Drie uur nadat de bewoners die langs de Khlong Bang Sue in het district Phaya Thai wonen, te horen gekregen dat ze moesten evacueren, werd de waarschuwing al weer ingetrokken. Foutje van de gemeente.

De waarschuwing voor drie wijken in het subdistrict Saphan Sung bleef wel van kracht, omdat het water in nabijgelegen kanalen begon te stijgen.

 • De Lawyers Council of Thailand gaat een panel van 11 personen vormen dat onderzoek doet naar de handelwijze van de regering met betrekking tot de overstromingen. Wanneer blijkt dat de regering nalatig is geweest, verleent de LCT juridische bijstand aan slachtoffers. Volgens de LCT kunnen slachtoffers dan de werkelijke schade claimen. Nu ontvangen ze een standaardbedrag van 5.000 baht.
 • Het Thai Labour Solidarity Committee en vakbonden hebben op vijf plaatsen in overstroomde gebieden een kantoor geopend om arbeiders te helpen en te adviseren.
 • Een aantal arbeiders in Samut Sakhon is door hun werkgever opgeroepen om weer te komen werken, nu het water uit hun fabrieken is gepompt. Als ze niet komen opdagen, verliezen ze hun baan. Dit zou volgens Aranya Chaimi, coördinator van een vakgroep, unfair zijn omdat de wegen naar de fabrieken en de huizen van de arbeiders nog onder water staan.
 • De industrieterreinen Bang Chan en Lat Krabang stromen niet onder water omdat het water er goed beheerst kan worden, zegt Anond Snidvongs, directeur van het Geoinformatics and Space Technology Development Agency. De situatie is niet vergelijkbaar met Ayutthaya, waar vijf industrieterreinen zijn overstroomd. Het water is Bang Chan bereikt maximaal een hoogte van 1,5 meter [boven gemiddeld zeeniveau], lager dan het kritieke niveau van 1,6 meter.
 • Soldaten hebben rond Bang Chan en bij een kanaal een aantal parallelle dijken van aarde aangelegd. De ondergelopen industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani hadden geen dubbele bescherming.
 • Het schoonmaken en herstellen van vliegveld Don Mueang kost 489 miljoen baht, aldus een schatting van het ministerie van Transport. Airports of Thailand legt er uit eigen middelen nog eens 445 miljoen bij. De minister heeft vandaag het kabinet om een budget van 18 miljard baht gevraagd. Daaruit worden ook het herstel van snel- en binnenwegen en scholen betaald. Herstel van Don Mueang duurt een maand, waarna veiligheidscontroles plaatsvinden. Begin volgend jaar kan er weer worden gevlogen.
 • Het Department of Special Investigations (de Thaise FBI) gaat op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek doen naar de besteding van hulpgelden bij de aankoop van hulpgoederen door het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering. Het onderzoek zal zich ook uitstrekken over de periode Abhisit, want toen zijn ook hulpgoederen aangekocht. ‘We don’t want any allegations that the probe targets the Pheu Thai administration. We want the probe to be comprehensive’, zegt DSI-hoofd Tharit Pengdit. Aanvankelijk had het ministerie een eigen onderzoeksteam gevormd, maar bij nader inzien leek het het ministerie toch beter een onafhankelijke dienst onderzoek te laten doen. Terwille van de ‘transparency’. De Democratische partij heeft vorige week tijdens de begrotingsbehandeling beweerd dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden bij de inkoop.
 • Bewoners van het Muang Ake housing estate in het Rangsit-gebied van de provincie Pathum Thani schreeuwen moord en brand over het gebrek aan hulp van de lokale autoriteiten. Sinds de vorige gouverneur eerder deze maand is overgeplaatst, moeten ze alle hulp ontberen. Van de nieuwe gouverneur hebben ze nog niets gehoord. Circa 2.000 gezinnen wonen in zeven buurten in de wijk die 7,2 vierkante kilometer beslaat. Er staat 2 meter stinkend water en overal drijft afval. Ondanks dat de elektriciteit is afgesloten zijn veel bewoners niet naar een evacuatiecentrum vertrokken uit angst dat hun woning geplunderd wordt. De bewoners zijn gefrustreerd over de big bag barrier die de afvoer van water uit hun wijk vertraagt. Door een bewonersgroep is uitgerekend dat het 2 maanden duurt de wijk te ontwateren wanneer per dag 1 miljoen water wordt afgevoerd.
 • De oppositiepartijen Democraten en Bhumjaithai gaan in een zogeheten censure debate minister Pracha Promnok (Justitie), hoofd van het Flood Relief Operations Command, ter verantwoording roepen voor zijn vermeend mismanagement van de overstromingen. Een censure debate mondt altijd uit in een motie van wantrouwen, die ook deze keer kansloos is omdat de regeringspartijen over een absolute meerderheid in het parlement beschikken.
 • In februari wordt een openbaar forum gehouden over waterhulpbronnen en watermanagement. Het forum dat de titel Water Fair Forum heeft gekregen, staat open voor alle betrokken partijen, niet alleen experts. De door de regering ingestelde watermanagementcommissie is benieuwd naar de resultaten. De regering heeft nog beslissingen genomen over watermanagementplannen. Buitenlandse experts, onder andere uit Nederland en Zwitserland, hebben al suggesties gedaan voor de korte en lange termijn.
.
.

1 reactie op “Kort overstromingsnieuws (update 15 november)”

 1. Jap zegt op

  Info voor eventuele vakantiegangers: Ik ben op 11 november aangekomen in Bangkok, op veel plaatsen liggen zandzakken. Maar het centrum van Bangkok was 11 & 12 nov. voor een groot deel droog, Heb een fietstocht door de stad gemaakt, alleen het de autoonderdelenwijk (zo noem ik het even) stond water tot boven de enkels. Ook vlakbij het Marriot (naast de Chao Praya)hadden ze last van het water. voor de rest is het centrum (Siam center etc.) droog, Naarmate je bangkok verlaat helemaal geen water (richting zuiden). alleen de Ayatuhha schijnt niet bereikbaar te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website