Het ministerie van Volksgezondheid peinst erover buitenlandse toeristen te verplichten een reis- en ziektekostenverzekering af te sluiten alvorens ze naar Thailand reizen. De maatregel is bedoeld de financiële last van ziekenhuizen te verlichten. Die kunnen in een aantal gevallen de kosten van medische behandeling van buitenlanders niet op hen verhalen.

Volgens minister Pradith Sinthawanarong (Volksgezondheid) bezoeken 2,5 miljoen buitenlanders jaarlijks een Thais ziekenhuis. Daarvan vormen expats 40 procent, toeristen 20 procent, 8 procent zijn toeristen die voor algemene medische zorg komen en de overigen zijn noodgevallen. Vooral die laatste groep kost de ziekenhuizen geld.

De minister wil eerst toeristen en gepensioneerde buitenlanders aanmoedigen om zich te verzekeren, maar op de lange termijn denkt hij aan verplichtstelling, mogelijk inclusief een heffing op hun vliegtuigticket of hotelbelasting.

De president van de Association of Thai Travel Agents zegt dat de toeristen die via een reisagentschap komen, meestal een reisverzekering hebben. Hij vindt dat de regering beter de ziekenhuizen kan toestaan de kosten te verhalen via de ambassade in plaats van toeristen verplichten zich te verzekeren.

Het artikel vermeldt niet hoeveel alle ziekenhuizen erbij inschieten, maar noemt wel twee voorbeelden. Het Varicha Phuket ziekenhuis schoot er vorig jaar 3 miljoen baht bij in en het Banglamung ziekenhuis in Pattaya 2 miljoen. In Phuket ging het medische zorg bij ongelukken, noodbehandelingen, operaties en de zorg voor overleden buitenlanders, van wie het lichaam in het ziekenhuis werd achtergelaten.

(Bron: Bangkok Post, 13 maart 2013)

P.S. Voor alle duidelijkheid. Dit bericht gaat over het Thaise ministerie van Volksgezondheid en heeft niets te maken met de ambassade. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Verplichte reis- en ziektekostenverzekering voor toeristen?”

 1. F Baarssen zegt op

  Als de ambasade mij ook gaat vertellen wat het nut van een reisverzekering is?Als ik de regeltjes lees kan ik alleen een gestolen camera claimen en als ik opgenomen wordt in het ziekenhuis betaalt mijn zorgverzekering dat groeten

 2. B.C. zegt op

  Misschien kan het een goed idee zijn dat de Thaise overheid net als in Nederland een basisverzekering voor buitenlanders mogelijk maakt en deze verplicht te stellen.
  Ik denk dat er dan veel vraagtekens opgelost worden en bovendien wordt de Thaise overheid ook nog eens wijzer van.

  • HenkW. zegt op

   Het is mij onduidelijk waarom ik voor een ziektekostenverzekering in Thailand moet betalen. Ben ik anders dan de Thaien en andere mensen die gebruikmaken van de 30baht regeling? Ik pas mij aan en zit tussen de bevolking, waarvoor ik heb gekozen toen ik emigreerde. Waarom laten hollanders zich toch zo graag kaalplukken.

   • Cornelis zegt op

    Je zou het ook andersom kunnen stellen, Henk: waarom zouden die hollanders – die materieel in betere omstandigheden verkeren dan de gemiddelde Thai – moeten kunnen profiteren van een voorziening die overduidelijk niet voor hen is bedoeld?

    • HenkW. zegt op

     Dit item is niet hier bedoeld, dat begrijp ik. Waarom zou je in een land met een staatsverzekering apart gaan verzekeren. Dat doet men allen om de kwaliteit in ziekenhuizen te zoeken. Een soort aanvullende klasse polis, terwijl bij klasse 1, 2 of 3 de behandeling door de arts het zelfde is. Men zoekt onzekerheid af te dekken, maar de ziekte en ouderdom komt toch als het zo bepaald is. Daarbij komt dat verzekeraars bij acceptatie naar leeftijd beperken, bij een bepaalde leeftijd de verzekering beeindigen, (tweezijdig opzegbaar contract) en/of onredelijk hoge premies gaan vragen. Ik zal hier niet bij dit onerwerp er verder op doorgaan. Maar het blijft een hot item.

   • Bebe zegt op

    @henk,
    Ik ben al een aantal jaren gehuwd met een Thaise vrouw en die dertig Baht regeling geeft hen enkel toegang tot het laagste qua kwaliteit wat betreft gratis medische verzorging .

    Als wij jaarlijks naar Thailand op reis gaan dan nemen wij altijd een extra reisverzekering boven op onze basis Belgische ziekteverzekering die ook niet alles dekt en wat een kleine meerkost met zich meebrengt en dit geeft dan ook de optie om zich te laten behandelen in dure priveklinieken met artsen die in het buitenland zijn opgeleid ipv veeartsen zoals mijn vrouw ze beschrijft in een kliniekje in nakhon nowhere in Isaan.

