Het aantal asfalt- en cementwegen groeit in Thailand al jaren, met afvoeren die hoger liggen dan het wegdek. Sloten en kanalen worden pas schoongemaakt als het te laat is.

Van watermanagement is nauwelijks sprake en ook bij het bijtijds spuien van stuwmeren is van inzicht nauwelijks sprake. En dus lopen dorpen en steden weer onder water.

Thailand heeft een deel van de overstromingen aan zichzelf te wijten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thailand heeft een deel van de wateroverlast aan zichzelf te wijten”

 1. slagerijvankampen zegt op

  Vergeet de erosie door de ontbossing niet. In India trouwens dezelfde discussie. Slecht beheer watervoorraden van stuwmeren? Er wordt al snel beschuldigd, maar deskundigen zijn daar minder stellig over. De hoeveelheden water zijn overweldigend. Langdurige zware regenval. Men vergeet al snel dat na een paar flinke hoosbuien dorpsstraten in Nederland ook onderlopen. Minder diep, maar er valt dan ook minder water.

  • De Inquisiteur zegt op

   Meestal ben ik nogal argwanend over je stellingen en (vaak) cynische reacties.
   Doch deze maal ben ik het volledig eens met jou!

 2. Tino Kuis zegt op

  Ook in het verleden liepen dorpen en straten onder water. Ieder jaar zijn en waren er wel ergens in Thailand overstromingen, om de 5-10 jaar uitgebreide overstromingen en om de 20-30 jaar catastrofale overstromingen zoals in 1941, 1983, 1995 en natuurlijk 2011. Dat zal zo blijven wat je ook doet, zeggen ook de Nederlandse waterdeskundigen. Het is vrijwel onmogelijk gezien de hoeveelheden regenwater in sommige jaren en plekken overstromingen te voorkomen.

  Vroeger was de bevolking onverschillig of zelfs blij met overstromingen want ze verbeterden de vruchtbaarheid van het land.

  Wat anders is dan vroeger is de toegenomen kwetsbaarheid bij overstromingen, de impact die het heeft op de zich steeds uitbreidende woon-weg-en werksituatie. De nadruk moet minder liggen het voorkomen van overstromingen (wat ook moet gebeuren), maar meer op het verminderen van de schadelijke gevolgen ervan. Leer er mee leven en pas je aan, is de boodschap.

 3. teun zegt op

  Nederland ligt wel voor ca 2/3 onder zeeniveau. En hier zijn constructies niet altijd even goed doordacht. Ook zou het veel helpen als men in de periode buiten het regenseizoen maatregelen zou nemen voor het volgende regenseizoen begint: dus kanalen etc in droge tijd uitbaggeren etc.
  Probleem is alleen: in droge periode valt geen regen en dus is er ook geen (overstromings)problem. Waarom je dan daarover druk maken?

 4. Tino Kuis zegt op

  Watermanagement en stuwdammen. Stuwdammen kunnen drie functies vervullen
  1 opwekking van elektriciteit
  2 water vasthouden voor irrigatiedoeleinden en
  3 water vasthouden om overstromingen te voorkomen.

  1 en 2 staan in tegenstelling tot 3, en dat is het probleem wat niet altijd goed opgelost kan worden hoe goed het watermanagement ook is. Ga je ‘bijtijds’ water spuien (met een grotere kans op overstromingen op dat moment) en valt er daarna weinig regen dan wordt er ook gemopperd. Het probleem is niet het watermanagement maar de onvoorspelbaarheid van de regenval.

 5. Henk zegt op

  Natuurlijk is het extreme weer van de laatste jaren ook schuldig aan de vele overstromingen ,maar het bekende spreekwoord van ::””Als het kalf verdronken is dempt men de put “”is in Thailand duidelijk een medeoorzaak van deze ellende .Zoals Hans Bos zelf al schrijft gaan ze NA het regenseizoen de sloten schoonmaken ,maar natuurlijk ook de mentaliteit van de Thaise bevolking doet absoluut geen goed aan de overlast van het vele overstromingen .Kijk maar eens na een fikse bui naar de straatkolken die tussen de weg en het trottoir zitten ,die zitten boordevol met plastic en tempex eetbakken .Roep nou niet meteen dat de bakken en het plastic verboden moet worden maar probeer de mensen maar eens eerst aan het verstand te brengen dat zoiets niet in de riool maar in de kliko thuishoort .Pasgeleden kwam ik langs een bouwmarkt waar ze een paar vrachten zand in zakken hadden gedaan die de mensen dan voor 40 Baht kunnen kopen ,het overgebleven zand werd niet opgeveegd maar met een flinke straal water het riool ingespoten .Ook heeft iedereen wel eens gezien dat als de mobiele snackbar klaar is voor die dag dat het overgebleven donkerzwarte vet gewoon de riolering in word gekieperd .Succes met het tegengaan van de overstromingen maar het zal nog eeuwen duren als alles zo blijft .

 6. Rob zegt op

  Zoals Henk schrijft er is een mentaliteitsverandering nodig zodat mensen ervan doordrongen worden wat te doen met hun afval zodat het niet in het riool terecht terecht komt.
  Net als plastic, met plastic op zich is niks mis mits het maar op een verantwoorde wijze gerecycled wordt, en niet in het milieu terecht komt en vooral niet in de zee.

 7. Hans van der Veen zegt op

  Al lang geleden Heeft de Nederlandse regering aangeboden om met de waterhuishouding te helpen.Nederland, het uitgesproken land in waterbeheersing. Thailand heeft dit geweigerd. “We kunnen het aan, we lossen het zelf op” Zie wat ervan terecht is gekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website