Missie volbracht, de Thaise voetballertjes en hun coach zijn veilig en wel uit de grotten van Chiang Rai bevrijd. De hele wereld werd door de pers getuige gemaakt van een unieke reddingsoperatie, dat mogelijk werd gemaakt door een stel onverschrokken helden van talloze nationaliteiten, van wie één Thaise duiker zijn moed helaas heeft moeten bekopen met de dood.

Angela de Jong

Angerla de Jong schrijft in een colomn in het Algemeen Dagblad vandaag over de persaandacht in Nederland. Aanvankelijk ging dat nog op bescheiden wijze, maar naar de ontknoping toe, werd er volop aandacht besteed aan deze reddingsoperatie. Maar Angela schrijft ook: “Nadat de eerste jochies gered waren, kwamen de tegengeluiden. Natuurlijk, zou ik bijna zeggen. Geen idee of het typisch Nederlands is, maar zo voelt het wel. De terugkerende klacht: dat het zo overtrokken was, al die aandacht. Er zijn in eigen land suïcidale jongeren, er dobberen kleintjes op de Middellandse Zee, er komen dagelijks kinderen om in oorlogen”

Verbroedering

Angela concludeert, dat we best even mogen genieten van wat er in Thailand is gebeurd. “Kinderen blijken sterker dan je soms denkt, de wereld verbroederde pijlsnel bij de aanblik van die kleine koppies in de grot en de mensheid liet zich in al haar hulpvaardigheid en doorzettingsvermogen van haar beste kant zien.” Ik ben het op dit punt volledig met haar eens.

Toekomst

Er zal nog veel geschreven en getoond worden over het gebeuren, over de geredde jongetjes, over de coach, over de duikers en over de andere reddingswerkers. Dat zal ik lezen en telkens even genieten, dat het mogelijk was in Thailand. Mijn buitengewone aandacht zal gaan naar wat de les voor Thailand zal zijn over de hulp uit vele andere landen. Het is wellicht de eerste keer, dat buitenlandse hulp op deze schaal werd geaccepteerd. Het is te hopen, dat Thailand voor vele andere problemen, die het heeft, ook buitenlandse hulp in de vorm van kennis en knowhow zal accepteren.


» Laat een reactie achter


36 reacties op “Mogen wij even genieten van wat er in Thailand is gebeurd?”

  1. Henk zegt op

    Dat er zoveel media aandacht is geweest komt omdat het enerzijds kinderen zijn die spoorloos waren en een redding niet een dagelijks gebeuren is.
    Er is ook veelvuldig in Thailand gesproken over de hulp. Met alle respect de vluchtelingen die met een bootje oversteken wordt ook bijna dagelijks aandacht besteedt.
    De aandacht in de kranten zowel het AD als telegraaf van bv silvy meis die haar zoveelste verovering heeft binnen gehaald is belachelijk. Echter de media aandacht in de Thailand is niet opgesmukt. Het nieuws update dagelijks verdient respect. Feiten worden duidelijk gecommuniceerd.
    Ik heb de gehele periode gevolgd.
    En we zijn onder de indruk van deze actie.
    En overtrokken? Nee. Ook reddingen van vluchtelingen worden gemeld.
    En nogmaals het is niet overtrokken. Zelfs de rohinhya die in Myanmar gevlucht zijn naar Bangladesh wordt besproken.
    En hulde aan alle redders /medewerkers van de 13.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  2. Paul Bremer zegt op

    Fantastische operatie en geslaagde redding, zeker. Tragisch wel dat er een duiker bij is omgekomen. Na dit grote succes, dat ook afstraalt op de dappere mannen en vrouwen van het leger, alle vrijwilligers en ook op de junta leider Prayut. Het is wel de vraag of Prayut nu ook eindelijk eens eerlijke verkiezingen aandurft. Dat zou Thailand en de democratie wel ten goede komen

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  3. theo zegt op

    Tegelijkertijd slaan er twee boten om met als gevolg meer dan 40 doden en een flink aantal vermisten (die natuurlijk ook …. ) Media aandacht nog geen 1 % van de grotkwestie. Beetje raar wel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
    • rori zegt op

      We vergeten de dagelijkse verkeersslachtoffers. In 18 dagen waarschijnlijk een 1200 of zoiets

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • Kees 2 zegt op

      Beste Theo, het verschil in media-aandacht is niet raar en is zelfs logisch:

      Die 40 doden waren er meteen en er was niets meer aan te doen. 1 keer in het nieuws in het buitenland… meer is er niet te melden. Uiteraard wel vervolg in Thaise media over de schuldvraag, zoektocht naar enkele vermisten. Was bijvoorbeeld die boot omgeslagen en gezonken met nog levende passagiers gevangen in een grote ruimte met een flinke luchtbel in het schip liggend op de bodem op een diepte van 100 meter, gevolgd door een moeilijke reddingsoperatie van enkele dagen, dan was er zeer zeker wel meer aandacht geweest.

