In Udon Thani (Sangkhom district) is een besmetting met het Zika virus gesignaleerd. Een inwoner van Sangkhom is in Taiwan in quarantaine geplaatst nadat bleek dat er sprake was van een infectie.

De gemeente Udon Thani waarschuwt vooral zwangere vrouwen om zich te beschermen tegen muggen. In de dorpen in de tambon Sang Nang Khao van de wijk Pone Pisai Nong Khai zijn door middel van een voorlichtingscampagne geïnstrueerd. Dorpelingen dien de broedplaatsen van muggen te bestrijden en zich te beschermen tegen muggen. Verder worden mensen opgeroepen om niet naar het district Sangkhom te reizen.

Ambtenaren van de gezondheidsdienst hebben de familieleden van de persoon met het Zika virus had bezocht om te onderzoeken of ze ook besmet zijn met het virus.

Zikavirus

Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. Er zijn sterke aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Ziekteverschijnselen

Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen niet altijd de ziekteverschijnselen. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt klachten. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Mogelijke symptomen van zikakoorts zijn:

 • acute, maar meestal niet hoge koorts
 • niet-etterige ontsteking van het oog
 • spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
 • huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
 • en minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.

Complicaties

Tijdens uitbraken werden de volgende complicaties beschreven:

 • Het syndroom van Guillain-Barré. Hiervan is nog onbekend hoe vaak het voorkomt, maar dit is waarschijnlijk vrij zeldzaam.
 • Wetenschappers zijn het erover eens dat er een verband is tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven.

Besmetting en preventie

Het zikavirus wordt overgebracht door bepaalde muggen die in de tropen veel in en rondom huis voorkomen. De gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti) is de belangrijkste verspreider van het virus. Deze mug voedt zich voornamelijk met menselijk bloed en steekt zowel overdag tot in het begin van de avond.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond zorgvuldig muggenwerende maatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.

 • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken.
 • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte

Vooral mensen met een immuunstoornis of een chronische ziekte, evenals zwangere vrouwen moeten extra alert zijn voor het zika-virus.

Als klachten krijgt, neem dan contact op met (huis)arts of behandelend specialist. Er zijn geen vaccins om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden. De behandeling bestaat vooral uit het bestrijden van symptomen.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Zikavirus actief in Udon Thani”

 1. Eduardus zegt op

  De persoon waarbij het virus is ontdekt was wegens vakantie thuis, zeer vermoedelijk heeft de persoon het virus opgelopen in Taiwan, waar hij werkzaam is, zelf woon ik een paar km van de dorpen Chiang Da en Sang Nang Khao, die worden gescheiden door de provinciale grens Udon Thani / Nong Khai, enkele dagen geleden werden er hier over waarschuwingen afgegeven doormiddel van omroepinstallaties in tempels in de omgeving, en via geluidsinstallaties op pick up´s, heb zelf niks kunnen merken van paniek of iets dergelijks, de meesten hier nemen het kennelijk gelaten, iemand zij tegen me, ik neem wel een extra slok lao khao dat houdt de krengen wel van mijn lijf !

 2. epie zegt op

  Is het bv. bij terugkomst in Nederland bij een standaard bloedonderzoek aan te tonen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website