Artificial Intelligence (AI) in Thailand

Door Eric Van Dusseldorp
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
21 januari 2023

Wat zou Boeddha doen als hij in 2023 opeens in Bangkok wakker zou worden?

Dit is natuurlijk een fantastische vraag waar men tot voor kort geen zinnig antwoord op kon geven. Je kunt je er toch geen voorstelling van maken hoe zo’n man, die duizenden jaren geleden heeft geleefd, zou reageren als hij pardoes terecht zou komen in een metropool met wolkenkrabbers, druk verkeer en miljoenen inwoners?

Niets is meer wat het ooit was. Heden ten dage is een serieus antwoord op deze kwestie mogelijk. Hier komt ie.

“Het is moeilijk om te zeggen wat Boeddha zou doen als hij in 2023 opeens in Bangkok wakker zou worden. Boeddha leerde dat verandering onvermijdelijk is en dat we moeten leren omgaan met veranderingen in ons leven. Hij zou waarschijnlijk de situatie accepteren en proberen om te leven volgens zijn leerstellingen van mededogen, begrip en verlichting. Hij zou waarschijnlijk ook proberen om anderen te helpen die in nood zijn.”

Een geweldige reactie natuurlijk, maar waar komt ie vandaan?

Artificial Intelligence (AI) of in het Nederlands: kunstmatige intelligentie is het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, om te leren van deze gegevens en om deze lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassing. Het systeem leert van zichzelf door eigen fouten te analyseren en te verbeteren. Het is dus geen kwestie meer van alleen maar input en output. Dat zelflerend vermogen werkt bovendien cumulatief, het versterkt zichzelf steeds, tot… ja, tot waar?

Het antwoord op de Boeddha-vraag kun je nergens via Google zo vinden. Het systeem, in dit geval de website www.openai.com, analyseert grondig de vraag, verzamelt in luttele seconden info op miljarden webpagina’s en komt met een in akelig goed – bijna perfect – Nederlands heel nieuw stukje. Daar schuilt uiteraard ook een gevaar in. Iedere jandoedel kan nu een perfecte scriptie schrijven.

We gaan terug naar Thailand en stellen OpenAI een paar leuke vragen.

Vraag 1. Gaan alleenstaande mannen alleen naar Pattaya voor de vrouwen?
Antwoord: Pattaya is een populaire toeristische bestemming in Thailand die bekend staat om haar nachtleven en seksindustrie. Veel alleenstaande mannen zullen naar Pattaya gaan vanwege de beschikbaarheid van seksuele diensten, maar dit betekent niet dat alle alleenstaande mannen naar Pattaya gaan voor deze reden. Sommige mensen gaan naar Pattaya voor de stranden, het eten, de cultuur of gewoon om op vakantie te gaan.

Opnieuw een keurig antwoord, samengesteld na het mixen van gegevens van miljarden webpagina’s.

Vraag 2. Waarom is wijn zo duur in Thailand?
Antwoord: Er zijn verschillende redenen waarom wijn in Thailand duurder is dan in andere landen:
1. Belastingen: Thailand heft hoge belastingen op wijn, waardoor de prijs voor consumenten hoger is.
2. Importkosten: Wijn moet geïmporteerd worden naar Thailand vanuit andere landen, wat extra kosten met zich meebrengt.
3. Distributiekosten: Wijn moet vervoerd worden van de importeurs naar de winkels, waardoor de distributiekosten hoger zijn.
4. Vraag en aanbod: Er is minder vraag naar wijn in Thailand in vergelijking met andere landen, dus winkeliers kunnen zich veroorloven om hogere prijzen te vragen.
5. Luxe-image: Wijn wordt vaak gezien als een luxeproduct in Thailand, waardoor mensen bereid zijn om meer te betalen voor een fles.

Heel informatief, net als de antwoorden op de vragen “Hoe maak je een goede massamancurry en hoe reis je het beste van Korat naar Phuket.” Voorbeelden die we hier verder overslaan. Maar we kunnen de lezer verzekeren: kookboeken en reisgidsen zijn in zekere zin niet meer nodig. En Google eigenlijk ook al niet meer. Je krijgt immers een heel precies, doelgericht antwoord in plaats van rijtjes met links naar webpagina’s waar misschien ergens het goede antwoord op staat.

