Thailand wil weer toeristen naar het land maar het ondertussen grossiert de regering in onduidelijkheden, verwarrende berichten en tegengestelde boodschappen.

Het overheidsprogramma gericht op het op gang brengen van het economisch herstel door het toerisme op te starten is gecompliceerd en kent veel beperkingen. De capaciteit om in een jaar tijd niet meer dan 14.000 tot 16.000 buitenlandse bezoekers toe te laten is slechts een druppel op een gloeiende plaat, nauwelijks de moeite waard om over te praten.

Vreemd genoeg gaat Thailand nogal diffuus om met het immigratiebeleid. In plaats van de groep buitenlanders te koesteren die al in het land zijn worden die de kast opgejaagd met berichten dat de visumvrijstelling deze maand zou aflopen. Thailand heeft de amnestie op visumverlengingen nu dan wel verlengd tot 31 oktober, maar waarom ga je aan de ene kant buitenlanders wegjagen om ze via een andere deur weer binnen te laten?

Er zijn al 150.000 buitenlanders in het land die de komende maanden de middelen hebben om te reizen en van Thailand te genieten zonder enige veiligheidsrisico. Er is ook een neiging om gepensioneerden te negeren die een lucratieve bron van inkomsten zijn voor het land, een vast inkomen dat is uitgehold door hardhandig en archaïsch immigratiebeleid. Als er ooit een tijd was om het immigratiebureau van het land te herzien en te moderniseren, dan is het dat nu.

Het immigratiebureau schat dat meer dan 150.000 buitenlanders hun visum, die na maart zijn verlopen tijdens de nationale lockdown, moeten vernieuwen.  Het bureau verlengde de uitstelperiode drie keer tot 26 september. Buitenlanders werden gewaarschuwd dat ze hun visum moesten verlengen of het land moesten verlaten om zo de mogelijkheid van boetes, uitzetting en een vermelding op de zwarte lijst te voorkomen. Maar toen de deadline van 26 september naderde, werden de kantoren van de immigratiebureaus overweldigd door grote aantallen buitenlanders die uitstel vroegen, waardoor ambtenaren gedwongen werden om in het weekend overuren te maken.

De crisis is voorlopig afgewend, maar de reisindustrie vraagt ​​zich af waarom de regering buitenlanders die momenteel in het land wonen en vrij zijn van Covid-19 niet aanmoedigt om te blijven en het land te verkennen. Ze zijn een vast publiek en een goede behandeling van hen zou een positieve boodschap afgeven. Critici roepen de regering om eens goed na te denken en er voor te zorgen dat ze eens een veel vriendelijker boodschap overbrengen aan de buitenlanders die al in het land zijn.

Reisbeperkingen

Thailand heeft ook al geen beste reputatie als het gaat om problemen door de reisbeperkingen tijdens de Covid-19-pandemie, vooral als het gaat om Thaise burgers die in het buitenland zijn gestrand. In het Verenigd Koninkrijk staan duizenden Thais met hun naam op een wachtlijst voor repatriëringvluchten die beperkt zijn tot ongeveer 200 passagiers per reis. Er zijn slechts drie rechtstreekse repatriëringsvluchten per maand voor Thais vanuit het VK. Als een vlucht vol zit moeten potentiële reizigers helemaal opnieuw beginnen. Terug bij af, ze moeten hun naam toevoegen aan een nieuwe wachtlijst voor de volgende ronde van maandelijkse vluchten zonder de garantie dat ze nu wel naar huis kunnen.

De nationale luchtvaartmaatschappij THAI Airways maakte vandaag bekend dat vlucht TG916 in oktober drie keer naar Londen zal vliegen om Thais die in het VK zijn gestrand op te halen. Sinds juli heeft de luchtvaartmaatschappij 10 repatriëringsvluchten vanuit het VK verzorgd, waarmee ongeveer 2.500 Thais naar huis zijn gebracht. Dat is duidelijk niet genoeg.

Hoewel er veel wordt gepraat over het heropenen van grenzen en het versoepelen van reisbeperkingen voor buitenlandse toeristen, wordt er maar weinig gezegd over de benarde situatie van Thaise burgers in het buitenland die naar huis willen terugkeren. Ze hebben bijna geen geld meer en hun visum is verlopen. Kortom de Thaise overheid klopt zich graag op de borst over het lage aantal besmettingen maar heeft haar zaakjes op veel andere dossiers niet goed voor elkaar.

Bron: TTRweekly.com

Rating: 4.90/5. From 21 votes.
Please wait...

19 reacties op “Opstarten van toerisme, visum amnestie en repatriëringsvluchten, Thailand rommelt maar wat aan”

 1. Cornelis zegt op

  ‘Thailand rommelt maar wat aan’: een treffender samenvatting van het Thaise ‘beleid’ ben ik nog niet tegengekomen.

