Ondernemers van (zeer) kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven die bij de Nederlandse ambassade in Bangkok aankloppen omdat ze in Thailand zaken willen doen, verspillen meestal hun moeite.

Nieuwe ondernemers in Thailand worden automatisch doorverwezen naar de NTCC, de Nederlandse Thaise Kamer van Koophandel, het enige officiële orgaan in Thailand.

Dutch MKB Thailand, dat er juist voor deze kleine ondernemers is, wordt door de ambassade en NTCC genegeerd. Nederlandse ondernemers lopen dus advies en hulp mis van tientallen bedrijven in Thailand die hun ervaringen juist graag willen delen.

Wij, MKB Thailand, maken nu voor de derde keer in ons zesjarig bestaan een nieuwe staf op de ambassade mee. De ervaring tot nu toe: soms helpt de ambassadestaf goed, maar meestal worden we aan het lijntje gehouden. Soms zo lang, dat de medewerkers weer zijn vertrokken en er een nieuw team komt. Meestal begint het spel dan opnieuw, maar blijven tastbare resultaten uit. In 6 jaar tijd is er nog geen ondernemer naar MKB Thailand doorgestuurd. Wat horen we als we daarover klagen? “Maak maar een folder, dan leggen we die wel in de ambassade”.

Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en de economische afdeling van de ambassade dat alle in Thailand geïnteresseerde Nederlandse bedrijven een geschikt loket in Thailand vinden. Niet alleen de grote bedrijven en niet alleen de ondernemers met een dikke portemonnee. Nee, ook beginnende ondernemers die wel mooie plannen hebben, maar niet beschikken over een groot kapitaal of internationale contacten.

Hoe gaat het nu? Als ondernemers in Nederland plannen ontwikkelen om iets in Thailand te beginnen, gaan ze meestal naar de lokale Kamer van Koophandel. Die verwijst ze door naar de RVO. Daar worden ze doorverwezen naar de ambassade in Bangkok. Die helpen de ondernemers zelf of stuurt ze naar de NTCC. Uitsluitend en alleen naar de NTCC dus.

Dat begrijpen wij niet. Waarom worden kleine, jonge, beginnende ondernemers alleen doorverwezen naar de NTCC, die in Thailand het liefst grote internationale bedrijven en multinationals helpt? Lid worden en deelnemen aan de NTCC is zo’n tien keer duurder dan je aansluiten bij Dutch MKB. Bovendien betalen kleine ondernemers dan vooral voor evenementen die zelden of nooit nut hebben voor hun en die altijd gepaard gaan met een duur diner in 5 sterren hotels.

Dat een actieve samenwerking tussen ambassade, NTCC en MKB geen onnozele droom hoeft te zijn, bleek toen Karel Hartogh (in mei 2015) ambassadeur werd in Bangkok. Helaas overleed hij in 2017, nog tijdens zijn ambassadeurschap. Hij omarmde met zijn economische medewerkers Bernhard Kelkes en Martin van Buuren het MKB; de ambassadeur sprak op onze bijeenkomsten, overlegde met leden en pleitte voor samenwerking.

Ambassadeur Hartogh zei in mei 2016 tegen De Tegel, het magazine van de Nederlandse Vereniging in Thailand: “Steeds meer bedrijven informeren bij ons naar de mogelijkheden om samen te werken met Thaise ondernemingen hier of komen langs. – Wij willen graag meer samenwerken met de NTCC en met het MKB voor midden- en kleinbedrijf. En ik zou ook graag zien dat wij alledrie nauwer met elkaar samenwerken waar dat kan of voor allen voordelen oplevert. De ambassade blijft natuurlijk in alle gevallen aanspreekbaar voor en dienstbaar aan het brede Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven moeten zelf beslissen of ze zich aansluiten bij het NTCC of MKB.”

Wij helpen al zes jaar kleine en middelgrote bedrijven met antwoorden op prangende vragen en adviezen, en we brengen ze in contact met Nederlandse ondernemers in Thailand. Dat zijn ondernemers die ooit dezelfde vragen hadden, die de ambities begrijpen en hun ervaringen willen delen omdat ze weten dat het moeilijk is om in Thailand een bedrijf te beginnen.

