Nederland staat in de top vier van landen in de wereld waar je onbezorgd oud kunt worden. Hoewel veel pensionado’s hun oude dag in Thailand slijten, staat dat land pas op plaats 42 in de ranglijst.

Dat blijkt uit onderzoek van de Global AgeWatch index van ouderenorganisatie HelpAge International en de Verenigde Naties.

Bejaarden in Zweden zijn het beste af, gevolgd door die in Noorwegen en Duitsland. Op plek vijf staat Canada, de VS staat op acht. Afghanistan staat op de 91e en laatste plek.

De onderzoekers keken onder meer naar inkomen, gezondheid, werk- en opleidingskansen en de inrichting van de leefomgeving.

België

Leven in West-Europa is overigens geen garantie voor een goede oude dag. België staat bijvoorbeeld pas op de 24ste plaats, tussen Uruguay en Tsjechië. Van de opkomende economieën scoren Brazilië en China relatief goed (31e en 35e), terwijl India en Rusland achterblijven (73e en 78e).

Thailand

In Thailand zijn 9.6 miljoen inwoners boven de 60 jaar dat is 13,7% van de totale populatie. In 2050 zal dit percentage gestegen zjjn naar 31,8%. Het rapport zegt het volgende over Thailand:

“Thailand ranks 42 on the Global AgeWatch Index. This can be attributed most to an enabling society, for example 89% of people over 50 have relatives or friends they can count on when in trouble.

Thailand has recognised population ageing as a critical issue and has made innovative progress in areas such as pensions, healthcare and home care. The government has revised and updated policies on ageing in line with the Madrid Plan recommendations.

Future challenges include expanding work and education opportunities for older adults, providing long-term care for older people and establishing age-friendly housing. This year as part of our Age Demands Action campaign, older Thai people are asking for an increase in the amount of old age pensions, decent work for older people and to put the existing laws and policies on ageing into practice.”

Wereldwijde vergrijzing

Het rapport waarschuwt dat veel landen te weinig rekening houden met de vergrijzing van hun bevolking. In 2050 zullen er voor het eerst wereldwijd meer 60-plussers zijn dan kinderen onder de 15. De meeste vergrijzing doet zich dan voor in ontwikkelingslanden.

Het rapport is op 1 oktober verschenen. Deze dag is door de VN uitgeroepen tot ‘Dag van de Ouderen’.

Lees hier het rapport: www.helpage.org/global-agewatch/reports


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Nederland paradijs voor ouderen, Thailand slechts middenmoot”

 1. Farang tingtong zegt op

  Weer eens zo’n niets zeggend onderzoek, ik verbaas me al heel lang over dit soort onderzoeken en de resultaten daarvan.
  Dus gisteren 1 oktober (dag van de ouderen) toen was het een feestdag voor mij, als ik dat had geweten dan had ik het wat rustiger aan gedaan, en misschien had ik dan in de s avonds wel een wandelingetje door mijn buurt gemaakt, als men mij dan had willen beroven dan had ik kunnen zeggen hoho mag niet he want het is vandaag de dag van de ouderen,
  Want nu we toch met onderzoeken bezig zijn, ik ben ik geboren en getogen in de meest criminele stad van Nederland, wij staan voor het vijfde jaar op rij nummer 1.
  Hier zijn nog maar weinig mensen echt gelukkig volgens mij, oudere mensen kunnen niet meer s avonds over straat zonder de kans te lopen berooft te worden.
  Het hoogste aantal werkelozen, voedselbanken, begin volgend jaar stromen de Bulgaren en Roemenen Nederland binnen met de daarbij horende criminaliteit enz. enz., elk jaar vertrekken er steeds meer landgenoten om zich voorgoed te vestigen in landen zoals Thailand.
  Nee wat er precies achter een dergelijk onderzoek zit weet ik niet, iemand word hier hoogstwaarschijnlijk wijzer van, en waar dit onderzoek gedaan is weet ik ook niet, zeker niet in mijn stad, waar niet voor niets de tv serie toen was geluk nog heel gewoon is opgenomen.
  Nee de tijd van het touwtje wat uit de brievenbus hing, of de loper die op iedere deur in de straat paste is voorbij.
  Ik hoef nog maar een paar jaartjes en dan ga ik na 50 jaar hard werken met pensioen, en als het zover is dan zie je mijn billen niet meer van het stofwolken, want dan verlaat ik zo snel mogelijk dit paradijs, om te vertrekken naar wat nu nummer 42 is op de ranglijst nl. Thailand de Hemel voor ons ouderen.

