Belediging van de vlag van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
11 januari 2017

In Krabi zijn twee Italiaanse toeristen van 18 en 19 jaar door de politie gearresteerd voor het beledigen van de Thaise vlag. In een dronken bui teruggekeerd in hun hotel scheurden zij één of twee Thaise vlaggen van de muur, die daardoor op de grond vielen. Helaas voor de boys werd het geheel op camera opgenomen.

Het filmpje werd op YouTube gezet (zie hieronder) en leverde een storm van reacties op van vooral Thais was, die verontwaardigd reageerden op dit onfatsoenlijk gedrag. “De vlag is een symbool van Thailand, ons land, waarvoor men respect dient te hebben” was de kern van het protest.

Het beledigen van de vlag van Thailand is een strafbaar feit en kan de jongens een flinke boete of zelfs gevangenisstraf opleveren. In een verklaring na hun arrestatie bekenden de jongens, dat zij niet bekend waren met de Thaise wet en in hun dronken bui geen benul hadden dat zij de Thais hiermee beledigden. “Het spijt ons verschrikkelijk, wij hadden niets kwaads in zin. We beseften niet dat de Thaise vlag zo belangrijk was, want in Italië is dat niet het geval. We houden van de Thaise mensen, wij houden van Thailand en nogmaals, het spijt ons verschrikkelijk.

Een beetje slap excuses vind ik want dergelijk gedrag wordt in vele landen, inclusief Italië, niet gewaardeerd. Als bezoeker toon je respect voor alles wat met de vlag of andere nationale symbolen te maken heeft. In Nederland en België bestaat een vlagprotocol, dat de “omgangsregels” met de vlag beschrijft. Het zich niet houden aan dit protocol is in onze thuislanden weliswaar wettelijk niet strafbaar, maar wordt als respectloos en onfatsoenlijk beschouwd.

Over de vlag van Thailand en die van Nederland heb ik al eerder een verhaal geschreven, dat u nog eens kunt lezen, zie: www.thailandblog.nl/cultuur/vlag-nederland-thailand

De video van het incident:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=LSClfiaAh8o[/embedyt]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Belediging van de vlag van Thailand”

 1. Rob E zegt op

  Die twee italiaanse guppies wisten niet dat het strafbaar was terwijl het in hun eigen land net zo strafbaar is.

  In het originele bangkokpost artikel staat:

  “In Italy, desecration of any Italian or foreign nation’s national flag is also prohibited by law and punished with fines between €1,000 and €10,000 for verbal desecration and with reclusion up to two years for physical damage or destruction”

  Dus ze hadden het moeten weten dat je dit niet doet.

 2. Dennis zegt op

  Slap excuus van die Italianen; “We hadden geen kwaad in het zin”. Onzin! Als je spullen vernield, dan doe je iets kwaads en ook bewust. Dat je niet bekend bent met de wet is hun probleem en eigenlijk ook onzin; ook in andere landen zal het vernielen van de nationale vlag als een belediging worden gezien. Zelfs in Nederland, hoewel het hier niet strafbaar is.

  Een straf is dus op z’n plaats, maar niet zoals onze landgenoot in Birma die 3 maanden de bak in moest. Dat vind en vond ik te idioot. Maar 48 uur in een leuke Thaise cel en een flinke boete zal ze (hopelijk) leren.

 3. leon1 zegt op

  Respectloos,als Europeaan de popie jopie uithangen,een flinke boete en een half jaartje de cel in.

 4. Simon zegt op

  Plus het betalen van de schade natuurlijk, want weten of niet weten als een excuus, het is en blijft vernielzucht die flink moet worden bestraft.

 5. angelique zegt op

  Niet “1of 2” maar meer nog.. Geen respect voor de vlag. En idd in de meeste landen strafbaar dus een stomme actie. Boete is zeer op de plaats, hou je aan normen en waarden waar je je ook bevind. We wisten het niet is een slap excuus

 6. P visser zegt op

  Minimaal een maand op water en brood en de brok stukken opeten van de vlag als daar nog wat over is

 7. l.lagemaat zegt op

  Een kinderachtig en respectloos stuk vandalisme!

