Lezersinzending: ‘De duistere kant van Thailand’

Door Ronald van Veen
Geplaatst in Opinie
Tags:
1 november 2015

Sommige lezers van Thailandblog betwijfelen het maar ik houd intens van Thailand. Overweldigend vind ik de kleurrijke tempels, de fascinerende drijvende markten, de prachtige stranden die gestreeld worden door het blauw-groene water, het culinaire aanbod, de oranje gewaden van de monniken, ja ook het kick-boksen en “last but not least” de altijd vriendelijke en lachende bewoners die trots zijn op hun land. Als ik er ben ervaar ik Thailand altijd als een spannend, exotisch en fascinerend land.

Als ik in Nederland vertel dat ik veel in Thailand verblijf zie ik de mensen “veelbetekenend” glimlachen. De perceptie over Thailand is seks, niet meer en niet minder. Ik heb mij weleens afgevraagd of deze waarneming een beeld geeft van de Thaise werkelijkheid. Na vele jaren Thailand moet ik hierop bevestigend antwoorden.

Overal waar ik kom in Thailand zie je prostitutie. Niet alleen in Pattaya maar ook in Bangkok, Chiang Mai, Khon Kaen, Siracha, Hua Hin, Phuket, Trang, Krabi, HatYai. Kortom in iedere Thaise stad waar ik geweest ben, is prostitutie evident. Wat ik gezien heb is dat het scoren van een vrouw of een “lady Boy” (heb in mijn leven, waarin ik vele landen heb bezocht, nog nooit zoveel mannen met borsten gezien als in Thailand) kost geen enkel moeite. Of je nu oud, lelijk of misvormd bent, voor de Thaise vrouw maakt het allemaal niets uit. Haar enige belang zijn de Thai Bathjes. Het stelt haar in staat om op de zekerste en snelste manier inkomsten te verwerven om daarmee, geheel volgens de Boeddhistische voorschriften, goede daden te verrichten voor haar familie. Maar ironisch genoeg blijft de Boeddhistische leer volstrekt in gebreke om de vrouwen en ladyboys te wijzen op de maatschappelijke effecten van prostitutie.

Er zijn vele redenen hoe deze perceptie zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Maar de belangrijkste zijn de verlokkingen van het mooie “paradijs” dat Thailand heet, het verleidelijke landschap, aantrekkelijke en gemakkelijke vrouwen, de lage kosten voor seks en de anonimiteit. In vrijwel alle bekende plaatsten in Thailand ziet men mannen uit heel de wereld. Waarom? Omdat ze gehoord of gelezen hebben van dit “paradijs” in Zuidoost-Azië. Niet te vergeten de moslimmannen. Die voelen zich bijzonder aangetrokken tot Thailand. Breng eens een bezoek aan de Changloon bij de Thais-Maleisische grens en men weet wat ik bedoel.

Hoe heeft dit beeld van Thailand kunnen ontstaan. We moeten terug naar de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Naar de oorlog in Vietnam. Grote aantallen Amerikaanse militairen werden naar het bevriende Thailand gestuurd om daar “uit te rusten” en te “ontspannen” van de strijd tegen de Vietcong. Daar waar militairen naar vreemde landen komen is prostitutie onvermijdelijk. Meisjes uit voornamelijk arme Thaise gezinnen, werden geronseld door “pooiers”. Zij werden gedwongen op te treden als “GoGo” danseressen, masseuses, escort begeleiders en tippelaarsters. Plaatsen met de allure van Zuidzee-eilanden waren bijzonder aantrekkelijk. Pattaya is daar een voorbeeld van. Zij werd ’s werelds grootste bordeel toen Amerikaanse vliegdekschepen voor haar kust verschenen. Toen de oorlog in Vietnam eindigde veranderden de bezoekers van militairen naar mensen met vele nationaliteiten.

Natuurlijk heb ik mij weleens afgevraagd wie hiervoor verantwoordelijk is. Ik kom niet tot een eenduidig antwoord hierop.

 • Zijn het de buitenlandse toeristen die naar Thailand komen voor het enige doel, het vinden van seksuele avonturen? Lijkt mij niet. Er zijn veel meer seksgelegenheden voor Thai, Japanners en moslims dan voor de westerlingen. Voor de laatste groep beperkt het zich tot een paar straten in Bangkok, Pattaya en Phuket.
 • Is het de nog altijd aanwezige armoede? Ongetwijfeld. Bij de “HISO” elite en niet alleen daar, is “Mia Noi” en “Pua Noi” nog steeds regel dan uitzondering.
 • Is het de indoctrinatie van Thaise kinderen waarbij de “zorgplicht” voor hun ouders heilig is? Vrouwen kiezen daardoor vaak voor de prostitutie en mannen laten zich vaker ombouwen tot ladyboy.
 • Is het de nieuwe elite van Thailand die schaamteloos geld verdient aan de “arbeid” van straatarme Thais en de “gastarbeiders” uit omringende landen? Ik verwijs naar de vele vrouwen die nu in de prostitutie zitten en komen uit Myanmar, Laos en Cambodia.

De Thaise samenleving is nog altijd een samenleving voor mannen die verdomd weinig doet om de positie van de vrouw te respecteren en de status van de Thaise vrouwelijkheid te ondersteunen. Het is zo als het is. Bij gebrek aan sociale zekerheid programma’s die de bevolking van Thailand in het algemeen en de Thaise vrouw in bijzonder, geen zicht geven op een behoorlijke levensstandaard, zal dit beeld over Thailand niet veranderen. Ik zie dan ook de toekomst voor de Thaise vrouw somber en deprimerend in.

