Media scheppen romantisch beeld van Roodhemden

Door Hans Bos
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
14 mei 2010

Reds in actie (foto: Bangkok Post)

door Hans Bos

Even een paar zaken rechtzetten. Bijvoorbeeld dat de Telegraaf meldt dat de Roodhemden bestaan uit arme mensen uit het noordoosten van Thailand. Dat laatste klopt, maar het zijn lang niet allemaal arme Thai die vechten voor een beter bestaan. Die zitten er wel tussen, maar worden op politiek sleeptouw genomen door figuren die heel wat minder fraaie bedoelingen hebben.  Het is ook niet zoals het Algemeen Dagblad stelt dat de onlusten zijn uitgebroken toen de regering van premier Abhisit de aangekondigde verkiezingen op 14 november ter discussie stelde.

Media, en vooral de Nederlandse, scheppen een romantisch beeld van een indrukwekkende vrijheidstrijd van de have nots tegen de rijke bovenlaag. Zo’n beetje als in de tijd van Fidel Castro en Che Guevara begin jaren zestig. Vergeet niet dat we toen ook de vergissing hebben gemaakt deze revolutie te romantiseren. En zie wat het gevolg is: een keiharde dictatuur waar voor tegenspraak geen plaats is.

Laten de media, en ik zie dat ook terug bij buitenlandse tv-zenders en dagbladen, niet wederom de vergissing maken de strijd van de Roodhemden op een voetstuk te plaatsen. De rode horde bestaat uit (ex)communisten die nog een appeltje te schillen hebben met alle recente regeringen. Uit anarchisten die tegen elke vorm van regeren zijn. Uit politieke minkukels die zich op deze manier willen bewijzen en uit losers die in deze confrontatie een goede boterham zien. Wee Thailand als dit volk hetvoor het zeggen krijgt…. Uiteraard roepen ook deze lieden dat ze strijden voor democratie. Dat klinkt aardig wrang uit de mond van mensen die al decennia hun stem voor wat Thaise baht hebben verkwanseld. En die in corruptie een goed middel zien om je zin te krijgen.

En dat alles wordt misbruikt door de verdreven premier Thaksin Shinawatra, die vanuit zijn luxe onderkomen in Dubai, de hele zaak in Thailand financiert. Hij hoopt op deze manier een deel van zijn vermogen terug te krijgen dat door de Thaise Hoge Raad van hem is afgepakt wegens misbruik van zijn macht. Zijn kinderen moeten vermoedelijk nog wat miljarden baht nabetalen wegens ontdoken belasting. Een politieke omwenteling is voor Thaksin de enige manier om naar Thailand terug te keren zonder meteen de twee jaar opgelegde gevangenisstraf uit te zitten.

Van een romantische en heroische strijd in de straten van Bangkok is dus beslist geen sprake. Het gaat om de macht van de sterkste en de wet van de jungle. Wie in de handen valt van de Roodhemden, krijgt het zwaar te verduren. Helaas heeft de regering van premier Abhisit te lang gewacht deze ‘stadsgue’rilla’ aan te pakken. Daarvoor moet zij nu de rekening betalen. Abhisit heeft aan alle voorwaarden van de Roodhemden voldaan, maar zij stelden steeds nieuwe eisen. Dat geeft al aan wat voor vlees er in deze Thaise kuip zit.

.

8 reacties op “Media scheppen romantisch beeld van Roodhemden”

 1. Leo zegt op

  Heb nog nergens gelezen dat ze zelfs een prijs van 10 miljoen thaise Baht (ruim 200000euro ) op de premier zijn hoofd hebben gezet,alhoewel dit wel word verkondigd op het podium door de protestleiders……….hoezo democratie ???

 2. John zegt op

  Voor zover ik Thailand ken ben ik het helemaal met de schrijver eens. Thaksin is mede de kwade genius en die wil maar al te graag zijn gram halen en zich nog verder verrijken.
  Dit gedoe gaat het land een vermogen kosten niet alleen nu maar ook in de toekomst. Reizigers zullen zich wel een paar maal achter de oren krabben alvorens een reis naar het ‘Land van de Glimlach’ te boeken.

 3. Chris zegt op

  Geachte heer Hans Bos,
  Je zou toch eens wat juistere info mogen geven over dit conflict dat reeds meer dan 20jaar bestaat.Je schrijft tegen de rode,en terecht, maar doet alsof de gelen nooit iets misdaan hebben.En wat te zeggen over Gen.Prem die al jaren de feitelijke macht uitmaakt.Ben je soms vergeten hoe destijds Chamlong en de PM op hun knieen zaten voor de koning na straatrellen met de studenten.Kan je na al die jaren in dit land te komen en verblijven nog wel meerdere voorbeelden opsommen.Ik ben nog geel,noch rood en wat Thaksin heeft gedaan is ook helemaal niet goed te keuren,maar in zijn eerste regeerperiode was er toch een rust in dit land en dit is na de coup tot op heden niet meer waar.
  Hopelijk komt er eens een einde,wat ik sterk betwijfel,aan deze chaos en worden de schuldigen,rood en geel en de verantwoordelijke beleidsmensen eindelijk eens gestraft voor hun daden en komt de “rust” terug.
  Dit land heeft nog een lange weg te gaan voor democratie.