 2. Cornelis zegt op

  Men zou – in mijn ogen – een redelijke balans tussen bescherming tegen het virus en de noden van de toeristenindustrie kunnen vinden door in beginsel iedereen toe te laten die bereid is op eigen kosten in quarantaine te gaan.

 3. Rianne zegt op

  Dit alles is Thailand ten voeten uit. De Thai overheid wil zich enerzijds op de borst kloppen, internationale roem halen, dat zij corona zo goed buiten de deur houden, anderzijds krijgt ze door niet zonder toerisme van buitenaf te kunnen. Men dacht het wel te kunnen redden met de aansporing aan eigen volk vooral aan binnenlands toerisme te gaan doen. Gemakshalve vergat ze dat de bevolking ondertussen op een houtje bijt, enkel de welgestelden in staat zijn nog wat rond te rijden, maar dat deze groepering toch al in de weekenden te Huahin bivakkeert. Om nu nog kool en geit te sparen is veel te laat, en er wordt slechts in eigen voet geschoten. Wie wil nu nog naar Thailand waar het buitenleven volledig lam is gevallen, de winkelcentra haar glans verliest, de stranden leeg en de hotels ongezellig. En dan nog al dat gedoe met het stellen van een “numerus fixus” op het uiterst kleine aantal bezoekers dat mag worden toegelaten: wie komt toch op het idee om slechts 16000 toeristen toe te laten? Zo’n aantal zet toch absoluut geen zoden aan de dijk. Worden de hotels er gezelliger op? De stranden voller? Komt de sfeer terug in de winkelcentra? Lekker vrij en blij rondslenteren over nightmarkets? Ik blijf erbij: Thai kunnen slechts wensdenken, zijn niet in staat een fatsoenlijke analyse op te zetten, noch een gedegen plan van aanpak te definieren, en vinden enkel consensus in de opvatting dat een probleem negeren betekent dat daardoor het probleem zich oplost.

  • Dennis zegt op

   Inderdaad, Thailand ten voeten uit. Jij stelt het nog netjes, maar het Thaise beleid is totaal ongeloofwaardig en lijkt er (deels) op gericht zich nationaal op de borst te kunnen kloppen dat men de Thaise bevolking heeft kunnen behouden voor een pandemie die wereldwijd overal slachtoffers maakt.

   Waarom is het ongeloofwaardig? Allereerst omdat het statistisch niet kan, tenzij je helemaal afgezonderd zit, zoals op Antarctica. Maar dat is Thailand niet. Niet voor de pandemie, niet tijdens de pandemie en ook niet na de pandemie. Het is heel aannemelijk met alle binnenkomende mensen uit binnen- & buitenland, dat het Corona-virus al in Thailand is gekomen voor er (wereldwijd) alarm werd geslagen. Nog meer dan in het Westen, reizen in Azië veel Chinezen in de regio (volkomen logisch ook natuurlijk gezien de ligging en het belang van China in Zuidoost-Azië en ook in Thailand).

   Ten tweede wordt er in Thailand niet of nauwelijks getest. Echt getest, niet de vragenlijstjes van “hoe voelt u zich”, vergezeld met een vluchtige temperatuurcheck. En wat je niet meet, dat weet je (registreer) ook niet. Er zullen overal in Thailand mensen sterven aan Corona en wat gewoon wordt weggeschreven als “ouderdom”.

   Thailand is voor een belangrijk deel (20% ongeveer) afhankelijk van toerisme. Schulden van huishoudens zijn in Thailand erg hoog; nieuwe auto’s, nieuwe TV’s, nieuwe motorfietsen zijn vaak gefinancierd. Veel huishoudens hebben een lening van de staat met hun grond als onderpand om huizen te (Ver)bouwen, machines te kopen etc. Die schulden worden voor een belangrijk deel betaald door de inkomsten van de familieleden die werken in het toerisme (waarbij ik ook de dames van lichte zeden even reken, want die leveren ook een belangrijk deel van familieinkomsten, zeker in de Isaan). Gevolg van het wegvallen van de inkomsten mag duidelijk zijn.Kortom, Thailand KAN niet zonder massatoerisme en dat hoeft ook niet.

   Het Thaise beleid om toerisme buiten de deur te houden is op korte termijn houdbaar, maar vanaf volgend jaar zullen er toch weer veel toeristen moeten komen om de Thaise economie niet volledig in de soep te laten draaien. Het is de vraag hoeveel toeristen überhaupt naar Thailand willen komen, zelfs als Thailand ze geen strobreed in de weg zou leggen. Maar beperkingen als verplichte ASQ, zelfs als die naar 7 dagen zou gaan zoals geopperd, helpt daarbij niet.