Naschrift:

Het is niet mijn bedoeling om hier te “generaliseren”. Ik heb het nog altijd over een minderheid van de Thaise vrouwen die in de prostitutie belanden. Prostitutie weerspiegelt zich in vrijwel alle landen van de wereld, daarover geen discussie. Maar wat ik in Thailand gezien en ervaren heb overtreft alle verbeelding. Heb weleens met mijn goede Thaise vriend “Supreecha” hier over gesproken. Samen met hem kwamen wij tot de conclusie dat minimaal 25% van alle Thaise vrouwen weleens met prostitutie van doen hebben gehad. Een onvoorstelbaar getal als je dit afzet tegen getallen over prostitutie andere landen van de wereld.

Ingezonden door Ronald van Veen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Lezersinzending: ‘De duistere kant van Thailand’”

 1. Jan Boezeroen zegt op

  woon bijna 15 jaar in Thailand , de meeste expats die Ik heb ontmoet , witte mannen van 45+ leven met een ex bardame , ik denk 80%, en die hebben ze niet in de kerk ontmoet.
  Is dat erg ?
  Nee, dat is niet erg.

  • Rob zegt op

   Hoi Jan
   Niemand wil zijn nieuwe liefde laten zien aan vrienden family en zeggen ze komt uit een hoerentent .
   En er zijn trouwens niet veel kerken in thailand.

  • Roy zegt op

   Jan ben je zelf al eens in een kerk geweest in Thailand ? Ik wel.Op kerstavond in een kerk in Bangkok.
   Na de mis ben ik met 4 leuke dames gaan eten en de volgende morgen werd ik wakker tussen 2
   christelijke engeltjes.Ik ben niet spontaan gelovig geworden maar het was wel een zalig kerstfeest.

 2. Evert zegt op

  De “gestalt” van de schrijver is duidelijk. Op de voorgrond staat sex of prostitutie en daarna komt het overige.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Moedig om in ieder geval een poging te wagen om het verschijnsel te verklaren.
  Ik ben er niet zo zeker van of de situatie in de jaren zeventig van de vorige eeuw nu daadwerkelijk voor zo’n revolutie in de seksuele moraliteit van de Thaise vrouwen heeft gezorgd. Ik vermoed dat die vóór die tijd al anders was dan elders in de wereld. Ik vermoed dat er vóór die tijd ook al een groot aantal prostituees was in Thailand, maar dat de Amerikanen slechts een welkome en kapitaalkrachtige aanvulling waren op de reeds bestaande – Thaise – klandizie.
  De Amerikanen hebben het – noodzakelijkerwijs – wel ‘opener’ gemaakt. De waar moest aan de man gebracht worden. De man, die hier niet ‘thuis’ was.
  De meeste lokale bordelen bevinden zich in panden die niet als zodanig herkenbaar zijn en voor de farang (en de overheid) onvindbaar en ontoegankelijk. Die zullen er in andere nabije landen (Laos, Vietnam, Myanmar) ook wel zijn, hoewel de mogelijkheden voor farang daar uiterst beperkt zijn.
  Dat heeft ook te maken met het aldaar restrictievere feitelijke overheidsbeleid.
  .
  Verbijsterend vind ik persoonlijk nog steeds het feit hoe gemakkelijk sommige Thaise jonge vrouwen zich in de ‘gelegenheidsprostitutie’ storten, en er net zo makkelijk weer uit stappen.
  Nogmaals nadrukkelijk zonder te beweren dat dit voor alle Thaise jonge vrouwen op gaat, is het toch echt geen uitzondering als een jongedame die bijvoorbeeld zes dagen in de week twaalf uur per dag bij een 7-eleven werkt, ingaat op een voorstel om wat bij te verdienen. Ik geef daar geen waardeoordeel over, maar verbaas me erover dat zo iemand de volgende dag gewoon weer in diezelfde 7-eleven staat, en totaal niet de intentie heeft om bargirl te worden, hoewel dat natuurlijk met veel minder uren werk veel meer zou opleveren, terwijl ze tegelijkertijd geen enkele moeite hebben met hun gelegenheidsklusje.

  U ziet het, tot een allesomvattende verklaring kom ik bepaald ook niet, en hier zal het laatste woord voorlopig nog wel niet over geschreven zijn.

  • Ronald van Veen zegt op

   @fransamsterdam, wat ik heb willen duiden is de perceptie die men in het buitenland heeft van Thailand en deze proberen te verklaren. Jouw opmerking over de 7-eleven jongedame is wat bedoeld wordt in het naschrift dat 25% van alle Thaise vrouwen weleens met prostitutie van doen hebben gehad.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ik ben het ook voornamelijk met u eens en val u zeker niet aan. Het blijft opmerkelijk dat nergens anders zich ooit zoiets heeft ontwikkeld als hier. Want je kunt de hele wereld afreizen, het hele internet afstruinen, alle ‘red light districts’ op het noordelijk en zuidelijk halfrond bezoeken, iets vergelijkbaars zul je – zeker op deze schaal – niet aantreffen.