  • Cees zegt op

   Ben het er helemaal mee eens, wat moeten we met een dag van de ouderen? Krijgen we een extra kluif net zoals op Dierendag op 4 oktober? Het onderzoek laat wel de Income Securety zien, maar niet wat het kost om de ouderenzorg en verpleegzorg in stand te houden inclusief gesjoemel. en zo zeker zijn de inkomsten niet, elk half jaar moet er weer ingeleverd worden op pensioen of de AOW regeling word weer uitgekleed of je moet weer langer doorwerken. En als je dan iets koopt om zogenaamd de economie draaiend te houden krijg je een boete van 21%! onder het mom van BTW. Toen ik begon met premie betalen was je pensioen waardevast en onvervreembaar, een grote leugen gebleken. Inderdaad voor mij ook nog een paar jaar en dan naar Thailand, wegwezen hier en naar het land zonder schoolmeesters en dominees en grijze luchten.

   • Rob V. zegt op

    Ik sluit me bij Hans aan, het onderzoek klinkt zo gek nog niet. Als je in een land met een verzorgingsstaat als Nederland of Zweden opgroeit heb je het als oudere toch prima, tenminste toch relatief gezien TOV van andere ouderen in andere landen. Hoeveel Thai, Amerikanen etc. zouden niet blij zijn met de dingen die men hier opbouwt? Je komt hier niet snel compleet in de kou te staan of afhankelijk van je kinderen.

    Dat je na je werkzame leven liever of “beter” kunt verhuizen naar een warm oord is een tweede. Dat staat los van de kansen die men aan de inwoners van het land bied op een goede oude dag voorziening op de bouwen. Ik wil na mijn pensioen (als ik dat zo hoor me 71 jaar?!!!) ook graag naar Thailand of desnoods een ander warm oord. Stukken beter dan in Nederland blijven, maar als ik elders (bijvoorbeeld in Thailand) geboren was zou het toch een stuk moeilijker worden die oude dag.

    En de pensioen/AOW zekerheid, tja men had natuurlijk al veel eerder moeten hervormen en aanpassen. het was een beetje dom om de AOW/pensioen als 100% zeker en waardevast toe te zeggen en dit nog jaren lang vol te houden terwijl men toen al kon weten en heeft geweten dat dit onhoudbaar werd. Jarenlang vastgehouden aan 65, een paar jaar bekvechten over 67 jaar en nu met 1 krabbel snel de afspraak “pensioenleeftijd groeit mee met leeftijds-verwachting” door de strot geduwd, hadden ze al vanaf dag 1 moeten doen. Dan hadden de lusten en lasten van ons sociaal ouderdom stelsel gewoon eerlijk en stapje bij stapje gespreid kunnen worden zodat iedereen een wel verdient stukje van de taart zou en zal krijgen. Ben benieuwd of ik met 71 jaar niet veroordeeld bent tot touren door Thailand en andere orden op de scootmobiel en Segway omdat je lichaam mooie wandeltochten niet meer aan kan.. Desalniettemin hebben we het nog steeds niet slecht als Nederlanders.

    • Cees zegt op

     We hebben het zeker niet slecht in NL, en de tering naar de nering zetten is ook verstandig, maar men (wij?) hadden het niet zover moeten laten komen. En wat men ook vergeet dat ik mijn pensioen niet zomaar krijg, ik heb er premie voor betaald hoor.
     Andermans geld afpakken heet bij mij nog steeds stelen, in Den Haag mag dat blijkbaar onder allerlei voorwendsels. Bij de AOW ligt het iets anders uiteraard, maar iemand die niet een pensioentje er bij heeft om welke reden dan ook heeft het ook hier niet breed. En met het nieuwe voorgestelde participatiebeleid wordt het ook hier ieder voor zich en god voor ons allen.

