Sommige Thais hebben nieuwe zondebokken gevonden in mede-Thais die uit het buitenland zijn teruggekeerd door ze te demoniseren in coronavirus-Thailand. Het zijn de nieuwe paria’s, beschuldigd van het importeren en verspreiden van het coronavirus naar het koninkrijk, opzettelijk of niet. Wat vorige week gebeurde was onaangenaam en schandelijk voor Thailand.

De 158 Thaise repatrianten, die in de nacht van 3 april in Bangkok waren geland, zouden oorspronkelijk door de staat in quarantaine worden gehouden. Na meer dan vijf uur vastgezeten te hebben op het vliegveld zonder te weten wat de volgende stap was, raakten ze van streek en weerbarstig. Onder druk gaf een generaal-majoor die het regeringsteam op de luchthaven leidt, toe en besloot hen de luchthaven te laten verlaten om naar huis te gaan.

De media doken op dit incident en meldden dat deze Thais gevlucht waren voor de quarantaine. Daarop werd een lange lijst van de 158 Thais met alle contactgegevens online gezet en de heksenjacht kon beginnen. Van hogerhand kwam daarna de eis dat al die mensen zich moesten melden voor een 14-daagse quarantaine. Uiteindelijk werd aan die eis voldaan, vrijwillig of niet. Deze 158 Thais werden gebrandmerkt als onverantwoordelijk, een bedreiging niet alleen voor de algemene gezondheid, maar ook tegenover de bevolking.

Een online burgerwachtbrigade ondersteunt de blokkering van de luchthaven door de regering, die sindsdien is verlengd tot 18 april. Dit leidde ertoe dat tientallen Thais strandden op luchthavens in Tokio, Amsterdam en Doha, waardoor ze een groter risico liepen besmet te raken. Anderen die hun weg naar luchthavens hebben bereikt, zijn in het buitenland gestrand in landen over de hele wereld, ondanks dat ze als Thaise burgers alle rechten hebben om terug te keren naar hun thuisland.

Het aantal Thais dat naar huis wil terugkeren, maar te horen krijgt dat het tot na 18 april moet wachten, is volgens de regering meer dan 10.000. Ondertussen zijn ambassades in Bangkok van veel Europese landen waar beduidend meer infecties en dodelijke slachtoffers voorkomen, druk bezig geweest met het regelen van repatriëringsvluchten om hun landgenoten naar huis terug te laten keren terwijl Thais in het buitenland van de Thaise overheid moeten wachten.

Een Coronavirus-fobie, of COVID19-fobie, steekt de kop op met de stigmatisering van mensen van wie wordt vermoed dat ze een hoog infectierisico lopen, zoals nog nooit in Thailand is gezien sinds de eerste jaren van de verspreiding van hiv-aids, decennia geleden.

Nu wordt iedereen die ervan verdacht wordt een hoog risico op coronavirusinfectie te lopen, of het nu Thais zijn die onlangs uit het buitenland zijn teruggekeerd of buitenlandse toeristen in Thailand zijn gestrand, niet alleen met angst en minachting, maar met haat behandeld. Ironisch genoeg kan dit ertoe leiden dat die mensen zich schuilhouden waardoor er meer infecties kunnen ontstaan

Zelfs terwijl sommige Thais bang zijn dat toeristen het virus zullen verspreiden, onderwierpen de autoriteiten tot voor kort buitenlanders die in Thailand woonden aan een surrealistisch visumverlengingsritueel.

Drommen buitenlandse toeristen die dicht in de rij stonden in plaatsen zoals Chonburi, Koh Samui en Koh Phangan voor visumverlengingen werden een normaal verschijnsel en riskeerden massale infecties, terwijl de regering zojuist direct automatische visumverlengingen had kunnen aanbieden zonder iemand in gevaar te brengen.

Dit is niet alleen dom, maar ook een schande voor Thailand. Het duurde tot woensdagmiddag voordat de regering een algemene visumverlenging aan deze mensen, inclusief migrerende werknemers, verstrekte. Maar duizenden zijn helaas al in gevaar gebracht door de vertraging van de regering.