 4. rori zegt op

  Hmm iets meer bronnen onderzoek was op zijn plaats geweest denk ik.
  bv Wikipedia geeft dit aan:
  Een schatting uit 2004 van Dr. Nitet Tinnakul van de Chulalongkorn-universiteit geeft een totaal van 2,8 miljoen prostituees, waarvan 2 miljoen vrouwen, 20.000 volwassen mannen en 800.000 minderjarigen, maar de aantallen voor vrouwen en minderjarigen worden door de meeste waarnemers als zwaar overdreven beschouwd, als gevolg van zwakke onderzoeksmethodes.
  Volgens een rapport uit 2001 van de Wereldgezondheidsorganisatie: “De meest betrouwbare schatting is dat er tussen de 150.000 en 200.000 prostituees zijn”.[

  Dit op zich is al een groot verschil. Waar aan wordt voorbijgelopen is het feit dat wij alleen over de concentratie plekken praten. Nana, Soi Cowboy, Pattaya, Pukhet etc. Wij vergeten dat alleen Bangkok al ongeveer afhankelijk van wat we tot Bangkok rekenen tussen de 6 tot misschien wel 15 miljoen bedraagt. Op de totaal 55 miljoen van Thailand is dat gigantisch. Procentueel als we uit zouden gaan van de WHO cijfers valt het dan stel dat het werkelijk aantal prostituees 550.000 zou zijn. dan is dat slechts 1% van de bevolking.
  Daarbij geldt dan ook nog dat veel prostituees uit Birma, Vietnam, Laos, Cambodia en Rusland komen.

  Voor Nederland zou gelden dat er hier in totaal 180.000 mensen in de prostitutie zouden werken.
  Het zijn er officieel geschat ongeveer 40.000. Maar mijn twee exen en mijn buurvrouw in Nederland zijn vast niet meegeteld.
  Oh is het erg? Ja want ik betaal twee keer alimentatie en heb last van de ferraris’s, lamborginis, en bentleys bij mij in de straat.

  Oh ik heb mijn vrouw 12 jaar geleden op het werk (bangkok universiteit) ontmoet. Was een collega.
  Naast de kerk kun je ook vrouwen ontmoeten in het vliegtuig, de bus, in winkels en via vrienden en kennissen. bv. Een nichtje een zus een vriendin etc.

  • rori zegt op

   Inwoners aantallen Bangkok ligt tussen de 6 en 15 miljoen.

  • Fransamsterdam zegt op

   Bronnenonderzoek kan zinvol zijn, maar als de bron zelf al aangeeft dat de cijfers in absolute zin onbetrouwbaar zijn, voegt het weinig toe.
   Bovendien, in absolute zin kun je aan deze cijfers twijfelen, de relatieve juistheid kun je direct naar het Rijk der Fabelen verwijzen. 2 miljoen vrouwelijke Thaise prostituees, en 0.8 miljoen minderjarigen. Dat zou betekenen dat bijna 1 op de 3 Thaise prostituees minderjarig zou zijn.
   Nu hoort u mij niet beweren dat betaalde seks met minderjarigen in Thailand niet voorkomt, maar het is bepaald geen schering en inslag, het wordt in uitzonderlijke gevallen aangeboden en als je er echt naar op zoek bent zul je het in ieder land wel kunnen vinden.
   In dit verband is het wellicht nog zinvol erop te wijzen dat wanneer in de media gesproken wordt over ‘personeel dat de “legal age” nog niet heeft bereikt’ (wanneer een Gogobar is gecontroleerd), dit NIET betekent dat er dames werkten die wettelijk te jong waren om betaalde seks mee te hebben. Betaalde seks is strafbaar indien de dame de leeftijd van 18 nog niet heeft bereikt, het werken in een ‘entertainment venue’ is strafbaar indien de werkneemster de leeftijd van 20 nog niet heeft bereikt.
   Beer Bars vallen niet onder de ‘entertainment venues’ dus daar mogen dezelfde dames als ze 18 of 19 zijn wèl hun gezelschap aanbieden (ik noem het hier ‘gezelschap aanbieden’ omdat prostitutie in Thailand natuurlijk helemaal verboden is, voordat u daarover valt).

 5. Bert Vos zegt op

  Nee hoor, dat je prostitutie overal tegenkomt, dat heeft niets met de Vietnamoorlog te maken. Dat zit wel iets ingewikkelder in elkaar. Zou zeggen, lees het verhaal in de link en je weet er meer over. https://www.thailandblog.nl/maatschappij/sekstoerisme-thailand/

 6. Evert zegt op

  Er bestaat een mooie gezegde: “De kaart is niet het gebied”. Hetzelfde de kaart is niet het bos. De kaart is niet die ene unieke Thaise vrouw. Ga in de ontmoeting, laat het denken ga en neem waar in jezelf en laat de ander de waarneming delen. Dan ontstaat er iets unieks. Doorstroming van energie.

 7. Sok Lek zegt op

  In nederland is ook overal prostitutie. Elke grote stad heeft wel een rosse buurt. En er zijn genoeg masssagesalons, en privehuizen, plus escort. Als je nederland zegt in het buitenland denken ze ook gelijk aan de wallen en wiet roken. Maar is dat nederland, nee. Zelfde geld voor thailand. Als je alleen verblijft in pattaya klopt het. Als ik in laksi in de soi van mijn schoonmoeder bier zit te drinken, klopt het niet. Die mensen hebben gewone banen en werken hard, net als hier.

 8. Martin zegt op

  Ik vind dit bericht kort door de bocht en zeer negatief
  Kom al meerdere jaren 6 maanden per jaar naar Thailand en heb nu een farm in Nam noa
  Hier en in deze omgeving is er geen spraken van aangeboden sex of iets dergelijks
  Hier hebben ze respect voor elkaar en zeker voor de vrouw en word iedereen als gelijke behandeld

  • Ruud NK zegt op

   Na 10 jaar wonen in Thailand ben ik van mening dat je binnen een straal van 5 km van elk dorp wel een karaoke bar kan vinden. Vaak achteraf en onzichtbaar en niet enkel voor de muziek.

