Een van de meest prominente monniken in Thailand, de negentigjarige Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn, moet zich verantwoorden voor het bezit van een klassieke crèmekleurige Mercedes, die meer dan 200.000 euro waard is. De politie verdenkt hem van belastingontduiking en heeft hem verzocht om een aantal vragen te beantwoorden over zijn opmerkelijk bezit, Somdet Chuang wil daar geen gehoor aan geven.

Somdet Chuang staat in de schijnwerper omdat hij de belangrijkste kandidaat is voor de functie van opperste patriarch (degene die aan het hoofd van de 300.000 boeddhistische monniken in Thailand staat). Agenten trokken in eerste instantie naar Chuangs tempel om hem te ondervragen. Chuang weigerde echter de politie te woord te staan.

Minister van Justitie Paiboon Kumchaya heeft duidelijk gemaakt dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor de gerespecteerde oude monnik. “Als hij niet op de oproep reageert zullen we een arrestatiebevel uitvaardigen”, aldus Kumchaya.

Chuang zegt dat de auto een cadeautje was en in een museum staat. Volgens aanhangers van de Chuang zijn de beschuldigingen politiek gemotiveerd.

10 reacties op “Hoge monnik in het nauw door bezit Mercedes van 200.000 euro”

 1. Rien van de Vorle zegt op

  Niet alleen in de stad maar ook op het platte land verblijven er veel in oranje gewaden geklede mannen die zich Monnik noemen maar eigenlijk criminelen zijn. Er zijn ook veel rijke Monniken. Het is ook bekend dat door de politie gezochte criminelen zich tijdelijk in plattelands tempels als Monnik schuil houden. Tijdens mijn jaren lange verblijf op het Thaise platte land zijn mij heel veel extreme (slechte) verhalen over tempels en Monniken ter oren gekomen, zoveel verhalen dat ik niet eens weet waar te beginnen met schrijven. Ik geef hier 1 voorbeeld van een tempel in een boeren dorp ver van Bangkok.
  Om bij hun land te komen wat ver van de doorgaande weg lag, moesten plaatselijke boeren via een landweg dat over een tempelterrein liep (aan de rand). Op een gegeven moment werd er een kanaal gegraven wat die voor boeren belangrijke landweg kruiste. Er werd geen brug gebouwd waardoor de boeren niet meer bij hun land konden komen en het land waardeloos werd. Uiteindelijk ging de hoogste Monnik van de plaatselijke tempel naar de boeren (hij stuurde er iemand naar toe) en deed een belachelijk laag bod om de grond van de boeren over te nemen. Dit was een prive-aangelegenheid van die Monnik, hetgeen verboden is want hij mag geen eigendommen bezitten. Niemand in het dorp durfde hier een zaak van te maken omdat de Monnik zoveel aanzicht en vrienden had. Men zou toch het onderspit moeten delven. Dit is slechts 1 van de heel veel verhalen die ik ken. Als men die zaak rond die Beige Mercedes niet serieus aanpakt, hoe kan men dan ooit beginnen aan het uitroeien van Criminaliteit in de duizenden andere tempels?

 2. Marcel zegt op

  Monniken mogen toch helemaal geen bezit hebben? Vindt al dat ’tamboon’ gedoe eigenlijk niets meer dan oplichting, wordt tijd dat die tempels eens een transparante administratie gaan bijhouden zodat iedereen kan zien hoeveel geld er gedoneerd wordt en waarvoor het allemaal gebruikt wordt. Zal wel nooit gebeuren …..

 3. Bee zegt op

  In principe hebben ze geen eigendom, noch individueel, noch gezamenlijk, en leggen ze de gelofte van armoede af, met de bedoeling … strenge zwijgplicht; leven in afzonderlijke kluis voor gebed en contemplatie. en schande voor deze Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn en zijn volgelingen.
  Er is nog zoveel armoede in Thailand…..

  Mercedessen verkopen…en het volk helpen . dat is pas “LIEFDE”.