     • Rob V. zegt op

      Ja, helaas komt de roverheid maar al te vaak langs… dit omdat onze zuurverdiende centjes in diepe gaten zijn verdwenen waar men ook al járen geleden had kunnen en moeten ingrijpen in de systemen: het bankensysteem, het op de pof leven van de zuidelijke lidstaten en creatief boekhouden daar. Om over die leuke bonussen in de zorg sector of de huur sector nog maar te zwijgen, het bedrijf al brandend of smeulend achter latend en het personneel en de klanten zijn de dupe plus de belastingbetaler die weer bijspringt.

      Regel 1 moet toch zijn dat iedereen van zijn AOW en Pensioen kan genieten zoals men die heeft opgebouwd. Dat betekent dus ook dat bij een langere leeftijd men langer zal moeten werken. Als je ‘slechts’ 30-40 jaar afdraagt en daarna nog 30-40 jaar er van kan genieten dan zal dat financieel niet verantwoord zijn. Echt goede teksten over de pensioenen en AOW ben ik nog niet tegen gekomen, wel veel loopgraven taal “ze willen mijn wel verdient pensioen jatten en mij zo snel mogelijk euthanaseren” of “die oudjes gingen pas vanaf 25 jaar premie betalen en al met 55-60 jaar er uit zodat de werkende van nu de rekening betalen en zelf nooit een dergelijke uitkering zullen krijgen”. Een doorrekening van waar en hoe de betaalbaarheid en houdbaarheid van het oude dag stelsel is mank gelopen heb ik tot nu toe nog nergens kunnen vinden.

      Nog belangrijker is natuurlijk verantwoorde hervormingen zodat het stelsel houdbaar en eerlijk (fatsoenlijk) zal zijn zodat de oudjes van nu en in de toekomst beide fatsoenlijk van hun oude dag kunnen genieten. En als je dan na je werkzame leven vertrekt naar een leuk oord als Thailand, fantastisch toch? Of voor hen die liever op de veluwe wandelen, ook prima. Ga wonen waar je het zelf gezellig heeft met je centjes. In stereotype als “ik zie in Thailand/Nederland/.. alleen maar zuurpruimen rondlopen” geloof ik niet. Ik heb het nu prima hier in Nederland, ben blij met de kansen die we hier krijgen, wil knokken voor de broodnodige hervormingen zodat er minder geld in zwarte gaten verdwijnt en ter zijnder tijd (hopelijk zonder scootmobiel!! 😉 ) nog een tiental jaartjes in Thailand en de rest van de wereld kan wonen en rondtrekken op mijn oude dag.

   • Theo de Vos zegt op

    Zuur, verbitterd, ontevreden, bevooroordeeld…
    Dat soort associaties krijg ik bij het lezen van sommige reacties. We wonen in een prachtig, goed georganiseerd land, weinig wereldbewoners ontkennen dat.
    Ik ga lekker op vakantie in de winter naar Thailand, ga ook fijn weer terug en hoop niet teveel van voornoemde Nederlanders tegen te komen…

    • Cees zegt op

     Het heeft niks met zuur of verbitterd te maken maar met het niet meer krijgen van waar je destijds recht op had. U gaat waarschijnlijk ook naar Thailand omdat het langere tijd vakantie vieren daar goedkoper is en het klimaat beter is dan in het Europesche paradijs toch? En als u niet krijgt waar u voor betaald heeft trekt u ook aan de bel toch? Vakantie houden in een toeristen oord is iets heel anders dan daar wonen en leven tussen en met de Thai.

    • Theo de Vos zegt op

     Nou, twee zielen één gedachte zou ik niet willen zeggen…
     Ik ben 66, geniet al vele jaren van zelfverdiende vrijheid, hoef na mijn vakanties niet terug naar huis, maar heb het hier gewoon naar mijn zin. Verder geniet ik van mooie reizen, vriendelijke mensen, andere culturen EN van Nederland. Ik heb geen behoefte iemand waar dan ook “uit te flikkeren”, zoals jij dat noemt, nog sterker, ik gun jou je geliefde verblijf in het paradijs. Er bestaan echter mensen, die meer paradijsjes kennen.
     Alle goeds…!