 9. Hans Struijlaart zegt op

  Ik denk zeker niet dat de prostitutie in Thailand een groot deel te maken heeft met de invasie van Amerikaanse militairen. Prostitutie in Thailand is veel ouder dan dat.
  Het heeft ook voor een groot deel te maken met de Thaise mentaliteit: Zij gaan wat makkelijker met sex om dan gemiddeld een ander land. Thailand staat niet voor niets met stip nummer 1 als het om overspel gaat binnen bestaande relaties. Zowel de mannen als de vrouwen. Ik kom regelmatig in Thailand en prostitutie beperkt zich echt niet tot de bardames en gogobars. De meeste vrouwen die daar werken doen het (buiten het geld natuurlijk) omdat ze hopen een buitenlander aan de haak te slaan die goed voor haar en haar familie kan zorgen. Ik heb menig avontuurtje gehad met kapsters, winkelpersoneel, masseuses en andere niet barvrouwen. Ze gaan daar gewoon een stuk makkelijker mee om als in Nederland. Daarnaast speelt de laksheid van de overheid om er iets aan te doen ook een belangrijke rol. Hoewel officieel verboden in Thailand zal het de regering worst wezen om daar echt iets aan te gaan doen. Er komt flink wat geld in het laatje van de overheid door de prostitutie, dus waarom zouden ze daar iets aan gaan doen.
  Een ander punt is natuurlijk ook de armoede die ook in Thailand nog wel aanwezig is, maar is ondergeschikt als je het vergelijkt met bv Laos. Laos is heel streng wat prostitutie betreft en je ziet daar dan ook geen openlijke gelegenheden zoals in Thailand, daar gebeurt alles heel stiekem. Een ander verhaal is Cambodja, daar rijzen de barretjes als paddenstoelen uit de grond in de toeristische gebieden.
  Ook daar wordt niet streng opgetreden tegen prostitutie en Cambodja is een stuk armer dan Thailand.

 10. Pat zegt op

  Je feitenrelaas kan niemand ontkennen, de redenen waarom het zo is en het geven van een waardeoordeel zijn minder vanzelfsprekend.

  Als er in Thailand zoveel plaats is voor seksualiteit, dan heeft dat mijns inziens te maken met de grote (politiek en filosofische) vrijheid die het land kenmerkt.

  Het boeddhisme is geen Islam (en dat zeg ik met weinig respect voor de Islam) en politiek gesproken is Thailand qua vrij bewegen en vrije meningsuiting een heel democratisch land.

  Seksualiteit en bij uitbreiding prostitutie heeft in elk land ter wereld een belangrijke plaats, alleen wordt er in de meeste landen erg hypocriet me omgegaan.

  Uiteraard is dit gedeeltelijk ook in Thailand het geval (de staat tolereert prostitutie omdat het veel geld opbrengt), maar er speelt toch ook een vorm van liberale visie mee…

  Hoe kan je het anders verklaren dat Thaise meisjes van lichte zeden seks betaalde hebben met mannen op een heel passionele wijze, alsof ze hem al jaren kennen?!

  Iedere man die al een beroep heeft gedaan op een prostituee weet dat je in heel de wereld betaalt voor plastieke seks, koud, kil, en onpersoonlijk…
  Ik denk dus dat Thaise vrouwen gewoon een hoger libidogehalte hebben, maar die overtuiging kan fout zijn.

  Ik ben dus geen expert, maar prostitutie maakt het leven voor vele vrouwen makkelijker en vele vrouwen zien het denk ik vaak als een middel om vroeg of laat de Westerse man van hun leven tegen te komen.

  Tot slot vind ik dat prostitutie in Thailand niet die miserabele uitwassen heeft die je bijna in alle andere landen ter wereld ziet (pooierschap, geweld, uitbuiting, marginaliteit, enz.).

  Het is inderdaad deel van de cultuur, maar je ziet dat vele mensen die Thailand een warm hart toedragen (alleenreizende Westerse vrouwen, hippiekoppels, families, enz.), zich niet storen aan de welig tierende prostitutie.
  In andere landen kom je deze groepen niet tegen omdat het hen enorm stoort.

 11. Erik bkk zegt op

  “Overal waar ik kom in Thailand zie je prostitutie.”
  Dan loop je veel buiten op straat. De gegoede Thai houdt niet van lopen en al helemaal niet in de warmte op straat. Waar ik kom zie ik bijna nooit iets van prostitutie, maar ik loop niet veel buiten in de warmte.

  “De Thaise samenleving is nog altijd een samenleving voor mannen die verdomd weinig doet om de positie van de vrouw te respecteren en de status van de Thaise vrouwelijkheid te ondersteunen.”
  Waar heb je het dan over, 45% van de leiding gevenden in het Thaise bedrijfsleven zijn vrouwen. Thailand berhoort daarmee al jaren in de top 3 landen van de werteld. Die vrouwelijke leiding gevenden uit het bedrijfsleven kom je ook niet op straat tegen. De mannelijke trouwens ook niet.

  Dit neemt niet weg dat er een aantal problemen in de Thaise samenleving bestaan waaronder ook prostitutie. Het onderwijs speelt daarin een grote rol in Thailand en in kombinatie daarmee de bestaande armoede voor grote groepen van de bevolking. Er is weinig cultuur in Thailand die de nadruk legt op het belang van goed onderwijs voor kinderen en al helemaal niet bij de arme bevolkingsgroepen die moeite genoeg hebben om te overleven. Zo anders is dat bij de welgestelden.