   Het is voor Thailand, maar ook voor ons te hopen dat er snel een goed werkend medicijn of vaccin komt, want als dit te lang duurt, dan komt Thailand in grote problemen!

   • Sietse zegt op

    Dennis
    ben het geheel met je eens. Wordt iedere dag gecontroleerd op temperatuur bij de tesco de1 dag 32.2 graden en bij de concurrentie 34.9 en soms moet je het zelf doen watvde meeste mensen niet doen en gewoon doorlopen. Woon tegen de tempel asn in het kleine gemeente vlakbij pretchukirican. Iedere dag wel een dode en vandaag zelfs 3 dacht je nu echt dat die op Covid 19 worden getest. Wel nee oorzaak ouderdom

   • TheoB zegt op

    Ja Dennis.
    Voor wat betreft het testbeleid wereldwijd vind ik deze website wel interessant:
    https://ourworldindata.org/coronavirus-testing
    En in het bijzonder het grafiekje:
    https://ourworldindata.org/grapher/covid-19-daily-tests-vs-daily-new-confirmed-cases?time=2020-09-20&country=BEL~THA~NLD
    Op 20 september (nu de meest recent bekende gegevens voor NL) gold:
    – België met 11,5 miljoen mensen deed bijna 36.000 tests en vond 1425 besmettingen
    – Nederland met 17 miljoen mensen x deed ruim 26.000 tests en vond 1558 besmettingen
    – Thailand met 70 miljoen mensen deed 1.000 tests en vond 5 besmettingen
    In Thailand wordt er dus nauwelijks getest en we zullen de sterftecijfers moeten afwachten om een redelijke schatting te kunnen doen van het aantal doden tgv. COVID-19.

    Zoals gewoonlijk wordt het arme deel van de bevolking het hardst getroffen door het virus en de maatregelen ertegen.

    • Peter V. zegt op

     Is bekend of onder die 1000 testen ook de testen zitten van de SQ en ASQ gedetineerden?
     (Volgens mij is het aantal sterfgevallen mogelijk zelfs lager omdat er minder verkeer is.)

     • TheoB zegt op

      Uit de grafiek begrijp ik dat het alle COVID-tests zijn op die dag, dus inclusief de tests op gearriveerde repatrianten en toeristen.
      Misschien/hopelijk krijg je gelijk dat er veel minder verkeersdoden vallen.

 4. John zegt op

  Ook de ambassade’s doen een aardige duit in dit zakje. De ene heeft compleet andere maatstaven en voorwaarden dan de andere om terug te keren. This is Thailand zullen we maar denken.

 5. Rob V. zegt op

  Het kan nog gekker: Prayuth wil dat buitenlandse toeristen straks een track & track GPS bandje om doen. Dus een corona check vooraf, allerlei formulieren en een ‘fit to fly’ verklaring (zonde van het geld), dan 2 weken in dure quarantaine (zo’n hotel kost meer dan ik uitgeef in mijn vakantie, en als je pech hebt zijn de kamers in de lagere prijsklasse al vol, dan loopt het helemaal op).En als je dat criminele gevangenis systeem, pardon, welkomssysteem door bent en dus schoon, nog eens de rest van je verblijf een GPS bandje om. En hoe zal de bevolking regeren als ze iemand zien met zo’n bandje??

  Je zou haast hopen dat naast het late Songkraan, ze nu ook een verlaat een mooie 1 april grap houden en we morgen in de krant lezen dat ze echt niet zo gek zijn. Ik vrees echter dat allerlei departementen en personen zo in hun eigen straatje denken, oogklepjes op en blijkbaar onder de streep denken dat Thailand de absolute place to be op aarde en de mensen elke marteling wel willen ondergaan om in Thailand te ontspannen.. uhh, hun centjes uit te geven. 5555

  Zie: “Thai PM wants all tourists to wear wristbands”
  https://forum.thaivisa.com/topic/1185116-thai-pm-wants-all-tourists-to-wear-wristbands-were-not-opening-the-floodgates/

  • Harry Romijn zegt op

   Het typisch probleem “Thailand”. Men weet zo goed als niets van de geschiedenis, heel erg weinig, van wat er in het buitenland gebeurt, en ziet wat er in Thailand gebeurt als het enig juiste.
   Als internationaal levensmiddelenman: Thais op de 2-jaarlijkse internationale beurzen als SIAL en ANUGA: nog voor de beurs afgelopen is, rennen ze al naar het vliegtuig terug ipv eerst eens een paar dagen ‘op spionagetoer” te gaan en zien wat er hier gebeurt. Een Thaise export dame kwam al 20 jaar in Europa, maar nog nooit meer gezien dan vliegveld, hotel, bus, beursstand, Thais restaurant en weer terug.
   Hoe kan men ooit enig idee krijgen, hoe de buitenlander -ZONDER roze Thaise brillenglazen – reageert ?
   “Thai Kitchen, the kitchen of the world”… wat een enorme zelfoverschatting.
   Idem toerisme: kennis tegen nul aan.