Dit staat ver af van het imago van Thailand als toeristisch paradijs en waar opeenvolgende regeringen en het publiek de afgelopen decennia zo hard hebben gewerkt om niet alleen Phuket, maar ook Bangkok, Chiang Mai tot ‘s werelds beste toeristische bestemmingen te maken.

Vorige maand meldden lokale media ook dat een verpleegster in Bangkok klaagde dat ze verontrustende blikken van anderen had gekregen terwijl ze haar uniform droeg en voedsel kocht op lokale markten. Voor sommigen worden medische professionals niet gezien als mensen die zich opofferen voor het publiek, maar potentiële virusdragers.

Thais moeten hun anti-coronavirus-hysterie verminderen voordat het uit de hand loopt, voordat het diepe sporen van discriminatie en verdeeldheid in de samenleving zal achterlaten.

Het is tijd om te praten over onverdraagzaamheid, door coronavirus veroorzaakte massahysterie en niet alleen hoe je een mondkapje goed draagt ​​of de handen wast.

De komende maanden worden naar verwachting nog duizenden geïnfecteerd en niemand verwacht eerder dan tegen het einde van het jaar een vaccin. Thais zullen moeten leren leven met niet alleen geïnfecteerde mensen, maar ook met mensen die risico lopen zonder hysterisch en discriminerend te worden.

Dit redactioneel commentaar van Pravit Rojanaphruk, Senior Staff Writer, kunt u in het Engels lezen op:

www.khaosodenglish.com/

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “‘Laten we niet hysterisch worden door de coronavirus’”

 1. Rob V. zegt op

  Ojee daar zwaait weer iemand met het vingertje, we zijn wel te gast hoor! Oh, het is een Thai. Nou dan geef ik Prawit groot gelijk. Helaas kan niet iedereen de kalmte bewaren, rustig anderen aanhoren en dan wel overwogen tot beslissingen komen. Zie inderdaad de angst of zelfs haat jegens mensen die van buiten komen (Thai en buitenlanders), of is het de wens om een schuldige aan te wijzen, zo dat op de zaak te krijgen? Net zoals de Thai lang een maskertje droegen maar vervolgens een paar centimeter van elkaar opeengepakt stonden ipv een paar meter? Dat dit dan zelfs averechts kan werken, tja.. rationeel denken is al lang het raam uit.

  Die Thaise officier die na uren de Thaise repatrianten naar huis liet gaan onder voorwaarde dat ze daar in quarantaine zouden gaan heeft nagedacht. Maar die man is inmiddels op een zijspoor gezet, gestraft omdat hij gingen denken ipv wachten op verdere instructies van boven en vervolgens klakkeloos de bevelen op te volgen.

  Een verslag van een terugkerende Thai uit Amsterdam en de chaos staat hieronder (stukje vertaald):

  “5 uur gingen voorbij en ambtenaren kwamen ons vertellen dat er een nieuwe regel was aangenomen terwijl we in de lucht waren, dat iedereen die in Thailand landt een 14-daagse quarantaine moet doorlopen (niet thuis). Kort daarna, zij liet ons in de rij gaan staan ​​om onze ingecheckte bagage op te halen. De ambtenaren konden geen vragen beantwoorden over wat we hierna gingen doen. Ze wisten het waar ze ons heen zouden brengen, verdorie, ze wisten niet eens welke carrousel onze bagage stond te wachten”

  En verder op in het verslag, zo’n 11 uur later zonder fatsoenlijk eten of drinken, komen ze met bussen bij een hotel aan: “Dit was de eerste keer dat we werden geïnformeerd over de details van de manier waarop we in quarantaine zou worden geplaatst. Elke kamer heeft 3 personen. Er zijn slechts 2 bedden die ongeveer 1 meter van elkaar verwijderd zijn en de 3e persoon moet op de grond slapen. Niemand mag zijn kamer onder iemand verlaten omstandigheid gedurende 14 dagen.”

