De provincie Ayutthaya krijgt het dit jaar wel voor haar kiezen. Vrijdag verergerde de situatie zich er opnieuw: de Asian Highway liep onder water en gedetineerden moesten worden geëvacueerd uit de provinciale gevangenis.

Honderden auto’s, interliners en vrachtwagens liepen vast op de belangrijkste verbindingsweg met het Noorden, wat leidde tot een file van 10 kilometer. Het treinverkeer naar het Noorden komt niet verder dan Ayutthaya; de treinen naar het Noordoosten rijden via Chachoengsao in plaats van Ayutthaya.

De plotselinge stijging van het water noopte het Corrections Department de 1700 gedetineerden in de provinciale gevangenis te evacueren naar nabijgelegen gevangenissen in Lop Buri, Sing Buri, Chai Nat en Pathum Thani en ook naar de Klong Prem Central Prison in Bangkok. Het Bang Pahan ziekenhuis moest zijn deuren sluiten. Het werk is overgenomen door twee veldhospitalen.

De autoriteiten doen alle mogelijk moeite om de provinciehoofdstad Ayutthaya droog te houden (In Thailand zijn de provincies vernoemd naar de hoofdstad). Meer dan 60 procent van de vloedwallen is beschadigd. Ze worden gerepareerd en tot 1 meter verhoogd. De stedelingen hebben niettemin de waarschuwing gekregen hun spullen in veiligheid te brengen en zich klaar te maken voor evacuatie.

Het waterpeil in de provincie zal volgens de gouverneur de volgende drie tot zeven dagen met 50 cm stijgen als gevolg van het gigantische watervolume dat door de rivieren Lop Buri, Pasak en Chao Praya stroomt.

Ander nieuws:

 • In Bangkok liep de Chaeng Watthana weg voor het parlementsgebouw woensdagavond onder water als gevolg van zware regens. Idem de Vibhavadi Rangsit weg en de Ram Intra weg. Op de Vibhavadi weg stond het water 70 cm hoog, omdat de pompen bij het Bang Khen kanaal het begeven hadden. Het gemeentebestuur is bezorgd dat het oostelijk district van Bangkok onder water gaat lopen als gevolg van water uit het Noorden.
 • Drieduizend fabrieken in zeven centrale provincies zijn getroffen door het water, aldus de Federation of Thai Industries (FTI). De schade bedraagt 15 miljard baht. Op het industrieterrein Saha Rattana Nakorn (Aytutthaya) staan alle 46 fabrieken onder water en op het industrieterrein Bang Pa-in 98 fabrieken. Op het industrieterrein Rojana zijn electronicafabrieken getroffen.
 • De FTI schat dat de overstromingen tot een exportdaling van 30 procent leiden. Electronicabedrijven hebben tot zes maanden nodig om hun high-tech apparatuur te herstellen. Normaal draaien de fabrieken in deze tijd van het jaar op volle toeren om de bestellingen voor Kerstmis en Nieuwjaar af te werken.
 • Honda heeft de productie stilgelegd, nadat drie toeleveranciers van onderdelen onder water waren gelopen. De voorraad auto’s is naar dealers in het land gebracht.
 • Canon Inc inventariseert de schade in haar inktjetprinter fabriek in Ayutthaya. Een woordvoerder in Japan verwacht niet dat de productie stagneert.
 • Hitachi Asia (Thailand) heeft twee fabrieken op industerrein Rojana (Ayutthaya), die getroffen zijn door het water. Er worden compressoren en rotary transformers gemaakt. De productie wordt bemoeilijkt omdat transport onmogelijk is. Hitachi heeft ook een fabriek van home appliances in Prachin Buri; die wordt vooralsnog alleen bedreigd.
 • Ook de landbouw lijdt grote verliezen: rijst, maïs, suikerriet zijn vernield. De schade wordt geschat op 100 miljard baht.
 • Fabrieken beginnen een tekort aan grondstoffen te krijgen omdat de aanvoer stagneert.
 • Delen van de provincie Nakhon Pathom, 50 km vanaf Bangkok, zijn overstroomd door het stijgende water van de Tha Chin rivier. Maandag werd water uit de provincie Suphan Buri omgeleid naar de rivier die al gezwollen was. In het district Bang Len staat het water 2 meter hoog, het stijgt 5 tot 10 centimeter per dag. Ook delen van het district Buddha Monthon werden getroffen. De Royal Irrigation Department doet alle mogelijke moeite om 34 waterpompen met een capaciteit van 7 miljoen kubieke meter per dag te installeren.
 • In Pathum Thani trokken bewoners van Lam Luk Ka de straat op. Ze eisten dat de stuw in hun district verder wordt opengezet om water af te voeren naar nabijgelegen gebieden van Bangkok. De bewoners hebben al 2 maanden last van het water, dat tot hun borst reikt. De autoriteiten hebben de stuw een extra 20 cm opengezet.
 • In Phuket groeien zorgen over huizen die op berghellingen zijn gebouwd. Maandag vond een kleine aardverschuiving plaats waarbij een huis in Kathu werd beschadigd. De bebouwing op de hellingen blokkeert de waterafvoer, waardoor de grond verzadigd raakt. Aardverschuivingen, met name in het regenseizoen, zijn het gevolg. Veel van de bebouwing is in strijd met de regels gebouwd. Op hellingen van meer dan 50 graden mag niet gebouwd worden, maar projectontwikkelaars trekken zich er niets van aan en de controle laat blijkbaar te wensen over.
.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Watersnood Ayutthaya verergert; export: min 30 pct”