  Onderkenning van het belang van goed onderwijs voor je kinderen en het langzaam kleiner worden van de groep armen met de ontwikkeling van Thailand zal er voor zorgen dat de omvang van de prostitutie steeds verder zal afnemen.

  Daarnaast is Thailand een hierarchisch opgebouwde maatschappij met een klassen systeem waarin het moeilijk is op te klimmen. Onderwijs speelt ecvhter ook daarin een grote rol.

 12. Tino Kuis zegt op

  Vijftien jaar geleden bezocht ik in Nederland met mijn vrouw een verjaardag. Daar waren een aantal Nederlands-Thaise koppels. Ik zal nooit vergeten dat op een gegeven ogenblik een jonge Thaise vrouw boos uitriep: ‘Als jullie mannen het over Thaise vrouwen hebben dan hoor ik altijd dat ze goedkoop en makkelijk te krijgen zijn!’

  • Ruud NK zegt op

   Tino, interresante uitspraak. Maar bedoelt de vrouw hiermee niet: “jullie begrijpen onze cultuur niet.”
   Zijn wij niet teveel op kosten/baten gericht in ons denken en de thai meer doen wat ze fijn/plezierig vinden?

   Een andere gehoorde uitspraak dat de bar vrouwen met iedereen meegaan spreek ik tegen. Ze maken wel degelijk hun eigen keuze. Als ze iemand niet zien zitten zullen ze de persoon ongemerkt doorschuiven naar een ander.

   • Tino Kuis zegt op

    Nee, ze bedoelt:’Jullie mannen beschouwen ons als handelswaar’, en ze is daar boos over. Denk je echt dat prostituees hun werk ‘fijn/plezierig’ vinden? De meesten haten hun klanten.

    Ik lees de blogs waar prostituees over hun ervaringen vertellen. Dat staat haaks op wat al die mannen hier beweren. Ik wilde eens een Thaise vrouw aan het woord laten.
    De suggestie wordt steeds gewekt dat vrouwen ook wel lol hebben als prostituees. Natuurlijk proberen ze dat uit te stralen en het zal een enkele keer ook wel zo zijn. Maar de werkelijkheid is voor verreweg de meeste vrouwen een totaal andere.

 13. Patrick zegt op

  Mijns inziens gaat prostitutie hand in hand met armoede, of de idee om snel geld te verdienen.
  Dit is overal ter wereld zo.
  Waar er geen armoede is, is er ook geen rede tot prostitutie.
  Mijns inziens hangt het er vanaf in welke middens je vertoeft om al dan niet met dit fenomeen te maken te krijgen.

  • Fransamsterdam zegt op

   In zijn algemeenheid heeft u denk ik wel een punt.
   Er zijn echter meer dan honderd landen armer dan Thailand en toch zijn in Thailand de grootschaligste prostitutiegebieden te vinden. Er moet dus mèèr aan de hand zijn. Waarom juist in het niet meer zo heel arme Thailand?

 14. Bruno zegt op

  Het is niet omdat dat de perceptie is dat het ook de realiteit moet zijn. Mijn vrouw en ik hebben elkaar niet leren kennen omwille van de sex. Laat mensen maar denken wat ze willen. Als de kwaliteit van hun gedachten (bijna) alleen maar uitgaat naar sex en niets anders, dan zegt dat meer over henzelf dan dat het over Thailand, Thaise mensen, de Thaise cultuur, mn Thaise vrouw en mijzelf zegt. Met andere woorden, met zo’n kwaliteit van gedachten zullen ze niet veel realiseren.

 15. Soi zegt op

  Telkens als ik dit soort verhalen lees krab ik mezelf wat achter de oren, en frons mijn wenkbrauwen. Wat is het dat iemand in deze trant kan schrijven over een land en haar bevolking die hem boeien? Het land en haar mensen boeien de schrijver. Althans: dat is wat @Ronald beweert in de eerste regels van zijn artikel. Het verhaal begint met een bloemlezing van pracht en praal welke te vinden zijn bij de bevolking in dit mooie land. Betoogt hij. Want daar gaat het hem niet echt om. Het gaat hem om een kennelijke “duistere kant” die in de Thaise samenleving rondwaart, en met name de vrouwen in Thailand in de greep heeft. En die duistere kant wil schrijver voor eens en altijd duiden.
  Er wordt na de bloemlezing, na de opsomming van alles wat op hem als overweldigend af komt, een volledige stap opzij gezet om goedkeuring te vinden voor het feit dat hij aldus eigenlijk van plan is die bevolking door het slijk te halen. Zijn redenatie: zo mooi als Thailand is, zo kwalijk is de perceptie over dat land bij mensen in Nederland. Nederlandse mensen hebben een kwalijke perceptie aangaande Thailand. Niet hij, neen, hij houdt immers van Thailand, neen, Nederland zelve! En hoe en wat dat is wil hij wel eens uit de doeken doen. De vraag luidt dan: wat precies is nou waardoor de perceptie van Nederland op Thailand wordt gevoed? Juist! Dat is de alom aanwezige prostitutie.
  De perceptie is niet: in Nederland wonen een groot aantal ho.renlopers en zij komen maar al te graag aan hun gerief in exotische oorden, gebruik makend van aldaar gangbare armoede en ellende.
  Neen, de perceptie is: in Thailand is 25% van de vrouwen werkzaam in de prostitutie, een duistere kant!