  Kortom dr autoriteiten maakten er een zooitje van, het plan was om mensen, vreemden van elkaar met 3 personen voor twee weken op een 2 persoon kamer op te sluiten. Dat in dergelijke chaos een hoge lief mensen maar naar huis stuurde voor zelf quarantaine lijkt mij geen slechte actie. Maar de staat moet overal grip op hebben, daadkrachtig op willen treden, de spierballen rollen en ging dat dus mooi niet door.

  Voor het hele verslag zie: https://docs.google.com/document/d/10GsRLntAI78fv2A1jCJ4HUJqcrHTbtqavGDCDQmhtbY/mobilebasic

  • chris zegt op

   Misschien kun je eens nadenken over de mogelijkheid dat het volgende gebeurd is:
   1. Het eerste toestel dat op 3 april landde kwam uit Amsterdam. Aan boord vooral modale Thais die geliefden in Nederland of wellicht Belgie hadden opgezocht (zie de andere posting)
   2. Instructies over quarantaine waren juist die avond gewijzigd. Daarvan waren zowel de reizigers als de Thaise medewerkers van verschillende instanties niet (goed) op de hoogte. Dat gebeurt in een situatie van chaos naast het feit dat in Thailand vooral de informele weg wordt bewandeld voor communicatie. Papier volgt altijd later (en wordt niet gelezen). Heb zelf 1 keer in zo’n situatie verkeerd (SARS in China) en daar heerste ook chaos. Niks bijzonders in rampsituaties.
   3. De reizigers in het eerste toestel lieten zich na uren afvoeren en belanden in de situatie die jij schetst.
   4. Het tweede toestel die avond kwam uit de USA en vervoerde vooral Thaise studenten die in de USA studeren. Niet de modale Thai want die kan dat niet betalen, integendeel. Kinderen van de elite. Deze kinderen en hun wachtende ouders (of de chauffeur) pikten het niet dat zij niet naar hun comfortabele huzien en condo’s in Sukhumvit, Sathorn of qwellicht Hua Hin of Khao yai konden gaan zoals zij verwacht hadden maar in een simpele accommodatie in quarantaine moesten voor zelfs 14 dagen.
   5. Vervolgens volgen uren van telefoontjes, tweets en appjes naar hoog-geplaatsten die de orders van de officier op het vliegveld om zeep kunnen helpen. Dat heeft na uren succes. Men kan naar huis.
   6. Prayut is ziedend want is in dit hele verhaal niet gekend. Hij is omzeild en iemand (wie, das wel interessant volgens mij?) heeft blijkbaar zoveel macht (en meer dan de PM) dat de dienstdoende officier op het vliegveld van mening verandert. Als je Thailand een beetje kent haalt de man het niet in zijn hoofd om zelfstandig een order van de PM te negeren ook al is die order zeer recent. Maar blijkbaar kon hij de andere order (of dringend verzoek) niet naast zich neerleggen.
   7. Prayut schrijft een spoedveradering uit om 9 uur ‘s ochtends.
   8. De naar huis gestuurden moeten zich voor 18.00 uur melden (om in quauantaine te gaan; hulde voor Prayut?) en de officier op het vliegveld wordt op non actief gesteld en een onderzoek loopt. Daar hoor je nooit meer iets van.

   Wat denk je: zou dit ook gebeurd kunnen zijn?

   • Rob V. zegt op

    Ja hoor Chris maar dat is ook slechts speculatie met aannames (Thai uit EU = modaal, Thai uit USA = HiSo). Terwijl een ander scenario net zo goed kan zijn dat de passagiers niet zoveel van elkaar verschilde en de hoge pief om andere redenen akkoord ging met thuis quarantaine. We kunnen dus zo diverse scenarios schetsen. Ga ik hier nu niet doen. Misschien komen er nog wat verifieerbare feiten boven tafel?

