Bewoners van de districten Prawet, Saphang Sung in Bangkok-oost en Bangkok Yai aan de Thon Buri kant dienen zich voor te bereiden op evacuatie omdat het water zich blijft verspreiden.

 • Aan de westkant van Bangkok wordt water omgeleid in een poging Rama II, de belangrijkste route naar het Zuiden, te behoeden voor overstroming. Er worden ook meer pompen geïnstalleerd.
 • ‘I set a target to make all areas in Bangkok dry before the New Year, as a New Year’s gift to the people’, zegt gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok. Wanneer grote overstromingen uitblijven, zouden de hoofdwegen in Bangkok binnen 2 weken droog moeten zijn.
 • Op de Seri Thaiweg bij industrieterrein Bang Chan bleef ook zaterdag het water stijgen. Het water heeft er een hoogte bereikt van 50 cm en in nabijgelegen lage gebieden en wijken 60 tot 70 cm. Het industrieterrein is nog steeds ontsnapt aan overstromingen, alhoewel er wel water naar binnen sijpelt. Meer dan 50 waterpompen staan stand-by als de nood aan de man komt.
 • ]De Hydrographic Department van de Royal Navy meldt dat het tij zaterdag is gestegen. Dit duurt tot dinsdag.
 • Volgens premier Yingluck verbetert de situatie in de centrale regio. Het water zakt in Nakhon Sawan, delen van Sing Buri, Ang Thong en Ayutthaya. In die provincies is men al begonnen met schoonmaken en herstelwerkzaamheden.
 • Pogingen om twee ondergelopen snelwegen te heropenen als alternatief voor Rama II, de belangrijkste route naar het Zuiden, mocht die onbegaanbaar worden, zijn nog niet gelukt. Op die wegen staat te veel water. Op één plaats staat het water 60-80 cm hoog. De planning was dat snelweg 340 en 9 zaterdag zouden opengaan. [Eerdere berichten maakten alleen melding van snelweg 340.] Een nieuwe poging wordt op dinsdag gedaan.
 • Geprobeerd is een vloedwal aan te leggen van betonnen pijpen en vaten gevuld met zandzakken, waarna het water zou kunnen worden weggepompt. Maar passerende vrachtwagens zorgden voor zoveel golven dat de pijpen het niet hielden. Verder is er een gebrek aan personeel. De meeste arbeiders zijn al dagen in de weer en zijn nu uitgeput. Zand en zandzakken kunnen slechts eenmaal per dag worden aangevoerd vanwege het drukke verkeer en overstromingen.
 • De VS, Australië, China, Japan en Canada hebben Thailand hulp toegezegd bij de wederopbouw. De Japanse regering heeft toestemming verleend aan Thaise arbeiders van Japanse bedrijven in Thailand zes maanden in Japan te werken. De toezeggingen werden gedaan tijdens een vergadering van het Asia-Pacific Economic Cooperation forum in Hawaii. Canada heeft $1 miljoen gedoneerd aan het Thaise Rode Kruis, Nieuw-Zeeland $100.000.
 • VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton brengen woensdag en donderdag een bezoek aan Thailand, voorafgaand aan een topconferentie van Asean in Bali. [Een eerder bericht noemde Ban Ki-Moon niet en liet Clinton slechts één dag op bezoek komen.] Premier Yingluck, die de vergadering in Hawaii liet lopen, gaat wel naar Bali.
 • De Japanse elektronicafabrikant Fujikura Electronics plaatst 100 arbeiders over naar zijn fabrieken in Prachin Buri en Lamphun. Zij werkten in de ondergelopen fabrieken op industrieterrein Nava Nakorn (Pathum Thani) en Rojana (Ayutthaya). Ze krijgen 130 baht extra per dag. Fujikura heeft vier fabrieken op Nava Nakorn en in Ayutthaya, Prachin Buri en Lamphun elk één met in totaal 25.000 werknemers. Personeel in vaste dienst wordt niet ontslagen; sub-contractors zijn wel de dupe.
 • In de provincie Ayutthaya zijn 2.166 fabrieken op vijf industrieterreinen getroffen door het water, aldus gouverneur Witthaya Phiewphong. Naar schatting is 417 miljard baht geïnvesteerd op die terreinen.
