Op de Senaat rust de zware taak een interim-premier te benoemen. Volgens een bron bij het leger zou coupleider generaal  Prayuth Chan-ocha de voorkeur van de Senaat hebben, maar Prayuth wil de functie niet.

Totdat nieuwe verkiezingen plaatsvinden, blijft het land geregereerd worden door de NPOMC (National Peace and Order Maintaining Council) met de chefs van de krijgsmachtonderdelen en de politiekorpschef als ‘regering’ (zie schema). Ook na de pensionering van Prayuth en de andere bevelhebbers die in september met pensioen gaan, blijven ze in functie. ‘Alles in het land moet in orde zijn voordaat verkiezingen worden gehouden’, aldus Prayuth.

Gisteren vergaderde de junta met topambtenaren, provinciale gouverneurs en vertegenwoordigers van diverse sectoren (foto). Prayuth: ‘Wanneer je aan de macht bent, moet je niet aan jezelf denken maar vooruit kijken. Op het leger kan altijd vertrouwd worden.’

Prayuth beloofde binnen twintig dagen geld te vinden om de boeren die al maanden wachten op uitbetaling voor hun ingeleverde rijst, te compenseren. G2G rijst deals (government to government) worden opgeschort.

Donderdagavond maakte de NPOMC haar elfde besluit bekend. De grondwet wordt met uitzondering van hoofdstuk 2 (over de monarchie) buiten werking gesteld. De Senaat, rechtbanken en onafhankelijke organisaties (o.a. Kiesraad, Ombudsman) blijven functioneren.

De krant tekent hierbij aan dat dit besluit geen precedent heeft, want bij vorige coups werden die niet in tact gelaten. Coupplegers in het verleden gaven de voorkeur aan het instellen van een nationale wetgevende assemblee ter vervanging van het parlement. Maar Prayuth en de zijnen doen dat niet, nu de Senaat als wetgever kan blijven functioneren.

In het verleden zetten coupplegers ook doorgaans een commissie aan het werk om vermogen van politici in beslag te nemen en aanklachten tegen hen voor te bereiden. Die taak berust nu bij de bestaande organisaties, zoals de National Anti-Corruption Commission.

Senator Jate Siritharanont zegt dat het onduidelijk is welke bevoegdheden de Senaat heeft nu de grondwet buiten werking is gesteld. ‘De Senaat zal moeten wachten op nadere besluiten van de NPOMC.’

Jate vindt dat een tijdelijke grondwet moet worden vastgesteld, waarin de bevoegdheid van de Senaat wordt omschreven. Het beste, zegt hij, is wanneer de Senaat een nieuwe premier kiest en hem voor koninklijke goedkeuring voordraagt. Dat is meer legitiem dan wanneer de NPOMC dit doet.

(Bron: Bangkok Post, 24 mei 2014)

5 reacties op “Wie wordt de nieuwe premier? De Senaat mag het zeggen”

 1. colorwings zegt op

  Je zou nu toch langzamerhand denken dat de red shirts door gaan krijgen dat ze beter niet meer op de Shinawatra clan (of wat er voor in de plaats komt bij de nieuwe verkiezingen) kunnen gaan stemmen, helemaal na het uitblijven van de betalingen voor de geleverde rijst van de meestal al erg arme rijstboeren….maar ja, je weet het nooit in Thailand, het kan de meest onverwachte kanten op gaan.

 2. Jos zegt op

  Het lijkt mij dat redelijkheid nog steeds de boventoon voert bij de Militairen.
  Tot zo ver ben nog steeds blij met hun optreden, so far so good

 3. GJ Klaus zegt op

  Het is allemaal organisatorisch prima en dat kan/moet je ook van het leger verwachten.
  Er is echter een smet en dat is dat de senaat niet is ontbonden. Mij is verder onduidelijk om wie het gaat wat betreft de 35 mensen uit de universitaire wereld die gesommeerd zijn om zich te melden bij de NPOMC.
  Zijn deze 35 opgeroepen om inbreng te hebben in de reformatie of zijn het potentiele tegenstanders van deze coup? Duidelijk is nu in ieder geval dat de oude garde die achter de schermen altijd al de macht in handen hebben, het weer voor het zeggen hebben. Let op de benoemde senatoren. Nu is maar te hopen dat de huidige legerleiding geen marionetten zijn van de mensen achter de schermen. Zo lang de arme mensen het leven te moeilijk wordt gemaakt zullen ze altijd achter degene staan die ze hoop geven.
  Mij lijk het het beste om alle politici, parlement senaat en ex-regering voor 10 jaar verboden wordt om politiek bezig te zijn daar ze bewezen hebben te weinig oog te hebben gehad van wat het hele volk werkelijk nodig heeft, nl. een goed inkomen en een goede opleiding. Het werk te brengen waar het werkelijk nodig is en daarvoor de faciliteiten te bieden voor de (nieuwe) bedrijven). Is er een vliegveld nodig zet die dan op zijn er betere toegangswegen nodig leg die dan ook aan. Begin gewoon eerst handwerk naar de laaggeschoolde regionen te brengen, dan hoeven hun dochters ook niet de hoer uit te hangen. Zo wordt er ook meer hoop gegeven voor een beter leven. Zo hebben de Sinawatra’s wat dat betreft onvoldoende berwerkstelligd toen zij aan de regering waren.
  En bovenal het patronageschap afschaffen (ouderen en mensen die meer geld hebben en dit tonen als meerdere te zien) Respect hebben voor die mensen is goed maar betekent niet dat je door hen beperkt dient te worden en je een eigen mening mag ontwikkelen en deze niet onder stoelen of banken hoeft te verbergen.. Dus afschaffen van het kopen van baantjes etc.
  Kortom ontwikkel de arme regionen !!!!

 4. Hans Bos zegt op

  De senaat is inmiddels ontbonden, na Prayuth tot premier te hebben gekozen.
  Interessant artikel in The Economist: http://www.economist.com/news/asia/21602759-sudden-move-army-brings-only-near-term-calm-path-throne

 5. peterk zegt op

  De senaat mag niets meer zeggen en is ontbonden.Alle parlementaire macht is nu in handen van de NCPO. De nationale politiechef Adul en DSI chef Tarit zijn van hun funktie ontheven.( Bangkok Post)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website