Roodhemdleiders zijn volgens het leger bereid met de junta samen te werken bij het verzoeningsproces, de eerste fase van een driestappen plan van de militairen.

Kampanart Ruddith, assistent legerstafchef en hoofd van het door de junta gevormde Reconciliation Centre for Reforms (RCR), zegt tijdens hun detentie op de roodhemdleiders en kernleden van het UDD te hebben ingepraat, met de toezegging tot medewerking als resultaat.

Hij vroeg hen hun politieke activiteiten te staken. ‘Het doel is hen te laten stoppen en hen op de gedachte te brengen dat het tijd is de strijdbijl te begraven en vrede in de samenleving terug te brengen. We kunnen de politieke verdeeldheid niet verder laten gaan.’

Ook buiten de gevangenis is het leger actief om het juiste klimaat voor gesprekken te scheppen. Soldaten verrichten gemeenschapstaken en organiseren straatfeesten met gratis eten en muziek. De RCR houdt zich met twee taken bezig: hulp aan een panel dat de basis moet leggen voor hervormingen en het land ingaan om op elk niveau met bewoners te praten.

Kampanart: ‘Verzoening begint bij jezelf, bij de kleinste eenheid in de samenleving, het gezin. Het politiek conflict heeft binnen gezinnen tot spanningen geleid. De volgende stap is dorpen, tambons, districten en provincies te benaderen om de voortwoekerende animositeit te reduceren.’

De tweede stap van het driestappen plan is de vorming van een nationale wetgevende assemblee en een nationale hervormingsraad. De junta wil voor oktober een interim-regering optuigen, die een jaar de tijd krijgt voor hervormingen alvorens verkiezingen worden uitgeschreven.

‘De kern van verzoening is ervoor te zorgen dat alle Thais, met name degenen die zich aan bepaalde politieke groepen hebben verbonden, stoppen en beseffen dat het tijd is om eenheid te creëren. Als ons dat lukt, zetten we een stap vooruit.’

(Bron: Bangkok Post, 8 juni 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Verzoening is het sleutelwoord; roodhemdleiders gaan om”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Blijf erbij dat het leger goed bezig is. Spelen duidelijk baas over de politie. Hier in het dorpje wordt natuurlijk gegokt. Voorheen kwam de politie langs, toeterde een keer en iemand maakte zich los van de gokkers, stak 200 baht naar binnen en het ging weer zijn gang. Eergisteren 9 mensen opgepakt en naar het gerecht gebracht in Khon Kaen. Gisteren terug gebracht met een busje van de Hermandad. Ieder moest ongeveer 1000 baht betalen voor de boete en transportkosten. Rechter: “Als je geld hebt om te gokken, kun je ook de boete betalen” Ben benieuwd of dit ook in de grotere plaatsen gebeurd, of dat enkel de arme (?) sloebers de dupe zijn.

 2. Piet K. zegt op

  Opvallend aan de commentaren op de coup is het volgende: de consensus is dat de politici corrupt zijn, hun eigen belang nastreven en aan vriendjespolitiek doen ten koste van de bevolking. Maar nu die zelfde types gekleed gaan in groene uniformen begint een grote groep te juichen en te jubelen dat het een aard heeft, gebaseerd op niks. Geld uitgeven van een ander (de boeren betalen) is niet zo moeilijk en mooie dingen beloven deden hun niet in het groen geklede voorgangers ook al. Om de verschillende hemden op een lijn te krijgen is wel wat meer nodig dan gokkers opbrengen. Een gemeenschappelijke vijand creëren is een beproefde methode, buitenlander let op uw zaak.

  • ruud zegt op

   Voorlopig is er nog niets gebeurd na de coup, dat suggereert dat de generaal geen oprechte bedoelingen heeft.
   Of dat nog komt, moeten we afwachten.
   Voor de coup was Thailand zachtjes aan het afgleiden naar een burgeroorlog en armoe, door teruglopende inkomsten van toeristen en enorme plannen voor een infrastructuur, waarvan niemand weet, of dat rendabele investeringen zijn en hoeveel geld ervan in verkeerde zakken terecht gekomen zou zijn.
   Een hoge snelheidslijn dwars door Thailand.
   Ga je dat geld ooit terugverdienen, als je voor een paar tientjes kunt vliegen?

