Soms vraag ik mij af hoe het kan dat mijn Thaise vriendin zo slank blijft. Vooral als ik haar voor de derde keer zie opscheppen. Daar is nu een verklaring voor: Chilipepers.

Het blijkt dat wetenschappers nieuw bewijs hebben gevonden dat een stof die in chilipeper zit, capsaïcine, kan helpen om af te vallen. Deze stof heeft namelijk een gunstig effect op de stofwisseling.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat capsaïcine helpt om af te vallen en het metabolisme (stofwisseling) versnelt. Capsaïcine is het ingrediënt dat chilipepers heet maakt. Volgens de onderzoekers van de University of Wyoming kan capsaïcine het lichaam stimuleren om vet te verbranden en warmte te creëren.

De wetenschappers ontdekten dat het toevoegen van een kleine hoeveelheid capsaïcine aan de voeding van muizen gewichtstoename voorkwam, terwijl hun eetgedrag verder gelijk bleef. Ze hopen met deze kennis een dieetpil te kunnen ontwikkelen ter preventie van overgewicht en behandeling van obesitas.

Tot die tijd kan je gewoon lekker Thais blijven eten en neem een extra pepertje in de Som Tam.

23 reacties op “‘Thai blijven slank dankzij chilipepers’”

 1. dipo zegt op

  Ik heb in de afgelopen decennia in Thailand het aantal overdikke mensen bovenproportioneel zien groeien!
  Zijn ze minder pepers gaan eten, of meer junkfood wellicht?

  • Joop zegt op

   Dat komt omdat de meeste thai tegenwoordig overal suiker in doet, dus ook in elke maaltijd. En dan ook nog de slechtste kwaliteit. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat men daar niets tegen doet. De thai is bezig zich langzamerhand te vergiftigen.

   • Theo Klomp zegt op

    Helemaal waar, bijna overal moet suiker in. En wat dacht je over het gebrek aan beweging. Een Thai loopt niet, maar neemt altijd een brommer, ook voor een afstand van 300 meter.

   • John Chiang rai zegt op

    Het suiker toevoegen aan maaltijden wat Joop hier beschrijft, is zeker een belangrijke oorzaak dat veel Thais overgewicht krijgen.
    Maar ook komen ze steeds meer in contact met onze westerse eet methode,en wat deze in onze wereld veroorzaakt heeft,is bij ons overduidelijk te zien.
    Tegenwoordig wordt dit junkfood overal aangeboden waar toeristen zijn,en waar Big C,en Tesco niet ver weg zijn,en wordt bovendien van tv reclame steeds meer onder de aandacht gebracht.
    En deze levenswijze gaat bij velen samen met een chronisch bewegings te kort,zodat problemen niet verwonderlijk zijn.
    Het niet graag bewegen wordt zeker ook ondersteunt van de meestal hoge temperaturen,en het feit dat de meeste Thai niet graag in de zon gaan,zodat zij bij deze levenwijze beter Thai kunnen eten,orgineel kruiden met Chili,en onze suiker troep,en junkfood,cola etc.zover mogelijk verbannen.

  • Andrew van Schaik zegt op

   Klopt Dipo wat je zegt. Ongelooflijk zo veel dikke mensen de laatste tijd.
   Mijn vrouw en ik zeggen het er altijd bij in een restaurant :”Mai sai namtan” Geen suiker derin.
   Junkfood? Bij Mac Donald’s staan ze in de rij.
   De regering is van plan sugartax in te voeren. Goed idee.

 2. nicky zegt op

  Ik ben nu in thailand in sukhothai. 3 weken lang geniet ik ook van het eten hier.
  De meeste lusten geen spicey maar ik zeg doe maar meer erbij.
  Ik hoop dat waar is maar graag lust ik met warme weer alte graag een biertje.

 3. Blottekop zegt op

  15 jaar geleden waren thais meisjes misschien nog slank ,maar alhoewel ze nog steeds veel chilis eten denk ik dat we toch ons beeld wat moeten bijstellen ,
  Degene die toch slank blijven dat zal meer een questie van genen of metabolisme zijn andere letten mischien op hun voeding.
  Maar zie hier toch veel meer dikkere of dikkerdjes rondlopen dan vroeger.
  Mijn eigen vriendin is sinds mijn aankomst hier begin december tot nu toe van 52 kilo naar 62 kilo gegaan en neen ze is niet zwanger, werkt voor haar zaak zeker 18 uur per dag, eet heel de dag om het even welk uur zoals het een echte thai past, en eet zeer veel pepers.

