Overal ter wereld vieren Chinezen vandaag het nieuwe jaar, met de gelukswens: “Gong Xi Fa Cai!”. Het is het jaar van de tijger. De feestelijkheden rondom het nieuwe jaar duren maar liefst 15 dagen. Wil je daar wat van meemaken, bezoek dan Chinatown in Bangkok.

Voor de Chinezen is dit het begin van het jaar 4720 en dat wordt wereldwijd groots gevierd. Ook in Nederland en België wordt dit feit gevierd bij de Chinese gemeenschap met veel rode versieringen, vuurwerk, optredens, geschenken en lekker eten. In Thailand worden in deze periode normaal gesproken extra veel toeristen verwacht, maar nu vanwege de naweeën van de pandemie helaas nog niet. Thailand heeft een grote Chinese gemeenschap en veel Thai hebben Chinese voorvaderen.

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd op basis van de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Die zonnewende is meestal rond 21 december, dan is er dus twee weken later – begin januari – een eerste nieuwe maan en die nieuwe maan dáárna: die vieren Chinezen als nieuwjaar, net als trouwens Taiwanezen, Koreanen, Vietnamezen, Tibetanen en Mongolen.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang.

Vuurwerk en de kleur rood

Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor ‘jaar’ uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor harde knallen en de kleur rood. Nian, het kwaad, wordt verdreven met knallend vuurwerk Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze traditie zie je nog steeds terug bij de viering van het Chinese Oud & Nieuw.

Het jaar van de Tijger

De tijger is het derde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Ben je geboren in 2022, 2010, 1998, 1986, 1974, 1962 of 1950? Dan is je Chinese horoscoop Tijger! Zij, die geboren onder dit teken, zijn levenslustig, onverschrokken, edel en krachtig. Zij zijn hartelijk, grootmoedig en hebben een grote empathie met de medemens. Door hun rebelse aard trekt het avontuur hen aan. Dit leidt tot daadkracht en nodigt niet uit tot overleg. Ze zijn optimistisch en sterven liever, dan hun idealen op te geven.

Volgens de overlevering riep Boeddha alle dieren bij zich voor hij stierf. Er zouden er twaalf zijn komen opdagen: als eerste de rat, toen de os, tijger, haas, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en als laatste het varken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website