  • Farang tingtong zegt op

   Buitenlander let op uw zaak? schei toch uit, je reinste bangmakerij, het lijkt soms wel als ik sommige reacties lees dat men het jammer vind dat het leger het zo goed doet, tot op heden maakt het leger elke belofte waar, ik hoor alleen maar positieve geluiden om mij heen, nou ja op sommige farang na!
   Zo dat wou ik effe kwijt, ik heb er dorst van gekregen, ik ga denk ik lekker een koud biertje soldaat maken!

 3. Erik zegt op

  Nou, Piet K, neem jij dan een enkeltje terug naar jouw thuisland !

  Mij maak je niet bang met ongefundeerde stemmingmakerij. En als ik de beperkte waarschuwingen lees van BuZa krijg je daar geen steun.

  Bangmakerij is ook beproefd. Jij bent niet de eerste met dit spookverhaal hoor !

 4. dirkvg zegt op

  Het leger heeft nog steeds een positieve boodschap, en probeert die te realiseren.
  Daartegenover staan al die gekleurde hemden met hun persoonlijke visie over democratie, en enkele farang die graag de beste kapitein aan wal zijn.
  Mijn contacten in Bkk en Khon Kan zijn onverdeeld positief, ik dus ook voor hen.

  • khunsiam zegt op

   “Het leger” is niet de juiste omschrijving; het is slechts een factie van het leger dat de macht heeft gegrepen en nu de kans schoon ziet om de oude garde terug in het zadel te krijgen, ondertussen worden opposanten monddood gemaakt, worden staatsambtenaren aangespoord om diegenen met een andere opinie aan te geven (zie Nazi Duitsland de jaren ’30) enz..dit gaat geen kant op.
   Wie heeft nu eigenlijk de macht gegrepen: de “Eastern Tigers”; de rechtse ultranationalistische en royalistische factie van het leger onder leiding van Prawit hebben het heft in handen. Prawit en Anupong waren de voornaamste “backers” achter de schermen van Sutheps’ en de ex-PAD’ers revolte en anti-regeringsdemonstraties.
   Kijk door de propaganda heen, geloof niet zomaar de zoete praatjes die de Thais om je heen je vertellen om je gerust te stellen, zij weten immers hoe het er in hun land onder leiding van het leger aan toe kan gaan, zij zijn niet vergeten wat er gebeurd is tijdens andere coups.
   Diegenen die nu onderdrukt worden zullen zich opnieuw roeren en dan zijn de poppetjes pas aan het dansen, wanneer is maar de vraag.

 5. chris zegt op

  Generaal Phrayuth moet zijn zaakjes natuurlijk wel goed regelen. Niet alleen voor het land maar ook voor hemzelf. In september 2014 zou hij namelijk met pensioen moeten en zoals zoveel Thai denkt hij niet aan stilzitten na zijn pensionering. September is ook de maand waarin wellicht een nieuwe interim-regering zal worden geinstalleerd. Naar mijn verwachting maakt Phrayuth daar geen deel van uit. Hij aast wel op een baantje in de Privy Council, het hoogste adviesorgaan van de koning. Enkele leden van dit adviescollege zijn zeer bejaard (zoals gen. Prem) en een van hen zou wel eens kunnen worden gevraagd om een stapje terug te doen.
  Als Phrayuth zijn zaakjes niet goed regelt kan hij natuurlijk nog altijd in het buitenland gaan leven. Maar waar is een junta-generaal welkom tegenwoordig?

  • chris zegt op

   Op 19 mei, drie dagen voor de staatsgreep schreef ik:
   “Achter de bekende schermen wordt gewerkt aan het arresteren van nagenoeg alle red shirt leiders die sinds 2010 op borgtocht vrij zijn maar die de voorwaarden daarvan hebben overtreden (door op podia te verschijnen en tot onrust aan te zetten). Ook wordt gewerkt aan de arrestatie van tientallen PDRC leiders zodat de final battle het zonder de ‘legeraanvoerders’ moet stellen…….”
   Ik hoop dat de heer Geleijnse er begrip voor heeft dat ik mijn inside bronnen niet kan noemen. Ik breng ze daarmee immers op het randje van de dood.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website