    • Farang tingtong zegt op

     @Theo
     Wij wonen zeker in een goed georganiseerd land wonen dat ontken ik niet, want nergens in de wereld zijn er zoveel regeltjes als hier, en Nederland was vroeger zeker een prachtig land. En dat weinig wereld bewoners dit ontkennen geloof ik ook wel, want veel van die wereld bewoners wonen bij mij om de hoek en die lachen zich rot, voor hen is Nederland een grote pinautomaat. Nee joh ik weet wat ik straks achter laat en je mag het hebben, Nederland is mijn Nederland niet meer. En dat het in Thailand in heel veel situaties minder goed is dan in Nederland dat neem ik op de koop toe, je kunt nu eenmaal geen omelet maken zonder eieren te breken.

     • Theo de Vos zegt op

      Ik zeg niet dat het hier of waar dan ook beter is, dat is veel te afhankelijk van de persoon en zijn/haar wensen. Alleen maar dat ik dit (ook) een prettig land vind, sorry. Veel geluk!

   • KhunRudolf zegt op

    Beste Cees, ik denk dat heel wat Thaise mensen graag 21% Vat betalen om in 2050 verzekerd te zijn van eenzelfde goede oude dag als veel mensen in Nederland.

 2. BramSiam zegt op

  Het feit dat zoveel Westerse mensen kiezen voor een oude dag in Thailand hangt natuurlijk ook samen met het feit dat je in Thailand al gauw bij de rijkste 20% pensionados hoort, gemeten aan de standaards van het land. Daardoor heb je in Thailand toegang tot de beste voorzieningen. Dat kun je dus niet vergelijken met het leven in Nederland waar je één van de velen bent als je niet tot de rijkeren behoort.
  Het weer is gelukkig gratis, maar is niet meegenomen in het onderzoek.

 3. Marcus zegt op

  Waar ik in Nederland het bangste voor ben is de euthanasie drang die toe kan slaan als je niet meer in staat bent je te verdedigen. Medelijdende familie en het niet zo nauw nemen van de eed van Hypocrates door doctoren, dat is het grootste probleem. Langzaam laten verhongeren en uitdrogen als je geestelijkle vemogens achteruit zijn gegaan en de eet / drink impuls er niet meer is. Dit meerdere malen in Nedrland gezien , nee voor mij geen Nedeland op mijn echt oude dag, poeplink

 4. BA zegt op

  Zelfs als je alleen AOW geniet dan behoor je in Thailand qua inkomen nog tot de middenklasse. Logisch dat het leven in Thailand dan ineens veel leuker is als wanneer je in Nederland achter blijft.

  Denk dat het voor de meesten toch een zuiver financiële beslissing blijft. Of leeftijd daar iets mee van doen heeft? Denk het niet eigenlijk. Ik zeg namelijk zelf altijd, als je naar Thailand wilt, doe het dan als je jong bent als je de kans hebt, en niet wachten tot je 65 bent. Tenzij dat niet anders gaat door zaken als werk enz.

  Ik denk verder dat het gewoon een tradeoff is, in Nederland zijn een aantal dingen zeker beter geregeld, maar door het verschil in prijspeil ben je ook beperkter in je doen en laten.

 5. Willem van Doorn zegt op

  Al helemaal niet is in het onderzoek opgenomen hoe de mensen om je heen van aard zijn. Zo zijn die in Nederland bemoeizuchtig en bazig, maar inThailand hoef ik mijn mede-Nederlanders geen gezelschap te houden. Soms raak ik ermee in gesprek -hoewel, je kunt dat nauwelijks zo noemen- op dit blog. Heb ik echt meer dan genoeg aan (had ik bijna gescheven: “van”; komt misschien nog).

