De nieuwe militaire groet ‘Omhoog met die borst!’

Door Tino Kuis
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
25 september 2023

(feelphoto / Shutterstock.com)

De militaire saluut als begroeting tussen soldaten en officieren zullen de meeste van ons wel bekend wezen, maar wist u dat Thailand sinds enige jaren een nieuwe militaire groet kent?

Koning Vajiralongkorn heeft deze ingevoerd binnen de Thaise strijdkrachten en gezien het respect wat de Thailandblog lezers voor Thailand hebben wil ik u deze nieuwe culturele ontwikkeling niet onthouden.

‘Omhoog met die borst!’

In het Thais is het ‘ยกอกอึ้บ’,  uitgesproken als jók-òk-ûp met een hoge, lage en dalende toon. ‘jók’ betekent ‘optillen, omhoog brengen’ en ‘ok’ is je borst. Dat maakt dus ‘omhoog met de borst’. Maar ‘ûp’ laat zich lastiger vertaler, misschien komt het dicht bij iets als ‘hop-hop’ of ‘hup-hup’: een soort van aansporende uitroep.  Echter, betekent het woord ook slang (straattaal) onder pubers voor ‘het bedrijven van de liefde’.

Deze nieuwe begroeting gaat overigens ook gepaard met enige andere snelle bewegingen van het lichaam, zoals het schudden van het hoofd en het bewegen van de benen. Het is lastig deze saluut goed in woorden uit te leggen en daarom verwijs ik de lezer, maar naar een aantal van onderstaande video’s.

Een soldaat laat zien hoe het moet:

ยก อก อึบ2 – YouTube

Drie vrouwen doen het ook:

ยกอกอึบ – YouTube

Ook kinderen oefenen deze groet:

ยกอกอึบ – YouTube

Instructies voor een groep soldaten. Het is erg belangrijk dat deze begroeting goed wordt uitgevoerd! Het bevordert de discipline, essentieel in de krijgsmacht!:

ท่าฝึกใหม่ ยก อก อึ๊บ ! – YouTube

Wie weet komt kennis van deze nieuwe groet u nog eens van pas? Minstens hoop ik dat het uw blik op de Thaise maatschappij verruimd heeft.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website