 8. Sjaak S zegt op

  Hoe jong ook, dit idiote gedrag moet bestraft worden. Niet zozeer met gevangenis of boete. Mij lijkt een levenslange of zeer lange verbanning op zijn plaats en een onmiddellijk verlaten van het land.
  Dit domme smoesje…ik wist niet dat het in Thailand verboden is het land en zijn mensen te beledigen. Ja, wij hebben dat in Europa ook wel, maar zo’n land als Thailand? Vreemd.
  Het hetzelfde respectloze gedrag als die vrouw die naakt poseerde in een tempel. Weg met die idioten.
  Als ik zie hoe moeilijk het is voor een Thai om in Europa op vakantie te gaan en hoe gemakkelijk het is om hierheen te komen, denk ik dat het zou schelen wanneer strengere regels zouden komen. Misschien heb je dan ook minder gespuis…

 9. Esmeralda zegt op

  Gewoon hard straffen. Dan zullen ze het de volgende keer wel laten. Of het nu in Thailand gebeurd of elders. Dit gedrag moet gewoon niet getolereerd worden want dit is toch echt abnormaal gedrag!

 10. marjet zegt op

  stelletje onbenullen !!

 11. Jos zegt op

  Daar heb ik geen respect voor , een gevangnisstraf hoeft niet maar wel het land uit , niet meer voor 5 jaar het land in. En een boete voor vernieling. Ze zullen het wel snappen. Dat is een beetje het lakse van Europa daar mag meer en meer , en ze denken dat mag hier ook. AUB respect voor Thailand!

  • Koen zegt op

   Beste, voor mij mogen ze voor ALTIJD het land uit. Dat soort hebben we nergens nodig.

 12. Rob V. zegt op

  Tjonge wat een reacties. Ja het is respectloos dit gedrag maar is het nu echt meer respectloos dan een vlag van een biermerk van de gevel trekken? Of een banner of ander object? Het is allemaal vandalisme, asociaal en respectloos. Lijkt me niet dat een nationale vlag erger is dan een ander object stelen, beschadigen etc. Je blijft met je poten van andermans spullen af, klaar.

  Doe je dat toch dan een passende straf, bijvoorbeeld een geldboete van 100 euro of een taakstraf(je) in de hoop dat iemand in zijn oren knoopt dat je respect voor andermans eigendom moet hebben.

  Gevangenisstraf lijkt mij pas op de plaats voor ernstige delicten, 6 maanden zoals iemand hier schrijft. Als een klein vergrijp al 6 maanden waard is dan moet met die verhoudingen een kleine diefstal of potentieel levensgevaarlijke verkeersovertreding (door rood rijden bijvoorbeeld) een celstraf van 2 jaar opleveren en een ernstiger vergrijp zoals roofoveral of dood door schuld voor vele tientallen jaren de cel in.. Lijkt mij toch disproportioneel zulke straffen. Laat mensen zich vooral schuldig voelen, probeer het kwartje te laten vallen dat men dit niet meer moet/zal doen maar wees ook vergevingsgezind, als eind resultaat telt een mooiere, eerlijker, rechtvaardiger samenleving, daar moet je naar streven.

  • De Inquisiteur zegt op

   U woont duidelijk niet in Thailand ?
   Andere zeden, andere gewoontes. Andere strafmaten. Respecteren of de straf aanvaarden.

   • Rob V. zegt op

    Beste Inquisiteur,

    Als Ik heb nergens commentaar gegeven op de strafmaatregel die gaat volgen, dat kan ook niet want die is nog niet bekend. Daar kan ik dus nog niets over zeggen. Wet is wet, al mag je daar natuurlijk ook je mening over hebben. Wel heb ik commentaar gegeven op de andere reageerders hier die zeer hoge straffen eisen zoals lange tijd het gevang in of jarenlang een inreisverbod. Mochten de autoriteiten besluiten iemand zo’n zware straf op de leggen dan is dat nu eenmaal zo maar dan zou ik er wel een mening over hebben.