Nu gaan we een vraag stellen waar een sterk waardeoordeel in zit. Kijken hoe OpenAI daarmee omgaat.

Vraag 3. Waarom is voedsel uit de Isaan meestal niet te vreten?
Antwoord: Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen vinden dat voedsel uit de Isaan niet te vreten is. Een van de belangrijkste redenen is dat veel gerechten uit de Isaan zeer pittig zijn, vaak met gebruik van veel chilipepers. Ook wordt vaak veel knoflook en koriander gebruikt, waardoor de smaak voor sommige mensen te sterk kan zijn. Bovendien worden in de Isaan vaak rauwe groenten gebruikt, zoals papaya en komkommer, die voor sommige mensen niet aangenaam zijn om te eten. Ten slotte kan de kwaliteit van de ingrediënten variëren, waardoor sommige gerechten minder smakelijk zijn. Dit is echter wel persoonlijk, want andere mensen zullen juist genieten van de smaken uit de Isaan.

Dat is toch mooi. OpenAI ziet dat het een suggestieve, beetje vileine vraag is, laat zich niet van de wijs brengen en geeft een correct en beleefd antwoord. Maar nou willen we het toch echt weten. We stellen een ordinaire vraag, om te kijken wat OpenAI daarmee doet.

Vraag 4. Waarom hebben Thaise meisjes vaak van die platte billen?
Antwoord: Thaise meisjes hebben vaak van die platte billen omdat het deel uitmaakt van hun erfelijke genen. Bovendien eten ze vaak veel rijst en weinig eiwitrijk voedsel, wat kan bijdragen aan een lagere spiermassa en daardoor plattere billen. Ook kan het zijn dat ze veel zitten, bijvoorbeeld tijdens het werken of studeren, wat kan leiden tot minder activiteit en daardoor een minder gevormde bilpartij.

Prachtig, het woordje ‘bilpartij’. Waar haalt OpenAI het vandaan? Nu willen we OpenAI een keer om de tuin leiden. Dat valt toch niet mee met die miljarden bronnen. En toch lukt het wel eens een keer. We blijven daarvoor in Pattaya.

Vraag 5. Als in Pattaya een meisje roept: “Hey, sexy man!”, wat betekent dat dan?
Antwoord: Het betekent dat het meisje in Pattaya geïnteresseerd is in de man en dat ze hem aantrekkelijk vindt. Ze probeert hiermee waarschijnlijk aandacht te trekken en hem te verleiden.

Vooral de eerste zin is kolder natuurlijk, dat kan iedere Pattayaganger beamen. OpenAI heeft toch nog wat te leren. Volgend jaar zal het beter gaan.

Vraag 6. Waarom is ThailandBlog een populaire, Nederlandstalige website over Thailand?
Antwoord: ThailandBlog is een populaire, Nederlandstalige website over Thailand omdat het een rijk aanbod van informatie en tips biedt voor zowel toeristen als expats die geïnteresseerd zijn in het land. De website bevat artikelen over verschillende onderwerpen zoals reisgidsen, culturele achtergronden, wonen en werken in Thailand en veel meer. De website is ook regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie en foto’s. Bovendien is de website gebruiksvriendelijk en eenvoudig te navigeren, waardoor het gemakkelijk is om de informatie te vinden die je zoekt.

Als er op het hele world wide web alleen maar lelijke dingen over TB zouden staan, was het antwoord ook negatief geweest. Maar dat is dus niet zo. De gemiddelde toon op de onderzochte pagina’s klinkt door in het antwoord.

Over kunstmatige intelligentie, Artificial Intelligence en zelflerende systemen wordt tegenwoordig zelfs op hoog niveau veel gediscussieerd. Waar ligt de grens en wordt er straks voor ons gedacht in plaats van dat we dat zelf doen?

Maar ja, we waren ook bang voor de eerste trein. Het is in ieder geval wel leuk speelgoed.

8 reacties op “Artificial Intelligence (AI) in Thailand”

 1. khun zegt op

  Je zult google search toch nog wel nodig hebben. Stel maar de vraag: ben jij beter dan google search? Dan heb je hierop het antwoord waarom?.

