Nog eenmaal het hurktoilet

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , , ,
28 augustus 2011

Op Thailandblog werd laatst een discussie gevoerd over het hurktoilet. In Guru, het zaterdagmagazine van Bangkok Post, wordt het hurk- met het zittoilet vergeleken. En wat blijkt? Het hurktoilet is veel gezonder dan het zittoilet.

Een Iraanse radioloog publiceerde in april 2002 een vergelijkende studie. Dertig proefpersonen moesten zowel zittend als hurkend hun behoefte doen (Guru schrijft: hopelijk niet gelijktijdig). Conclusie: zitten levert meer spanning op en de stoelgang voelt meer ‘onvolledig’. Het gebruik van een hurktoilet is een comfortabeler en efficiëntere methode voor het ledigen van de darmen.

Een studie uit 1987 gepubliceerd in het Israel Journal of Medical Science suggereert ook dat hurken de ontwikkeling van aambeien voorkomt. Aambeien kunnen ontstaan door voortdurende ergernis en kwetsuren die het gevolg zijn van buitensporige inspanning in de zitpositie.

In andere studies wordt erop gewezen dat de hurkpositie een betere stand oplevert van het bekken zodat het zich kan ontspannen en de positie vergemakkelijkt ook de druk zodat er voortgang in de lediging zit.

Of het allemaal waar is, weet ik niet, maar het is wel vermakelijk om te lezen.

(Bron: Guru, 26 augustus-1 september 2011)

P.S. Ik heb het woord p**p zorgvuldig vermeden. Zoals ooit een liedje (van Hans Dorrestein) in de Stratenmakeropzeeshow luidde: Nee, de woorden poep en pies zijn niet netjes, die zijn vies. Die woorden moet je niet gebruiken, anders ga je er naar ruiken.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Nog eenmaal het hurktoilet”

 1. Grappig, ik geloof best dat het gezonder is, de houding is wat natuurlijker. Maar er zijn veel zaken gezond die ik ook niet doe. Een ander probleem is dat ik de wc-pot dan uit mijn douche en WC moet gaan slopen, om vervolgens boven het ontstane gat moet gaan hurken. De visite zal dan ook gaan vragen waar de wc-pot is gebleven? 😉

 2. cor verhoef zegt op

  Hurken gezonder? Dan maar wat eerder dood…
  Het liedje van de Stratenmakeropzeeshow is van een ongekende klasse. Mijn vrouw en ik zijn bezig met een Thaise, rijmende vertaling en we zijn van plan om het door de drama club samen met de muziekclub in januari op te voeren tijdens het Open Huis op school. Eens kijken wat de ouders ervan vinden…We hopen dat de principal er niet moeilijk over gaat doen.

  • dick van der lugt zegt op

   Stuur me t.z.t. een kopie. Ik denk dat Thais de humor erin wel kunnen waarderen.

  • dick van der lugt zegt op

   een kopie in vertaling, want Thais kan ik nauwelijks lezen.

   • cor verhoef zegt op

    Dick, daar ga ik voor zorgen.

 3. kaidon zegt op

  Ik zal wel een uitzondering zijn, maar voor mij is een hurktoilet de snelste, meest makkelijke en natuurlijke manier van ontlasten. Maar goed, ik ga als ik wakker wordt en aansluitend douchen. Wanneer je al gekleed bent is het idd wel een gedoe.

  • Thailandganger zegt op

   Je bent niet de enige. Hoewel de houding niet de meest prettige is werkt het ontlasten veel sneller en vollediger. Of het aambeien voorkomt denk ik niet want ook daar hebben de mensen in Thailand last van voor zover mij bekend.

 4. Thailandganger zegt op

  @John

  Als je in de isaan verblijft bij een gemiddeld armlastig gezin dan heb ik helemaal geen behoefte om op zo’n toilet een krant te gaan lezen. Daarnaast zal de rest vand e familie ook naar de wc willen en zullen ze je langere zit niet op prijs stellen. Laat staan dat ik daar al (in dat gehucht) een krant in het engels beschikbaar heb in de vroege morgen want die lui staan met de kippen op en gaan met de kippen slapen. De krant moet dan nog “gedrukt” worden zo lijkt het wel. 🙁

  • Thailandganger zegt op

   @John,

   wat let je om er een pot neer te zetten? Die vraag heb ik ook meteen gehad toen ik de eerste keer op vakantie was….. en hij staat er nog steeds niet.en hij komt er ook niet 🙂

   Maar een ander minder prettig facet. Als ik een uur op de pot zou zitten dan zou ik helemaal onder de muggenbulten zitten aangezien die beesten mijn achterwerk als dartbord denken te kunnen gebruiken. Dus nog een reden om snel weg te zijn uit dat hok. Alles is daar open met golfplaten…. de wc staat pal aan de keuken waar de rest zit te eten. Elke scheet kunnen ze letterlijk volgen en leidt vaak tot de nodige hilariteit vanuit de eetplek. Zelfs de buren kunnen de voortgang volgen…..

   Neuh ik lees me krantje liever onder het huis in de schaduw.

   • Thailandganger zegt op

    Afgelopen vakantie hadden we regenseizoen. Dat betekent dus stroomuitval. Maar betekent vooral veel slangen, spinnen, kikkers, schorpioenen en duizendpoten. Na een nacht heb ik maar een emmer meegenomen naar de slaapkamer. Net als de rest van de familie overigens. Gewoon levensgevaarlijk om ‘s nachts naar de wc te lopen. Echt niet aan te raden en dus op advies van hun ook niet meer gedaan.

 5. pietpattaya zegt op

  Zie me al met 110 kg+ hurken haha wie trekt mij omhoog?

  Kennis van mij heeft echt eurotoilet laten maken ;en ja hoor vol trots liet men een ingegraven wc pot zien haha hurken maar.

 6. Henk B zegt op

  Een gewone toilet, heerlijk ontspannen toch.
  Maar kan ook een paar Thai in de familie, o.a. een schoonzuster, die hurkend op onze toilet haar behoefte ging doen,(lol) .
  Heb dan nu ook een buiten WC laten maken, met zo een hurk geval, voor familie en visite.

 7. ruud zegt op

  Nee dat denk ik ook. hahahahahahaha. Ik zie zo al wat dingen voor me. Ik schoot dan ook gelijk in de lach toen ik je reactie las

 8. Grappig, dat Thaise hurktoilet ziet er een stuk schoner uit dan het doorsnee Franse hurktoilet.. Maar goed, ook op Thaise hurktoiletten is de gebruiksaanwijzing wel handig: http://www.hurktoilet.nl/hurk.php
  En ook het fenomeen van mensen die hurken op de pot is bekend. In Maleisië kent men zelfs de waarschuwing ‘You must sit to shit’: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=231


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website