Het Constitutionele Hof heeft gisteren een verrassend besluit genomen. Het heeft de 416 parlementsleden, senatoren en kabinetsleden die voor wijziging van artikel 291 van de grondwet hebben gestemd, bevolen hun stemgedrag te motiveren.

Direct barstte al de kritiek op het Hof los: het Hof zou zich met dit bevel mengen in het wetgevend proces.

Het Hof buigt zich momenteel over zes petities, waarin gesteld wordt dat wijziging van artikel 291 neerkomt op afschaffing van de constitutionele monarchie en een ongrondwettelijk manier om bestuursmacht te verwerven. Doel van die wijziging is het formeren van een burgerassemblee, die tot taak krijgt de grondwet (van 2007, tot stand gekomen onder de door het militaire bewind in 2006 gevormde regering) te herzien. Volgens de huidige tekst is alleen het parlement bevoegd wijzigingen in de grondwet aan te brengen. Het parlement, dat tot augustus met reces is, heeft al twee termijnen aan het wijzigingsvoorstel gewijd. De derde termijn is door het Constitutionele Hof stilgelegd.

Geelhemdleider Chamlong Srimuang, een van de indieners van een petitie, betoogt dat de Pheu Thai-parlementariërs, die de wijziging steunen, artikel 68 van de grondwet hebben overtreden. Dit artikel gaat over handhaving van de democratische staatsvorm met de koning als staatshoofd en het staat juridische interventie toe, wanneer een poging wordt gedaan de constitutionale monarchie omver te werpen.

Pheu Thai-parlementslid en juridisch expert Pirapan Palusuk zegt dat een negatief besluit voor de regeringspartij haar lot bezegelt. De oppositie kan dan de National Anti-Corruption Commission vragen de Pheu Thai-parlementariërs hun status te ontnemen.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt dat in het ergste geval de hele procedure om de grondwet te wijzigen eindigt.

Voortvluchtig oud-premier Thaksin heeft er bij zijn partijgenoten op aangedrongen het vonnis van het Hof te accepteren.

Roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Korkaew Pikulthong denkt dat de roodhemden in actie zullen komen, wanneer het vonnis van het Hof er uiteindelijk toe leidt dat de voorstemmers hun parlementaire zetel verliezen.

Het Constitutionele Hof hoort de komende twee dagen voor- en tegenstanders. Wanneer het uitspraak doet, is nog niet bekend.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Constitutionele Hof neemt verrassend besluit”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Rectificatie Constitutionele Hof neemt verrassend besluit. De laatste zin is gewijzigd in: Het Constitutionele Hof hoort de komende twee dagen voor- en tegenstanders. Wanneer het uitspraak doet, is nog niet bekend.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website