    • Rob V. zegt op

     Okay, nog 1 gedachte dan: als er Thai met indirecte of directe connecties tot op zeer hoog niveau in zo’n vliegtuig zitten en deze wel eventjes gaan bellen om een generaal-majoor onder druk te zetten (de CEO van 1 van de bedrijven waar veel generaals in zitten? Een hogere generaal? Of.. vul maar in). Zouden we dan niet moeten verwachten dat die ene HiSo door mag en de rest niet? Een oogje toe knijpen voor enkele mensen gaat wat makkelijker dan een vliegtuig vol mensen. Of was iedereen aan boord HiSo?

 2. Rob V. zegt op

  Zijn de Thai die niet eerst nadenken voordat zij doen of hun mond openen wel echte Boeddhisten? En daarmee wel echte Thai? 😉 Boeddha benadrukte immers dat je eerst moesten denken en pas te handelen als je daarmee geen schade aanricht. De rationaliteit het raam uit, doen zonder te denken, zonder de boel rustig te laten bezinken is dus tegen zijn raad in. Denken dan pas doen. Een gezonde raad maar veel mensen grijpen te snel naar actie of reactie. Dan zien we zelfs weleens terug op dit blog. 😉

  Nb: voor wie ik het uit moet spellen, dit is met een knipoog geschreven. Het zou bespottelijk tot ronduit racistisch zijn als ik de Thai als volk serieus een verwijt te maken. Maar ik ben al eerder verkeerd begrepen, bijvoorbeeld mijn opmerking ‘Als pinguïns op elkaar staan’, wat verwees naar afstand en niet naar gedrag. Als iemand hier of over iets anders uitgebreider wil praten mailen ze me maar op Robrakthai apenstaart gmail punt kom.

 3. HansNL zegt op

  Lijkt allemaal verdacht veel op wat er in China gebeurt.
  Je zou haast gaan denken dat er een soort verband is tussen China en Thailand.
  Net als die minister die van zijn haat liet blijken tegen farang, oftewel “barbarians”.
  Wordt er niet leuker op in Thailand.
  Na vijftien jaar begint het toch wel te kriebelen

 4. albert zegt op

  3 dagen in quarantaine in Bangkok.
  Zoals beloofd ,een vervolg.
  Een terugblik :Een goede ontvangst en opvang in Amsterdam op 11 april door de Thaise Ambassade personeel. Niets dan lof.
  Bij aankomst in Bangkok ,toen werd alles anders. Een colonne van ongeveer 200 militairen en politie ontvingen de groep van 15 personen. In het blog en de video ,welke op Thailand Blog stond geeft een beeld.
  Alle koffers werden bespoten en zelfs de schoenen van de begeleiders (politie en militairen).
  In 1 bus onderweg met loeiende sirenes met een 10 tal auto’s ervoor en er achter naar het genoemde hotel.
  Ontvangen door een grote groep,waaronder een arts .Allen met grote maskers op .
  Temperatuur meting vond plaats (en ja wat wil je de temperatuur is natuurlijk door het verstoorde dag en nachtritme en de vlucht anders ,dan in een normale situatie.
  2 personen werden naar het ziekenhuis gebracht .
  Direct naar de kamer gestuurd en opgesloten. Geen contact met de buitenlucht en 24 uur per dag bewaking voor het hotel en zonder toestemming mag men de kamer niet verlaten.
  Drie maal per dag door een personeelslid ,bakjes met eten voor de deur gezet.
  Hoe is ze eronder :
  Bizarre vertoning en inderdaad een fobie voor deze personen die in quarantaine zitten.
  Een lijst met inrichting van de kamer werd overhandigd met een bedrag die betaald moet worden als er op de een of andere manier iets mee gebeurd.
  Geen goede wifi verbinding en ze verzocht of iemand een telefoon kaart wilde kopen.
  Tot op heden nog geen resultaat en wat nu uitmondt in telefoonkosten van over de 500 euro via KPN .
  Vandaag een corona test (mondslijmvlies ) verricht en gelijk weer naar de kamer gestuurd.
  Geen intermenselijk contact ,geen buitenlucht ,geen afleiding ….
  Wat is het nut van deze actie.
  Angst ? Onwetendheid ? Zeg het maar.
  Zelf het gevangenis beleid in Nederland is humanitair in vergelijking met dit bovenstaande.
  Hoe houdt ze dit vol .
  Wordt vervolgd.