 4. Nico zegt op

  Jammer dat Bhoedisme steeds verderers ontaard. Geld en machtswellustige facties nemen de macht in handen. Jammer dat er te weinig weerwoord is tegen Dhammakaya-achtige ontwikkelingen.

 5. l.lagemaat zegt op

  Opnieuw een machtsstrijd in Thailand. Om geen gezichtsverlies te lijden, moet nu de Minister van Justitie Kumchaya zijn uitspraak uitvoeren. Als Chuang de strijd verliest tegen Dammachayo, de 71- jarige tegenstander voor de functie van de opperste patriarch, dan wordt het voor Kumchaya iets eenvoudiger hard op te treden. Al de 3 klassiekers schijnen illegaal in het land gekomen te zijn. In het verleden schijnen meerdere geconfisceerde dure auto’s bij hoog geplaatste personen (on) terecht gekomen te zijn, waar verder niet over gesproken wordt! Wie zou er nu belangstelling hebben voor de crèmekleurige klassieke mercedes van 200.000 euro?

 6. T zegt op

  Het is een mooie traditie die kloosters en monniken die wij westerlingen maar wat graag met veel gevoel voor Oosters geloof en van de roze zijde bekijken. Echter is de hele hoge Thaise monniken kliek volgens mij geen haar beter als de steeds maar weer negatief in de media terugkerende ( westerse ) Katholieke kerk met alle schandalen.

 7. PietJan zegt op

  Alhoewel zij het geld voor haar gezin zelf hard nodig heeft, stuurt zij vanuit Nederland om de 3 maanden tien duizend baht in euro naar haar zus in Thailand, ten behoeve van de tempel uit de plaats waar zij vandaan komt. Als haar man tijdens hun 2-jaarlijkse vakantie komt poolshoogte nemen is aan de tempel en het verdere complex niets te zien. En zo zijn er vele donaties vanuit den vreemde. Alles om goed karma af te zweren, ooit geleerd, oud nog steeds gedaan, immers de hang naar goed geluk en een goede gezondheid mag wat kosten. Zo diep is dat in de harten geplant, en nog!

 8. Marcel zegt op

  Tamboon = aflaten, met geld je zonde afkopen – samengevat oplichting. Blij dat ik atheist ben…

 9. Jacques zegt op

  Geloof en adel (de rijken) ging in het verleden al hand in hand en het is heden niet anders. Er zijn vele zwakke zielen die de weelde niet aan kunnen. Zo ook onder de monniken. Er zullen mensen zijn die zeggen gun die man zijn pleziertje, maar ook deze corruptie moet naar mijn mening hard worden aangepakt. De beste man wil geen antwoord geven, wie denkt hij dat hij is en dit typeert echt de persoon in kwestie. Hoog verheven boven de andere mensen en lak aan de wet. Geloven is een keuze en moet je willen. Het is voor mijn gevoel niet meer van het heden en niet aan vele mensen voorbehouden. Kijk naar het geloof in Nederland dat sterk dalende is. Het gaat telkens weer verkeert zoals we zien om ons heen en in het nieuws.
  Mijn motto is de bezem erdoor, maar dat geldt natuurlijk ook op andere gebieden en wat dat betreft kunnen we de bezems niet genoeg aanslepen.

 10. PEER zegt op

  Beste PietJan,
  Wees blij dat de maandelijkse toelage niet naar de afbouw van de plaatselijke tempel is gegaan, maar hoogstwaarschijnlijk eten en levensonderhoud voor haar familie. Dat daar af en toe ’n flesje Thai whisky bij zit: soit.
  Ik trek fietsend door Thailand en verwonder me vaak weer dat er in honderden dorpjes nieuwe tempels in aanbouw zijn. De meesten nog in de rauwbouw, maar minder dan 400 m4 zijn ze niet meer.
  En dan zie ik de Thaise dorpelingen verrukt met bossen papiergeld, geklemd tussen rietjes, naar de tempel (monnikken) gaan om nog beter na hun dood terug te komen. Mag daar dan af en toe ’n Benz-je tussen zitten?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website