    Als jij tevreden bent met het gevoel van veiligheid die de 30 Baht kaart u geeft goed voor u maar hopelijk heb jij nooit iets ergs voor qua gezondheid want qua speciale behandelingen etc zijn die veearts kliniekjes niet voorzien en sturen ze u toch door naar speciale dure klinieken voor behandeling die zeer duur kunnen uitvallen.

 3. Cornelis zegt op

  Ik vind de bedragen die de genoemde ziekenhuizen erbij inschieten nog wel meevallen, respectievelijk 50.000 en 75.000 euro op jaarbasis. Helemaal voorkomen kun je het nooit, ook in NL lijden ziekenhuizen schade door onverzekerden, ondanks alle regels rondom ziektekostenverzekeringen – en die bedragen liggen ‘iets’ hoger. Een verplichting tot het verzekerd zijn bij een bezoek aan een land is overigens niet onhaalbaar en is ook niet nieuw. O.a. Estland had in de negentiger jaren een dergelijke verplichting: bij binnenkomst in het land moest je bij de paspoortencontrole een bewijs van verzekering overleggen.

 4. Harry zegt op

  Niet zo echt nieuw.
  Mijn Thaise collega moest bij haar visum aanvraag naar NL ( voor een beursbezoek) ook een medische zorgverzekering gedurende haar trip overleggen voordat ze een visum kreeg op de NL ambassade.
  En wat IK allemaal wenste te garanderen.. trokken ze zich geen spat van aan.
  Ook moest ze een retourticket overleggen. Een ticket naar Dubai (want aansluitend aan een beurs daar’ en een verklaring van een NL reisbureau in Bangkok, dat ze DAAR de ticket Dubai / Amsterdam / Dubai moest kopen), hielp allemaal geen spat. Ze moest en zou een retourticket Bangkok/Amsterdam/Bangkok overleggen. Dat haar vliegtuig een tussenlanding zou maken in Dubai… interesseerde de lampjes op de Ambassade geen draad.

  Dus.. vanaf Dubai eerst maar weer terug naar Bangkok.

  Overigens.. zelfde ambassade en NL Vreemdelingendienst (IND) ondanks alles.. werd op haar MVV gezet: nationaliteit Taiwanese.. hoe moeilijk kan alles zijn.

  • Khun Peter zegt op

   Dat je voor een Schengenvisum een medische reisverzekering nodig hebt is al jaren zo. Verder kent alleen Rusland en Cuba deze verplichting voor toeristen, dus dat Thailand dit wil invoeren is wel degelijk nieuw(s).

 5. Leo Th. zegt op

  Dus wie weet moet ik en al die andere miljoenen toeristen in de toekomst een kopietje van mijn (reis)verzekering bij entree in Thailand aan de immigratieambtenaar laten zien. Dan mogen ze nog wel “wat” extra poortjes op Suvarnabhumi erbij zetten. En hoe kan die ambtenaar al die verschillende talen lezen? Of moet het bewijs van de verzekering vooraf vertaald en gelegaliseerd worden op een Thaise ambassade? Ik denk dat het Thaise ministerie van Volksgezondheid nog heel wat te overpeinzen heeft.

 6. Jacques zegt op

  Het venijn zit volgens mij in het slot van de uitspraak van de minister. Hij denkt aan een heffing op vliegtuigtickets of (verhoging) van de hotelbelasting. Dus een belastingmaatregel. Lijkt me echter moeilijk om onderscheid te maken tussen buitenlanders en Thailanders.

  Overigens dekt onze ziektekostenverzekering de kosten in het buitenland. Eerst zelf betalen en daarna declareren. Wordt wel verrekend met de eigen bijdrage. Mijn vrouw gaat nooit naar het gemeentelijk ziekenhuis, hoewel dat met haar pasje wel mogelijk is. Ze wordt liever goed geholpen.

 7. Ferdinand zegt op

  Betekent dit dat mensen die hier vast verblijven op een retirement visum nu een verplichte ziektekostenverzekering in Thailand moeten afsluiten? Met bestaande kwalen onverzekerbaar.

 8. cor jansen zegt op

  Heb nooit begrepen dat ze het innen van de premie, voor zorg,niet via de des betreffende uitkering instantie doen, dan komt alle premie binnen,( zoals voor die tijd ).
  En een ieder die een BSN nummer heeft is dan ook verzekerd in het buiten land, event met lang verblijf extra premie.
  Heden is het vragen om problemen, mensen betalen hun premie niet en worden toch
  geholpen, ook al kom je terug uit het buitenland zonder zorgverzekering,geholpen word je
  en vragen later wie het betaald.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website