 5. endorfun zegt op

  Wanneer gaan sommigen, van welke ethnie men nu ook is, beginnen beseffen van waar het virus afkomstig is ? Daar onstond het, en daar is het, via hun toeristen, beginnen de Wereld rondgaan. En die toersiten zijn massaal naar Thailand gegaan, en hebben het daar verspreid. Dat men de schuld zoekt, waar die te vinden is.

  • Rob V. zegt op

   De lakse Thaise overheid die na de eerste ziektemeldingen van Chinezen toeristen nog weken langs niets deed? Ik acht de kans klein dat Prayut en zijn ministers zullen erkennen dat ze schuld hebben en dat diverse paniekerige ad-hoc maatregelen (bijvoorbeeld de gezondheidsverkaringen, Thaise ambassade verklaringen, winkels ‘s nachts dicht, tirades dat klote farangs vies zijn en op moeten rotten) nergens op sloegen of slaan

 6. jean pierre zegt op

  En toch zijn er Thais uit Indonesie kunnen terugkeren waarvan +/- de helft het coronavirus in zich had. Hoe kan dat?

 7. Khunrobert zegt op

  Wie denkt er nog steeds, dat er in Thailand boeddhisme bestaat, nou sorry: heeft nooit bestaan. Het echte boddhisme bestaat in India, Nepal etc, maar niet in Thailand. In Thailand heet dat Animisme, wellicht interessant voor velen om daarvan de betekenis eens op te zoeken, waarschijnlijk begrijpt men dan wat zich in Thailand afspeelt.

 8. Hans Pronk zegt op

  Ja, in Thailand gaan de acties soms duidelijk te ver met allerlei kwalijke gevolgen. Maar het kan nog veel en veel erger. In India is het gedurende 3 weken verboden je huis te verlaten. Die maatregel werd pas 4 uur van te voren bekend gemaakt. Op z’n zachts gezegd niet goed overdacht. Mensen die per trein onderweg waren moesten maar naar huis lopen, soms honderden kilometers. Onderweg werden ze af en toe in elkaar geslagen door de politie omdat ze in overtreding waren. De voedselvoorziening lag natuurlijk ook op z’n gat. En nog veel meer, lees maar: https://www.zerohedge.com/health/welcome-indias-hunger-games
  Ik kon het eigenlijk niet geloven maar als je even zoekt op internet vindt je meer van dergelijke verhalen.
  In Nederland willen ze een app introduceren (nog niet verplicht gelukkig) die aangeeft of je de afgelopen week binnen een straal van anderhalve meter bent geweest van een drager. Daar krijg je vervolgens bericht van met het advies (verplicht?) om in quarantaine te gaan. Wat zijn de gevolgen voor een gezin als er één gezinslid zo’n bericht krijgt? Dan valt het in Thailand allemaal nog mee. Iedereen kreeg gelukkig voldoende tijd om zijn drankvoorraad aan te vullen, om maar wat te noemen.

