De bewoners van het district Don Muang hebben hun zin gekregen. Het gat van 6 meter dat ze gemaakt hebben in de big bag barrier mag blijven.

Het Flood Relief Operations Command (Froc), het crisiscentrum van de regering, en de gemeente Bangkok gaan het zelfs vergroten tot 10 meter. Vergroting zou geen nadelige gevolgen hebben voor de wateroverlast in de rest van de stad.

Volgens gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok zal het nu twee weken duren voordat de hoofdwegen in Bangkok droog zijn. Gebieden die lager liggen, blijven langer onder water staan.

Zowel minister Pracha Promnok (Justitie), directeur van het Froc, en de gouverneur toonden zich tevreden over de gevonden oplossing. Volgens hen is het tussen hen weer helemaal koek en ei. Sukhumbhand dankte de bewoners voor hun begrip.

Premier Yingluck en het hoofd van de politie willen niet het probleem voor de door overstromingen getroffen bewoners verergeren, maar de bewoners dienen te begrijpen dat acties een geldige reden moeten hebben en niet in strijd met de wet mogen zijn, aldus een woordvoerder van het Froc.

Hij zegt dat de big bag barrier eigendom is van de regering; de vloedwal vernielen of ermee knoeien heeft juridische gevolgen. Personen die daarop betrapt worden, zullen worden vervolgd.

Het Pheu Thai-parlementslid voor Don Muang ontkende maandag dat hij de bewoners had opgezet om zandzakken weg te halen. Volgens hem fungeerde hij alleen als contactpersoon tussen de bewoners en het Froc.

De gemeente gaat de waterstroom uit het gemaakte gat naar kanalen versnellen, zodat het water in Don Muang zakt. Het waterpeil in het Rangsitkanaal zal daardoor zakken wat weer gunstig is voor bewoners buiten het gebied.

De bewoners kwamen zaterdag voor het eerste in actie omdat hun woongebied al drie weken onder water staat; op sommige plaatsen 1 meter hoog. Volgens de leider van protest zijn 80.000 mensen gedupeerd. De vloedwal voorkwam dat het water wegliep. Bovendien vormde hij een onneembare horde voor hun boten. De wal heeft tot doel de waterstroom uit het noorden te vertragen, zodat de binnenstad van Bangkok gespaard blijft. Door de vertraging heeft de gemeente voldoende tijd om in de stad water uit de kanalen af te voeren. Dat was althans tot gisteren de versie die verkondigd werd. Blijkbaar denken de autoriteiten daar nu anders over.

Volgens Anond Snidvongs, directeur van het Geoinformatics and Space Technology Development Agency, leidt de verwijdering van de zandzakken er niet toe dat het water Victory Monument bereikt. Wel vertraagt ze de afvoer van water uit de districten Don Muang en Laksi. Zolang niet meer zandzakken worden verwijderd, loopt het centrum van Bangkok geen risico. [Wordt de afvoer uit Don Muang nu vertraagd of versneld? De berichten spreken elkaar tegen. Of worden verschillende delen van Don Muang bedoeld?]

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website