    Als je mijn ingezonden stukjes kent weet je dat ik inderdaad niet in Thailand woon en dat helaas ook onwaarschijnlijker is geworden zo zonder Thaise partner. Ik kwam en kom er natuurlijk wel jaarlijks, sprak en spreek met diverse Thai. Veelal familie of vrienden van mijn lief. Dus dat bepaalde onderwerpen daar gevoeliger liggen dan hier weet ik natuurlijk dondersgoed. Zo weet ik nog goed de ophef over Boels en de Boeddha op een mobiel WC hokje. Menig Thai was daardoor beledigd en ik heb daar goede discussies over gehouden. Niets mooiers dan een respectvol debat. Kon met mijn vrouw en de andere Thai leuke gesprekken hebben over gevoelige en minder gevoelige onderwerpen (politiek, actualiteit, Nederlandse en Thaise samenleving, normen en waarden etc.). Niets mooier dan dat, vooral om andere mensen en meningen beter te leren begrijpen.

    En zeg maar ‘je’ hoor, ben een jonge dertiger. 🙂

 13. Dre zegt op

  Die gasten hadden wellicht iets gedronken, doch van ” gehandeld in een dronken bui ” daar geloof ik niets van. De man, rechts in het filmpje, rukte niet één, geen twee, maar VIER, vlaggen op de grond en stapte daarna zonder waggelen weer weg. Dronken ???? nee, bewuste vandalisme, JA.
  Dàt zijn van die snotneuzen die ons buitenlands blazoen nog maar eens komen besmeuren. Zo’n gasten moesten ze jarenlang toegang tot Thai’s grondgebied ontzeggen. Met de huidige moderne pascontrole is dit perfect doenbaar. Verder een ferme boete en in afwachting van betaling de gevangenis in.
  ” ……. Dit is mijn uitspraak en daarmee zal je het moeten doen ….” om even de woorden te citeren van het Nederlandse programma, De Rijdende Rechter.
  Dre
  ps ; ik ben een Belg

 14. Frank zegt op

  schade verhalen op die 2 vandaaltjes en direct het land uit zetten en toegang ontzeggen voor 5 jaar.

 15. De Kind Marcel zegt op

  Hoe lomp kan je zijn ! Noem mij één land waar je een nationale vlag mag onteren .

 16. NicoB zegt op

  Zoveel disrespect, al ben je dronken, je blijft aansprakelijk voor je daden en wandaden, niks geen excuus.
  Mag hopen dat ze een vette gevangenisstraf krijgen en als ik het mocht zeggen als extra bonus personna non grata, voorgoed, aan tuig heb je niets en eenmaal tuig altijd tuig.
  NicoB

 17. T zegt op

  Respectloos en onfatsoendelijk ja, maar als ik sommige reacties hier lees denk ik draaf je nu niet een heel klein beetje door. Die jongens zijn nog erg jong en waren bezopen is dat een excuus nee, maar ik denk dat ze met een flinke boete en met flink wat schrik in de benen nu wel genoeg gestraft zijn. Want laten we wel wezen wie heeft er op die leeftijd ook niet eens iets baldadigs uitgevreten, het is nu ook weer geen moord of verkrachting die is gepleegd.
  Dus als Thailand slim is laten ze het bij een boete en de welbekende openbare Thaise schandpaal, dat is ook een stuk beter voor je toeristen industrie. Dan als je die jongens een gevangenisstraf gaat geven voor een respectloos maar relatief licht vergrijp, Thailand hoeft ook niet Singapore in het groot te worden he.

  • NicoB zegt op

   Die jonge jongens waren nog erg jong, maar … jongens van 18 en 19 jaar mogen al wel stemmen, autorijden, etc., dat zijn geen jongens meer maar volwassen jonge mannen.
   Dit soort is de hooligan van vandaag en anders wel van morgen.
   Wereldkampioenschap voetbal, stel Italië tegen Spanje, nog voordat er gespeeld wordt verbranden en trappen dit soort lui, al dan niet dronken, al de vlag van de tegenstander en als de wedstrijd verloren is slopen ze half Parijs, vechten met alles wat maar Spaans lijkt.
   Nee, dit soort heeft geen enkel respect geleerd, in elk geval niet thuis in Italië, softe aanpak werkt dan echt niet. Keihard straffen zal ze afleren geen respect te tonen voor een nationale vlag.
   Dat dit het toerisme zou schaden kan gemakkelijk voor lief genomen worden, overigens denk ik, dat keihard straffen helemaal geen schade aan het toerisme veroorzaakt. Thailand, daar kun je heen als toerist, tuig houden ze buiten de deur en zo nodig wordt dat tuig gecorrigeerd, prima land om op vakantie te gaan.
   Mijn analyse hier is dit nadat ik de video zag. De 1e die een vlag neerhaalde was niet dronken, overigens geen excuus, maar had kennelijk juist de sleutels van de hotelkamer gekregen. Kennelijk was hij niet tevreden met de behandeling die hij kreeg, misschien al elders. Dus even lekker afreageren op de Thaise vlag. Dan wordt meneer 2 ook actief, rukt de vlaggen naar de grond, waarbij hij bij vlag 3 alle moeite moet doen, op z’n tenen komend lukte het de bastaard om de 3e vlag neer te halen en vervolgens de 4e, niks dronken, niets van te zien, ook geen excuus, integendeel.
   Nee, wat mij betreft keihard straffen, zie mijn eerdere reactie.
   NicoB

