De negentiende staatsgreep in Thailand is er één uit het boekje. Het leger heeft kennelijk geleerd van de vorige achttien. Nu geen tanks in de straten van Bangkok maar de afkondiging van een noodwet, de zogenaamde ‘krijgswet’ wat gelijk staat aan de staat van beleg. Volgens het leger noodzakelijk om de ‘rechtsorde in het land te bewaren’.

Het leger haast zich om te benadrukken dat er juist geen sprake is van een staatsgreep. “Paniek is niet nodig”, zo liet legerbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha vandaag weten in een verklaring op het Thaise zender Channel 5: “Mensen kunnen hun normale leven blijven leiden.” En daarmee probeert het leger de actie enigszins te bagatelliseren. Allemaal leuk en aardig, maar zolang niet het parlement maar het leger – zonder overleg – deze maatregel uitvaardigt is er wel degelijk sprake van een staatsgreep.

Staatsgreep

De ontkenning van het leger ligt voor de hand. De term staatsgreep of coup doet het namelijk niet goed bij buitenlandse investeerders en zeker niet bij toeristen. Economisch gaat het al een tijd slecht met Thailand. Alleen al het woord ‘staatsgreep’ zorgt voor meer negatieve sentimenten zoals dalende beurskoersen en een waardedaling van de Thaise baht. Kennelijk snapt het leger dat en kiest het voor een meer geruisloze machtsovername zonder te veel wapengekletter.

Dit nieuwe hoofdstuk, in het door een langslepende politieke crisis vleugellamme land, is niet geheel verrassend. De legertop had recentelijk al aangekondigd dat hun geduld op was. Deze dreigende toon was opmerkelijk omdat daarvoor generaal Prayuth ten koste van alles leek te streven naar een politieke en democratische oplossing. Nu er geen zicht lijkt op een dialoog tussen de strijdende politieke partijen voelt het leger zich genoodzaakt in te grijpen. Met deze laatste stap lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Thailand heeft 18 staatsgrepen meegemaakt in de afgelopen acht decennia, waarvan de laatste in 2006 toen oud-premier Thaksin Shinawatra werd afgezet.

‘Normale leven’

‘Het normale leven’ dat Prayuth voor ogen heeft, klinkt wellicht vriendelijk, maar de staat van beleg in Thailand is natuurlijk geen sinecure. Militairen zijn gerechtigd om burgers zonder justitieel verzoek op te pakken, huiszoekingen te doen en censuur uit te oefenen. Hier komt geen rechter meer aan te pas. Alles volgens goeddunken van de militairen. Ook de berechting en opsluiting van burgers valt daar onder. De ernst van de situatie blijkt al wel nu zwaarbewapende militairen tv-stations en krantenredacties hebben overgenomen.

Kortom ‘De negentiende staatsgreep in Thailand is een feit!’

Zie ook: Leger roept staat van beleg uit

28 reacties op “Opinie: ‘De negentiende staatsgreep in Thailand is een feit’”

 1. Jan de Schipper zegt op

  van mij mag het, zijn we eindelijk van Suthep af, die idioot.
  Gov. blijft gewoon in functie dus een coupe is het niet echt.
  10:30am Red Shirt leader Jatuporn says this is NOT a coup. Caretaker gov still in power (Via @UDD_English)

  • rene zegt op

   Suthep heeft het pad geeffend en is overbodig geworden. Nu hebben zijn sponsors gegrepen naar een ander, machtiger wapen : het leger. Dat is hun laatste troefkaart en kan leiden tot gevaarlijke toestanden.

   • antonin cee zegt op

    Heel goed gezien. Hij kan nu het podium verlaten. Het is nu afwachten hoe de reds reageren op deze laatste troefkaart, zoals je dat heel juist aanduidt. Maar zelfs als ze eieren voor hun geld kiezen blijft het ondergronds doorsmeulen, met als uiteindelijke inzet het voortbestaan van een eeuwenoude traditie….

 2. Tino Kuis zegt op

  Absoluut mee eens. ‘De negentiende staatsgreep is een feit!’ Zwaarbewapende soldaten en gevechtswagens in de straten van Bangkok. Censuur. De arrestaties zullen volgen. Coup? ‘What’s in a name….’

 3. Khun Peter zegt op

  Leuk, mijn artikel is geretweet door mediagoeroe Derk Sauer naar 9534 volgers. https://twitter.com/derksauer

 4. Hans Bos zegt op

  Tijdens de laatste staatsgreep in 2006 woonde en werkte ik al in Bangkok. Bij die coup is geen schot gevallen. Dat is tot op heden ook bij de ‘coup lite’ van Prayuth ook het geval.
  In mijn ogen bleef hem geen andere keus over, om te voorkomen dat geel- en roodhemden met elkaaar op de vuist gingen. Wat nog over is van de zittende regering heeft niets meer in te brengen.
  De lering uit de coup van 2006 en wat daar op volgde was dat militairen goed zijn in vechten (al zet ik daar bij het Thaise leger ook vraagtekens bij), maar absoluut geen kaas hebben gegeten van regeren.