NTCC vertegenwoordigt liever multinationals als KLM, Heineken, Vopak, Unilever, Shell en Foremost (FrieslandCampina). Bedrijven die in de regel behoorlijk goed voor zichzelf kunnen opkomen. Alsof kleine- en middelgrote bedrijven, maar ook zelfstandige ondernemers, geen factor van belang zijn. Even ter vergelijking: het MKB is in Nederland goed voor 72 procent van de werkgelegenheid! Het MKB was in 2016 verantwoordelijk voor 92.000 van de in totaal 109.000 nieuwe (voltijds)banen in het bedrijfsleven (*1).

“Het midden- en kleinbedrijf vormt het fundament onder onze economie. Omdat het uit zoveel verschillende ondernemingen bestaat, is dat misschien niet altijd even zichtbaar.” staat er in een rapportage over het MKB van Economische Zaken (*2). In 2017 werkten er ruim 440 duizend MKB-ers in Nederland en nog eens ruim een miljoen ZZP-ers en deeltijd ZZP-ers (*3). ZZP-ers (een juridische positie die in Thailand niet bestaat) en MKB-ers zijn niet alleen ambitieus, met elkaar staan ze dus ook sterk. Niet zo gek dat sommigen van die duizenden ondernemers eens over de grens willen kijken.

Het is aardig om in Nederland van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het zakelijke advies te krijgen dat de Thai beleefdheid op prijs stellen, dat je altijd een visitekaartje moet hebben en dat rijst het belangrijkste ingrediënt in de Thaise keuken is. Maar wat je wilt weten is bij wie je in Thailand aanbelt, hoe je bedrijfsruimte huurt, hoe je problemen met taal en mentaliteit omzeilt, waar een goed ondersteunend bedrijf zit, wie betrouwbare accountants en juristen zijn. Hoe je echt een bedrijf in Thailand start, leer je toch het beste van mensen die het in de praktijk hebben gedaan.

Dat is precies de kracht van het MKB Thailand: een netwerk van zo’n 70 Nederlandse ondernemers in allerlei werkgebieden. Omdat ze vele jaren ervaring in Thailand hebben, beschikken ze ook allemaal zelf nog over een netwerk.

MKB is een Thais bedrijf, geen Nederlandse vereniging of stichting; wij zijn er niet om geld verdienen. Het draait allemaal om onze vrijwilligers. Het gaat om contacten leggen, elkaar helpen, collega’s ontmoeten, bedrijven bezoeken, informatie delen. We zijn geen club van mannen in donkerblauwe pakken die elkaar prijzen toekennen. We krijgen geen subsidie en we zijn niet afhankelijk van sponsoren die ons hun wil op kunnen leggen. Dutch MKB zoekt al jaren zogenaamd neutraal geld om de organisatie en de ondernemers te kunnen steunen. Alhoewel de RVO met subsidies smijt, komt er geen dubbeltje onze kant op. Dat vinden we een schande.

Ondanks alle voordelen die de NTCC van de ambassade krijgt, groeien we toch. Ondanks het feit dat wij geen kantoor mogen huren in de ambassade (dat vragen we nu al 4 jaar), maar de NTCC wel, groeien we toch; ondanks het feit dat de RVO niet de moeite neemt om op hun site te vermelden dat we bestaan, groeien we toch; ondanks het feit dat we door de ambassade nergens bij worden betrokken en de NTCC wel, groeien we toch. En ondanks dat het MKB niet welkom is met een stand of verkooppunt op het koningsfeest in Bangkok (omdat we niet een paar duizend euro sponsoren om dat feest te betalen), groeien we toch.

Wat ons niet bevalt is dat onze energie al te lang de verkeerde kant op gaat. We knokken TEGEN de Nederlandse overheid in plaats van VOOR de ondernemers. Dat is jammer en niet in het belang van grensverleggende Nederlandse ondernemers, die juist gesteund moeten worden. Desalniettemin: aan ons zal het nooit liggen. Wij staan klaar voor ondernemers met ambitieuze plannen in Thailand.

Voor meer informatie over dit persbericht of andere zaken aangaande MKB Thailand: [email protected]

Telefoon +66 9 0101 5470 (5 uur tijdsverschil met Thailand)

U kunt lid worden, een service pakket kopen, van MKB Thailand en ons mede ondersteunen via: mkbthailand.com/lidmaatschap/

bronnen:

(*1) Staat van het MKB. Jaaroverzicht 2017 (Economische Zaken, gepubliceerd november 2017)

(*2) Staat van het MKB. Jaaroverzicht 2016. (Economische Zaken, gepubliceerd november 2016)

(*3) Kamer van Koophandel Bedrijvendynamiek Jaaroverzicht 2017 (gepubliceerd januari 2018)

Martien Vlemmix, Voorzitter Dutch MKB Thailand, Bangkok.