 18. Fransamsterdam zegt op

  ‘Gewoon’ alle toeristen bij binnenkomst van het Koninkrijk verplicht het examen ‘Thaise gebruiken en gewoonten voor toeristen’ laten afleggen, en een borgsom van 100.000 Baht laten storten. Halen ze het niet? Volgende vlucht terug naar huis.
  Gedurende het verblijf in Thailand moeten toeristen verplicht 24/7 een body cam dragen, waarvan de opnamen vóór vertrek door een kunstmatig intelligente computer worden uitgelezen. In geval van wangedrag rolt er vervolgens automatisch een bonnetje uit de computer met het bedrag dat op de borg wordt ingehouden, en een aanbeveling om de desbetreffende toerist voor een bepaalde tijd de toegang te ontzeggen, c.q. in voorkomende gevallen te detineren. Dat zal ze leren!
  Alle gekheid op een stokje, ik ben blij dat landgenoten die voor dit soort ‘uit de hand gelopen baldadigheid’ meer dan een boete, schadevergoeding, en een voorwaardelijke werkstraf zouden willen opleggen het niet voor het zeggen hebben.

 19. Bertus zegt op

  Aaah, de brainwashed en hang ’em high brigade is weer uitgerukt. Wat is een vlag? Een logo van een land, meer niet.

 20. bunnagboy zegt op

  Nogal vreemd, al die felle reacties op dit faits divers. Zeker wanneer ik denk aan de talloze denigrerende opmerkingen over de Thais die regelmatig op deze site verschijnen. Thais blijven altijd kinderen, Thais kunnen niets ordentelijk organiseren, Thais kunnen niet met de auto rijden, Thais zijn er op uit om van ons geld te profiteren, Thaise vrouwen deugen niet, alleen wanneer ze jong, mooi en gewillig zijn kunnen we er nog pret aan beleven, enz enz. Even grasduinen in het archief van thailandblog en men ontmoet een resem van dergelijke veralgemeningen die blijk geven van racisme en kolonialisme. Dat is echt gebrek aan respect.

 21. Boos zegt op

  Deze twee waren niet dronken maar vernielzuchtig. Italianen in hun eigen land op vakantie, worden gecorrigeerd door landgenoten, dus halen het niet in hun hoofd dit te doen. Maar eenmaal buiten gaan alle grenzen open en voelden deze twee zich kennelijk zo vrij om dit te doen. Er is geen Italiaan die hier begrip voor kan opbrengen en ik denk dat beide heren nog wel wat te wachten staat bij thuiskomst..
  En een vlag is meer dan een logo van een land, wie dat niet begrijpt of wil begrijpen zal een tempel ook zien als gebouwtje van een geloof. Heeft niets met brainwashen te maken maar met respect.

  • T zegt op

   Dan moet de doodstraf ook weer worden ingevoerd als er al voor een vergrijp als een vlag aftrekken een gevangenisstraf moet volgen volgens velen hier. Moet in Thailand ook weer per direct de doodstraf voor moordenaars en verkrachters worden ingevoerd, anders raakt de verhouding in de strafmaat zoek he.
   Nou nou wat zou Thailand dan stijgen in de lijst van de landen waar de meest doodstraf vonnissen worden opgelegd.

 22. Jan S zegt op

  Wil graag vernemen welke straf ze uiteindelijk krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website