 9. Leo Th. zegt op

  Albert, ik kan mij de hulpeloosheid van jou en je vriendin levendig voorstellen. Over de telefoonkosten wil ik nogmaals wat opmerken. Afgelopen zaterdag (11/4) schreef je dat bellen naar Nederland € 545 had gekost. Nu vermeld je dat je vriendin nog steeds geen Thaise simkaart heeft kunnen bemachtigen en dat bellen via de KPN tot op heden meer dan 500 euro heeft gekost. Op 11/4 adviseerde ik om je vriendin een voordeelbundel te laten activeren op haar Nederlandse simkaart. Zonder voordeel kost bellen vanuit Thailand naar Nederland via KPN € 1,00 p/m. (Ontvangen gesprekken, wanneer jij haar opbelt overigens de helft, € 0,50). Er van uitgaande dat het KPN abonnement van jouw vriendin niet beëindigd is kan zij ook vanuit Thailand zeer eenvoudig een voordeelbundel aanschaffen. Zij hoeft enkel een sms te sturen naar nummer 1266 met de tekst: VOORDEEL 500 AAN
  De kosten van deze bundel zijn € 39,99 en daar krijgt zij 500MB/sms/belminuten voor tegen een gereduceerd tarief. Een telefoongesprek kost dan maximaal € 0,10 p/m. Eventueel, én aan te raden, kan zij ook een Extra Bundel activeren (in mijnkpn app), waardoor zij een sms’je ontvangt wanneer zij 50, 75 en 100% van haar bundel heeft bereikt. Zodra de bundel op is stopt internet automatisch, dit heet Bescherming Internetkosten. Wilt zij toch verder internetten dan kan zij een nieuwe bundel aanschaffen of een sms’je naar 1266 sturen met de tekst: BESCHERMING UIT waardoor zij tegen het normale (dure) tarief verder kan internetten. Uiteraard wens ik jullie heel veel sterkte toe!

 10. Johnny BG zegt op

  Nu ben ik eigenlijk benieuwd wie er niet zo hysterisch moet worden. Ik heb het vermoeden dat ze de mensen de mensen achter de zwakke afhandeling op het vliegveld bedoelen zoals Rob V. terecht schetst maar ook op het platteland werden sommige hysterisch vanwege de terugkeer van Thai uit Zuid Korea. Tenzij Channel 3 ook in het complot zit en fake news heeft uitgezonden.
  Hysterie komt in alle lagen van de bevolking voor maar dat wordt in de column naar mijn idee niet helemaal duidelijk gemaakt of de machthebbers hebben de mensen op het platteland nu echt laten zien dat ze beinvloedbaar zijn.
  Het gevaar komt eraan en deze personem zoeken we…en vervolgens lopen ze in de val vanwege het ontbreken van kennis.

  Anderen zijn veel meer op de hoogte van zulke zaken maar ik dacht er even aan met in gedachte de rode hemd kampeerders in Bangkok tijdens een andere crisis.

 11. Jager Bert zegt op

  Jammer bovenstaande reacties.
  Lijkt toch op discrimineren.Net zoals in het begin van de crisis . In Europa werden Aziatische mensen om die redenen gefusioneerd en uitgescholden. Terwijl de Aziatische gemeenschap , stil en zwijgend bleef en blijft.Dit omdat ze altijd stilzwijgend hun lot accepteren. Pas op dat wij daar niet aan nee doen. Het virus is zoals elke pandemie niet te stoppen . Nu door wereldwijde verplaatsingen binnen enkele uren gaat het snel en we wonen op een kluitje.
  Let wel de Spaanse griep verplaatste zich ook wereldwijd vanuit Kansas USA.
  Laten we geen schuld geven aan degenen die het ongewild onbewust verspreiden. Intensieve contact tussen mens en dier zal altijd blijven.

  • Rob V. zegt op

   Aziaten die stilzwijgend hun lot accepteren?? In Nederland en andere witneus landen hebben ze terecht via sociale media en de mainstream media aan de bel getrokken omtrent discriminerende, racistische tot ronduit hatelijk reacties van bange witneuzen. Of wat te denken van de jaren 20 vorige eeuw in Thailand waar de Thaise bevolking zeer ver ging in kritiek op hoger geplaatste in de maatschappij aan toe, tot aan de koning toe. Mede daar door ook de revolutie van 1932. Zelfs onder de dictaturen van de koude oorlog waren er groepen can verzet (communistische partij maar ook studenten). Is dikwijls uit de hand gelopen, 1973, 1976, 1992 en diverse maken in deze eeuw. Zie ook de hele Thaise schrijvers van boeken waaruit blijkt dat men het lot niet stilzwijgend accepteer. De Thai en andere Aziaten zijn net mensen, ze trekken wel degelijk hun mond open of houden andere vormen van protest en pogingen om hun situatie te verbeteren. Als je het mij vraagt moet je beeld van ‘de Aziaat’ wat bijgesteld worden.