12 reacties op “‘RVO en NL ambassade in Bangkok laten MKB ondernemers in de steek’”

 1. Petervz zegt op

  Volledig eens dat zowel de ambassade als de NTCC meer aandacht moet geven aan de kleine ondernemers. Het zijn juist deze vaak individuele ondernemers (de zelfstarters, de pioniers) die betaalbare hulp nodig hebben. De grote bedrijven kunnen die hulp eenvoudig elders inhuren, en hebben een ambassade eigelijk alleen nog bij lobbyen naar de overheid toe.

  Ideaal zou zijn indien de NTCC dit erkend, en haar lidmaatschap categorieen uitbreidt, op basis van de omvang van een bedrijf. Creeer een categorie “kleine ondernemr”, die dan als volwaardig coorperate lid maximaal 5000 baht per jaar lidmaatschap betaalt. Grote ondernemingen kunnen best veel meer lidmaatschap betalen dan de huidige standaard 18,000 baht per jaar.
  Niet Nederlandse ondernemingen, of Thaise bedrijven die geen aantoonbare zakelijke link met Nederland hebben dienen te worden geplaatst onder de categorie “associate”, zonder stemrecht.

  MKB kan in deze situatie een onderdeel worden van de NTCC, want laten we realistich zijn, Twee ondernemers clubs in Thailand is er 1 te veel.

  Ik heb dit opgebracht tijdens de laatste AGM van de NTCC, en kreeg vooral van de huidige “individuele” leden veel bijval. Deze groep heeft op dit moment geen (stem) rechten, en blijft dus afhankelijk van wat de grote jongens besluiten. Vreemd genoeg is een groot percentage van deze grote jongens een bedrijf met geen enkele zakelijk Nederlandse link. Neem bijvoorbeeld de vele luxe hotels die als corporate lid stemrecht hebben, maar waarbij de enige Nederlandse link een manager is.

  Tijdens en ok vlak na de AGM kreeg ik de indruk dat men in het algemeen instemde met mijn voorstel. Helaas nu, 4 maanden later, heb ik daarover niets meer vernomen.

 2. Iwan zegt op

  Het verhaal van Martien is herkenbaar. Ik ben zo een ondernemer die momenteel In Thailand zit ter oriëntatie op het opzetten van een bedrijf. Mijn kennismakingsgesprek met het MKB Thailand is goed bevallen, maar ik zie ook dat zij beperkte middelen en mogelijkheden hebben om adequaat te ondersteunen.
  Het MKB Thailand is in elk geval een club die serieus poogt om de kleine- en middenstanders uit Nederland te ondersteunen, maar zonder support van het RVO (die mij onlangs ook een soort ‘fatsoensmemo’ stuurt, terwijl ik al 20 jaar met een Thaise samenwoon en mijn behoefte een hele andere is) en de Nederlandse ambassade, zal het succes lang uitblijven.

 3. Gerrit Tienkamp zegt op

  Dutch MKB Thailand, lopen ook allemaal teveel met de neus in de wind.
  Zijn te veel met eigen roem bezig.
  Laten ze eens luisteren naar mensen die hier al jaren wonen en echt zaken doen.

 4. HansNL zegt op

  Het beleid van de huidige referring en daarvoor is gebaseerd op het bevoordelen en begunstigen van grote bedrijven.
  Lijkt me dat dit beleid ook door de ambassade moet worden uitgedragen.
  Alles is op exporterende bedrijven gericht waarbij vergeten word dat de economie in NL gedragen word door bedrijven, vaak de minder grote, die alleen voor en in de lokale markt opereren.

 5. HansNL zegt op

  Referring is natuurlijk regering.
  Nieuw apparaat, nieuwe spellingchecker.

