Ampon Tangnoppakhun, alias Uncle SMS of Ah Kong, is dinsdagochtend een gevangenisziekenhuis overleden. De doodsoorzaak is nog onduidelijk. Ampon was tot 20 jaar cel veroordeeld vanwege majesteitsschennis. 

Beledigende sms

Ampon (61) werd veroordeeld voor het verzenden van vier SMS-berichten met voor de Koningin beledigende inhoud in mei vorig jaar. De berichten zou hij aan de persoonlijke secretaris van de toenmalige minister-president Abhisit Vejjajiva hebben gezonden.

De zaak trok destijds veel aandacht, ook van buitenlandse media. Uncle SMS werd voor de anti -Articel 112 – lobby het icoon in de strijd tegen de strenge majesteitsschenniswetten die Thailand kent.

Ampong heeft de beschuldigingen altijd ontkent. Zijn mobiele telefoon zou toen de smsjes zijn verzonden niet in zijn bezit zijn geweest. Bovendien zou Ampon niet eens weten hoe hij een tekstbericht moet verzenden. Toch werd hij veroordeeld.

Onduidelijkheid

De doodsoorzaak was niet direct bekend, maar vorige week vrijdag had hij geklaagd over buikpijn. Daarop werd Ampon overgebracht naar het gevangenisziekenhuis, zo heeft zijn advocaat gezegd. Sommige bronnen stellen dat Ampon aan kanker is overleden. Uncle SMS leed aan mondkanker, toen in november vorig jaar gevangen werd gezet.

Het is ook niet duidelijk wanneer Ampon is overleden. Zijn vrouw kreeg het slechte nieuws te horen toen ze zich meldde bij de poorten van de gevangenis waar Ampon gevangen zit.

Klap in het gezicht

Het overlijden van Ampon zou wel eens een klap in het gezicht van de Royalisten kunnen zijn, stelt de Thaise journalist  Pavin Chachavalpongpun van de Asia Sentinel. De strenge wetten, die volgens Pavin alleen politieke doeleinden hebben,  zouden wel eens opnieuw tegen het licht kunnen worden gehouden. Vrijwel niemand geloofde namelijk dat Ampon de berichten had verstuurd.

5 reacties op “‘Uncle SMS’ sterft in gevangenisziekenhuis”

 1. Een bijzonder triest verhaal. Hoewel Thailand een fantastisch land is, gaat het hier om de schaduwkant van ‘Amazing Thailand’. Qua mensenrechten kan je niet anders concluderen dan Thailand nog een lange weg te gaan heeft.

 2. cor verhoef zegt op

  Ik heb hier geen woorden voor. Of eigenlijk wel, maar die zouden -om begrijpelijke redenen- niet worden geplaatst.

 3. Olga Katers zegt op

  @Peter en Cor,

  Helemaal met jullie eens, ik heb nu echt een vervelend gevoel in mijn buik.
  En zal dit nog wel even houden, in en in triest.

 4. jef zegt op

  Elk rechtgeaard mens dat de moeite neemt dit dossier even te bestuderen zal diep geschokt zijn te vernemen dat Thailand eigenlijk een feodaal land is zonder rechten voor de kleine man. Wat hier gebeurd is is een echte schande.

 5. Erik Kuijpers zegt op

  Het genoemde artikel wordt door velen gebruikt om af te rekenen met politieke en zakelijke tegenstanders. Er is in de Engelstalige pers ruim over geschreven. De oud-ambassadeur van NL in TH heeft er eens een ingezonden brief aan gewijd in een van de E-talige kranten. Het is een heikel onderwerp, het ligt uiterst gevoelig in dit land. De wetgeving wordt rigide genoemd.

  Er zijn pogingen ondernomen om de tekst wat moderner te maken maar dat heeft geleid tot een storm van verontwaardiging en verdachtmakingen over en weer. Ik reken er niet op dat de komende tig tig jaar een modernere versie opgang zal doen. Dus weet ik dat ik het onderwerp nimmer zal aansnijden met een Thai in de buurt. En iedere Thai weet dat hij op eieren moet lopen.

  Over de procedure tegen die meneer heb ik geen mening. Ik ben geen jurist en helemaal geen Thais jurist. Wij farang zullen nooit het fijne van dat soort zaken horen. Maar om iemand in zijn laatste levensfase in de cel te laten, wel, daar heb ik een andere mening over tenzij het een notoire killer betreft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website