Prayuth Chan-o-cha

Koning Bhumibol Adulyadej heeft woensdag ingestemd met een verzoek van de militaire junta om de staat van beleg op te heffen. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt. De opheffing van de noodtoestand is per direct van kracht.

Het leger kondigde de staat van beleg kort na de staatsgreep tien maanden geleden af. Ondanks de internationale druk op Thailand is de afschaffing vooral het gevolg van de slechte economische situatie. Buitenlandse investeerders blijven weg als in een land de staat van beleg geldt. Ook het toerisme had last van de situatie, sommige nationaliteiten kunnen geen reisverzekering afsluiten als ze naar een land reizen waar de staat van beleg van kracht is. Daarnaast stond de staat van beleg de integratie in het kader van de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations, Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) in de weg.

Juntaleider Prayuth Chan-o-cha heeft nu de absolute macht gekregen volgens artikel 44 van de tijdelijke grondwet. Dit artikel is zeer omstreden, vooral mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen. Het artikel is ooit in 1959 bedacht door de Thaise dictator en veldmaarschalk, Sarit Thanasatin, die het gebruikte om criminelen zonder een vorm van proces op te laten pakken en te executeren.

Artikel 44 geeft premier Prayut ongebreidelde macht over de regering en hij hoeft bovendien aan geen enkele rechter verantwoording af te leggen. Volgens critici een gevaarlijke en oncontroleerbare situatie om zoveel macht in de handen van één persoon te leggen.

Hoewel Prayut eerder beloofde artikel 44 niet te pas en te onpas in te zetten gaat hij zijn macht wel gebruiken om de problemen in de luchtvaart aan te pakken en de mensenhandel te bestrijden. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thailand heft staat van beleg op en Prayut krijgt de absolute macht”

 1. Guzie Isaan zegt op

  ……..bekijk dit maar eens en trek je conclusie!

  http://www.abc.net.au/news/2015-04-01/what-happens-when-a-foreign-journalist-challenges/6366302

 2. Jos zegt op

  Lekkere gast.

  Iemand die 5 jaar celstraf wil eisen voor een underboob selfie is niet helemaal tof.
  Die gaat zijn power zeker misbuiken.

  Hopelijk gaat men internationaal helemaal los, zodra hij zich als een despoot begint te gedragen.

 3. David H. zegt op

  Gaat hier nog leuk worden ….,zal de investeringen en verkoop immo zeker niet verbeteren , zal je maar overkomen nationalisaties van je bedrijf of andere ?.
  En zeg nu maar dat Thailand nooit in eigen voet schiet,….. maar met een alleenheerser met absolute macht weet je nooit !

 4. Van Acker David zegt op

  Deze man word nochtans door veel mensen op handen gedragen en geloven in hem! Hij beschermd zijn volk dat is iets waar vele andere landen kunnen van leren!!

  • Hendrik Keestra zegt op

   Hoeveel mensen ‘hem-op-handen-dragen’ zal nooit bekend worden immers in een land waar een dictator heerst zullen nooit verkiezingen plaatsvinden…

   Je kunt trouwens eenvoudigweg de geschiedenisboeken van de 19e eeuw erop na lezen om te weten te komen wat ‘andere-landen-hebben-geleerd’ van een dictator die zijn volk wenste te beschermen…

 5. jacques zegt op

  Thailand heeft een sterke man nodig die rust en stabiliteit kan brengen. De zogenaamde democratische partijen hebben er in hun regeerperiode niet veel van gebakken. Ja de geel en roodhemden slachten elkaar af en daar hebben we genoeg van gezien toch. Dat was goed voor de economie. De corruptieschandalen daar heeft dit land zich ook mee geprofileerd en worden eindelijk aangepakt.

  Het is jammer genoeg dat dit alles zo nodig is maar discipline is hier ver te zoeken. PRAYUT geeft zelf al aan dat hij deze taak niet voor zijn lol doet en tijdelijk maar het beste voor heeft met dit land. Geef die man een kans. Dit is toch een thai die weet hoe zijn volk in elkaar steekt en wat soms nodig is om rust te laten terugkeren. Democratie is een illusie en zal nooit werken kijk maar naar Nederland met regeerders die luisteren naar het volk en doen wat ze zelf denken dat het beste is.

  • paul zegt op

   ja zo zit het Jacques ,ik zie alleen verbetering in Thailand , Wat deze man in 10 maanden heeft opgelost is wonderbaar , Ik hoop dat hij zijn macht blijft behouden en niet terug vallen naar de oude shit ( dat is wat het land kapot maakt ) , en wie niet akkoord is ook zo corrupt als elke Thai ,
   een paar kleine voorbeelden , vissers boten met kleine mazen netten zijn opgepakt door de Politie en militairen ( vroeger betaalde ze onder de tafel aan de politie )
   als er hier nieuwe wegen worden aangelegd dat duurd 2 maanden en de weg is weeral stuk ( geen cement in de beton maar in vele verschillende overheids personen pocket ) , nu heb ik gecheckt vorige week weer een nieuwe weg voor mijn deur met zeker genoeg cement in !
   en nog vele andere voorbeelden ,

  • Hendrik Keestra zegt op

   Jacques: “Thailand heeft een sterke man nodig die rust en stabiliteit kan brengen”.

