Een Halo in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
2 augustus 2020

Foto: Lodewijk Lagemaat

Afgelopen vrijdag zag ik rond 12 uur een zeer merkwaardig natuurverschijnsel. Bij de redactie van Thailandblog geïnformeerd wat dit zou kunnen zijn.

Het bleek om een “Halo” te gaan. Op Wikipedia verder gezocht en daar werd uitgelegd hoe dit verschijnsel kan ontstaan!

De term halo wordt gebruikt als de verzamelnaam voor een familie van lichtverschijnselen aan de hemel door toedoen van ijskristallen in de atmosfeer. Er bestaan vele soorten halo’s, variërend van gekleurde of witte kringen tot lijnen en lichtplekken, meestal in de nabijheid van de zon of maan. Halo’s worden veroorzaakt wanneer het zon- of maanlicht door een ijle nevel van ijskristallen schijnt, die zich op grote hoogte kan bevinden (in de vorm van cirrus- of cirrostratusbewolking maar ook dichter bij de grond.

Het ontstaansproces

Het ontstaansproces van een halo is enigszins vergelijkbaar met dat van een regenboog. Het verschil is dat een regenboog zijn oorsprong vindt in vloeibare waterdruppels, een halo in ijskristallen. Ook bevindt een regenboog zich altijd aan de tegenovergelegen kant van de hemel als de zon of maan, terwijl de meeste halo’s zich juist in de richting van de zon of maan bevinden. De ijskristallen fungeren als zeshoekige prisma’s die het licht breken en/of reflecteren, resulterend in een veelheid aan mogelijke kringen, bogen en lichtplekken aan de hemel. Als de verantwoordelijke wolken zich hoog genoeg in de atmosfeer bevinden om permanent ijskristallen te bevatten, kunnen halo’s gedurende het hele jaar en in alle klimaten worden waargenomen. Bij lage temperaturen kunnen de ijskristallen ook dichter bij het aardoppervlak zweven (in het Engels wordt dit verschijnsel wel aangeduid als diamond dust, “diamantstof”) en op dezelfde manier halo’s veroorzaken.

Bron: Wikipedia

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Een Halo in Thailand”

 1. Jozef flemming zegt op

  Beste, ik vermoed dat jij niet dikwijls ophoog kijkt, dit verschijnsel heb ik reeds vele malen gezien, zelfs hier in Belgie.
  Met je zonnebril op is het nog mooier.
  Grtjs, Jef

 2. Vincent zegt op

  In Nederland komt heel veel voor . De gezegde luidt : “Een ring om de zon is water in de ton” . Een gezegde die vaak uitkomt ; bijna altijd zelfs
  .

 3. Ralph van Rijk zegt op

  Bedankt Lodewijk voor de duidelijke uitleg van de Halo , ongeveer 15 jaar kwam ik dit verschijnsel voor het eerst van m’n leven tegen in Jomtien en kon dit niet verklaren.
  Jozef ,je hebt misschien wel gelijk dat ik niet zoveel naar boven kijk,daarom rij ik nog steeds schadevrij.Humor.
  Hartelijke groeten,Ralph

 4. Frank Kramer zegt op

  Hoi

  Sms, als je geluk hebt en goed kijkt zie je dat het een dubbele Halo is. komt vaak voor.

 5. Simon de Goede zegt op

  Mijn ouders kende het gezegde:
  “Een kring om de maan, dat zal wel gaan.
  Een kring om de zon, daar huilen de vrouwen en kinderen om”.

  Met andere woorden, na een kring om de zon, komt de regen, dus kunnen de kinderen niet buiten spelen.
  En de vrouwen huilden omdat ze dan hun wasgoed niet buiten konden drogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website