      De jongens in de grot leefden nog en konden gered worden. Dat is een gebeurtenis waar uitdaging (hoe ze eruit te halen; elke dag ontwikkelingen) en vooral…. HOOP in zitten. Niet raar maar logisch dat er wereldwijde aandacht is.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  4. ton zegt op

    Vergeet ook niet al die Chinezen die verdronken zijn bij die boot aanvaring in Phuket geen of nauwelijks aandacht. dat houd in mijn ogen in dat de thai alleen geinteresseerd zijn in thai. Het klinkt raar wanneer ik het zeg en opschrijf, maar het is voor 100 % waar.
    Wil je genieten van die jochies in het ziekenhuis, ga je gang maar vergeet de rest niet. Dat doet de thaise regering al genoeg. Op de borst kloppen met de reddings actie die door bijna alleen maar buitenlanders is uitgevoerd. Sjappo maar niet echt.
    Dus geniet van het prachtige sucses

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
    • Dat klopt niet. Het lijkt mij niet juist om de Thai te bekritiseren als je er zelf niet bij was. Een Nederlander die wel ter plekke was, was juist onder de indruk van de aanpak van de Thai: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2278978/nederlander-onder-de-indruk-van-thaise-hulpverlening

      VN:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • David zegt op

      Beste Ton.
      Het is dus niet 100% waar wat je schrijft.
      Er was geen aanvaring.
      Slecht weer met flinke golven en een motor storing zijn de oorzaak.
      Je de volgende keer beter informeren.
      En het nieuws goed beluisteren.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • PhuketScooterrental zegt op

        En hoe waren de weers voorspellingen in Phuket die bepaalde dag?
        Wisten de boot kapitiein en de reder niet dat er zware storm op komst was met hoge golven in de namiddag?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  5. l.lagemaat zegt op

    Thailand zou de kennis en knowhow van de Nederlanders kunnen gebruiken hoe ze de kust kunnen
    beschermen tegen erosie.

    Alleen zand opspuiten, is water naar de zee dragen.
    Alsof een kind een kasteeltje bouwt op het strand en verwacht dat het er morgen nog staat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Nicky zegt op

      Ik begrijp niet wat het een met het andere te maken heeft. De grot ligt in de bergen en niet aan de kust.
      Welke Nederlanders hebben dan ervaring met Grot duiken? ik dacht niet dat er een Nederlander bij betrokken was bij de reddingsactie. Wel specialisten in Cave Diving van andere nationaliteiten.
      En wat Peter schrijft klopt ook. De Thaise duikers hebben heel hard gewerkt, zij aan zij met de andere duikers. De internationale hulp is er enkel bijgehaald omdat zij gespecialiseerd zijn in Cave Diving

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
      • l.lagemaat zegt op

        Ik reageer op de laatste 3 zinnen van het stukje van Gringo.

        Thailand zou meer gebruik moeten maken van buitenlandse kennis en kunde.
        Anders blijft het gebroddel in de marge door onkunde!

        Dus nu ook met de problemen aan de kust, die inderdaad niets met de grot in de bergen te maken heeft. Behalve dan dat men buitenlandse expertise nodig had.

        ( Van die paar Thaise duikers, ondanks het harde werken, overlijdt er helaas ook nog één)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. Tak zegt op

    Er is een media spektakel van deze 11 jongentjes en coach in een grot van gemaakt. Binnnenkort ook op DVD en Netflix. Je kunt je uiteraard ook afvragen wie zo stom is een grot 1 km diep in te gasn met 11 kinderen.

    Nog triester is dat in dezelfde periode er meer dan 50 Chinezen om zij gekomen omdat Thaise boat operators wel vonden ondanks alle waarschuwingen wel de zee op konden. Daar wordt nauwelijks aandacht want det zou ten koste kunnen gaan van de grote getallen Chinezen welke momenteel naar Thailand komen. Ronduit misselijkmakend hoe de media mensen beinvloedt

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • rori zegt op

      was het maar bij 1 km gebleven het waren er 4 zover ik weet.
      Zonder kleding en zonder verlichting????