  Schrijver van het artikel is aanbeland bij waar hij wil zijn. Ooit door eigen dommigheid stevig gepakt door een Thaise vrouw, haalt hij nu zijn gram. De Thaise Vrouw prostitueert zich in grote getale, en doet dit vanwege een enig belang: de Thaise baht, te genereren om, geheel volgens boeddhistische regelgeving, goede daden te verrichten. Schrijver merkt vervolgens fijntjes op dat diezelfde regelgeving niet wijst op kennelijke negatieve maatschappelijke effecten. Zo krijgt het Bhoedisme nog een sneer mee.
  Immers: het verhaal moet een moraal hebben, toch? Maar welk moraal? Die van schrijver zelve. Hij hanteert derhalve een schrijftrant, doorspekt van verholen kritiek: https://www.thailandblog.nl/?s=Ronald+van+Veen&x=29&y=11
  Schrijver toont daarmee gevangen te zitten in een eigen duistere kant, waaraan hij vooralsnog nog niet in staat is gebleken te ontsnappen.

  • Ronald van Veen zegt op

   @Soi, de verhalen, die ik over Thailand heb geschreven, ten spijt. ik hou van Thailand zo ik ook hou Nederland. Woon hier nu meer dan 5 jaar. Heb veel gereisd in Thailand. Waar ik dan over schrijf is mijn waarneming, hoe ik Thailand ervaar. Mijn waarneming hoeft niet uw waarneming te zijn. Ik heb het over de perceptie zoals die in het buitenland over Thailand heerst. Ik schrijf over mijn eigen waarneming en ik ben niet de enigste gelet op de reacties hier. Ik veroordeel de Thaise vrouw niet sterker nog, als ik in haar schoenen stond zou ik waarschijnlijk hetzelfde doen. Daar zal aan mij best wel een duistere kant zitten maar ik weet hier goed mee om te gaan. Ik vraag mij af of u met dat roze brilletje, wat u op heeft, wel kunt omgaan.

   • eddy zegt op

    Uw waarneming, dat is het punt van uw stelling. De vraag is, waar en waarom gaat u daar waarnemen.

    Ik leef in de provincie Rayong, kom veel in Chantaburi en soms in Trat.

    Rayong, strand van Laem mae Phim, weekend vol met mensen van bangkok, van goedkoop pension tot Marriot hotel. Aantal gogobars = 0

    Chantaburi, bekenste strand is regio van Khlong Khut, aantal gogobars = 0

    Rayong city, ik geloof dat er 1 bar is waar meisjes dansen. Aan het strand tegenover PMY beach resort. Heb een tijdje in het PMY verbleven.

    Trat, was de laatsle keer in Centara Trat, hotel op het strand in the middle from nowhere. Relax, rust, prachtig. Bars in de buurt = 0

    Van alle koppels dewelke ik ken hebben de meeste Thaise vrouwen een Master degree. Meeste hebben positie in een bank, boekhouders en sommige zijn advokaat, en hier en daar een huisvrouw.

    Ik weet dat pattaya en patpong bangkok bestaat. Maar voor mij zijn dat de uitzonderingen, niet de regel.

    • Sir Charles zegt op

     Daarom gaan ook velen, Thai zowel farang naar het kleine plaatsje Ban Chang (Rayong-provincie) omdat ze in de jouw genoemde plekken niet terecht kunnen. 😉 Weliswaar geen gogo’s daar maar wel degelijk beerbars waar dames aanwezig zijn, niet anders dan in het beruchte grote Pattaya. Zo is daar de zogenaamde ‘Ban Chang-strip maar ook elders zijn enkele gelegenheden te vinden.

     Heb er enkele jaren gewoond.

     Meen dat er zelfs uit Pattaya georganiseerde ‘reisjes’ daar naar toe worden aangeboden.

    • Kees zegt op

     Eddy,

     als je echt eerlijk wil zijn moet je ook vermelden dat zowel Klaeng als Ban Phe uitpuilen van de karaoke tentjes (te herkennen aan de kerstverlichting ‘s avonds). Daarnaast lopen er in Laem Mae Phim genoeg meiden rond die er meerdere sponsors op na houden. Go go bars heb je er inderdaad niet.

   • Soi zegt op

    Door de jaren heen dat ik in TH woon, heb ik bemerkt dat vele farang verkondigen zich genomen voelen door de Thaise vrouw. Per definitie is zij dan afkomstig uit en werkzaam in de prostitutie. Dat argument is dan meteen het meest makkelijke om eigen blazoen schoon te houden van blamage. Niet de Farangman is het die scheve schaatsen berijdt, neen: het is de Thai vrouw die duistere zaak bedrijft. Nogmaals: ik krab me altijd achter de oren bij het vernemen van zoveel naïef handelen. Hoe kan het toch dat de Farangman zo vaak en in zo vele situatie als lijdend voorwerp te voorschijn komt? Is hij zo onnozel en zo weinig onderlegd? Kijk ik daarmee door een roze bril? Heb ik die überhaupt op? Ik dacht het niet, want is het niet een feit dat als men het nodig heeft de ander als roze te betitelen dat men met een gebrek aan argumenten kampt? En dat dan ook maar afwentelt op de ander? Waar ik woon in TH zijn er ook karaoke en soapie mogelijkheden. Idem short time, park spots en ordinaire prostitutie. Zoals ook tussen Groningen en Maastricht. Dat is het punt niet. Het punt is de in dit geval Thaise vrouw te moeten betichten van het hebben van een duistere kant, terwijl even goed de Farangman als gebruiker hiervan beticht kan worden. Dus nogmaals: hoezo en waarom weer eens de Thaise vrouw op de korrel genomen? En is dat eigenlijk niet de zoveelste belediging aan haar, en indirect aan meerdere bloglezers, daar waar zij met die Thaise vrouw in respectvolle relaties verkeren?