  De digitale radio- en tv-stations van geel- en roodhemden zijn al verplicht uit de lucht. Alle media worden vanaf heden gecensureerd. Ik hoor geruchten dat ook (delen van) het internet wordt beperkt.

  Al met al wordt de situatie er in Thailand politiek en economisch niet beter op. Aan de andere kant hebben de betrokkenen in feite om ingrijpen gevraagd. De oplopende spanningen in Bangkok vroegen al maanden om een duidelijke oplossing. Waarbij de vraag blijft bestaan of Prayuth voldoende gewicht in de schaal kan leggen om het tij te keren.

 5. rob zegt op

  Zolang de regering er nog zit is het geen staatsgreep, dus afwachten.
  Er worden hier veel te snelle conclusies getrokken.

  • Hans Bos zegt op

   Rob, wat stelt een restje regering nog voor na het zonder overleg afkondigen van de staat van beleg? De militairen willen het geen coup noemen om investeerders en toeristen niet af te schrikken.
   Voor wat betreft het afwachten heb je gelijk. Niemand weet wat nu gaat gebeuren. Maar enige voorbereiding kan nooit kwaad.

  • Khun Peter zegt op

   Grappig jouw zienswijze. Dus een legerbevelhebber die buiten het parlement om een wet afvaardigt daarmee alle macht in handen krijgt, militairen de straat op stuurt en de media overneemt is volgens jouw heel normaal omdat de regering er nog zit? Slaap lekker verder.

   • chris zegt op

    beste Peter:
    – het leger heeft niet alle macht in handen gekregen; en wil dat ook niet (anders hadden ze dat zeker gedaan !
    – de media zijn niet allemaal overgenomen; tijdens mijn lunchpauze was ik thuis en alle pakweg 120 kanalen functioneren nog (ch 3,5,7, TNN4, TPBS, Truesport, BBC). Alleen de zenders die worden gevuld door een van de strijdende partijen zijn uit de lucht (goddank).

    • Sir Charles zegt op

     Nagenoeg wél alle macht. Het leger heeft de sympathiserende zenders overgenomen van de strijdende partijen, logische gevolgtrekking van het leger want via die zenders zouden de partijen elkaar de zwarte piet kunnen toespelen en het volk kunnen ophitsen zich te verzetten.

     • tlb-ik zegt op

      Dat zie ik precies zo. Zou het leger op een vriendelijke oproep gaan wachten van dat gedeelte van het parlement wat zich nog zo mag noemen, zouden ze over 25 jaar nog zitten te wachten.
      Ik vind het een militaire leger aktie om eindelijk een einde te maken aan de maanden durende impasse, die elke dag scherper werd van toon en dreigementen van een stel mafkeezen.
      Nu is het de tijd, om die clowns en toneelspelers die zich zelf politieke verniewer noemen van de straat te halen en deze straten weer terug te geven aan de normaal denken Thai die graag naar zijn werk wil gaan en touristen die graag een tempel of restaurant bezoeken. Vervolgens deze clowns en praatjes makers voor de rechtbank brengen en mede verantwoordelijk maken voor hun deel in de maanden lange rellen, doden, gewonden en het ekonomies verlies op jaren.

 6. Sir Charles zegt op

  Ach, je kon er op wachten, de 19de ‘staatsgreep’ heeft plaatsgevonden omdat de partijen lijnrecht tegenover elkaar bleven staan door geen dialoog en compromissen te willen aangaan. Bovendien zolang die impasse bleef voortduren werd de kans niet ondenkbeeldig dat het helemaal uit de hand zou gaan lopen, er zijn immers al doden en gewonden gevallen.

  Heb het woord bewust tussen leestekens geplaatst want realiseer me dat de term een tendentieuze inhoud heeft en daarom voor discussie vatbaar is, we wachten af hoe de ‘staatsgreep’ zich zal gaan ontwikkelen.

 7. bert zegt op

  Denk dat dit een nieuw soort coupe is!!! Waarbij nieuwe tactieken worden toegepast om het land geen gezichtsverlies te laten lijden! In de hoop geen verdere economische afwaardering te krijgen. Helaas verdoemd te mislukken, aangezien buitenlanders dit soort coupes als een erg onzekere economie zien!! Toeristen zullen reizen naar Thailand uitstellen!! Landen gaan verbieden hun inwoners te laten reizen richting Thailand (China bijv) Al met al ik ga van de zomer voor 2 maanden en verheug me op een goedkoop ticket en weer een geweldige vakantie zonder massa toerisme!! Is een coupe toch nog ergens goed voor!!!

  • Sir Charles zegt op

   De Neckermans en Foxen van deze wereld zullen er inderdaad niet blij mee zijn. Weet uiteraard niet waar je heen gaat doch zolang de ‘gewone’ buitenlanders geen hinder ondervinden omdat bij voorbeeld het vliegveld gesloten is zal het massatoerisme naar met name Pattaya echt niet veel afnemen hoor. 🙂

 8. rob zegt op

  Peter, had ik nog moeten melden dat de grondwet niet is opgeschort, dat is toch een van de belangrijkste ingrepen bij een coup. Neem mijn petje af voor deze bevelhebber dat hij zich zo opstelt en zo lang heeft gewacht. Vind jij dat die Capo met die idiote onuitvoerbare stellingnames/ verordeningen gewoon door had moeten gaan, dan had er echt een burgerorlog uitgebroken. En ik ben ook niet voor deze geen macht hebbende regering, maar met afwachten bedoel ik natuurlijk, nu moet er echt onderhandeld worden en moeten de heethoofden van de beide partijen zich eindelijk rustig houden. Prima geantwoord Chris.