   Dezelfde redenatie die men hanteerde begin jaren dertig in Duitsland en we weten inmiddels de afloop.
   Mensen leren kennelijk nooit iets bij…!??

 6. Harry zegt op

  Democratie is een hele grote luxe, die enkel werkt als het weinig uitmaakt of de staatskar een tikje naar L of naar R gaat.

  Bij grote armoede / corruptie / nepotisme kan het eindeloze democratische gepalaver als in W-Europa niet altijd het beste remedie zijn, om aan de “oude democratie” zoals die corrupte elkaar de bal toewerpende bovenlaag in TH heette maar te zwijgen.
  Singapore, Zuid – Korea en China waren nooit op het huidige niveau van welstand gekomen met 15+ elkaar vliegen wegvangende partijen als we in NL en B nu kennen.

  Als die man erin slaagt, de Thai over hun gebrekkig-Engels-angst heen te helpen, heeft hij de geschiedenisboekjes in positieve zin al gehaald.
  Nu nog een overheid/politiek, die zich iets aan de stemmende burger gelegen laat liggen, een deugdelijk hoog water afvoer ( nee, niet als in 1942, 1975, 1997, 2011, 2015) en een deugdelijk onderwijssysteem, en de man wordt nog heiliger verklaard als menig andere Thai waar veel foto’s van in omloop zijn.

  • paul zegt op

   dat zal niet meevallen Harry , mijn dochter heeft zich gisteren ingeschreven in een Thaise school , als je 40.000 baht per jaar extra betaald krijg je international lessen ( dus engels ) , ze zijn maar met 4 in de klas , dat is relatief weinig voor een school met meer dan 1000 leerlingen en Ranong een vrij rijke stad , waar de ouders het gemakkelijk kunnen betalen , haar vriendin haar ouders hebben een groot resort en spreken geen woord Engels , zal net het zelfde zijn voor de dochter ,wij noemen dat Nationalisme

 7. Rick zegt op

  Sommige landen zijn beter af met een dictator, of dat ook voor Thailand zo is zal de tijd uitwijzen…

  • Henri zegt op

   Zie de verafgoding van de PM met enige argwaan. Is hij echt een reincarnatie van de zojuist overleden ex PM van S’pore? Sorry maar ik zie bet niet en geef hem niet meer dan het voordeel van de twijfel. Hoop dat ik er naast zit, maar de laatste militair die er iets van brouwde werd door andere militairen weer afgezet na slechts een paar jaar. Inderdaad de voorganger van voornoemde generaal/PM heeft een enorme en positieve invloed op het land gehad. Hoop dat de huidige PM regelmatig bij zijn verre voorganger advies gaat halen. Dan is er een kans.

 8. Jack G. zegt op

  Ik zat net even over aan de juntaleider/premier te denken. Ik heb in Nederland eigenlijk nooit echt een documentaire gezien over hem. Wie is eigenlijk deze man? Ja, een legerman die het zooitje zat was die op het pluche zat en de straten onbegaanbaar maakte. Maar hoe het nu helemaal zit? Is hij de frontman van een groter geheel dan alleen het leger? Of is hij naar voren geschoven door anderen? Geen idee. Is er op de Nederlandse tv( over buitenlandse tv) een goed item geweest over hem en zijn …. ‘organisatie’? En zo ja, is dat nog ergens terug te zien of heeft de Nederlandse Tv hem nog niet in beeld gebracht? Er zijn vast mensen op Thailandblog die het precies weten of er misschien al over hebben geschreven.

 9. Sir Charles zegt op

  Ben trouwens wel benieuwd mocht Prayut zijn absolute macht willen gaan gebruiken om bijvoorbeeld alle beerbars en a-gogo’s te verbieden, alcohol aan banden te leggen, het lopen op straat in ontbloot bovenlijf, om visa-regelementen nóg meer te verscherpen om maar wat willekeurigs te noemen of de farang-aanhangers van hem dán ook zo achter hem blijven staan.

  Waag het te betwijfelen…zelfs het ontbreken van strandstoelen is voor sommigen al een reden het land niet meer te willen bezoeken.

  Flauwekul waarschijnlijk maar niet geheel ondenkbeeldig want hoor toch vaak zeggen ‘met Thailand weet je het maar nooit, TIT’. 😉

 10. Piet K. zegt op

  Vele Duitsers dachten in het begin van de dertiger jaren ook dat het wel meeviel. Blijkbaar zijn een groot deel van de Thailand-gangers zeer flexibel op het gebied van normen en waarden, handig in steden als Pattaya. Hun medaille heeft geen keerzijde, zie ook het geklaag over het ontvluchte financiële paradijs Nederland waar ze te weinig van profiteren. Dictators goed praten gaat wel heel ver, aanhangers van dictaturen kunnen we in Nederland missen als kiespijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website