   Uit de rest van je betoog neem ik gelukkig wel aan dat je opstaan voor je situatie een goed iets vind mits zonder uiting van geweld of haat.

   Wat leesvoer uit de oude doos, helaas zijn de spotprenten weggevallen:
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/beeldend-uitgedaagd/

 12. Diederick zegt op

  Geef ze eens ongelijk. In Nederland gingen ook stemmen op om na de uitbraak vluchten uit China te weren, en mensen wilden niet meer naar de afhaalchinees.

  Nu een beetje naar de Thai wijzen, omdat ze bang zijn voor mensen uit landen waar het maar lastig is om al die lijken een fatsoenlijke begrafenis te geven is erg hypocriet. Ik snap ze volkomen. Ze zijn bang. Respecteer dat.

 13. janbeute zegt op

  Een groot gevaar dat ik persoonlijk vrees, is dat de witte farang komende uit Europa en de USA straks het doelwit worden van vreemdelingenhaat.
  Want de Thaise bevolking volgt ook het dagelijkse nieuws nauwgezet op de voet, en ziet hoe het vergaat met het virus in die landen.
  Dus gaan ze gauw denken de toenemende ellende en armoede in Thailand voortkomende uit de lockdown ed hebben we te danken aan de Farang. Dat het ooit eens begon in vriendjesland China zijn ze inmiddels alweer vergeten.

  Jan Beute.

  • chris zegt op

   beste Jan,
   Daar ben ik eigenlijk helemaal niet bang voor. Daar zijn een aantal redenen voor:
   1. Een deel van de Thaise bevolking verdient zijn geld met het bedienen van witte farang
   2. Veel Thaise jongeren worden door hun ouders gestimuleerd om op internationale colleges te gaan studeren. De reden is dat men beter Engels leert dan van Thais maar ook dat buitenlandse docenten op een andere, meer volwassen manier omgaan met de studenten.
   Als er al sprake is van discriminatie is er sprake van negatieve maar ook van positieve discriminatie. En beiden zijn niet nieuw.

 14. Rob zegt op

  Ik denk dat volledige openheid van zaken en voorlichting door echte deskundigen, dus geen omhoog gevallen generaal, al een heleboel angst kan wegnemen, maar zoals al jaren denkt de Thaise overheid dat een mondkapje is als Haarlemmer olie, het helpt tegen alles.

  Neem daarbij de kwaliteit van het onderwijs waarbij niet geleerd wordt te vragen en na te denken en je hebt een over het algemeen volgzame bevolking, die denkt dat hun leiders het wel weten, zonder kritische vragen te stellen.

  Want ik geloof geen barst van de door de Thaise regering vrijgegeven cijfers, ik wens de Thaise bevolking veel sterkte de komende tijd.

  • chris zegt op

   Degene die de dagelijkse corona briefings doet is een dokter, Dr Taweesin Wisanuyotin, geen ‘omhooggevallen generaal’.

 15. niek jansen zegt op

  Prayut heeft B.5000 beloofd aan ieder die kan aantonen zonder geld te zitten. Maar in mijn omgeving wordt daar door arme mensen erg schamper over gedaan omdat al hun pogingen daarvoor in aanmerking te komen hebben gefaald.
  Ook las ik in de Bangkok Post dat meer dan 600.000 mensen ijlings hun aanvraag voor die subsidie hebben ingetrokken vanwege mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar de financiële achtergrond waarmee zij op grond van de in het kader van Corona aangescherpte censuurwetten mbt ‘fake news’ in de gevangenis kunnen belanden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website