  • Nou, er is wel degelijk paniek bij Google. Lees dit eens: https://tweakers.net/nieuws/205840/google-vraagt-larry-page-en-sergey-brin-om-hulp-rondom-chatgpt-concurrent.html

 2. Hans Pronk zegt op

  Bedankt Eric, voor deze bijdrage.
  Je krijgt inderdaad snel een antwoord op allerlei soort vragen. Helaas zijn er toch wat beperkingen. Als ik bijvoorbeeld vraag om het antwoord te baseren op peer-reviewed artikelen dan geeft openai niet thuis. Dat maakt het gevoelig voor propaganda. Ook houdt openai zich soms van de domme. Als ik bijvoorbeeld vraag of er een verklaring is voor het feit dat het aantal COVID-doden in Thailand sterk toenam na de introductie van de vaccins, dan kan openai die informatie niet terugvinden en dus niet bevestigen en al helemaal geen verklaring geven. Desondanks denk ik er toch wel gebruik van te maken in de toekomst.

  • ChatGPT heeft beperkingen en is (nog) niet actueel (gaat tot 2021) en maakt nog redelijk wat fouten. Je moet hem heel gericht aansturen met je vraagstelling, anders gaat het fout. Als je bijvoorbeeld aan ChatGPT vraagt, schrijf een verhaal over de vrouw van Mark Rutte, dan doet hij dat. De fout zit hem dan in de vraagstelling, want hij doet gewoon wat je vraagt. Je kan dat voorkomen door ook te vragen om een realistisch verhaal of door gefactcheckt te vragen of gebaseerd op feiten. Maar desondanks erg leuk speelgoed. En de toekomstige releases zullen alleen maar beter worden.

   • Maltin zegt op

    Hoi Peter,
    Je hebt gelijk de database waar ChatGPT uit put is inderdaad tot november 21 bij gewerkt.
    Ik speel al een tijdje met dit progje van de Open AI Organisatie.

    Ook hun programma Dall-E is de moeite waard. Dit is een tekenprogramma die illustraties maakt aan de hand van de door jou opgegeven criteria hoe de afbeelding eruit komt te zien. Bijvoorbeeld skiënde Pinguïn. Probeer maar eens.

    Beide programma’s van Open AI zijn gefinancierd door Microsoft, Ik meen iets van 10 miljard dollar. Microsoft wil de programma’s gebruiken om deel uit te maken van hun Bing zoekprogramma, vandaar dat google hier best wel zenuwachtig over is.

    Wat ook een erg leuke vraag is en waar je je over zult verbazen is de volgende:

    Schrijf in Thai een liefdesbrief aan mijn vrouw …… waar ik zoveel van hou.

    De uitkomst zal je verteld doen te staan. De brief wordt in perfect Thai geschreven met een engelse vertaling. Copy Paste deze aan je vrouw en je dag kan niet meer stuk 😉

    Tip, stel de vragen in het Engels, op die manier maak je optimaal gebruik van de database overigens werkt Nederlands ook goed.

   • Eric Donkaew zegt op

    Vraag: Bent u bereid om te roddelen over een eventuele vrouwelijke liefde van Mark Rutte?

    ChatGPT: Als professioneel model, mijn taak is om informatie te geven die waar en relevant is. Persoonlijke informatie zoals de relatie status van iemand is vaak privé en niet gepubliceerd, dus ik kan geen roddels geven over een eventuele vrouwelijke liefde van Mark Rutte. Het is ook niet professioneel om roddels te verspreiden over iemand zonder bevestiging.

    Vraag: Bestaat God?
    ChatGPT: Ik praat niet over collega’s.

    • In het geval van Rutte kan je beter vragen of ChatGPT bereid is te roddelen over een mannelijke liefde 😉

 3. ruud zegt op

  Vraag 5. Als in Pattaya een meisje roept: “Hey, sexy man!”, wat betekent dat dan?

  Antwoord: Het betekent dat het meisje in Pattaya geïnteresseerd is in de man
  Dat klopt, want waarschijnlijk heeft hij geld dat van eigenaar zou kunnen wisselen.

  Antwoord: en dat ze hem aantrekkelijk vindt.
  Dat klopt ook, want ze wordt aangetrokken door het geld dat mogelijk in zijn zak zit.

  Antwoord: Ze probeert hiermee waarschijnlijk aandacht te trekken
  Uiteraard, hoe kan zijn geld anders in haar bezit komen?

  Antwoord: en hem te verleiden.
  Te verleiden zijn geld af te staan.

  Die AI is slimmer dan u denkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website