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
      • Nicky zegt op

        Ze waren ook niet van plan om daar te blijven nietwaar. Ze wilden enkel op een bepaalde plaats hun namen schrijven in de grot. Daarbij hadden ze wel een zaklantaarn bij. Alleen zijn die dingen meestal snel leeg. En beslist niet geschikt voor 2 weken.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  7. Nik zegt op

    Ja inderdaad de mensheid heeft zich van zijn beste kant laten zien. En ach, tegengeluiden en de schuldvraag zag ik ook verschijnen in een van de kranten. Een keer stilstaan en meegaan in al het goede: de behulpzaamheid, de betoonde moed van alle betrokkenen, het samenwerken en de souplesse hierin: daar is de mensheid ook toe in staat. Dat was goed om mee te maken.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  8. maryse zegt op

    Dank je wel Gringo voor deze bijdrage! Helemaal met je eens, ik voel hetzelfde wat de toekomst betreft.
    Ook mooi van Angela hoe zij de verbroedering beschrijft. Ja, in NL is men snel nuchter en vraagt prompt aandacht voor andere aanverwante zaken. Maar suïcidale kinderen en slachtoffers van oorlogen zijn van alle tijden en culturen. Als je in een ongelukkig omgeving ben geboren ben je de klos als kind en dat bestaat sinds de mensheid bestaat. Gewoon normale pech.
    Wat deze kinderen in de grot meemaakten was een uitzonderlijk situatie en de aangeboden hulp een teken dat als mensen ergens mee kunnen helpen werkelijk iets doen. Tegen ongelukkige gezinnen en oorlogen is het veel moeilijker vechten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  9. Raymond zegt op

    Natuurlijk mogen we ervan genieten. Hulde aan alle (thaise / buitenlandse) vrijwilligers en de Thai Navy Seals, die onbaatzuchtig hun leven op het spel hebben gezet om de voetballertjes en hun coach uit de grot te krijgen!

    Dat sommige mensen (bijv. Prayut, maar ook Trump), dit succes ‘misbruiken’ voor hun politieke agenda valt daarbij in het niet. Laat ze maar, het belangrijkste is dat de voetballertjes en hun coach het overleeft hebben.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  10. chris zegt op

    We weten natuurlijk al lang dat de ene dode publicitair meer waard is dan de andere. Geldt niet alleen voor Thailand. In het recente verleden wordt wekenlang (terecht) aandacht geschonken aan 10 Amerikaanse middelbare scholieren die worden vermoord terwijl honderden, zo niet duizenden kinderen die in Syrie zijn omgekomen bij (te vermijden) bomaanslagen en gasaanvallen een of twee dagen de voorpagina halen.

    Laat mij twee opmerkingen maken over wat ik de afgelopen dagen heb gezien en gehoord:
    1. de reddingsactie was het werk van een internationale groep van duikexperts en dokters, onder aanvoering van Richard Harris. Zo wordt het in bijna alle buitenlandse media voorgesteld. In de verschillende persconferenties bij de grot komt het beeld naar voren van een Thaise reddingsactie (van Navy Seals) geholpen door een internationale groep van duikers met natuurlijk dank voor hun hulp;
    2. De presentatie en de persconferenties werden voor het gehoor van een steeds groter wordende groep buitenlandse journalisten (de wereld keek echt mee) alleen in het Thais gehouden; gisteren met een korte samenvatting in het Engels terwijl goed Engels sprekende topfunctionarissen van de Thaise regering al dagen aanwezig waren. De eind-persconferentie gisteren met alleen 6 Thaise heren achter een vergadertafel die alleen (in het Thais) praten (zonder enige animatie, white board, slides, filmmateriaal met uitzondering van het ziekenhuis) is echt niet meer van deze tijd. Een paar uur later publiceren de Navy Seals filmpjes van de reddingsactie op hun FB pagina. Onbegrijpelijk.
    Men had zo’n goede indruk kunnen achterlaten. Kans verkeken.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • Jos zegt op

      Chris,

      We hebben een Zoekactie gehad en de Reddingsactie.

