeft gegenereerd.

Hoe zal dit verhaal aflopen?

Voor het hele gesprek met Srisamorn, zie de website van Prachatai English: https://prachatai.com/english/node/9554

Zie ook:

3 reacties op “Gevaarlijke kinderboekjes, ministerie “verontrust””

 1. Erik zegt op

  Rob V., hoe dit afloopt? We zullen het wel horen.

  Onderwijs is in Thailand een staatsaangelegenheid en de overheid weet precies wat goed voor je is. Perscensuur, ‘lastige’ mensen die in elkaar gemept worden of spontaan verdwijnen en royalisten die luidop roepen dat de demonstranten een ‘berufsverbot’ moeten krijgen.

  De royalisten hebben een stel ijzervreters in de gelederen. Ik noem alleen Rienthong Nanna en Warong Dechgitvigrom en die horen tot de fanatieke vertegenwoordigers van royalisten, ander woord: elite en uniformen. In dat licht zie ik ook de kersverse uitspraak van het Hof over de demonstraties tegen de macht van een zekere familie.

  Ze zullen vast wel een stok vinden om de auteur en de uitgever te slaan.

 2. Pieter zegt op

  Yep,
  In Thailand kun je beter onder het maaiveld blijven,anders kan het gevaarlijk worden.
  De machtsverhoudingen wil men in stand houden.

 3. TheoB zegt op

  Sinds de uitspraak van het Constitutioneel Hof vorige week woensdag verwacht ik dat dit verhaal ongelukkig gaat aflopen voor Srisamorn en allen die aan die boekjes hebben meegewerkt.

  Voor degenen die het is ontgaan: het Constitutionele Hof, waarvan 7 van de 9 rechters door de coupplegers/het regime zijn benoemd, heeft 10-11-2021 impliciet geoordeeld dat iedereen die oproept tot en protesteert voor wijziging van wetten om de macht van de koning te beperken, de (heimelijke) bedoeling moet hebben de democratie met de koning als staatshoofd (constitutionele monarchie) af te schaffen.

  Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor de politieke toekomst van Thailand. Het komend jaar zou wel eens heel heet kunnen worden.
  https://prachatai.com/english/node/9545
  https://prachatai.com/english/node/9548


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website