 9. mij zegt op

  Sterkte gewenst voor de burgers van thailand
  hopelijk hebben ze er weinig last van
  want die zijn altijd de dupe bij dit soort acties

 10. wibart zegt op

  Oke wat is het scenario nu dus: De strijdende protestgroepen ontbinden zich zelf in de komende tijd want er is geen protestmogelijkheden meer. Daarna een korte rustpoos (om de gemoederen te bedaren), vervolgens het uitschrijven en plannen van nieuwe verkiezingen. Na de nieuwe verkiezingen en regeringsvorming wederom een termijn van opbouwen van frustraties bij groepen kiezers en / of niet kiezers, welke vervolgens weer leiden tot protesten en op naar coupe nummer 20 lol 🙂

  • Sir Charles zegt op

   Dat is het hem juist, de impasse blijft immers zo voortduren want mochten er weer nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden dan zal de partij van Yingluck hoogstwaarschijnlijk weer de meeste stemmen vergaren waar Suthep zo bevreesd voor is en daar vervolgens fel op tegen protesteren en het liedje begint weer opnieuw, op naar coup 20. 🙂

  • Rene Martin zegt op

   Er zijn partijen” die de democratie niet erkennen en de huidige elite aan de macht willen houden. In 2006 hebben we gezien wie er met een parachute in het zadel werd geholpen en het is de vraag wat we de komende tijd kunnen verwachten. Het zou voor Thailand m.i. goed zijn als er naast geel en rood een andere kleur te kiezen valt; bijvoorbeeld oranje of te wel de middenweg als nieuwe politieke richting.

 11. chris zegt op

  Suthep en de PDRC hebben nu al maandenlang gevraagd aan het leger om via een coup op te treden en een eind te maken aan het Shinawatra bewind. Nu is er een coup en wat blijkt? Suthep en de PDRC zijn helemaal niet zo blij met de ‘coup’.
  De red shirts hebben meerdere malen gewaarschuwd dat een coup van het leger en het omverwerpen van de regering Yingluck gelijk zou staan aan een burgeroorlog. Yingluck ligt al een aantal weken aan het strand en wat blijkt? De red shirts leiders zijn helemaal niet zo ontevreden over de ‘coup’.
  Wat is er nu aan de hand? Is het wel nu wel of niet een coup? Hebben wij Nederlanders gelijk of hebben de Thai gelijk? Als het geen coup is, was is het dan wel? En: als het een coup is, waarom reageren beide strijdende partijen dan heel anders dan zij nu maandenlang hebben verkondigd? (Veel tijd om over hun reactie na te denken hadden ze niet want niemend wist er tevoren van)

  • tlb-ik zegt op

   Moderator: Graag bij Thailand houden.

 12. janbeute zegt op

  Wat ik alleen jammer vind .
  En met name voor de gewone Thaise bevolking die het toch al niet zo breed hebben .
  Is dat dit alles zeker weer bijdraagt aan een negatieve spiraal .
  Aangaande toerisme en buitenlandse inversteerders .
  De omliggende landen zullen hier zeker garen bij gaan spinnen
  Uiteindelijk is het verhaal dat geld voor Thailand , weer terug naar af .

  Jan Beute .

 13. Jan de Schipper zegt op

  Kabinet zit er nog Suthep kan naar huis, tot zo ver is er niets veranderd, alleen moeten ‘straat protest groepen’ zwijgen, geen slecht idee, de schade die Suthep en zijn mensen hebben aangericht is enorm. Man wordt gezocht door Thai FBI voor andere misdaden .

 14. thiemo zegt op

  Zou dit problemen geven voor reizigers? En heeft dit invloed op ticketverkoop van de vluchten. Sta op het punt om reis te boeken naar Thailand om er 3 weken rond te trekken.

 15. Rene Martin zegt op

  Thiemo als je een stapper bent en de avond belangrijker vind dan de dag dan zou als ik jou was het heroverwegen om te gaan. Vandaag moeten de mensen van 10 uur t/m 05.00 binnen zijn en we weten niet hoelang dit gaat duren.

 16. Kim zegt op

  Ik heb samen met mijn zusje een reis geboekt in Augustus (3 weken) zal tegen die tijd de lucht geklaard zijn, of voorzien jullie problemen voor onze reis? Ik heb werkelijk geen idee hoelang zoiets gaat duren of wat de impact gaat zijn.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Kim Het blijft natuurlijk gissen, maar gezien de druk op Thailand van de VS en Japan (de grootste buitenlandse investeerder in Thailand) en van de Asean-landen verwacht ik niet dat het militair bewind maandenlang duurt. De komende dagen wordt misschien meer duidelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website