 1. Gerrit zegt op

  En hier in Nakhon Phanom??
  Niets aan de hand.
  Vele duizenden Thaien en ook Farangs komen deze dagen om de giga feesten op en
  om de boulevard langs de Mekong mee te vieren.
  De kano’s met 40 tot 50 bemanningsleden zijn begonnen met de races met als climax de finale over 3 dagen.
  En dan komen de giga opgetuigde tot 50 meter hoge boten op olievaten langs drijven. Met honderden olielichtjes en veelal beelden van het koningshuis.
  1 van mijn overburen is een straaljagerpiloot uit India die hier met een heel team (veelal ook
  uit India) op het vliegveld jongelui aan het opleiden is tot piloot.
  Zoals ieder jaar komen er weer een zestal vrienden uit India speciaal voor het feest.
  Vele honderden kramen staan overal hun waren te verkopen. 90% natuurlijk eten en kleding
  En iedere avond de bekende grote shows op enkele podia langs de rivier.
  Een rivier die vele meters lager stroomt en waarvan het water sterk aan het dalen is.

  Binnenkort worden de groenten weer verbouwd op de vruchtbare grond langs de rivier.
  En op 11-11-11 wordt de nieuwe brug naar Laos geopend. Door natuurlijk een lid
  van het Koninklijke huis. Zal wel weer een giga feest worden.
  Naar en van de brug zijn verschillende nieuwe vierbaanswegen
  aangelegd.
  Mijn overbuurman is een gewapende douaneman die van Nong Khai nu hier komt werken
  om vooral de vele Laotiananen van visa te voorzien. Zijn huis staat hier in de straat en dus kan hij weer bij zijn vrouwtje slapen.

  Sensaties bij de 4 pontveren zullen dan wel voorbij zijn. Af en toe gaat het afrijden verkeerd en valt er een giga vrachtwagen in het water.

  Gerrit

  • marcos zegt op

   Met schaamte lees ik dit stuk……………….!Corrigeer mij als ik het niet goed begrijp!
   Maar staat er nu dat feesten en zuipen belangrijk is en dat het ons hier geen klote
   interesseert wat er in de rest van Thailand gebeurt???

   • cor verhoef zegt op

    Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat je gelijk hebt @Marcos. Gerrit leeft op dit moment in een paralel universum.

    @Gerrit,

    Waar kunnen we kaartjes krijgen?

    • Gerrit zegt op

     De schaamte van Marcos !?

     Ten eerste begrijp ik niet “ons hier :” Woon je in Nakhon Phanom.
     Als dat zo is dan ben je op de hoogte met de feiten die ik geef.

     En verder.

     Ja, het is hier 1 groot feest.
     Zojuist fietste ik over de boulevard en overal zijn veel mensen die de zwoegers in de boten aan het toejuichen zijn
     En misschien zuipen alhoewel ik daar niets over heb geschreven Nee niet misschien. Overal zag ik de bekende groepjes mannen bij elkaar zitten met een halfvolle fles/

     En Cor Rondlopen en kijken kost niets. Dus geen kaartjes nodig.

     En over schaamte gesproken.
     Over de hele wereld gebeuren de meest verschrikkelijke dingen. Teveel water Teveel droogte Teveel gevechten Teveel honger Teveel doden Teveel zieken etc etc.
     En de rest van de wereld gaat gewoon door met hun feesten en partijen.
     Niets nieuws onder de zon.

     Als je mij zou kennen dan zou je ook weten dat ik erg begaan ben met de ellende in de wereld maar dat neemt niet weg dat alles gewoon door gaat.

     Gerrit

     .

     .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website