      De zoek actie werd eerst uitgevoerd door de Navy Seals met normale Scuba apparatuur.
      Doordat ze geen Cave-Diving ervaring hadden en de verkeerde apparatuur gebruikten vorderde ze maar langzaam.
      Dankzij die 3 Engelse en Ben Reymenants en zijn duikmaat, (alle Cave Divers) werden die kinderen gevonden.
      Wat is begrepen heb is:
      De dag dat die kinderen gevonden werden hadden de Seals een nieuwe gang gevonden maar die liep dood, en ze moesten terug.
      daarop gaven de Britten aan dat ze die dag wilde stoppen vanwege de omstandigheden. Maar de Navy Seals wilden door. Ben en zijn maatje hoorde dat de Seals met hun apparatuur door wilden gaan, beide vonden dat gevaarlijk en hebben toen besloten ook door te gaan. Ben vond een nieuw gang, is met zijn maatje die gang ingegaan en heeft touwen uitgezet. Toen de Britten dat hoorde zijn zij ook weer verder gegaan. Ze besloten nog 200 meter door te gaan en vonden die kinderen.
      Bij de zoektocht is een 30 jaar oude kaart van de grot gebruikt van een Fransman. Tevens waren er 2 Britse Dry-Cavers die recent enkele keren in die grot waren geweest.

      Pas bij reddingsactie speelde Richard Harris een hoofdrol vanwege zijn medische opleiding als Anesthesist.

      De Seals hebben gedurende de hele operatie de logistiek in de grot verzocht.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
      • Nicky zegt op

        Juist, zo is het ook gegaan. De eerste dag heeft hij de redding mee gecoördineerd, mede omdat hij de taal spreekt en de grot inmiddels kende. Daar Ben zijn werk op de Filipijnen moest afmaken is hij weer weggegaan tijdens het verdere verloop van de reddingsactie. Zoals u ook aangeeft heeft Ben het belangrijkste werk gedaan vooraleer de jongens gered konden worden.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
        • chris zegt op

          Ik heb een heel ander verhaal gehoord en ook op TV gezien (vertaald dodo rmijn vrouw) over Ben. Minder positief.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
          • Nicky zegt op

            Er zijn een heleboel leugens verspreid over Ben. Dat hij deze actie ten gunste van zijn bedrijf zou gebruiken en zo. Dit is volledig onjuist, Dit verhaal kwam zelfs van iemand die niet in Thailand woont. Daar Ben mijn direkte neef is, heb ik het meeste uit eerste hand van zijn vrouw en mijn zus gehoord, die beiden direkt in contact stonden met hem. Ben is vooraleer hij weer vertrok, door het Thaise hoofd van deze reddingactie persoonlijk bedankt voor zin meesterlijke inzet. Mensen moeten niet alle roddels geloven .

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
            • chris zegt op

              Beste Nicky,
              Ik weet niets van duiken dus kan ik ook niet oordelen over de kwailiteiten van Ben. Wat ik wel weet is het volgende. Als je als buitenlander je kleedt, laat fotograferen en interviews geeft op radio en tv (zie Youtube;interview van 3 juli) over de situatie in de grot in officiele kleding van het Thaise leger (in dit geval nog wel van de Navy Seals, de paratroepen) en je je ook nog voorstelt als coordinator van de gehele zoekoperatie (communicatie verliep naar het publiek toen al alleen via de gouverneur), dan gaan alle bellen in het leger rinkelen. Het afbreukrisico van deze gehele operatie was groot en zou – bij een mislukking – invloed hebben gehad op het imago van het leger (en de regeringsleiders).
              Op Tv was te zien dat aan de bewakers van de site A-4tjes werden uitgedeeld met de foto van Ben en zijn naam in westers en in Thai schrift met de mededeling om hem geen toegang meer te verlenen tot de site. En dan kun je niet anders doen dan naar huis gaan.
              En natuurlijk wordt hij dan bedankt voor het goede werk dat hij wel geleverd heeft.
              Ben heeft deze situatie onderschat.

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
              • Ik heb ook vernomen van iemand die de Thaise TV volgt dat hij nogal publiciteitsgeil was. Er bestond bij de Thai ook de vrees dat hij de reddingsactie zelf wilde filmen (misschien om te verkopen?) en dat hij daarom op een gegeven moment de grot niet meer binnen mocht. Maar nogmaals ik heb het uit tweede hand, dus ik weet niet of dit klopt.