 • In het Priest Hospital aan de Si Ayutthaya Road is een tijdelijk nierdialysecentrum geopend voor nierpatiënten die niet in hun ziekenhuis terecht kunnen. De woningen van 12.000 van de in totaal 40.000 patiënten staan onder water en dat geldt ook voor een aantal ziekenhuizen. Als gevolg daarvan zijn veel patiënten niet in staat twee of drie week per week dialyse te ontvangen. ‘Lacking access to essential treatment could be fatal for kidney disease patients’, zegt Supat Vanichakarn, voorzitter van het ad hoc centrum. Het centrum gaat voor de patiënten ook op zoek naar alternatieve ziekenhuizen, het zoekt onderdak voor patiënten die vervoersproblemen hebben en het gaat een oplossing zoeken voor de bezorging van vloeistoffen en medische benodigdheden aan patiënten en niercentra in gebieden die overstroomd zijn.
 • Airports of Thailand verwacht dat het 2 maanden duurt voordat luchthaven Don Mueang weer in bedrijf is. Dankzij de aanleg van een vloedwal met grote zandzakken langs de taxi- en runway kan hopelijk dinsdag worden begonnen met het wegpompen van water.
 • De Metropolitan Waterworks Authority waarschuwt voor oplichters die mensen bellen en zich voordoen als het bedrijf. Ze zeggen dat de waterrekening nu voldaan kan worden via een ATM. Veel mensen zouden al geld naar de bankrekening van de oplichters hebben overgemaakt. De MWA benadrukt dat betaling van de waterrekeningen is opgeschort totdat de overstromingen voorbij zijn.
 • De Chao Phraya Express Boat gaat vanaf 21 november weer varen. De veerdienst heeft een maand stilgelegen wat een verlies opleverde van 15 tot 20 miljoen baht.
 • De tolweg Don Muang blijft in ieder geval tot 20 november gratis. Aanvankelijk zou de kassa weer zaterdagavond gaan rinkelen, maar omdat de Vibhavadi-Rangsitweg nog onder water staat en ontoegankelijk is voor kleine voertuigen, is de vrijstelling opnieuw verlengd. Op 19 en 20 november wordt de situatie weer bekeken.
 • Het National Science and Technology Development Agency in Rangsit hervat de komende twee weken gedeeltelijk het werk na bijna een maand onder water te hebben gestaan. Het terrein is bijna droog, buiten de hekken staat het water nog 1 meter hoog. De hoofdgebouwen zijn niet beschadigd omdat ze op verhoogde grond staan, de begane grond van het Sirindhorn Science Home is wel overstroomd. Door het uitvallen van de elektriciteit is een deel van de bio-organism culture collectie vernield. Daaronder zijn zeldzame soorten die al 10 jaar gehouden werden.
 • In Bangkok zijn bijna 500.000 bewoners getroffen door het water; 65.000 hebben hun toevlucht in een evacuatiecentrum gezocht. Bangkok telt 10 miljoen bewoners. De stad heeft 264 evacuatiecentra in 46 districten ingericht. Twintig in scholen ingerichte centra zijn overstroomd. De gemeente heeft grote moeite de bewoners die in huis zijn gebleven, te helpen omdat sommige gebieden ontoegankelijk zijn. Mitree Jongkraijak, een bewonersvertegenwoordiger uit Ban Nam Khen, vindt dat de regering en de gemeente onvoldoende aandacht hebben besteed aan waarschuwingen. De meeste informatie was inadequaat en verwarrend, zegt hij.
.

1 reactie op “Kort overstromingsnieuws (update 13 november)”

 1. Rob N zegt op

  Bedankt voor de info. Wilde vanaf Korat naar Koh Samui met de auto maar 340 en 9 nog steeds onbegaanbaar. Rama II zal wel erg druk zijn.
  Heb hotelvouchers die voor eind november gebruikt dienen te worden maar zie het er niet van komen. Jammer maar helaas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website