 16. Yvan zegt op

  In deze vele reacties hierboven mis ik toch een aantal redenen, die ik al jarenlang van vele vouwen in het publieke leven in Thailand hoor.
  1. Het niet gebruiken van anticonceptie bij vaak erg jonge thaise meisjes heeft bij velen voor een kind op jonge leeftijd gezorgd. Vaak zijn ze niet getrouwd met of later in de steek gelaten door de vader van hun kind. Want ontelbare keren hoorde ik het verhaal :” him gambling, him no working, him butterflying, him beating me, etc” De financiele zorg voor het kind en voor “maman en papa taking care of my baby” maakte van hen zelfstandige sexwerkers.
  2. Een opvatting uit het boedhisme over de waarde van het lichaam speelt ook een zekere rol : de voeten zijn het minst waardevol, het hoofd het meest. Met voeten en handen komt men aan de kost en met sex daar tussenin kan men ook aan de kost komen indien nodig. En met een wai naar het boedhabeeld vraagt ze om vergiffenis telkens ze met haar werk in de bar begint of voor ze meegaat met de farang.
  3. Als ik zeg dat in Belgie kinderbijslag in dat geval naar de alleenstaande moeder gaat en dat mannen verplicht zijn tot het betalen van alimentatie, dan beweren de meesten dat het ontbreken van deze financiele steun in Thailand hen tot sexwerk verplicht.

 17. eddy zegt op

  Pas op met zulke beweringen, het geeft enkel een inzicht in je eigen donkere plekjes en je eigen donkere sociale leven.

  Doet me denken aan de mensen dewelke naar Ibiza of Benidorm op vakantie gaan, meestal voor sex, drugs and rock & roll, en dan Ibiza en Benidorm als basis gebruiken om Spanje te beoordelen. EN oh, overal waar ik keek in spanje, halfnaakte mannen en vrouwen.

  Ieder land heeft zijn donkere kanten, het is nog altijd wijzelf dewelke beslissen of we die donkere kanten willen opzoeken of niet. Je beoordeelt Nederland toch ook niet voor de walletjes in A’dam.

  Je moet concentratie plekken niet gebruiken om het volledige land en zijn bevolking te beoordelen. En de vraag stelt zich dan, waarom heb jij beslist om deze plekken te bezoeken?

  Maar wij zijn heel goed in het drukken van een stempel. Ben je getrouwd met een Russische of Oekrainse, dan is het ook alleen maar voor het geld. Of met iemand uit Afrika, ook voor het geld. En indien met een moslim, dan moet enkel voor een europees paspoort zijn.

 18. Mark zegt op

  Ik mis in het stuk en in de reacties de invloed van polygamie.

  Polygamie werd in Thailand relatief kort geleden afgeschaft, lees wettelijk verboden. Tot 1 oktober 1935 was de polygame samenlevingsvorm “geregeld” in het Thaise burgerlijk wetboek, zoals het monogame huwelijk vandaag in de meeste landen de juridische verhouding tussen “koppels” regelt.

  Polygamie was in het Thailand van voor 1935 echter voorbehouden aan de heren die over voldoende vermogen beschikten … in diverse betekenissen 🙂

  Dat die roemrijke lange traditie, nu ze wettelijk verboden is, buitenshuizig welig tiert, hoeft niet te verbazen. Temeer omdat de welstand steeg en de weliswaar illegale praktijk vlotjes gedoogd wordt.

  Om alle onwereldse heren een illusie armer te maken: Hoogst uitzonderlijke nymfomanie buiten beschouwing gelaten, gaat het bij de dames van lichte(re) zeden, ook in Thailand, steevast om geld en niet om lust. Het omgekeerde maken klanten zich enkel wijs voor eigen welbevinden/gemoedsrust 🙂 Het gaat ook in deze “economische sector” uiteraard om geld. Moreel wordt misschien allemaal een beetje “gevoeliger” omdat “Geld, Gat en God” nergens dichter bij mekaar aanschurken.

  Het zou ook best kunnen dat de van kindsbeen in gedienstig lachen getrainde Thaise meiden, later ook beter kunnen “faken”. Who knows? Oefening baart kunst.

  Veel meiden in prostitutie lossen schulden af. Niet altijd van henzelf, soms ook van familieleden. In Thailand is in internationaal perspectief de overheidsschuld relatief laag en de private schuldgraad hoog.

  Schuldoverlast maakt de meiden “eigendom” van de pooiers. Ze moeten pezen tot de schuld plus het beoogde rendement bij de pooier is ingelost. In niet toeristische steden en in de plattelandsdorpen is dit in regel de “arbeidsrelatie” ongeacht of het op de stoep, in de bar, in de karaoke of in de nuad begint. Mogelijk is er in grote toeristische centra meer “vrije markt” voor freelancers. Internet “dating” schept ongetwijfeld ook meer ruimte voor freelancers.

 19. Sir Bogdiver zegt op

  Ik woon nu bijna 33 jaar in Thailand. Thaise vrouw en 2 volwassen half Thaise kinderen. Permanent resident.

  Een paar opmerkingen.

  1) Kinderprostitutie komt voor maar is uiterst zeldzaam EN wordt streng vervolgd. Je zult er nooit zomaar tegen aanlopen.

