Rijst in een magazijn in Chachoengsao ruikt beschimmeld.

Verkopen hypermarkets, zoals Big C, oude rijst uit de regeringsvoorraad, die te zwaar is behandeld met fosfinegas?

Op de social media worden consumenten gewaarschuwd geen oude rijst te kopen. Die is doorgaans te herkennen aan een doffe kleur, bevat schilfers en stof en ruikt beschimmeld. De rijst zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid en zelfs het risico op kanker vergroten.

Maar de autoriteiten en rijsthandelaren verwijzen deze berichten naar het rijk der fabelen. De door de regering opgekochte rijst wordt niet vaker dan het standaaraantal van tweemaal per jaar behandeld met fosfinegas, een insecticide dat door de FAO wordt aanbevolen. Berichten dat ratten doodgaan nadat ze de te vaak behandelde rijst hebben gegeten, zijn niet waar. Evenmin zijn mensen overleden.

Volgens Pranee Siriphand, directeur-generaal van het Foreign Trade Department, moeten consumenten niet in paniek raken. Overbehandeling is onmogelijk omdat de kosten daardoor toenemen. De berichten zouden tot doel hebben het moeilijker voor de regering te maken om de uitdijende voorraad te verkopen.

Somkiat Makkcayathorn, president van de Thai Rice Packers Association, wuift de geruchten ook weg. Aan de verpakte rijst worden geen anti-schimmel chemicaliën toegevoegd. Dat is ook niet nodig want de verpakte rijst is geslepen en schoon en heeft een vochtigheidsgraad van 12 tot 14 procent.

De Thai Retailers Association heeft gisteren een verklaring uitgegeven, waarin wordt bevestigd dat alle aangesloten winkels hun verpakkingsbedrijven zorgvuldig hebben gekozen. Het selectieproces voldoet aan internationale eisen.

Kudatara Nagaviroj, directeur van Big C Supercenter Plc, zegt dat er niets mis is met de rijst die Big C verkoopt. ‘We inspecteren en verifiëren regelmatig de opslag, het verpakkingsproces en de voedselveiligheid van onze rijstleveranciers.’

(Bron: Bangkok Post, 18 juni 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Waarschuwing voor onveilige rijst is fabeltje, zeggen autoriteiten en rijsthandel”

  1. Jan H zegt op

    Thailand is een belangrijk exportland en staat hoog aan geschreven in de wereld ,daarom zal men wel uitkijken om met rijst te knoeien dit zou grote gevolgen hebben voor de rijst export in Thailand.
    In Nederland hoeft men zich helemaal geen zorgen te maken , hier word door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de rijst (ook groente)streng gemeten of zij hoge concentraties giftige stoffen of schimmels bevatten welke schadelijk zou zijn voor de consument.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website