 4. Cees zegt op

  Toen ik mijn vrouw leerde kennen (2008) was zij inderdaad zeer slank, 48 kilo.
  We wonen inmiddels sinds 2010 samen in Nederland en zijn ook hier getrouwd.
  Maarrrr…… die 48 kilo zijn inmiddels 57 kilo geworden ondanks dat ze behoorlijk veel chili’s eet.
  Ze gebruikt weinig suiker dus daar kan het ook niet aan liggen.
  We genieten er wel van, biertje (voor mij), wijntje (voor haar) enz.
  Geen snoep, koek of iets dergelijks.
  Dus of die chilli’s helpen om slank te blijven weet ik niet. Als het eten nog pittiger moet worden dan zal dat wel gaan lukken want dan krijgen we geen hap meer door de keel 5555.
  Het huidige gebruik van chilli’s is 1 kilo per 2 weken.
  Veel of niet ?

  Groet, Cees

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Cees,
   Het is bij mijn vrouw niet anders,toen ik ze kennen leerde (1998) was ze ook 47kilo,en nu heeft ze 54kilo.
   Wij eten ook veel chilli’s,en genieten ook van een biertje (voormij) en een wijntje (voor haar),en zijn ieder jaar 4 a 5 maanden in Thailand.
   Haar zusters die het hele jaar in Thailand wonen,en gewoon Thai eten,zonder wijntje enz,hebben nog steeds ongeveer het zelfde gewicht.
   Ik geloof wel dat chilli’s in de normale Thaikeuken slank houden,of dit in ieder geval ondersteunen,anders
   zouden haar zusters ook meer gewicht hebben.
   Als wij in Thailand zijn ,en mijn vrouw alleen het Thai eten tot zich neemt,zonder wijntje,en ditjes en datjes die vaak verzwegen worden,verliest zij ieder jaar gewicht.
   Bovendien hebben wij helaas geen bewijs hoe onze vrouwen er uitzien,met af en toe een wijntje,en een eten zonder chilli. 5555

   Groetjes John.

 5. Frans zegt op

  Ik trouwde ook met een slanke Thaise dame, maatje 36. Nu ruim 30 jaar later is ze ook maatje 42 hoor.
  Bij mijn vrouw gooide aanvankelijk een op hol geslagen schildklier extra gewicht in de schaal. Dat precies ten tijde van haar overgang, deed er natuurlijk nog een schepje bovenop.
  En natuurlijk is het ook zo dat ze net als de gemiddelde Thai van veel en lekker eten houdt.
  Ze staat elke dag op de weegschaal, vraag me niet waarom want ze doet helemaal niks aan afvalraces of zo. Nog liever schept ze een extra bordje vol. Oh ja, ze klaagt natuurlijk al jaren over de kwaliteit van onze weegschaal.
  Daar staat tegenover dat ik kan eten en drinken wat ik wil. Ik ben een echte zoetekauw en ben na 30 jaar huwelijk amper een kilootje aangekomen.

 6. Edwin zegt op

  Machtig interessant. Zit je als ‘n gek uit je hoofd te zweten dan is het toch even gedaan met het eten.
  Jammer dat je er aan gewend raakt en steeds meer nodig hebt. Steeds spicier , meer en meer , steeds pittiger.
  Het lijkt wel ‘n verslaving nom de jus. Je krijgt ´t echter op de een of andere manier niet voor mekaar dat ze rekening met je houden als farang zijnde,
  qua scherpte niet, qua spicy-ness. Je kunt ze d’r naar vragen, doe mij maar meer. De max krijg je niet, ik in ieder geval niet.
  Ze weten het natuurlijk dondersgoed. Je gaat er minder van eten. Dat weten ze al generatieslang, heel lang.
  Niet zo raar natuurlijk dat ze voorzichtig zijn met me.
  Ze willen dat ik nog wat bestel.

 7. KhunJan1 zegt op

  Voordat we de chilipepers de hemel in prijzen, kan er in dat spicy food zoals somtam een groot gevaar schuilen.
  Mijn Thaise ex had in Nederland regelmatig hevige pijn in buik of maag en onze huisarts herkende niet de ernst ervan, hij schreef maar dapper recepten uit voor pijnstillers zoals Paracetomol en Ibuprofen.

  Totdat de pijnen zo hevig werden dat ik er bij hem op aangedrongen heb dat mijn ex opgenomen moest worden in het ziekenhuis.
  Wat bleek? Het was net op tijd en kantje boord want er werd een klein gaatje in de maagwand geconstateerd waardoor direct opereren noodzakelijk was.

  Oorzaak? In mijn ogen gewoon haar spicy eetgewoonte met vooral heel veel chilipepers!