 6. chris zegt op

  Als je jong naar Thailand vertrekt, zoals BA altijd zegt, moet je niet vergeten dat je hier per jaar 2% van je AOW verliest, tegen een lokaal salaris werkt, weinig pensioen bij deze Thai firma opbouwt zodat je ook een niet erg gewilde huwelijkskandidaat bent voor de Thai vrouwen. Van financiele zekerheid op termijn is dan namelijk weinig sprake.
  Het is natuurlijk juist dat je zelfs met alleen AOW al redelijk rijk bent in Thailand. Maar laten we wel eerlijk wezen. De meesten van ons hebben ook nog eens een pensioen van het bedrijf waar we gewerkt hebben en/of hebben een pensioen van het ABP, of zelfs een prive-pensioen. Daarnaast hebben we ons huis in Nederland verkocht dat we met financiele steun van de Nederlandse overheid hebben kunnen kopen.
  Als Willem Drees had geweten dat een toenemend aantal gepensioneerden het vaderland zouden verlaten om in een land met duidelijk lagere kosten van levensonderhoud hun (soms tweede) bestaan op te bouwen had hij de wet waarschijnlijk anders geformuleerd. Daar was de AOW immers niet voor bedoeld.
  Soms bekruipt me het akelige gevoel dat het dezelfde mensen zijn die klagen over het overmaken van de kinderbijslag naar Turkije of Marokko (dat moet land-afhankelijk worden) als degenen die vinden dat ze in Thailand te weinig AOW en pensioen krijgen.
  Een ding dat ik hier in Thailand (werkende op een lokaal salaris, elke jaar 2% van mijn AOW inleverend en alimentatie betalend naar Nederlandse maatstaven) geleerd heb (van Boeddhsiten) is meer tevreden te zijn met hetgeen je hebt en niet te zeuren en te klagen over dingen die je niet hebt. En ik ben hier veel gelukkiger dan ik in Nederland was.

  • BA zegt op

   Chris,

   Eea is geheel afhankelijk van je vakgebied. Als leraar kan jij er waarschijnlijk niet omheen om op lokale voorwaarden te gaan werken. Maar er zijn ook beroepen waarbij je locatie in de wereld niet van toepassing is. En je kan zodoende dus in een ander land wonen als waar je arbeidscontract geregeld is. Je kan dus in Thailand wonen, van een westers salaris genieten, en toch je pensioenpremie etc opbouwen. Nadeeltje is dat je wel belastingafdracht hebt in het land waar je werkt/betaald word, maar als je dat niet zou doen dan zou je ipv belasting betalen dat geld zelf kunnen beleggen.

   Daarom staat er ook bij “als je de kans hebt” in mijn verhaaltje 😉

   Of je kan voor jezelf in business gaan etc, mogelijkheden genoeg.

 7. chris zegt op

  Het bovengenoemde ‘onderzoek’ is geen onderzoek maar een berekening van het meest interessante land om oud te worden. Lees goed: om oud te worden, dat wil zeggen : voor de eigen bevolking.
  Er is wel onderzoek gedaan onder (aanstaande) gepensioneerden in de hele wereld waar men het liefst zijn oude dag zou willen slijten. En dan staat Thailand op de negende plaats.

 8. Chris Bleeker zegt op

  Ik vraag mij af of Thailand voor de “expats” werkelijk zo,n paradijs is,en met het lezen van de reacties wordt er hier uitgegaan van de mannelijke expats,en dan de expats die als werknemer,wel of niet ambtenaar,lekker vertrouwd zonder risico,een pensioen hebben opgebouwd,maar mannen/vrouwen en de kleine middenstanders,….die amper of GEEN pensioen hebben opgebouwd omdat dat voor die groep ONBETAALBAAR was,en dat is toch ook een aanzienlijk deel van de bevolking.
  En met de vaste lasten in Nederland wordt je met ” klein ” pensioentje en of alleen AOW (uitkering ) waar allerlei restricties aan verbonden zijn,.. niet vrolijk ( dit is een aardige moderne Nederlandse uitspraak ) in Nederland geen vakantie,..geen auto enz. en weer opletten en ieder ” dubbeltje ” omdraaien,….Nederland het paradijs,Natuurlijk,…als je geld hebt is het een paradijs.
  Maar nu Thailand,…hier is Uw Euro een daalder waard,maar voor de prijs die de expat voor iets in Thailand betaald,is het voor de Thais 2 halen een betalen,want je betaald bijna overal meer dan de Thais,daarom wordt er ook ingekocht door vrouw/ partner/ vriendin.ook het huren van een huis moet je niet zelf doen,want je betaald beduidend meer,….ATM vakantie prijzen.
  En laat mij hier niet een expat vertellen dat het anders is. heb er vele gezien en er mee gesproken en weet van hun levensomstandigheden,maar het is er ook daar vaak een, van grote eenzaamheid.
  Maar zoals het overal op de wereld is,..heb je geld ( en houd je geld ) dan heb je een prima leven en je vrijheid,..dus het is geluk of pech.

  een gezegde,..als je alleen bent met een piek, heb je een piek,..met z,n tweeen nog maar twee kwartjes,…met een heel circus heb je niets meer 🙂

  • BA zegt op

   Toch zit er nog een andere kant aan het verhaal.

