Chiranuch Premchaiporn

De beheerster van een Thaise nieuwssite die niet snel genoeg was met het verwijderen van beledigende commentaren aan het adres van het Thaise koningshuis, riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar.

Dat blijkt uit de behandeling van de strafzaak die tegen haar is aangespannen in de hoofdstad Bangkok.

Het gaat om tien comments die door onbekende bezoekers op de nieuwssite Prachatai waren gepost. De site is opgericht door Thaise journalisten, parlementsleden en activisten om in Thailand de functie van onafhankelijk dagblad te vervullen.

Nationale veiligheid

De rechtszaak vloeit voort uit speciale internetwetgeving die in 2007 door de toenmalige interim-regering werd ingesteld. Niet alleen hacken is daarin strafbaar gesteld, maar ook het verspreiden van materiaal dat schadelijk wordt geacht voor de nationale veiligheid. Daaronder valt onder meer belediging van het koningshuis.

De wet is van meet af aan scherp bekritiseerd door mensenrechtenactivisten. De internationale organisatie Human Rights Watch liet vorige week nog weten dat de strafrechtelijke vervolging van Chiranuch Premchaiporn, zoals de beheerster van de site heet, “een ijzingwekkende boodschap is voor webmasters en internetbedrijven”.

Journalistieke moed

Premchaiporn, op internet beter bekend onder het pseudoniem Jiew, is de eerste die vervolgd wordt vanwege de wet. Vorig jaar kreeg ze van de International Women’s Media Foundation nog een prijs voor journalistieke moed.

Bron: HLN.be

2 reacties op “Webmaster riskeert 20 jaar cel in Thailand door omstreden internetwet”

  1. M.C.Veen zegt op

    Onafhankelijk = gevaarlijk = vijanden… (zou kunnen)
    Hoop dat het goed komt, het is hier al zo arm aan onafhankelijk en eerlijk

  2. Willem van Doorn zegt op

    Misschien kan dat helemaal niet (en dan respecteer ik dat) maar voor de hand ligt aan Zijne Majesteit zelf te vragen of hij zich beledigd acht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website