 8. fransamsterdam zegt op

  Als capsaïcine het lichaam aanzet om vet te vetbranden en (daardoor) warmte te creëren, krijg je dan niet gewoon koorts?
  Volgens mij moet het wel helpen om de airco een paar graden lager te zetten. Er moet dan meer energie geleverd worden, dus meer worden verbrand, om op 37 graden te blijven.
  Maar dat gebeurt ook zonder pepertjes.
  Het enige dat ik me kan voorstellen is dat met pepertjes de darmpassagetijd korter wordt, waardoor er minder calorieën worden opgenomen.
  Je wordt tenslotte alleen dik van wat je wel opeet maar niet meer uitpoept.

 9. Adje zegt op

  Zo herkenbaar. Ik ben hier 4 weken met mijn vrouw. Ze is 5 kg aangekomen. De hele dag wordt er gegeten, En dan heb heb je ook nog te maken met familie die denken dat je uit het voormalige Biafra komt en constant op visite komen en natuurlijk eten meebrengen. Je wordt er niet goed van. Ik ben blij dat we volgende week weer naar huis gaan. Ik hou me hart vast over wat er gaat gebeuren als we ons hier gaan vestigen over een paar jaar.

 10. Pratana zegt op

  Sinds 15 jaar is mijn Thaise vrouw geen kg bijgekomen,hier in België, sinds die zelf de periode ben ik al 10 maal op dieet geweest steeds op en af en ik hou van peppers in alle kleuren en maten zo zie je maar ^_^

 11. tonymarony zegt op

  Het is u misschien niet bekent maar heel veel thaien hebben last van suikerziekte , hoe weet ik dat hoor ik u vragen ,nou omdat ik zelf op die afdeling ivm met mijn suikergehalte wat volgens de dokters hier te hoog is nu zeg ik u heb gemiddeld tussen 110 en 130 ik heb de dokter verteld dat is normal in Holland want dat noemen ze een ouderdoms kwaaltje , waarom vertel ik dat omdat ik hier 10 jaar geleden kwam en 93 kilo was en nu nog steeds 93 kilo weeg , maar als ik de mensen op die afdeling zie en vraag hoe hoog hun suiker is , ja een thai wil alles weten van de farang dan hoor ik niet anders dan over de 200 en dat is nog laag zeggen ze , nu vertel ik deze aardige mensen steeds dat elk pondje door het mondje gaat en als ik ze dan zie als ze bij de stand van die lekkere donuts staan een dienblad vol laaden ja dan zeg ik maar niets meer en kijk om me heen en zie meer en meer jongen kinderen dikker worden.
  Maar de thai en de meeste aziaten lusten graag zoetigheid maar wie ben ik omdat te verbieden en lust af en toe best eens iets maar wel met mate.
  En over die heerlijke pepers wist u dat het volgens de westerse dokters afgeraden wordt om te heet te eten en dat er zowel door teveel varkens vlees en te spyce eten zoveel mensen met een problem met de huid hebben ( uitslag en pukkels ) maar daar verteld de cosmetica niets over je ziet het ook veel bij mensen uit het noorden en isaan die dat problem hebben.

 12. Jacob zegt op

  Mijn vrouw is gewoon haar eigen manier van eten blijven volgen, en ondanks dat ze in NL. woont sinds 2000 is ze nagenoeg op het zelde gewicht gebleven, ( + 1 a 1 1/2 kg ), haar trouwjurk past nog perfect.
  Dus ik denk dat een ander voedsel-pakket haar ook zal veranderen.

 13. marianne h zegt op

  Met de nodige chili’s in eten 3-4 keer stoelgang per dag ipv 2-3 keer per week. Dan val je wel af zou je denken. Toch in 4,5 week tijd 4 kg erbij. Ra ra hoe kan dat, maar het voelde heerlijk (haha)

 14. RichardJ zegt op

  Beste Redactie,
  Het is misschien dan geen 1 april maar zoudt u mij de bron kunnen mededelen?
  Dank.

  • Wel eens van Google gehoord? Je tikt in: capsaïcine + afvallen en dan: https://scientias.nl/hete-pepers-een-nieuw-wapen-in-de-strijd-tegen-obesitas/

   • Cornelis zegt op

    Uit het aangehaalde artikel:
    ‘Uit onderzoek blijkt dat je minstens 150 milligram capsaïcine per dag moet eten; dat is een halve kilo rode chilipepers. Mensen die zoveel capsaïcine aten voor wetenschappelijk onderzoek, kregen last van hun maag en van darmkrampen. Twaalf uur lang konden ze niet meer functioneren van de pijn.’

    • Twaalf uur lang konden ze niet meer functioneren van de pijn. Dan val je zeker af 😉

     • RichardJ zegt op

      Ach ja, nu begrijp ik ook beter de aanhalingstekens in de kop en de versluierende termen in de tekst als “helpt” en “kan helpen”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website