Drie districten in Bangkok zijn vandaag op de verkiezingsdag een kruitvat: Lak Si, Don Muang en Sai Mai, verwacht tweede gemeentesecretaris Banchong Sukdee. Lak Si was gistermiddag het toneel van een vuurgevecht tussen anti- en pro-verkiezingen groepen. Zes personen raakten gewond, waaronder twee journalisten: een Thai en een Amerikaan.

Bangkok Post besteedt twee hele pagina’s aan het vuurgevecht: de voorpagina en een fotopagina. Volgens de krant is de vrees voor geweld vandaag toegenomen, een veronderstelling die verder niet wordt toegelicht of aan een bron wordt toegeschreven. De krant weidt uitgebreid uit over de gebeurtenissen, die Thailandblog gisteren al beknopt meldde in Bangkok Breaking News.

In het kort:

 • Vrijdagavond belegerde een groep demonstranten onder leiding van de monnik Luang Pu Buddha Issara het districtskantoor van Lak Si om te voorkomen dat de aldaar opgeslagen stembussen en stembiljetten in het district zouden worden verspreid.
 • Zaterdag hoorden ze dat roodhemdleider Wuthipong Kachatham uit Pathum Thani (door de krant een ‘hardliner’ genoemd) van plan was met supporters naar Lak Si te trekken om een opening naar het kantoor te forceren, zodat functionarissen bussen en biljetten konden ophalen.
 • Vrouwen en kinderen werden vervolgens naar binnen gedirigeerd en de demonstranten bouwden bunkers van zandzakken.
 • Om drie uur arriveerde een groep van tweehonderd lui bij de Lak Si tempel en voor winkelcentrum IT Square, 500 meter verder. Wuthipong was daar niet bij. De politie sprak met beide groepen en plaatste busjes en trucks om de groepen te scheiden en soldaten namen positie in.
 • Om vier uur arriveerde een groep van honderd PDRC-demonstranten aan de andere kant van de Chaeng Wattanaweg. Kort daarna werd het geluid van twee ontploffingen gehoord, die de eerste twee slachtoffers maakten.
 • Vervolgens barstte een vuurgevecht los met nog meer ontploffingen van reuzevoetzoekers en schoten. Eindresultaat: zes gewonden. De krant laat het hierbij. Breaking News van BP meldde gisteren dat de rust aan het begin van de avond was weergekeerd. Waarom de districten Don Muang en Sai Mai een kruitvat zijn, wordt niet toegelicht.

Legerbevelhebber maakt zich ernstig zorgen over geweld in Lak Si

Wuthipong ontkende gisteren elke betrokkenheid bij het gevecht. Volgens hem waren de meeste pro-vechters bewoners van het district Lak Si, die wilden stemmen.

In het BP-artikel komen geen autoriteiten aan het woord. Alleen legerwoordvoerder Winthai Suwaree wordt geciteerd. Die zegt dat legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha ‘deeply concerned’ is over het geweld in Lak Si. Hij vraagt de autoriteiten geduld te hebben en te proberen het conflict door middel van gesprekken op te lossen.

(Bron: Bangkok Post, 2 februari 2014)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Vuurgevecht in Lak Si zet verkiezingen op scherp”

 1. Kees zegt op

  Dick,

  Veel waardering voor je dagelijkse BP samenvattingen. Ik heb vaak geen gelegenheid de krant te kopen/lezen en ben er erg blij mee. Bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website