(Yupa Watchanakit / Shutterstock.com)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet internationaal een oproep om niet-essentiële mondzorg uit te stellen totdat de verspreiding van Covid-19 voldoende is afgenomen. Hetzelfde geldt voor ‘esthetische ingrepen’ (plastische chirurgie). Dat is één van de richtlijnen waar de organisatie mee komt om de overdracht van het coronavirus te voorkomen.

De oproep komt er nadat de (niet-essentiële) mondzorg in talrijke landen hervat wordt. Maar daarbij zijn er enkele gevaren, zo lopen vooral tandartsen het risico om besmet te worden door een van de patiënten. “Tandartsen werken erg dicht bij het gezicht van patiënten”, verklaart de WHO. “De procedures omvatten face-to-face communicatie en frequente blootstelling aan speeksel, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Daardoor hebben ze een grotere kans om besmet te raken met SARS-CoV-2.”

Anderzijds kunnen tandartsen op hun beurt patiënten besmetten. Daarom is het beter om tandartsbezoeken nog even uit te stellen. De WHO benadrukt evenwel dat het advies enkel geldt voor niet-essentiële tandartsbezoeken.

Niet van toepassing op Nederland

Volgens de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland (KNMT) is het internationale advies niet van toepassing op Nederland. De WHO doet de oproep volgens de organisatie aan landen die nog niet volgens een Corona-leidraad werken, zoals Nederland dit als eerste land wel deed. Nederlandse tandartsen lopen voorop met veilig behandelen.’

(Loveischiangrai / Shutterstock.com)

Wel van toepassing in Thailand

Thailand was er met een advies in deze eerder bij dan de WHO. Reeds in mei dit jaar gaf het ministerie van Volksgezondheid een advies uit voor tandheelkundige klinieken om electieve, niet-dringende tandheelkundige behandelingen uit te stellen., Patiënten die dringende zorg nodig hebben vanwege acute tand- en tandvleespijn, dat niet kan worden opgelost met medicatie kunnen worden behandeld met speciale voorzorgsmaatregelen.

Tandartsen zullen hun diensten blijven verlenen in dringende gevallen, zoals tand- of tandvleesontsteking en pijn die niet kan worden opgelost met pijnstillers of antibiotica, reparaties aan gebroken of ontwrichte tandheelkundige hardware, kronen of implantaten die orale snijwonden en mondbloedingen kunnen veroorzaken.

Bron: Algemeen Dagblad/Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website