  2) Thaise prostituees worden nooit door armoede gedwongen. Met de huidige werkgelegenheid situatie kan iedereen zonder al te veel moeite een baan vinden. Praktisch geen enkele baan betaald minder dan 12-15000 Baht (Euro 3-400) pm. Dat is niet veel maar voor een Thai genoeg om van te leven indien nodig. Ter vergelijking, het gemiddelde salaris in Roemenie is 450 Euro pm.

  3) Het is maar de vraag wie het meest wordt uitgebuit. De vrouw die 48 uur per week in een fabriek werkt for 15.000 Baht per maand of de vrouw die een paar keer per dag korte tijd op haar rug ligt voor 50-100.000 Baht per maand. Zolang je geen moreel waarde oordeel hebt is het antwoord duidelijk. Bij de oude Romeinen stonden prostituees in hoog aanzien. Het hangt er maar vanaf waar en wanneer je leeft.

  4) Toen ik in begin 1983 in Phuket ging wonen werkten de meest protituees in bordelen in Phuket Town en hadden vooral Thaise mannen als klant. Toen de touristen begonnen te komen veranderde dat en kregen ook meteen beter betaald en betere werkomstandigheden.

 20. pepijn lempke zegt op

  prostitutie is het oudste beroep ter wereld, in de Thiase maatschappij heeft het een belangrijker rol in de samenleving dan bv hier in Nederland.
  Vaak is het een keuze die de meisjes en jongens nemen, om voor hun familie te zorgen, soms is het ook mensenhandel…er is ook een zeer donkere onderwereld in Thailand.
  Hoe je het ook goed praat of niet, prostitutie is nooit goed voor iemands karakter, je denkt dat je je ervoor kunt afsluiten, dat gaat niet en na een tijd krijgt iedereen problemen met je zelf te verkopen…
  Ik jou van Thailand , ik kom er elk jaar..maar deze kant van dit prachtige land is absoluut niet aan mij besteed, en ik vind het triest dat prostitutie zo een belangrijke rol speelt…tja het is geld verdienen op een makkelijker manier dan in een fabriek te werken voor minder…maar een mens kan geestelijk tot een bepaalde grens wat aan.
  Kijk naar de oudere uitgerangeerde prostituees die op markten of zoiets nog wat proberen bijteverdienen, ze zien er dood uit, het licht is uit hun ogen gegaan, de vreugde om nog een leuk leven te leiden is weg.
  dat doet prostitutie met een mens….

 21. Rob zegt op

  Als gay kan ik makkelijker afstand nemen van de volgens mij vooral negatieve reacties en oppervlakkige artikel. Er staan wel een paar goed onderbouwde reacties in van Sir B., Soi en Rori, daar heb ik niets aan toe te voegen.

 22. Danzig zegt op

  Eerst het volgende: Thailand is zoveel meer dan prostitutie maar ze komt echt overal voor en is ook buiten de traditionele uitgaanscentra voor farangs toegankelijk. Ik ben vaak alleen door het hele land rondgereisd, meestal per auto, en als je ‘s avonds langs de toegangswegen naar een stad de gekleurde lichtjes ziet branden in een ogenschijnlijk woonhuis, dan weet je wel hoe laat het is. Dat was in Bueng Kan, een verre uithoek in Isaan waar geen farang voor de seks komt. In de plaatselijke disco “Drift” staat het jonge Thaise publiek te dansen of het een disco in Bangkok of Pattaya betreft. Hier ook geen farang (behalve ondergetekende), maar wél ‘coyote girls’ die in hun bikini op het podium staan te dansen om vervolgens met mannelijke bezoekers aan te pappen. Ik was daar met een ingevlogen vriendin uit Phuket, maar had daar anders ook als farang wel kunnen ‘scoren’ (betaald of onbetaald). Geheel aan de andere kant van het land, in het zogenaamd gevaarlijke Narathiwat in het islamitische diepe zuiden, werd ik op mijn verzoek door een vriendelijke jongeman middels een motosai naar een straatje vol met karaokebars gebracht. Hier geen dames uit Isaan maar uit Laos – want louter Thaise clientele – en uiteraard geen farang! Toch was het ook hier voor mij zeer wel mogelijk mij van elk gerief te laten voorzien. Ik wil maar aangeven dat je ook in de zgn. Thaise gelegenheden niet altijd onwelkom bent, al kan dat gek genoeg in bv. Pattaya of Patong juist anders zijn. Maar waarom zou je dat daar opzoeken? In Pattaya met zijn duizenden bars en disco’s is er voor de ‘wandelaar’ al keuze genoeg en in Bangkok wordt je de toegang tot de soapy massagesalons (ook buiten het Sukhumvit-gebied) echt niet ontzegd.

  Toch steekt het mij een beetje dat Thailand steeds weer geassocieerd wordt met prostitutie en – wonder, o wonder – die artikelen blijven gretig aftrek bij de lezers vinden. Zie het aantal reacties bijvoorbeeld. Zo zal er nooit wat aan het beeld wijzigen bij de leek dat het – excuses voor mijn taalgebruik – één grote hoerenbende is en elke Thaise vrouw te koop is. Zelfs die 25% die door de auteur in het naschrift genoemd wordt betwijfel ik ten zeerste. Volgens mij is dat percentage toch wel lager, als ik naar Thailand als geheel kijk. Dat in Pattaya die 25% ruim wordt overschreden, tja… daar hoef je geen statisticus voor te zijn!

 23. Moderator zegt op

  Iedereen bedankt voor de reacties, wij sluiten dit onderwerp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website