                VN:F [1.9.22_1171]
                Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
              • Nicky zegt op

                Ben had de Shirts gekregen van de navy Seals. Ben is gevraagd door de seals om hun te komen helpen omdat hij net als de Australische duikers, heel veel grot ervaring heeft en ook over de nodige apparatuur beschikt. Ben heeft zijn werk op de Filipijnen laten schieten om te komen helpen. Ben is telkens door de media gevraagd. Niet andersom. Volgens zijn vrouw stond de telefoon de hele dag roodgloeiend. Ben heeft voor zover ik weet de naam van zijn bedrijf niet genoemd. Het hoofd heeft in het Thais een verklaring gegeven waaruit hij zijn dank uit voor al hetgeen Ben gedaan heeft. En dan het idee dat hij een film wil maken is helemaal belachelijk. Als de thays eerder de buitenlanders hadden ingeroepen, waren de kinderen ook eerder gered. Maar ja, Thaise trots….Het was ook niet de bedoeling dat de buitenlanders de kinderen eerst zouden vinden. Dit was ook niet volgens afspraak, en de Thai waren hier behoorlijk gekrenkt over. Dat hij coördinator was klopt. Is hem ook gevraagd. Hij spreekt nl. Vloeiend Thais en kende de grot. Daarbij is het niet de eerste keer dat Ben zijn hulp word ingeroepen. Na de Tsunami heeft hij ook wekenlang mee identificaties verricht. Uiteraard ook niet alleen, maar ook zij aan zij met de Thai en andere buitenlanders. Dit was net als nu, een niet bepaalde plezierige job. En volledig belangeloos. Wat heet situatie onderschat??? Bent u op de hoogte hoeveel diploma s en records Ben heeft. Indien u niet op de hoogte bent van de juiste situatie, ga dan niet gissen of roddels geloven

                VA:F [1.9.22_1171]
                Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
                • chris zegt op

                  Beste Nicky,
                  Aan elk verhaal zitten twee kanten Jij hebt het verhaal van Ben, ik niet van gissen of roddel maar van de hoogste legerautoriteiten die Ben op 3 juli vriendelijk maar dringend hebben verzocht weg te gaan. Ik heb het ook niet over de expertise van Ben maar over zijn onderschatting van de reacties van de autoriteiten op zijn gedrag, in casu het dragen van militaire kleding terwijl hij als buitenlander nooit in het Thaise leger kan dienen (dat hij zijn shirts van de Navy Seals heeft gekregen doet niet ter zake), en zijn interviews op radio en TV terwijl – gelet op de precaire sitautie in de grot – was afgesproken dat alleen de gouverneur de externe communicatie zou doen. Of Ben nu veel of weinig gebeld werd, doet ook niet ter zake. Afspraak = afspraak. Niets te maken met Thaise trots.
                  En zeg zou zelf. Vind je het niet merkwaardig dat een duikexpert als Ben op 3 juli een zoek- en reddingsoperatie die de hele wereld in zijn greep houdt vrijwillig verlaat (terwijl de kinderen nog niet gered zijn) en het afmaken van een klus verkiest boven zijn talenten inzetten om te helpen de kinderen te redden?

                  VA:F [1.9.22_1171]
                  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
      • theoS zegt op

        De Britten vonden de kinderen bij toeval. Hun waren guid lines aan het trekken en hadden niet genoeg line. De Brit stak het eind in de modder en rees op en daar waren de jongens. staarden elkaar eerst verbaasd aan waarna de conversatie.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  11. niek zegt op

    Het zou voor Prayut het moment zijn om als dank voor hun redding de statenloze coach en enkele kinderen een Thais staatsburgerschap aan te bieden, wat tienduizenden Thais die geboren zijn in Thailand, niet hebben omdat hun (voor)ouders tot een van de bergvolken behoren, die generaties geleden uit naburige landen zijn geëmigreerd, vooral uit China.
    Dan zouden zij ook normaal mee kunnen doen aan een carrière in het voetbal, onderwijs, ziektenkostenverzekering en zelfs een motosy mogen hebben en een rijbewijs enz.
    Het beste cadeau voor hen zou zijn een eigen identiteitskaart.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
    • Tino Kuis zegt op

      ‘Missie volbracht, de Thaise voetballertjes en hun coach zijn veilig en wel uit de grotten van Chiang Rai bevrijd’, schrijft Gringo.

