Ondanks het slechte weer in Nederland moet een kwart van alle vakantiegangers nog een zomervakantie boeken. Er gaan deze zomer ook veel minder Nederlander op vakantie naar het buitenland. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek* dat NBTC-NIPO Research medio april heeft uitgevoerd naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

In totaal gaat zo’n tweederde van de Nederlandse bevolking op zomervakantie dit jaar, dat zijn zo’n 10,5 miljoen Nederlanders. Het aantal Nederlanders met zomervakantieplannen is daarmee met ongeveer 300.000 gedaald ten opzichte van vorig jaar (-3%). Zo’n 7,7 miljoen Nederlanders gaan deze zomer naar het buitenland en 2,5 miljoen Nederlanders vieren zomervakantie in eigen land. Zo’n 400.000 Nederlanders hebben nog geen keuze gemaakt voor een binnen- of buitenlandse vakantie.

Frankrijk, Spanje en Italië meest populaire buitenlandse bestemmingen

De meeste zomervakantieplannen betreffen een vakantie in het buitenland. Zo’n 7,7 miljoen Nederlanders zijn van plan om komende zomer naar het buitenland te gaan. Dit zijn er bijna 200.000 minder dan vorig jaar (-2%). Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk (1,4 miljoen) en Spanje (900.000) en Italië (800.000) het meest populair. Italië (+ 100.000), Tsjechië (+ 50.000) en Oostenrijk (+ 40.000) laten de meeste groei zien. De grootste daling is er voor verre vakanties (-150.000).

Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders willen de zomervakantie in eigen land doorbrengen; dat zijn er 175.000 minder dan het jaar ervoor (-7%).

De groep die nog niet weet waar de reis naar toe gaat is toegenomen: zo’n 400.000 Nederlanders hebben nog geen keuze gemaakt voor een binnen- of buitenlandse vakantie.

Een kwart van de vakantiegangers moet nog boeken/reserveren

Bijna 60% van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse is begin april al vastgelegd in een boeking. Een kwart van de vakantiegangers moet nog boeken en 15% gaat op de bonnefooi. Vergeleken met vorig jaar boekt de vakantieganger, die vooraf de zomervakantie regelt, iets vaker rechtstreeks bij de accommodatie. Het aantal boekingen via een reisbureau/touroperator daalt naar verwachting met zo’n 6%.

*NBTC-NIPO Research heeft onderzoek gedaan naar de vakantieplannen van ruim 7.300 Nederlanders (representatieve steekproef). Het ging daarbij om vakanties van een week of langer in de komende zomerperiode (mei tot en met september).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website