  • ruud zegt op

   Als Thailand zo’n beroerd land is om naar toe te gaan, waarom wilt u dat dan zo graag?

   Thailand is wat het is, ieder land heeft zo zijn eigen regels.
   Als u het strand van Phuket wilt bezoeken, of de bergen van Chiangmai, zult u de regels van de overheid erbij moeten nemen.
   De Thaise bevolking staat door middel van een fijnmazig netwerk onder controle, waarom zou dat voor buitenlanders anders zijn?

   Dat geldt voor mij ook, ik ben er van overtuigd, dat als ik rare dingen zou doen in het dorp, dit ergens in een dossier van de overheid terecht zou komen.
   Ook zonder armbandje.

   • rene23 zegt op

    Thailand WAS een heel fijn land. Ik kom er al sinds 1980.
    Maar het wordt steeds minder leuk door deze regels.
    Als je als een gedetineerde een GPS-band moet dragen ga ik er niet meer heen.

   • Rob V. zegt op

    Thailand is een prachtig land, ik heb er vrienden, vriendinnen en familie wonen. De regering is echter wel beroerd en dat is nogal een understatement. Ik wil graag naar Thailand maar niet met absurde regeltjes. Gelukkig zijn de meeste aangekondigde luchtballonnetjes vaak snel weer neergeschoten. Ook de GPS tracking is een plan uit de oude doos. dat is vorig jaar al eens opgelaten en rap neergeschoten. Ik denk dat de ambtenaren die dat hebben bedacht nu hun kans zagen het plan weer eens uit de la te halen. Mij krijg je niet zo’n band om (misschien wil ik het overwegen voor een bedrag van tenminste 1 miljoen THB 555).

    Een fijnmazig netwerk van controle? Hoe zal het met die Thaichana tracking app gaan sinds de introductie? Denk niet dat dat nog echt loopt. De dames en heren ambtenaren zijn meesters in bureaucratische gedrochten opzetten, papiertje hier, rapportje daar, formuliertje X, niet de bijlage Q en Z vergeten in drievoud. En dan hup alles op slaan in een loods om nooit meer naar te kijken.

    Mocht op wonderbaarlijke wijze het de machthebbers toch lukken om George Orwell’s 1984 in werking te zetten dan zal ik spijtig genoeg geen voet zetten in mijn geliefde Thailand. Mijn waardering dan ook voor de Thai die van zich laten horen dat ze dergelijke praktijken niet zien zitten want het land zou er bepaald niet beter op worden.

   • Harrith54 zegt op

    U weet blijkbaar ok niet veel meer dan alleen wat in Thailand gebeurd, wat doet u hier eigenlijk, er wordt door het huidige gouvernement echt met allerlei rare bokkesprongen geregeerd. Niemand heeft blijkbaar enig besef wat er in het eigen land speelt, de een wil snel veel tourist en, want dat betekent geld in het laatje, zie Chinezen die hier mogen komen, vooral rijke, het export beleid dat op de schop moet, het nieuwste idee de drugsteelt. En ga zo maar door, er gebeurd uiteindelijk bar weinig, niemand die het goed weet, er wordt zelfs gesproken om de economie te veranderen, wat dan? Het volk zit op botten te knagen, de jongeren protesteren en staken, het land ligt nagenoeg plat. Wat wil meneer Ruud hier aan doen? Ideeën??
    Groetend met een knipoog.

 6. Rentenier zegt op

  Moderator: De discussie graag bij Thailand houden.

 7. Heere zegt op

  Dat was niet wat ik bedoelde
  https://www.bangkokpost.com/business/1991191/shorter-quarantine-if-tourist-test-succeeds

 8. Bert zegt op

  Misschien ben ik een vreemde eend in de bijt, maar ik zou geen moeite hebben met zo’n GPS tracker.
  Mijn voorkeur is dan wel een app op de gsm en dat dan meteen al die 90 dagen meldingen, tm30 geneuzel afgelopen zijn. Maar TH kennende zal het niet minder worden maar alleen extra.

 9. Sjoerd zegt op

  Thaise ambassade heeft ook iets bijzonders:

  voor het aanvragenvan visum O-A dienen 4 zaken door een notaris gevalideerd worden! (Verklaring omtrent gedrag, medisch onderzoek naar verboden ziektes, uittreksel geboorteregister en uittreksel bevolkingsregister)!

  Niet gezien bij meerdere Thaise ambassades in andere landen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website