   In Thailand is je gulden een daalder waard….. Ik zou zeggen dat de basis levensbehoeften in Thailand goedkoper zijn. Van het geld waar je in Nederland boodschappen voor doet kan je in Thailand elke dag buiten de deur eten. Avondje in de bar is ook niet al te duur enz. Huur je een normaal huisje, is je vervoer een motorbike of misschien kleine auto enz dan is dat kostentechnisch waarschijnlijk goedkoper als in Nederland. Kleding kan je voordeliger kopen.

   Als je alleen een wat meer “bovenmodale” of westerse levenswijze wilt nastreven, dan word het leven hier in Thailand al snel heel fors duurder. Kijk maar eens voor de gein naar de prijzen van electronica. Als je een gloednieuwe TV koopt dan zijn die fors duurder als in Europa, de betaalbare TV’s welke hier over de toonbank gaan staan in NL al een paar jaar niet meer in de showroom. Een huis op dezelfde manier inrichten als in Nederland kost je waarschijnlijk een godsvermogen. Wil je een beetje luxe auto, de goedkoopste BMW kost hier minimaal het tweevoudige van wat die in Nederland kost. Kleding van een A merk in een warenhuis is vaak ook gewoon duurder dan hetzelfde kledingstuk in Nederland zou kosten enz enz enz. Als je daar aan mee gaat doen dan ben je qua levensonderhoud in Thailand nog meer kwijt als in Nederland.

   Afhankelijk van je wensen kan het dus beter of slechter uitvallen. Het enige blijft natuurlijk de sfeer hier, die is onbetaalbaar 🙂

 9. Bacchus zegt op

  Grappig zo’n onderzoek in tijden dat juist bejaarden steeds meer uitgeknepen worden. Je zou bijna denken dat ze het er om doen. Toen ik het verhaal in de krant las, vond ik vooral dat “werk- en opleidingskansen” een prachtig onderdeel van het onderzoek. Hoe serieus moet je zo’n onderzoek nu nemen? Zouden er echt veel 65plussers zitten te wachten op werk of een leuke cursus? Wellicht is “luierverwisselen voor hulpbehoeftigen” een leuke cursus gezien de ontwikkelingen in de zorg van ons “paradijselijke” verzorgingsstaatje.

  • BA zegt op

   Het is een wereldwijd onderzoek. Er zijn genoeg landen, ook westerse, waar je na je 65e geen AOW of pensioen krijgt en je nog vrolijk aan het werk moet, omdat stoppen echt geen optie is, tenzij je daar zelf voor gespaard hebt.

 10. egon wout zegt op

  Wat een onzinnige commentaren van sommigen. Blijkbaar wordt vergeten dat de huidige 65+, ers hebben betaald voor hun AOW. Zou Nederland een kapitaalstelsel in plaats van een omslagstelsel hebben gehad dan was ik aanzienlijk veel beter af geweest dan nu met mijn AOW uitkering.Nu gekort te worden ondanks mijn grote bijdrage voor de AOW van anderen voelt wat onrechtvaardig aan. Niettemin kan men veel meer doen met zijn uitkering in Thailand dan in Nederland. Maar was de echte reden niet dat wij als ex-pats de partner voor de rest van ons leven hebben gevonden{ althans een aantal!] in dit niet perfecte maar heerlijke land? Wat de Aow uitkering met VAT te maken heeft is mij overigens een raadsel.

 11. tinco foppe sybren lycklama a nyeholt zegt op

  Ik begon te werken op 14 jarige leeftyd salaris 15 gulden per week .Ik heb 50 jaar aow premy betaald .niet klagen nu ?
  Thailand zeker beter om te wonen als je aow hebt ,Ik ben in zuidpataya geweest in mooi apartment 350 apartmenten 200 leeg 100 a 150 euro pm.heel gezellig,Veel uit Europa weinig uit Nederland .Als ik ouder word en minder goed kan lopen ,toch liever in Thailand.de apartmenten hebben zwembab lift kabeltv aircon.
  Het problem is de dokter die denken in Thailand dat wy schatryk zyn .de nota,s veel te hoog
  De dokters ryden heel dure auto,s


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website