Ruim honderd bewoners van Putthamonthon Sai 4 (Nakhon Pathom) hebben zondag de Putthamonthon Sai 4-weg geblokkeerd.

Evenals bij alle andere bewonersacties eisten ze dat het water sneller uit hun wijk wordt afgevoerd. De autoriteiten beloofden waterpompen te installeren en voertuigen in te zetten om forensen te vervoeren. De bewoners vroegen ook om EM-ballen om het verontreinigde water mee te behandelen.

– In elf districten van Bangkok staat het water nu op een veilige hoogte, zegt gouverneur Sukhumbhand Paribatra. De bewoners van die districten kunnen naar hun woning terugkeren. De gouverneur maakt zich nog wel zorgen over het Setthakit housing estate (Bang Kae), waar het water 40 cm hoog staat en over het hoge waterpeil in de nabijgelegen kanalen Thawi Watthana en Maha Sawat. Pas wanneer het water in die kanalen zakt, kan drainage van Setthakit beginnen. Ook in de wijk Annex (Sai Mai) staat het water hoog, maar gelukkig zakt het waterpeil van Khlong 2. De wijk kan worden geïsoleerd, zodat het water in het kanaal kan worden gepompt. De gouverneur verwacht dat de wijk tegen het eind van de maand droog is.

– Hoofdwegen als de Vibhavadi-Rangsitweg en Boromratchonnaneeweg zijn over 3 tot 4 dagen droog, maar als meer water arriveert, pas over 2 weken, aldus de gouverneur.

– Bewoners in Pathum Thani klagen over het vele afval dat op straat ligt. Onlangs is er schoongemaakt, maar die operatie beperkte zich tot overheidsgebouwen, een versmarkt, de woning van de provinciale gouverneur en het Provinciehuis.

– Minister Pracha Promnok (Justitie), directeur van het Flood Relief Operations Command, zegt dat het aantal stafleden wordt ingekrompen omdat de crisis minder ernstig is geworden..

– Parlementslid Wanchai Charoennonthasit (Pheu Thai) ontkent dat hij in het Bua Thong housing estate (Nonthaburi) rijst en chilli paste heeft gedistribueerd, waarvan de houdbaarheid was verlopen. Bewoners hadden geklaagd dat op de zakken rijst het jaartal 2008 stond plus de aanbeveling de rijst voor 2010 te consumeren. Volgens Wanchai zijn oude zakken gebruikt om de rijst in te verpakken. Over de chilli zei hij niets.

– Er is 8 miljard baht nodig om de landelijk bekende pomelo-boomgaarden in het district Sam Phran (Nakhon Pathom) te redden van ernstige overstromingen, zegt minister Theera Wongsamut (Lanbouw). Sinds begin vorige maand staan de boomgaarden onder water, waardoor de bomen op 3.000 van de 5.000 rai in vier dorpen het loodje hebben gelegd. Wanneer de overheid of de particuliere sector niet bijspringen, is het helemaal afgelopen met de pomelo. De Royal Irrigation Department (RID) hebben 31 pompen ingezet om het gebied droog te malen. Het water wordt afgevoerd naar de Ta Chin rivier. De watertoevoer vanuit het Noorden naar de rivier is beperkt om de drainage te helpen. Het duurt een maand voordat de boomgaarden weer toonbaar zijn.

– De waterafvoer uit veel kanalen ten westen van de Chao Praya rivier gaat uiterst traag, als gevolg waarvan veel water nog op lager gelegen gebieden blijft staan.

– De minister van Landbouw heeft de RID geadviseerd een nieuw pompstation met 12 pompen te bouwen bij de Khlong Maha Sawat. Dit kanaal is het belangrijkste kanaal aan de westkant van de Chao Praya rivier. Het heeft een lengte van 28 km en loopt van Ta Chin in het oosten naar Khlong Lat Bang Khrua, die in de Chao Praya stroomt.

– Burgergroepen gaan een eigen versie opstellen van een nationaal watermanagementplan omdat ze bang zijn dat de regering hen geen inspraak in de plannen geeft. Het burgerplan moet als alternatief dienen voor het plan dat wordt opgesteld door de door de regering ingestelde commissie Water Resources Management. Die commissie bestaat voornamelijk uit functionarissen en technocraten. De lokale bevolking of burgergroepen zijn er niet in vertegenwoordigd, terwijl de burgers toch het meest te maken zullen krijgen met de plannen.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website