 4. Luc (Shanghai) zegt op

  Mijn echtgenote is Thai, daarom volgen we de politieke gebeurtenissen op de voet. Misschien een aanrader voor sommige bezoekers om toch maar eens de “BBC world news” website na te lezen. Over het algemeen is hun berichtgeving over de situatie in Thailand terzake en zeer goed onderbouw.

  Thaksin was popolistisch, maar hij was bij mijn weten, de enige die werkelijk iets voor de armere groepen in Thailand ondernam. In zijn legislatuur is het wegennet in het er sterk op verbeterd in de verwachting de kloof tussen BKK en het noorden en noordoosten te dichten. Hij organiseerde een goedkope sociale verzekering voor armen en organiseerde restructureringcentra in achtergebleven districten in Isaan en andere plaatsen.

  Ik blijf van mening dat in een democratie de “stemmen” tellen. De regering van Abhisit Vejjajiva heeft geen bestaansrecht en weet daarbij zeer goed, dat ze bij de volgende verkiezingen geen schijn van kans maakt om aan de macht te blijven. Waarom wil deze regering geen afstand doen van de macht en zo nodig bloed van de eigen bevolking laten vloeien en politieke moorden rechtvaardigen.

  Volgens sommige briefschrijvers is de huidige regering een zegen voor Thailand, wel ik zie het enigzinds gematigder. Wat heeft deze regering daadwerkelijk verwezenlijkt?
  Tijdens het bewind van de oppositie (Thaksin) liep de economie een stuk beter. Internationaal kapitaal werd aangetrokken en kon onder goede voorwaarden investeren. Buitenlanders (liefst ouderen met inkomen) werden gedoogd en het werd hen een stuk eenvoudiger gemaakt om een verblijfsvergunningen te bekomen.

  De stijd van de roodhemden is mijn inziens gerechtvaardigd. Organiseer nieuwe verkiezingen, luister naar de stem van het volk en aanvaard het resultaat. De naam van Thaksin speelt hier slechts beperkt mee in de achtergrond van de strijd, zo a.u.b laat hem daar waar hij nu is…..

  Thaise politiek is niet eenvoudig en gebaseerd op het besturen van een “klassen” maatschappij. Ik hoop dat de krisis toch spoedig een oplossing zal vinden zonder verder bloed vergieten!!

 5. Hans Bos zegt op

  @Luc: inderdaad, de stemmen tellen en dan met name in het parlement, waar de Democraten in hun coalitie nog altijd de meerderheid hebben. Ik ben niet tegen nieuwe verkiezingen, maar niet onder druk van anarchistische en criminele elementen. Thaksin heeft overigens alleen iets voor zijn stemvee gedaan als hij er zelf beter van kon worden. Hoe je het wendt of keert: de Hoge Raad yheeft hem veroordeeld en hij moet nog twee jaar gevangenisstraf uitzitten. En wat te denken van die bijna 3000 mensen die in zijn regeringsperiode standrechtelijk zijn gedood met de beschuldiging dat ze in drugs handelden.
  Van de opmerking dat het in zijn tijd een stuk eenvoudiger was om een verblijfsvergunning te krijgen, snap ik niets. Ik heb er in ieder geval niets van gemerkt.
  Dat de ‘grass roots’ onder de Roodhemden reden hebben om hun stem te laten horen, acht ik juist. Om die reden was de volgende verkiezing vastgesteld op 14 november.

 6. Luc (Shanghai) zegt op

  @ Hans Bos: met alle respect voor je opinie, maar de huidige regering is onder druk tot stand gekomen tijdens de tumult en belegering van de luchthaven door de “yellow shirts”.
  Door een uitspraak van het hoog gerechthof naar aanleiding van vermeende fraude werd Somchai Wongsawat buitenspel gezet en zijn vervolgens 40 Thaksin gezinde parlementsleden overlopen van de “Peoples Power Party (PPP)” van naar de toemalige opositie van de “Democrat Party”.
  T.g.v. het toemalige politieke onfatsoen, is sinds die tijd het ongenoegen en protest aan de andere zijde aanzienlijk toegenomen…….
  Link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7774676.stm

 7. Michiel zegt op

  Als we hier gewone burgers als stemvee gaan bestempelen dan daalt het niveau hier erg snel! Kunnen we aub wat respect hebben voor de Thais?

  Gele protestanten werden ook betaald. Hoeveel zou Newin hebben gekregen om te switchen en de meerderheid te gaan vormen?
  Helaas zit het omkopen in de Thaise cultuur waar alle partijen aan meedoen.

 8. Chris zegt op

  Ben in grote lijnen eens met Luc(Shanghai) en de overlopers hebben zich ook laten omkopen om samen met de Democraten??de macht te delen.
  Newin en zijn vader(heeft ook een postje gekregen)waren uitgekakt en hebben eieren voor hun geld gekozen.
  En de berichtgeving op de BBC is gewoonlijk van het juiste niveau en degelijk onderbouwd.
  Gisteren de woordvoerder (Panithan ) van de PM een live intervieuw afgenomen en er werden beelden getoond dat de militairen helemaal niet in de lucht schoten.Hij ontkende en zegde dat het nieuw was voor hen,de schiijnheiligaard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website