 6. Harry Romijn zegt op

  Sinds 1977 in loondienst en sinds 1994 als eigen ondernemer in zaken met Thailand. Ik heb nog NOOIT iets aan de NLe ambassade gehad. Zelfs voor een visum stuur ik iedereen door naar de Duitsers: maandag middag aangevraagd, donderdag middag op te halen. En ze zijn ook nog eens bereid op de website van het bedrijf te kijken, waarvan werknemers een aanvraag indienen. Helpt, als een visum-aanvrager daar als export manager staat.
  Zelfs toen ik mijn paspoort had verloren ( sept. ’99) en een nieuwe moest aanvragen, hebben ze me voor de Thaise immigratie stempel op een totaal verkeerd been gezet. Kostte me bijna mijn retourvlucht (At Dutch embassy they very well know this lassez passer does NOT work on this way ! “) . Godzijdank kende ik toen al inmiddels een paar overheids-Thais.

 7. de witte dirk zegt op

  Beste Martien,

  dat heb je prachtig verwoord !

  Ik hoop dat je oproep en tevens je verwijzing naar praktische oplossingen ter ore komt van de Ambassadeur.

  Het klein en middenbedrijf heeft troeven en slagkracht, het grote vooral subsidies !

  Dirk De Witte

 8. Erik zegt op

  Een vreemde zaak, dat dit zo kan.
  Jammer genoeg is de positieve wind die ontstaan was door ambassadeur Hartogh na diens overlijden weer is gaan liggen. Want het lijkt me dat dit erg goede initiatieven waren die op dat moment breed gedragen zouden moeten zijn door alle partijen op de ambassade. Vreemd dat er daarna niemand is opgestaan die deze plannen heeft opgepakt.

  Dat MKB Thailand tegen de stroom ik toch blijft groeien geeft de behoefte en het belang ervan duidelijk aan. Ideaal is natuurlijk dat het een onderdeel van de NTCC wordt waardoor het met steun van de RVO en andere partijen echt kan voldoen aan wat kleine ondernemers met internationale plannen nodig hebben.

  Blijf vechten voor erkenning, en blijf de ambassade medewerkers bewerken want door de vele periodieke wisselingen zullen er vast en zeker ook weer eens mensen komen te werken die wel oor hebben voor het werk van MKB Thailand.

 9. brabantman zegt op

  Midden en klein bedrijf, vergeet het. Jullie zijn voor de Haagse diplomaten schoolklasje totaal onbelangrijk.
  De belangrijke baantjes voor de dames en heren op de ambassade, voor hun tijd erna, zijn te vinden bij de multi-nationals. In de tussentijd, waarom zullen wij ons druk maken om een paar pepernoten. Sorry, het is tijd om te gaan, er wacht een receptie bij….

 10. Peter zegt op

  Beste Martien, een geluid dat wel vaker wordt gehoord uit diverse buitenlanden. Ik geef je de suggestie je brief integraal door te sturen aan de Tweede Kamer Cie BuHaOS bijv. de leden Joel Voordewind (CU) of Malik Azmani (VVD). Zie de website van de TK. Deze Cie toetst en controleert wat de ambassades doen, en de coalitie heeft het exporterend MKB hoog in t vaandel staan – zoals zij zelf zeggen. Een mooie taak voor Stef Blok.

 11. Peter zegt op

  Beste Martien,

  Complimenten voor deze juiste en heldere verwoordingen en weergave van feiten.

  Peter Gödde

 12. guido goedheer zegt op

  ja het is mij ook wel bekend . als zeer klein bedijf – beeldend kunstenaar – is er niets te verwachten van de ambassade .
  voor openingen van mijn tentoonstellingen in Bangkok komt het aan of er een persoonlijke relatie is met de
  ambassadeur in funktie… Karel Hartogh was de laatste in deze funktie die een opening van mijn expositie in Bangkok, exact een jaar voor zijn overlijden. twee vorige ambassadeurs gingen hem voor…
  hij vertelde mij ook dat de nederlandse overheid veel te weinig initaitieven ontplooide en vrijwel nooit persoonlijke initiatieven van nederlandse kunstenaars ondersteund in het buitenland.
  mij werd een expo in de ambassade aangeboden , maar door het vertrek van K H. is daar nooit iets van terecht gekomen.
  niemand is daar geinteresseerd in culturele solo activiteiten helaas.
  het zal niet veranderen denk ik als ik het profiel van onze huidige ambassadeur bekijk. jammer maar verbaast mij niets…alleen het groot kapitaal laat daar een stoel in beweging komen.
  karakteristiek voor de huidige tijd in de nederlandse politiek .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website