      Maar inderdaad, Niek, wat je nauwelijks hoort is dat 3 voetballertjes en hun coach helemaal geen Thais zijn. Het zijn ook geen bergvolkeren maar ongedocumenteerde vluchtelingen uit Myanmar. Dat wordt in Thailand niet graag benoemd. Ik hoop ook dat zij, en alle anderen, ddocumenten krijgen zodat ze als gewone mensen kunnen leven.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
      • niek zegt op

        Er wordt aan gewerkt, Tino; ik las vandaag in de BP of was het the Nation dat Prayut die 3 voetballertjes een ID wil geven; over de coach werd niets gezegd.
        Maar het is juist dat het lang niet altijd gaat om mensen van bergvolken (500.000 volgens dat artikel), maar ook ongedocumenteerde vluchtelingen/immigranten uit naburige landen i.c. Myanmar.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
        • Rob V. zegt op

          Het minste zou het geven van de Thaise nationaliteit aan deze jongens (inclusief coach) zijn. Maar eigenlijk hoop ik dat de statenloosheid en achterstelling van de mensen in het grensgebied nu eens wordt aangepakt. De verhalen van statenlloze mensen in de grensstreek zijn hartverscheurend. Een fatsoenlijk land laat dat soort misstanden niet toe.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  12. Frank zegt op

    Ik heb iedere update “life” gevolgd via oa the gardian. En steeds schoten mijn ogen vol.
    Niet hopeloos sentimenteel, maar dit greep me gewoon heel diep van binnen. Vind dat zowel the thaise en buitenlander hulpverleners en reddingswerkers geweldig internationaal hebben samengewerkt.
    Ik zie ieder voorval ook apart, zoals de ramp/schipbreuk van al die chinezen op zee. (deze boot was trouwens niet zeewaardig en touroperator geen thai maar in buitenlandse handen. Maar natuurlijk blijft dit ook zeer triest en de thaise regering heeft diep onderzoek naar uitbater ingesteld en zelfs al touroperator gesloten. Dus zeker ook daar aandacht, alleen voor media iets minder “spectaculair”. Er zat ook geen enkele mogelijkheid in om nog verder overlevenden te redden. Dus nee, zeker niet van het zelfde vergeleken met onze Cave boys.
    Hoop dat the boys zich snel kunnen herenigen met familie en vriendjes, en dat ze alle hulp kunnen genieten voor verwerking zolang het duurt !!! We willen graag alles weten…. maar hoop dat ze ook met rust gelaten worden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  13. Franky R. zegt op

    Prayut zou het voorbeeld van de Franse Marcon kunnen volgen. Die gaf een redder van Afrikaanse komaf de Franse nationaliteit als dank voor zijn heldendaad.

    Want de slachtoffers in kwestie zijn officieel geen Thai.

    Maar we kunnen ook niet (meer) zeggen dat de Thai geen moeite doen voor buitenlanders, of in dit geval zelfs statenloze kinderen..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  14. janbeute zegt op

    Zag net een grappige inzending op Thaivisa.com aangaande de plannen voor een Hollywoodmovie Te zien een Film poster met daarop de naam van de film , The 13 From darkness comes light
    Een film van Clint Eastwood .
    Aan de linker zijde van de poster TomHanks is Elon Musk , Rechts Ken Watanabe is the coach .
    Humor ten top hoe bedenken ze het .

    Jan Beute .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  15. janbeute zegt op

    Waar je niks over hoort zijn de stille helden , ja want die zijn er namelijk ook .
    Een kennis attendeerde mij op facebook naar een filmpje met een interview met een Thaise vrouw .
    Deze vrouw wonende niet ver van Chiangrai zag elke avond op de TV reddings werkers lopen in smerige en met modder besmeurde kleding .
    Zij is toen terplekke gaan kijken en kwam na gesprek met vele reddings werkers en zelfs daar aanwezige politieagenten dat velen al dagenlang geen schonekleren en ondergoed aan hadden .
    Zij is toen met kennissen een actie gestart om de kleding te gaan wassen en ook waarnodig te repareren of te verstellen .
    Tot laat in de nacht werdt er enkele dagen doorgewerkt om de volgende dagen de redders weer van hun schone kleding te voorzien .
    Want vergeet niet , niet alle redders waren duikers , ook veel die werkten om de pompen en de slangen en buizen en boorinstallaties draaiende te houden , en alles wat er meer bij kwam kijken .
    Dit is vaak een vergeten groep waar ik persoonlijk meer respect voor heb dan die hele praatjes makers groep op de TV en de daarbij horende petten brigade .

    Jan Beute .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website